Tujina

Gensko spremenjena hrana: tumorji, poškodbe jeter in ledvic, predčasna smrt

Pariz, 20. 09. 2012 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoska raziskava je pokazala, da so podgane, ki so vse življenje jedle gensko spremenjeno koruzo, dobile številne tumorje, poškodbe jeter in ledvic, vse to pa je vodilo v predčasno smrt. V ameriškem podjetju pa so dejali, da so druge raziskave pokazale varnost gensko spremenjenih pridelkov.

Bolj prizadete so bile samice podgan.
Bolj prizadete so bile samice podgan. FOTO: Reuters

Podgane, ki so jih vse življenje hranili z zrni zelo prodajanje gensko spremenjene koruze, imajo številne tumorje in druge poškodbe organov, predvsem jeter in ledvic, je zapisano v francoski raziskavi, ki so jo opravili na univerzi Caen. Da bi bili rezultati verodostojni, so raziskavo nadzorovali tudi neodvisni strokovnjaki. Podgane so jedle zrna koruze, ki jo prodaja ameriško podjetje Monsanto.

Strokovnjak na področju gensko spremenjene hrane in biolog z londonskega King's Collega Michael Antoniou je pojasnil, da ''se je predvsem pri podganjih samicah zgodaj in agresivnejše razvilo nenavadno število tumorjev''. ''Šokiran sem nad ekstremno negativnimi vplivi na zdravje,'' je še dejal. Dodal je, da bi morali vso spremenjeno hrano testirati. ''Mislim, da so ti podatki dovolj močni, da začasno umaknemo dovoljenja za to koruzo, vsaj dokler se ne opravijo dodatne preiskave s še večjim številom živali,'' je dejal.

Koruzo so gensko spremenili, da vzdrži škropljenje s strupenimi strupi

Raziskava je pravzaprav prvi vpogled, kaj lahko gensko spremenjena hrana naredi v življenjskem ciklu podgan – to je dve leti. Omenjena koruza je bila gensko spremenjena, da vzdrži škrobljeno z glifosati, ki so glavna sestavina v strupu za boj s plevelom Roundup, ki ga tudi proizvaja podjetje Monsanto.

Ideja je, da škropljena koruza ne doživi kakršni hkoli poškodb, medtem ko plevel popolnoma zamre.

Raziskava in rezultati

Raziskovalci so ugotovili, da so podgane, ki so imele na jedilniku koruzo z oznako NK603 – semena, ki so bila prilagojena na strup za plevel Roundup, in vodo, ki je bila zmešana s tem produktom v količinah, ki so v ZDA dovoljene, poginile prej kot tiste z običajno prehrano.

Znanstveniki pod vodstvom Gilles-Erica Seralinija so pojasnili, da so imele podgane številne tumorje ter tudi močne poškodbe jeter in ledvic. 50 odstotkov samcev in 70 odstotkov samic je poginilo predčasno, za razliko od 30 in 20 odstotkov v kontrolni skupini.

Odziv ameriškega podjetja

Tiskovni predstavnik podjetja Monsanto Thomas Helscher je v odzivu na rezultate raziskave dejal, da bo podjetje temeljito preučilo ugotovitve. Hkrati pa je poudaril, da so druge znanstvene raziskave pokazale varnost gensko spremenjenih pridelkov.

Koruzo so prilagodili, da bi bila odporna na strup proti plevelu.
Koruzo so prilagodili, da bi bila odporna na strup proti plevelu. FOTO: Thinkstock

Nekateri znanstveniki so že kritizirali francosko ekipo oziroma njihove statistične metode in uporabo posebne vrste podgan, češ, da imajo albino podgane vrste Sprague-Dawley že sicer večje možnosti za razvoj raka.

