Tujina

Milijon in pol dolarjev nagrade tistemu, ki ujame Gadafija

Tripoli, 24. 08. 2011 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
129

Medtem ko Gadafi iz skrivališča svoje privržence poziva k boju do "mučeniške smrti ali zmage" in zatrjuje, da Tripoli ni v nevarnosti, so uporniki ponudili denarno nagrado in pomilostitev tistemu, ki ga ujame – živega ali mrtvega.

Uporniki slavijo na Zelenem trgu.
Uporniki slavijo na Zelenem trgu. FOTO: Reuters

"Bab al Azizija po tem, ko je Nato (od začetka konflikta) nanj izstrelil 64 raket, ni bil nič več kot kup ruševin in od tam smo se umaknili iz taktičnih razlogov," je libijski polkovnik Moamer Gadafi sporočil v govoru, ki ga je ponoči predvajala prorežimska televizija al Uruba. V zvočnem posnetku je svoje privržence pozval k boju do ''mučeniške smrti ali zmage,'' poroča Guardian.

Med špekulacijami, v katero državo bi se utegnil po padcu njegovega režima zateči Gadafi, sta trenutno vroči dve destinaciji, ena v Afriki, druga v Srednji Ameriki. Al Jazeera ugiba, da bi Gadafi zaradi prijateljstva z Robertom Mugabejem zatočišče utegnil poiskati v Zimbabveju, medtem ko Guardian stavi na Nikaragvo.

Da so Gadafijev kompleks upornikom prepustili iz taktičnih razlogov, je ponoči zatrdil tudi tiskovni predstavnik režima Musa Ibrahim, saj naj ne bi več služil niti "vojaškemu niti strateškemu cilju".

Gadafi na neopaznem sprehodu po Tripoliju?

Gadafi je v zvočnem posnetku zatrdil, da se bo njegova vojska z ''agresijo soočila z vso silo''. Prebivalce Libije je pozval, naj ''očistijo'' prestolnico: ''Vsi Libijci morajo priti v prestolnico, moški in ženske iz plemen morajo prečesati Tripoli ter ga očistiti izdajalcev.'' Gadafi na zvočnem posnetku trdi, da si je ''za kratek čas, ne da bi me kdo opazil, previdno ogledal Tripoli'' in da se mu ne zdi, da bi bilo mesto v nevarnosti.

Neka druga libijska televizija pa je predvajala odlomek pogovora med Gadafijem in Muso Ibrahimom, kjer Musa pravi, da se bo ''Libija pod nogami zavojevalcev spremenila v vulkansko lavo''.

Roka, ki mečka letalo, pod njo uporniki v Bab al Aziziji
Roka, ki mečka letalo, pod njo uporniki v Bab al Aziziji FOTO: Reuters

Gadafijeve sile so popoldne začele z obstreljevanjem več točk v središču mesta, vključno z obstreljevanjem Gadafijeve rezidence, ki so jo uporniki osvojili včeraj. Uporniki namreč verjamejo, da se Gadafi še zmeraj skriva nekje v okolici rezidence.

Boji v Tripoliju potekajo tudi okoli letališča, ki je sicer v rokah upornikov, a je, da bi ga obdržali, treba osvojiti tudi ozemlje vzhodno od letališča, kjer sta dve vojašnici, od koder Gadafiju zvesta vojska obstreljuje letališče. O strelih s težkim orožjem poročajo tudi z območja, kjer stoji luksuzni hotel Rixos, v katerem so bili nastanjeni tuji novinarji. Hotel je ena od zadnjih preostalih točk, ki jih v Tripoliju nadzoruje Gadafijev režim.

Poročila o srditih bojih prihajajo tudi iz južnega puščavskega mesta Sabha, za katerega uporniki pravijo, da je zadnje zatočišče Gadafijevih lojalistov. Iz Gadafijevega rojstnega mesta pa njegova vojska obstreljuje obalno Misrato.

Denarna nagrada za živega ali mrtvega Gadafija

V Libiji blizu Zavije so Gadafijevi privrženci ugrabili štiri italijanske novinarje, je sporočilo italijansko zunanje ministrstvo. Dva pišeta za časnik Corriere della Sera, eden za La Stampo, četrti pa je dopisnik katoliškega časopisa Avvenire. Zadržujejo jih v nekem stanovanju v Tripoliju.

Libijski uporniki so sicer danes sporočili, da bodo podelili nagrado v vrednosti 1,67 milijona dolarjev (dva milijona libijskih dinarjev) za prijetje Gadafija, živega ali mrtvega, je povedal vodja libijskega prehodnega nacionalnega sveta Mustafa Abdel Džalil. Obenem je ponudil tudi amnestijo "predstavnikom Gadafijevega ožjega kroga, ki bi Gadafija ubili ali ujeli".

