Tujina

Nov val nasilja v Riu

Rio de Janeiro, 23. 11. 2010 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rio de Janeiro, ki bo gostil tako nogometno svetovno prvenstvo kot olimpijske igre, je zajel val nasilja. Kriminalci ustavljajo avtomobile in jih zažigajo. Guverner je prepričan, da je to le odraz njihovega obupa.

Policija je poostrila nadzor na glavnih avenijah, posebej izurjeni specialci pa izvajajo akcije v najrevnejših delih mesta.
Policija je poostrila nadzor na glavnih avenijah, posebej izurjeni specialci pa izvajajo akcije v najrevnejših delih mesta. FOTO: Reuters

Brazilski Rio de Janeiro že tretji dan pretresa val nasilja, za katerim naj bi stali člani kriminalnih združb. Začelo se je v nedeljo z napadi na policijske postaje, postavljanjem barikad na ulicah in požiganjem avtomobilov.

V torek sta dva človeka umrla, potem ko so oboroženi neznanci streljali na njun avto. Policija zagotavlja, da gre za osamljen primer, ki ni povezan z ostalimi napadi.

Napadalci so kar sredi cest ustavljali avtomobile, potnikom ukazali, naj jih zapustijo in nato podtaknili ogenj. Eden v vrsti takšnih incidentov bi se skoraj zgodil tudi v četrti Copacabana ob znameniti istoimenski plaži, a je policija še pravi čas ukrepala. Štirje nesojeni požigalci so se znašli za zapahi.

Policija je sporočila, da so kar 1200 mož, ki sicer delajo v pisarnah, poslali kot dodatne okrepitve na ulice. Posebne enote medtem ob pomoči helikopterjev izvajajo operacije v 15 favelah oziroma barakarskih naseljih. Med njimi so ubili dva domnevna preprodajalca mamil in jih pet prijeli.

Novi val nasilja, ki sicer mestu ni tuje, je spet spodbudil skeptike, ki se sprašujejo, kako bodo zagotovili varnost med svetovnim prvenstvom v nogometu leta 2014 in olimpijskimi igrami dve leti pozneje. A guverner istoimenske zvezne države Sergio Cabral verjame v uspeh. Prepričan je, da so napadi le odraz obupa kriminalnih združb, ki po letih prevlade v številnih četrtih izgubljajo boj s policijo.

Kriminalci zažigajo avtomobile.
Kriminalci zažigajo avtomobile. FOTO: Reuters

Policija dobiva boj s kriminalci

Riu so olimpijske igre kljub pomislekom zaradi varnosti dodelili oktobra lani. Le nekaj tednov pozneje so pripadniki neke kriminalne združbe sestrelili policijski helikopter. Sledili so povračilni ukrepi policije in spopadi, umrlo je 30 ljudi. Kljub temu oblasti zagotavljajo, da bodo tako športniki kot obiskovalci v šestmilijonskem brazilskem velemestu povsem varni.

Za to naj bi poskrbele posebne policijske enote, ki že dve leti na za mnoge tudi sporne načine „čistijo“ najrevnejše dele mesta. Danes brez težav patruljirajo v številnih favelah, kamor še pred kratkim noga policista ni smela stopiti.

Je pa tudi res, da je oblast v nekaterih četrtih še vedno trdno v rokah kriminalnih združb. Te naj bi se pred policijo iz manjših favel umikali v večje. Strokovnjaki za varnostna vprašanja so prepričani, da bi jih varnostne sile od tam lahko spodile le z obsežnimi akcijami, ki pa bi nedvomno zahtevale veliko žrtev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

morkonja
24. 11. 2010 12.28
še dobro,da nisem v Slovenski reprezentanci.
rko
24. 11. 2010 11.22
Ko življenje ni vredno niti 5 centov....
mangakid
24. 11. 2010 01.12
Evropske kolonije po ameriških kontinentih bodo evropo še po glavi teple
Katarina Ostran
23. 11. 2010 23.45
Se opravičujem ampak kolikor vem, je podatek šest milijonov prebivalcev povsem pravilen. Jih je še kakšnih 120 tisoč več, ampak na okroglo pa šest milijonov zelo drži.
JansaTajkun
23. 11. 2010 22.54
šestmiljonskem? ste verjetno mislili 60 miljonskem? .D