Tujina

'Gadafi bi se umaknil, če bi Nato ustavil bombardiranje'

Zagreb, 23. 08. 2011 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stipe Mesić je hrvaški javnosti in nekaterim veleposlanikom v Zagrebu sporočil, da se je bil Gadafi pripravljen umakniti iz javnega življenja in politike v zameno za končanje Natovih napadov na njegove sile.

Moamer Gadafi je na čelu Libije že 40 let.
Moamer Gadafi je na čelu Libije že 40 let. FOTO: Reuters

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić in velik prijatelj libijskega voditelja Moamerja Gadafija je za javnost napisal posebno sporočilo o Gadafiju. "Upor omejenih razmer, ki se je pred več kot pol leta začel v enem delu Libije, se končuje z rušenjem režima v Tripoliju. Na desettisoče letalskih napadov Natovih sil in tudi zaključne operacije, v katerih so po vsem sodeč sodelovale tudi pomorske sile severnoatlantskega zavezništva, so skoraj dokončno zlomili sile, zveste Gadafiju," je zapisal na začetku.

V sporočilu se ni želel opredeliti do Gadafijevega režima in ga ocenjevati. Zapisal je le, da gre za popolnoma sekularno oblast, hkrati pa obžaluje, da je v bojih in Natovih bombardiranjih umrlo veliko ljudi.

Sam trdi, da je iz prve roke izvedel, da se je bil Gadafi pripravljen popolnoma umakniti iz javnega in političnega življenja, pri tem pa je bil pripravljen tudi obljubiti, da ne bo ovir za večstrankarski sistem in reforme, imel pa je le pogoj, da Nato ustavi bombardiranja.

Mesić naj bi bil dober Gadafijev prijatelj.
Mesić naj bi bil dober Gadafijev prijatelj. FOTO: Reuters

"Lahko tudi potrdim, da so oblasti v Tripoliju poskušale s tem sporočilom preko vseh razpoložljivih kanalov doseči vse države, ki so igrale ključno vlogo pri organiziranju in vodenju operacij v Libiji," piše nekdanji hrvaški predsednik. Opozarja pa še na nevarnost uporabe Združenih narodov kot krovne organizacije za take metode.

Mesić upa, da bo tudi bosta Tripoli in Zagreb ohranila dobre odnose

Iskreno si tudi želi, da bi v Libiji zavladal mir in da bi Libijci še naprej imeli nadzor nad svojimi naravnimi bogastvi ter tako zagotavljali napredek in demokratičen razvoj države. Upa tudi, da bodo odnosi med Hrvaško in Libijo še naprej dobri in skladni z interesi obeh držav. Mesić se je sicer včeraj na svojo željo sestal z veleposlaniki Kitajske, Rusije in ZDA.