Francija bo zadržala prepoved na pridelke podjetja Monsanto. To je ukazal francoski predsednik Francois Hollande. Podpredsednik komisije za kmetijstvo v evropskem parlamentu Jose Bove je že pozval, naj se takoj prekličejo uvozne avtorizacije za gensko spremenjene pridelke. V Evropi sicer ti pridelki prav zaradi domnevnih negativnih učinkov na zdravje in okolje niso popularni med potrošniki, medtem ko jih v ZDA na široko uporabljajo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
22. 09. 2012 07.05
+4
Ne vem kdo si še dela utvare. Škodljive hrane nikakor ne bodo umaknili s tržišča. Kvečjemu bodo povečali njene negativne učinke in mogoče spremenili ime. Cilj je, da nas vsaj polovica čimprej pocrka. In da to seveda tudi pošteno plačamo.
Roya Javšovec
22. 09. 2012 23.58
Nina Nubia 1
21. 09. 2012 00.44
+3
ameriske dobrote!!!!
demogil
20. 09. 2012 21.53
+13
Če še kdo ne ve, firma Monsanto je sodelovala pri izdelavi "kemičnega orožja" imenovan Agent Orange ki so ga med Vietnamsko vojno Ameri škropili nad Vietnamsko džunglo ( rezultat ..500000 mrtvih in še enkrat toliko pohabljenih itd.).................in oni se sedaj ukvarjajo s hrano ( sploh vam ni jasno kakšen vpliv ima ta korporacija v Amer. politiki...)
tony_abcde@yahoo.com
20. 09. 2012 23.03
+4
V bistvu ga je izdelovala in to najprej pod imenom Agent Blue . Še danes trdijo, da posledice niso zaradi Agent Orange.
Nina Nubia 1
21. 09. 2012 00.42
+3
sedaj bojo oni tisti odresniki,ki bojo v vitenamu odsranjevali te kemikalije!!!!kera dvolicnost!!!
tony_abcde@yahoo.com
20. 09. 2012 19.56
+10
"Tiskovni predstavnik podjetja Monsanto Thomas Helscher je v odzivu na rezultate raziskave dejal, da bo podjetje temeljito preučilo ugotovitve. Hkrati pa je poudaril, da so druge znanstvene raziskave pokazale varnost gensko spremenjenih pridelkov." Seveda so pokazale varnost GSO, ker so jih plačali, da bodo rezultati taki kot so jih naročili.
T_one
21. 09. 2012 07.30
ateistek
20. 09. 2012 15.44
-22
Dajte se vi ljubiteljski zagovorniki teorij zarot začet zavedat, da ljudi lahko farbas nekaj časa ne moreš pa jih farbat večno.
dreko123
20. 09. 2012 15.45
+25
haha ti si živi dokaz da se lahko folk farba večno :)
ateistek
20. 09. 2012 15.47
-17
Ti si živi dokaz, da se jih da farbati tudi s teorijami zarot, ne glede na njihovo logicnost oz. nelogicnost. Ješ jih za zajtrk.
dreko123
20. 09. 2012 15.48
+18
ateistek
20. 09. 2012 15.50
-11
Ne ne bom. Za vas zagovornike zarot je itak značilno, da vse veste.
dreko123
20. 09. 2012 15.52
+15
a ni zanimivo da večina "terorij zarot" vsaj tko jim pravijo tisti ki dostikrat prekrivajo resnico glede določene zadeve - nekako logičnih in podprtih z neizpodbitnimi dokazi? pa potem ljudje ki ti prodajajo pravljice ne podajo nikoli nobenih konkretnih in logičnih argumentov na "te teorije zarote" ? Kje je tukaj logika?
dreko123
20. 09. 2012 15.55
+10
sam ne zagovarjam res kakšnih absurdnih teorij zarot o kakih reptilih, haarpih in podobnih bučah - me pa noben ne bo farbal glede 11. septembra, glede vojn na bližnjem vshodu (nafta) in glede bančnih "zarot" - rotschildi, bilderbergi itd... - če se en putin ki je bivši kgb-jevc in pozna politiko in svinjarije v ozadju skensla recimo rotschildov potem veš da to niso teorije zarote kaj ne? :) - samo logika in dejstva
ateistek
20. 09. 2012 16.12
-8
Kdo je pa rekel, da za te tri reči tudi sam ne pravim, da me držijo? Nikakor pa ne more drzat, da se po svetu razraste rak prek vseh logičnih meja pa to ne pride širše v medije.
dreko123
20. 09. 2012 16.24
+8