Džalil je pred tem v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica napovedal, da bodo prve svobodne predsedniške in parlamentarne volitve v Libiji potekale najpozneje v naslednjih osmih mesecih. "Hočemo demokratično vlado in pravično ustavo. Predvsem pa nočemo biti več izolirani od sveta, kot smo bili doslej," je poudaril.

Najprej sodba v Libiji, šele nato izročitev Gadafija ICC

Uradni govorec Prehodnega nacionalnega sveta Abdel Hafiz Goga je dejal, da bi morali Gadafiju soditi v Libiji, preden ga bodo izročili Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) v Haagu. Egiptovski državni televiziji je povedal tudi, da je Gadafi, ki ga ICC išče zaradi vojnih zločinov, še vedno v Libiji in da je nemogoče, da bi pobegnil.

Nekdanji uradnik Mednarodne agencije za atomsko energijo Olli Heinonen svari pred možnostjo, da bi Gadafijev režim izdelal nuklearno ''umazano bombo''. Raziskovalni center v bližini Tripolija namreč hrani uran in druge radioaktivne materiale, iz katerih bi jo bilo mogoče izdelati.

''Gadafi je še vedno v Libiji, če ne v Tripoliju, pa se mu je morda uspelo izvleči v središče države ali na jug,'' je dejal Goga. ''Prizadevamo si ujeti Gadafija in mu soditi, preden mu bodo sodili na Mednarodnem kazenskem sodišču,'' je še dejal.

Kot je znano, uporniki po zavzetju Bab al Azizije niso naleteli na Gadafija, so se pa znesli nad simboli njegove oblasti, recimo kipom roke, ki mečka ameriško lovsko letalo, ter izropali utrdbo. Med drugim so se po mestu zapeljali z Gadafijevim avtomobilčkom za golf.

Za Ruse pogoj priznanja upornikov njihova sposobnost, da združijo Libijo

Kitajska, ki še ni formalno priznala uporniške vlade, je nakazala, da utegne to kmalu storiti, potem ko so uporniki kitajske naftne družbe v ponedeljek posvarili, da utegnejo zaradi nezadostne podpore upornikom izgubiti posle v državi.

Uporniki so sicer pozneje izjavili, da bo njihova vlada spoštovala obstoječe pogodbe z naftnimi družbami. ''Pogodbe o izkoriščanju naftnih polj so absolutno nedotakljive,'' je dejal Ahmed Jehani, v Prehodnem nacionalnem svetu neke vrste minister za rekonstrukcijo.

Medvedjev je v sibirski Burjatiji spregovoril o Libiji.
Medvedjev je v sibirski Burjatiji spregovoril o Libiji. FOTO: Reuters

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je pozval k pogovorom med polkovnikom Gadafijem in libijskimi uporniki. ''Želimo si, da bi Libijci dosegli dogovor med sabo,'' je dejal Medvedjev. ''Želeli bi, da se boji čim prej ustavijo in da se sprte strani usedejo za pogajalsko mizo ter dosežejo dogovor o prihodnosti Libije.''

"Če bodo imeli uporniki dovolj energije, razuma in sposobnosti, da poenotijo državo na novi demokratični osnovi, bomo seveda razmislili o vzpostavitvi odnosov z njimi," je v sibirskem Ulan Udeju ob robu srečanja s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Ilom dejal Medvedjev. Povedal je tudi, da ima Gadafi kljub uspehom upornikov še vedno vojaški potencial in vpliv v Libiji.

V središču satelitskega posnetka Gadafijeva utrdba Bab al Azizija, ki so jo po zavzetju oplenili uporniki.
V središču satelitskega posnetka Gadafijeva utrdba Bab al Azizija, ki so jo po zavzetju oplenili uporniki. FOTO: Reuters

Evropska unija pripravljena na humanitarno pomoč Libiji

Evropska unija je v luči zadnjih dogodkov v Libiji prebivalcem te države pripravljena takoj nuditi humanitarno pomoč. "Komisija se je na ta dogodek pripravljala že več mesecev ... Pripravljeni smo," je dejala evropska komisarka za humanitarno pomoč Kristalina Georgieva. Kot je dodala, bo Evropa še naprej "na učinkovit in nediskriminatoren način pomagala vsem Libijcem, ki potrebujejo humanitarno pomoč".

Evropska komisija je za humanitarno pomoč v trenutni krizi v Libiji zagotovila 80 milijonov evrov. Če zraven prištejemo še vso dosedanjo humanitarno pomoč, je EU s 150 milijoni evrov največji donator Libiji v trenutnih kriznih razmerah, so sporočili iz Bruslja.