Izmenjali so mnenja o najnovejšem razvoju dogodkov v Libiji, pri čemer je Mesić predstavil svojo sliko stanja, pri tem pa je spomnil, da je ravno on, kot predsednik, odprl libijski prostor za Hrvaško in da je bila ravno Libija prva neevropska država, ki je priznala neodvisnost Hrvaške. Hkrati je veleposlanikom prenesel osebno Gadafijevo sporočilo, ki ga je prejel pretekli teden, so še zapisali v njegovem uradu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
24. 08. 2011 15.12
in spet mi zbrise cist normaln komentar, z niti malo nestrpnosti.....kdo bi to razumeu, baje da živimo v demokraciji, pa pred zakonom smo tud usi enaki
tekavcminka56
24. 08. 2011 14.58
zda, nato, ozn odgovarjal boste 1x za svoje zločine!!!!! pa ne rečem da je gadafi svetnik, ampak tašno manipuliranje, gledate kaj zahodni mediji objavljajo? 80% upornikov (ne povedo pa da jih je nastavila cia), ampak zdrava kmečka pamet ti pove da če bi jih blo 80 proti, da bi blo vojne konec v parih dnevih...
Cjele
24. 08. 2011 12.36
Gadafi ti si car....
Mb128
23. 08. 2011 21.07
Ja Stipe mora vrnit uslugo. Njegova hčerka je pridobila malo bogastvo z ustekleničeno vodo, ki jo je izvažala v Libijo ko je bil na oblasti še Gadafi. Le kaj na to potezo poreče Eu? Je to bila tudi tema pogovora med Merklovo in Kosorjevo? Je pa malo čudno da en expredsednik članice pakta Nato posreduje na tak način. Mb
mac4_m
23. 08. 2011 20.40
sramota za ves zahodni svet je neizmerna. Zahod selektivno napada in razglaša demokracijo tam, kjer mu ustreza. V libiji, malček sramežljivo v siriji. Medtem, ko nasilje in terorizem v jemnu, sudanu, izraelu, palestini ne obstajajo. Kdaj bojo zda bombardirale izrael, ker tako grobo krši pravice palestincev? Načelnosti žal ni. Ta svet bi se lahko izboljšal samo tako, da bi se preprečilo in ukrepalo ob vsakem nasilju, ne glede na to, kdo ga zagreši. Tako pa se samo smešijo in uničujejo ne samo svojo čast temveč tudi čast in dobro ime svoje države. Združeni narodi so farsa in dejansko ne obstajajo.. In ko se ljudje ukvarjamo z neumnimi medsebojnimi konflikti bo globalno segrevanje opravilo z vsemi, verjetno že v naslednjih 20 letih. Moronizem človeške rase je nezimeren...
anzi_mahackala
23. 08. 2011 18.04
mesic ze ve kako to gre, glede na preteklost, ko so jim americani branili riti v 90ih...
deadea
23. 08. 2011 15.56
demokrati in svobodnjaki slovenije se ze veselimo izstopa iz EU in NATA. vsaka NATO bomba ki pade na ozemlje libije smo blizje izstopu. slovencem nam je spet dana velika naloga, in ta je da z izstopom iz EU in NATA preprecimo izkoriscanje bratskega srbskega in hrvatskega naroda s strani njihovih politikov in fasistov iz EU in NATA. zivela svoboda zivela neodvisnost
Rains
23. 08. 2011 15.29
Gadafi bo "odstopil" pa če to hoče ali ne ! Za to bo poskrbel NATO!
Ramzess
23. 08. 2011 14.43
Osupljivo in šokantno, a kljub temu ne preseneča. Po googlajte in preberite članek: 'Tajni monetarni rat - Gadafi protiv Rothschilda?"
1943
23. 08. 2011 14.35
Gospod Stipe,če Hrvatska ne bo podprla upornikov ,je izgubila svoje pozicije. Zelo hudo pa je da kritizira Združene narode,kajti pozablja ,da je ta organizacija že dolgo podaljšana roka zahodnih držav.
samtheman
23. 08. 2011 12.10
vse za svoj renome, ta pa je hipokrat
ljx
23. 08. 2011 11.40
Dej Stipe pober se v penzijo kjer si in zapri svoj gobec ker nimaš pojma! Ko si bil predsednik se je že v tvoji državi nabralo korupcije in nečednosti,med nekatere so tudi tebe vmešavali. Vedno on neki pametuje drugim kako in kaj,kao on ve! Kupi si ogledalo Stipe!
klemenju
23. 08. 2011 11.39
ja on bi se umakno popolno oblast bi pa prevzeli njegovi sinovi (ki jo že tak zdaj imajo) podobno družinsko oblast države pa pričakujem tudi pri nas če kdaj pridejo jankoviči na oblast
crnkamn
23. 08. 2011 11.19
Stipe Mesić je hrvaški javnosti in nekaterim veleposlanikom v Zagrebu sporočil, da se je bil Gadafi pripravljen umakniti iz javnega življenja in politike v zameno za končanje Natovih napadov na njegove sile. Ker naivnez tale Mesic! Gadafi je imel moznost ze takoj na zacetku, pa je rekel da bo uposteval premirje, pa ga je takoj prekrsil in zacel z granatiranjem Misrate! Eno je nekaj govoriti, drugo pa pomeni obljubo drzati! Ce pa to hoce sedaj ko se zanka okoli njegovega vratu oza, je pa prepozno,za pogojevanje da naj nato in uporniki polozijo orozje, takoj zatem ga bo pa se on. Jutri se lahko vse konca, ce se preda!
12345s
23. 08. 2011 11.18
tomazkljun
23. 08. 2011 11.08
Iskreno si tudi želi, da bi v Libiji zavladal mir in da bi Libijci še naprej imeli nadzor nad svojimi naravnimi bogastvi ter tako zagotavljali napredek in demokratičen razvoj države mislim da stem ni nič narobe sam da to nekateri ne razumejo ali nočejo razumeti stipe v bivši jugi ni imel nevem kakšnih jajc tukaj pa vidim da jih ima če svoja stališča izraža javno za razliko od naših kamel ki so sedaj tiho kot *..*
rasta212
23. 08. 2011 11.06
Stipe hoče biti novi Drnovšek.
janez6b
23. 08. 2011 11.06
Kdaj se bo pahor umaknu, on je ja v demokracihu, obnAsa se pa podobno oz hujse kot gadafi, gadafi ima vecjo podporo kot nasa vlada.
Ca6e
23. 08. 2011 10.58
Bi se gadafi umaknil, naj mi našteje vsaj enega diktatorja ki se je umaknil preden je bilo prepozno, predno so začeli umirati ljudje, nobenga ni vsak se oklepa najmanjše vejice na drevesu dokler se mu ne zlomi!
zajcek_bine
23. 08. 2011 10.52
ne morem verjet da je pahor izdal to prijateljstvo.... sct bi rešili, stožice bi rešili, kamele bi dobili..... sram te bilo *, sram te bilo....