vidiš ko me ne poslušaš kaj sem ti hotel povedat :) a je v medije prišla resnica o zgoraj naštetih dejstvih? :) ne ni! tako kot še marsikatera študija, pa posledice za propagandnimi cepitvami skoraj vsako leto za HN.. žblj (itak vsako leto drug virus) :) ... tako kot vse ostalo se enako prikrivajo take raziskave in statistike... to bi lahko že sam ugotovil, da tudi če imamo internet nam mainstream mediji še vedno servirajo samo bučke za ovčke, kar je pa neodvisnih raziskav in statistik se pa lepo zatre že v kali... tko pač je! - vem pa recimo za raka ker sem sam delal tam precej let in vem kakšna so dejstva... Tole o gensko spremenjeni hrani spremljam že lep čas in sem iz raznih virov sam ustvaril mnenje ker je preveč dokazov in raziskav katerih se večina nikjer ne omenja! - pač prevelko lobiranje... saj vidiš če ne bi strani kot so rt in podobne to novico objavile že včeraj tud 24ur ne bi objavil tega članka- kot vidiš je po pol ure bil že na žblj strani in so glavne novice razne nepomembne bučke...
KisloZelje333
20. 09. 2012 16.50
+3
dreko123 lepše bi mu težko objasnil....ateistek malce se zamislit....na tiste zarote ki so resnične, pusti teorije in tiste, ki verjamejo vsaki...
ateistek
20. 09. 2012 18.57
-2
Daj mi zdravorazumsko razložil kakšen interes ima lahko tako podjetje, ki razvija tako hrano, ki potem povzroči razbohotenje tumorov.To vendar stane. To mogoče gre nekaj časa ampak prej ali slej se bo začela stvar pogrezati, saj za prikritje neke količine laži potrebuješ le se več in več laži. Hudo dvomim, da bi se nekdo spuščal v to, saj je tak model poslovanja prej ali slej obsojen na propad. Tipičen primer so cigareti ali DDT, azbest, itd.
tony_abcde@yahoo.com
20. 09. 2012 20.03
+9
Ne razvijajo GSO zato, da bi razbohotili tumorje ampak, da bi pobirali licenčnino na patentirane GSO, prodajali določene herbicide za GSO itd. se pravi ustvariti žeiljo monopol nad pridelavo hrane. Skratka gre za poslovni model. Ker pa so GSO premalo let v prehrambeni verigi niti ne vemo kakšne bodo posledice zato so tudi rezultati in raziskave naročene s strani lastnikov GSO kar pomeni, da so z lahkoto tudi ponarejeni oz. prilagojeni v korist lastnikov GSO saj jih želijo čim prej spraviti na tržišče ne glede na znane ali neznane posledice. Zato so preko lobistov v ZDA dosegli to, da se GSO obravnava pod zakonom tradicionalnega križanja vrst. Kar pa niti približno ne paše v to področje.
ateistek
20. 09. 2012 21.16
-7
Pa saj ne morejo prisiliti kmeta, da sadi njihovo koruzo, če se v širši javnosti začne govoriti, da povzročajo tumorje. Kdo si sploh želi taka semena?
tony_abcde@yahoo.com
20. 09. 2012 23.00
+6
Saj ga ne potrebujejo prisiliti. Dovolj je, da ga njihov marketing prepriča, da bo imel z uporabo GSO večji donos. Ostalo potem opravijo s pomočjo najboljših odvetnikov, ki jih lahko kupijo. Problem je predvsem pri kmetih, ki ne uporabljajo GSO ampak se kljub temu na njihovi njivi znajdejo GSO (npr. veter odnese) in potem se začnejo tožbe zaradi kršenja avtorskih pravic ipd.
KisloZelje333
20. 09. 2012 23.03
+6
ateistek daj si prosim poglej svet kot ga pozna monsanto, naslov dokumentarca, kjer ti pove vse kar ti sedaj ni jasno...res bi si moral pogledat. Lp
GR.GO.
20. 09. 2012 23.22
+2
Vsi so pisali pod ta komentar pa bom še jaz !
dreko123
21. 09. 2012 01.35
+2
Ateistek - a veš da GSO hrana zori samo 1 leto in da imajo kmetje (pogodbeniki) ker so težke pogodbe s tem podjetjem in vsiljevanjem njihovih produktov v kmetijsko cele štale! Podjetje ima celo svoje agente ki nadzira kmetovalce in jim grozi! NAJBOLJ POMEMBNO: GSO zori samo eno sezono in semen ne morejo več uporabiti za drugo leto, tevmeč zopet kupiti od monsantota! S tem kontrolirajo dobavo te pokvarjene hrane in dobiček po svetu! - V tem je poanta! Seme je za 1. sezono - drugo leto pa spet odvisni preko pogodbe za dobavo novih semen... in imajo kontrolo nad hrano in velike dobičke!
