Tujina

General plačal milijon evrov

Zagreb, 16. 03. 2007 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Upokojeni hrvaški general Zagorec se bo lahko branil s prostosti. Plačal je namreč milijon evrov varščine.

Avstrijsko sodišče je izpustilo na prostost nekdanjega pomočnika hrvaškega obrambnega ministra Vladimirja Zagorca, potem ko so njegovi odvetniki sodišču na Dunaju plačali milijon evrov varščine, da bi se njihov varovanec lahko branil s prostosti. Po besedah odvetnikov so varščino zbrali družina in prijatelji upokojenega generala Zagorca, ki po odhodu iz pripora ni hotel odgovarjati na novinarska vprašanja.

Vladimir Zagorec
Vladimir Zagorec FOTO: Reuters

Preiskovalna sodnica na Dunaju je v četrtek določila pet pogojev za obrambo Zagorca s prostosti, med katerimi je tudi varščina v višini milijona evrov. Zagorec je že izročil svoj potni list avstrijskim oblastem, za obrambo s prostosti pa se je obvezal, da ne bo pobegnil, da bo ostal na avstrijskem naslovu in da bo vsako spremembo bivališča takoj prijavil na sodišču. Zagorec, ki že nekaj časa živi na Dunaju, sicer nasprotuje izročitvi Hrvaški, kjer je preiskovalna sodnica zanj zahtevala pripor.

Zagorca so aretirali v torek zvečer v Avstriji na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je razpisalo hrvaško pravosodno ministrstvo. Zagorec je osumljen, da je zase obdržal dragulje v vrednosti najmanj petih milijonov dolarjev ter da je na ta način zlorabil položaj in pooblastila. Zagorčevi odvetniki so za ponedeljek napovedali novinarsko konferenco, preiskovalna sodnica pa je naslednjo obravnavo sklicala za 27. marec.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?rni panter 1
16. 03. 2007 15.19
Zdej ko je dokazal da ma dnar, kar v zapor z njim, od kje mu drugače miljon €?Ma dejmo no,...