Tujina

General ukradel dragulje?

Dunaj, 14. 03. 2007 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Avstriji so aretirali upokojenega hrvaškega generala, ki naj bi si prisvojil za pet milijonov dolarjev dragih kamnov.

Vladimir Zagorec
Vladimir Zagorec FOTO: Reuters

V Avstriji so na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je razpisalo hrvaško pravosodno ministrstvo, aretirali upokojenega generala hrvaške vojske Vladimirja Zagorca, sicer nekdanjega pomočnika hrvaškega obrambnega ministra, so potrdili na avstrijskem notranjem ministrstvu.

Hrvaška Zagorcu očita zlorabo položaja. Osumljen je namreč, da je zase obdržal drage kamne v vrednosti najmanj pet milijonov dolarjev. Leta 1993 mu jih je predal nemški trgovec z orožjem kot zagotovilo, da bo Hrvaški dobavil rakete, za katere naj bi plačala pet milijonov dolarjev v gotovini. V 90. letih je bil namreč zadolžen za nakup orožja za našo južno sosedo. Sedem let zatem naj bi Zagorac drage kamne odnesel iz sefa obrambnega ministrstva.

Osumljenca naj bi danes privedli pred preiskovalnega sodnika. Kot je sporočil predstavnik dunajske odvetniške pisarne, ki zastopa Zagorca, bo preiskovalni sodnik odločil, ali bo general izpuščen na svobodo ob plačilu varščine ali pa bo moral ostati v priporu. Njegovi zastopniki so ocenili, da so obtožbe "izključno politično motivirane" ter zavrnili trditve hrvaških oblasti, da obstaja nevarnost, da bi general pobegnil pred roko pravice.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
14. 03. 2007 13.33
pa kak to, da vsi tile hrvaski generali, ki so tako nacionalno ponosni in jim je hrvatska sveta domovina, da so vsi lepo obtezeni s milijoni v lastnih zepih in predvsem da zivijo v tujini in ne doma. Kot mož, ki skos na glas hvali svojo zeno in svoj zakon, ter se predstavlja za zgledneža, zivi pa pri ljubici.