dreko123
21. 09. 2012 01.54
+7
Da ne govorimo o tem da uniči vse naravno okoli sebe... daj si prosim poglej kak dokumentarec s strani kmetov iz tretjega sveta in amerike, kakšne štale imajo - hujše kot udba, kgb ali gestapo... Na žalost je amerika postala prodana dežela katero vodijo rotschildi, rockafellerji in nad vsemi bilderbergi - ni več demokratov ali republikancev, predsednik je samo marioneta zbrana s pomočjo ogromnih propagandnih vložkov enih in drugih, katere potem v ozadju vodijo ti lobiji! Demokracija je v ameriki na žalost postala samo pesek v oči naivnih in neumnih ovčk - da se počutijo da imajo izbiro... politiko naj bo vojna (naftna)... orožarska ali farmacevtska se vodi samo na račun dobička in daljnih interesov! Ne govorim brezveze da je na žalost amerika postaja in je že postala ena najmanj demokratičnih držav na svetu - vodi jo skoruptiran kapitalizem! In ta sistem že lep čas integirajo že v EU in še ostale države... tiste ki se jim postavijo po robu hočejo pa uničit oz. zrušit sistem ali zaglumit kak terorističen napad da imajo razlog! Sam sem vsaj na tem forumu vedno izpadem kot anti američan vendat to nisem! Deklaracija o neodvisnosti in ameriška ustava je bila v štartu postavljena zelo dobro patriotsko in v dobro ameriškega prebivalstva... ampak na žalost so jo bankirji kot so rotschildi - bankirji zaradi lastnih pokvarjenih interesov totalno podjarmili! - Zadnja dva predsednika ZDA ki sta bila zame carja sta 1. A. Lincoln kateri je z dobrim srcem hotel javno dobro - ukiniti oderuške bančne obresti in uvesti svojo valuto brez obresti za vse državljane - pa so ga ubili... drugi ki se je na koncu skesal in je hotel razkriti te skrivne družbe katerim nekateri tudi tem forumu pravite "teorije zarote" so ga dan po njegovem govoru da imajo ljudje pravico zvedit o teh skrivnih družbah ki vodijo politiko - zopet ubili je bil Kennedy Hvala bogu da se EU tudi če imajo te družbe enako vpliv nad večino EU vseeno kdaj upre takim pokvarjenim načrtom - naj bo GSO ali kaj drugega... kot drugo sem začel v zadnjih leti vedno bolj navijati za ruse - sploh s Putinom (ni nedolžen) ampak se postavi za svoje! - Odplačal je rotschilde in z rekom da rusija ne v rokah židov začel obujati gospodarstvo in drži neko protiutež zahodnim pokvarjenim interesom - vojne nafta... Smili se mi naivno ameriško prebivalstvo ki ni nič krivo - verjamejo v neko demokracijo - po drugi strani jih pa možnasko perejo, lažejo jim hranijo svinjarije, delajo svinjarije po celem svetu in se tega niti ne zavedajo... največji absurd je pa ker amerike ne vodi predsednik ali stranka ampak zionisti - to ni nobena teorija zarote - to so dejstva!
dreko123
20. 09. 2012 15.08
+2
Zadnjič sem gledal neke brezdelne študente ki so zaradi dolgčasa in nerazgledanosti po ljubljani piskali in dvigovali rdeče kartone lastnikom raznih terencev - v večini novejših s sodobnimi motorji kateri minimalno onesnažujejo okolje itd... Naj grejo te mladiči raje na protestirat v zvezi z gensko spremenjeno hrano itd... pa bodo več dobrega naredili, če ne drugega saj z osveščanjem drugih...
ateistek
20. 09. 2012 15.31
+0
Lahko začneš sam upoštevati svoj nasvet, ne pa da čakaš, da se ti marija prikaže. Kdaj bo torej kak protest v tvoji organizaciji?
dreko123
20. 09. 2012 15.48
+4