Pomoč Unije se bo osredotočila na podporo zdravstvu, zlasti z zagotavljanjem medicinske opreme bolnišnicam, kjer pričakujejo prihod številnih ranjencev. Prednostna naloga bo tudi zaščita prebivalstva, vključno z usposabljanjem za odstranjevanje min, s čimer bi omogočili varno vračanje civilistov.

Humanitarne zaloge so že namestili na vzhodu Libije in v drugih predelih države, ki so pod nadzorom upornikov. To sedaj Uniji omogoča, da pomoč s sodelovanjem partnerskih humanitarnih organizacij, ki vključujejo Mednarodni odbor Rdečega križa, agencije ZN in nevladne organizacije, hitro in učinkovito razdeli v vse predele Libije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Urkez Prime
25. 08. 2011 07.08
Putin bi moral odkrito spregovort da se Nato in ostali prodanci mau zamisljo, da niso edini na svetu in da so nm do zdej usiljeval voljo, kar pa ne bo več, če ne drugega bom osebno vrgu u zrk ameriško ambasado in vse druge, ki so povezane s temi umazanimi igrami... Dost je blo sprenevedanja, jeb.. jih amerika in njeni nebotičniki!!!
TheAirborn
24. 08. 2011 23.44
.....in pomilostitev tistega ki ga dobi.. nebi bilo nič nepričakovanega če ga dobijo neki skrajneži ki imajo na duši x število ljudi in bodo preko noči brisani z liste teroristov... kot smo že videli marsikje :)
tali?ni tom
24. 08. 2011 23.01
d mam jst dnar bi dal dva miljona tistemu ki posprav tistega ki ponuja miljon in pol ! ampak ta ni vreden dva miljona ker se je zahodnjakom prodal verjetno za par evrov in kakega renoja al pa fiata ! bedniki nehvaležni !
KlubPravilnoPretepenihŽena
24. 08. 2011 22.46
Gadafi pod turbanom nosi 1,5 miljona a njegova kamela Džamahirija ima toliko vredne zobe, tako da še enkrat uporniki dokazujejo, da so podgane low nivoja, ki podcenjujejo vrednost roke ki jih je hranila 40let, saj bo prišel njihov čas ko bodo prosili za kredite, da si poplačajo dolgove iz bedne vojne ki jim je vzela celo svobodo
mes
24. 08. 2011 21.49
Miljon in pol za nesposobne politike kateri rešujejo probleme z orožjem. Nič ne dam zato ker itak niso nič vredni.
Cjele
24. 08. 2011 21.33
Bravo Gadafi....
Cjele
24. 08. 2011 21.33
Baje se skriva na Bledu....
Nejc Novak 1
24. 08. 2011 21.09
Takoj grem na lov
janez6b
24. 08. 2011 21.02
Waco se strinjam ce bi jih bilo toliko upornikov, kot trdijo mediji bi gadafija pospravili uporniki za zajtrk, podobno kot v egiptu kjer je vojska dojela da mubarak nima moznosti in se je rajs postavla na stran ljudi, tko jst vidim vse skipaj.
Doomsters
24. 08. 2011 18.40
Zdej bojo pa ziher vsi plačanci šli za njim -.-''
tali?ni tom
24. 08. 2011 16.55
nekaj štrika al admin al kaj druzga !!!! nenamerno ponavljanje !
tali?ni tom
24. 08. 2011 16.53
in mrhovinarji in plenilci so napadli libijo in jim ponujajo neko kvazi humanitarno pomoč ki jo libijci sploh nebi potrebovali če neb zahodnjak teroristično napadli libijo pod pretvezo kakor čuvanje civilistov ! kakor zgleda hočejo določene države upelat po vsem svetu njihov sistem tiranije in v celofan zavite svobode in neke v megli demokracije ! isto so poskušali francozki,pa nemci pa av stroogrci pa še mnogi in po točki ko je folku blo dost je vse to propadloin tut demokracija ki je vsiljena z bombami miru in municijo svobode je dejansko podjarmljenje ljudi po okusu samooklicanih svetovnih policajev ! dejansko pa svet z takimi ekscesi drvi v novo svetovno vojno ki je z takimi bednimi akcijami čedalje bolj verjetna ! vsak narod naj si usodo piše sam in v libiji , če je blo res tako hudo življenje bi 5 miljonov ljudi že zdavnaj pospravilo par tisoč vojačkov in gadafija pa še danes ni tega konc kar kaže da slika ni taka kot jo hoče prikazat zahod ! vsaka čast gadafiju ker se ni hotel proidat zahodu in kot kaže bo umru za svojo državo in prepričanje ki ni bilo idealno , je pa sigurno mnogo boljše kot bo sedaj !!
janez6b
24. 08. 2011 14.23
in kje si videl mene pisati, kakšno je življenje v libiji, jst samo nasprotujem, če še nisi opazil početju NAta, pa trdim tudi to da bi moral Gadafi iz prestola že davnega leta 1988 če še nisi opazil, moti me tudi ta dvoličnost zahodnih kapitalistov, dokler jim je koristil jih ni motilo sedaj pa bi ga raztrgali, samo zato kej ni želel podaljšati koncesij za črpanje nafte evropejcem v libiji, ki se iztečejo 2012. Gadafi je bil terorist že leta 1988 no za nekatere ne, zame pa, podpiram pa njegovo uporništvo proti zahodnim kapitalistom, ker je eden redkih še, ki se niso prodal zahodu, pa bi se mu brez problema, danes ga ne bi noben vlačil okrog, zase je pa nabral dovolj že. PA isto so mediji počel leta 2001 z Sadamom, jih tut ni motil doler jim je korsitil, pol so spet našli ene izmišljene razloge za napad, se še spomniš orožja za množično uničevanje, no še do danes nam ga niso pokazali, ker nimajo kaj.
kajkoda
24. 08. 2011 14.21
janez6b24.08.2011, 14:110 kajkoda zelo se pa motiš če misliš da se ne bomo obregnili ob komentar v katerem so neresnice, pa to ne zaradi tebe, pač misli si svoje, ampak da ne bi kdo drug tega po pomoti vzel za resnico. Janez,zelo se motiš,če misliš da se ne bom obregnil ob tvoje komentarje v katerih so neresnice,pa to ne zaradi tebe,pač misli si svoje,ampak da ne bi kdo drug tega po pomoti vzel za resnico! Sedaj pa uživaj še naprej!Se mi mudi! lp
kajkoda
24. 08. 2011 14.18
janez6b24.08.2011, 14:060 kajkoda kdaj si ti nazadnje živel v Libiji da tako odlično veš kaj je res in kaj ne. Mi dovoliš da ti odgovorim z vprašanjem? Janez,kdaj si ti živel v Libiji da tako odlično veš kaj je res in kaj ne?
janez6b
24. 08. 2011 14.11
kajkoda zelo se pa motiš če misliš da se ne bomo obregnili ob komentar v katerem so neresnice, pa to ne zaradi tebe, pač misli si svoje, ampak da ne bi kdo drug tega po pomoti vzel za resnico.
janez6b
24. 08. 2011 14.06
kajkoda kdaj si ti nazadnje živel v Libiji da tako odlično veš kaj je res in kaj ne. Preberi si dokument Drugi obraz gadafjevega režima, boš mogoče spremenil mnenje, pa čudno da ta gadafijeva diktatura zahoda ni motila vsa ta leta, ni ker je ščitil njihove interese, zdej ko jih ne želi več,mu bodo vse naprej vrgli, vse kar je poče z odobritvijo zahoda, ali pa ne, potem bi ga lahko strmoglavili že davno, leta 1988 recimo, ko je postal terorist ne samo za svoj narod. PA jih ni, mirno so ga pustili na oblast še naslednjih 23 let:)
janez6b
24. 08. 2011 14.01
in kje sem oporekal kakšnemu tvojemu komentarju oz mnenju, sm ti kdaj branil da objaviš svoje mnenje tut danes se nisem spotikal ob nikogaršnje mnenje ampak samo objavil, ne vem kaj je tebe zmotilo da si spustil na tako nizek nivo.
Gosposvetski
24. 08. 2011 14.00
Bistroumni komentatorji : Pa mi naštejte vse akcije Angloameričanov in sedaj Nata, po svetu od prve vojne naprej !
kajkoda
24. 08. 2011 13.55
janez6b24.08.2011, 13:390 kajkoda noben mi ne jemlje pravice da tukaj počnem kar pač počnem in tut ti mi je ne boš, tvojega mnenja ti pa ne morem oporektat, tko da si misli kar si pač želiš, nisi prvi, ki zmerja itd. smo že vajeni tega:) Pa bom pametoval tut če mi ti ne daš pravice, živimo v državi kjer naj bi še vedno veljala svoboda govora, čeprav velikokrat ne ,ampak ti si pa zadnji, ki lahko meni govori kaj bom in kaj lahko počnem Lepo napisano!BRAVO! Zdaj pa samo to še čakam,da boš nekoč dognal,da nisi ti edini ki ima pravico do svobode govora,da nisi ti edini ki ima pravico do svojega mnenja,da nisi ti edini ki ima pravico povedati svojo resnico,da nisi ti edini ki ima pravico početi tle kar pač počneš!Upam da boš tudi kmalu dognal,da nimaš samo ti pravico oporekati drugim,ampak da imamo tudi drugi pravico oporekati tebi!Sprijazni se s tem! Je pa zanimivo,da ti toliko pomeni svoboda govora,hkrati pa podpiraš Gadafija,ki svojim ljudem ni dopuščal svobodo govora!