1. nisem človek da bi stal z neko tablo pa nekal vpil... naj to počnejo ljudje ki radi to počnejo in če že počnejo naj počnejo za kaj koristnega ne nekaj v tri dni... 2. nimam organizacije in je tudi ne mislim imet :) 3. s temi protesti še noben ni nič dosegel... se bodo morali tudi taki kot si ti zbuditi in in komplet folk na ceste in znoret - samo to se nikol ne bo zgodil ker smo slovenčki ovčke
ateistek
20. 09. 2012 18.59
-2
No vidiš. S kakšno pravico potem to zameris in celo očitas drugim. Res te ne razumem.
Puroresu
20. 09. 2012 15.07
+9
GMO so tako zdravi da so prepovedani v menzi monsanta samega....ampak za goyime bo u redu
mimic
20. 09. 2012 15.01
+4
počasi vendar vstrajno, nas želijo zreducirat. no, naj prepovedo 2 otroka , pa se bomo sami zreduciral in nas naj ne zastrupljajo z nekakovostno hrano. drgač pa, če mene kdo vpraša, bi prepovedal, vso spremenjeno hrano in pijačo z mc... VRED. ker tam čez lužo ni nič dobrega in hranilnega, se p.o.l.u.l.a.m. na njih in na njihovo prijateljico veliko bertanijo
KisloZelje333
20. 09. 2012 14.55
+3
čakamo infadela, da objasni, da je na 24ur priletel za en dan islamski skrajnež, ki se je preobrazil v novinarja, spisal članek o gsoju in že po objavi na portalu je zletel v neznano kam, infadel sumi da nekam na bližnji vzhod...
janez6bb
20. 09. 2012 15.22
+4
janez6bb
20. 09. 2012 15.22
+2
pa pustu je v dokaz, svoj potni list na pločniku pred popom, pa še zažgal ga je prej da bo ja sigurno se videlo kaj in kdo ter iz kje:)
fas231
20. 09. 2012 14.54
-11
Ma te kmete bi moral pa magar s silo prisilit ,da začnejo saditi GMO . GMO ni tok škodljiv kokr pravijo . To vam sam možgane hočjo oprat.
dreko123
20. 09. 2012 15.09
+4
KisloZelje333
20. 09. 2012 16.54
+0
ion7 pa maš kakšno zdravo možgansko celico v možganih??
KisloZelje333
20. 09. 2012 14.53
+1
24ur vsa čast za objavo članka, ki ne gre na roko vašim šefom, delodajalcem. Bo ta ki je to spisal jutri še imel službo, al je že na odpovednem roku? Kakorkoli, infadeli, lolipoly in podobni, boste spet kaj pripomnili o kaki teoriji zarote, gso, haarp in podobne zadeve, da slišimo spet kaj boste "pametnega" povedali
platon26
20. 09. 2012 15.00
+5
to ni spisal noben popovec ta članek je prepisan iz rt news!
dreko123
20. 09. 2012 15.11
+1
haarp so itak svetovna buča zame, to sem že 100x napisal če bi šli to temo... je samo en pusy v primerjavi z norveškim in ruskim sistemom - katerega so imel že 20 let pred haarpom... pa pustmo to... gso pa na žalost ni nobena teorija zarote ampak samo dejstva
T_one
20. 09. 2012 14.51
+4
Ne morem verjet, da so se na 24 ur upali napisati resnico glede gensko spremenjene hrane - GMO. Upam, da se še spomnite "dumbya" Bushevih besed: "kdo bo zavrnil GMO, se mu bomo maščevali"... jaz na mestu tega novinarja na 24 ur, ki je napisal tale članek, naslednjih nekaj let ne bi sedal na kakršnokoli letalo... spomnite se samo cele Polske vlade....
platon26
20. 09. 2012 14.20
+7
No pa še malo branja o takrat nedolžnem izdelku agent orange proizvod monsanta in koliko žrtev je pustil za sabo!
Ksenofont
20. 09. 2012 14.39
+2
ateistek
20. 09. 2012 15.29
-2
Ramzess
20. 09. 2012 14.12
+7
Monsatu pa res ni nič za verjeti, rezultati njegovih raziskav so prirejeni. Škodljivost GSO hrane je znana od kar ta obstaja, in prav nobena vrsta živali, res nobena vrsta živali ne je te hrane, če ima izbiro.
Ramzess
20. 09. 2012 14.13
+5
Menda je sedaj ravno prišlo do prvega primera (tožbe), ki ga je Monsato izgubil. Gotovo poznate dokumentarec Svet kot ga vidi Monsato, hkrati zagovornik Kodeks Alimentarius-a.
T_one
20. 09. 2012 14.55
+2
GMO je štrašanski strup, ki lahko "down the line" pripelje do popolne neplodnosti prebivalstva, ki se prehranjuje s to takšno hrano, ... da ne omenjam še grožnjo bolezni "instant staranja" in popolne degeneracije DNA...
platon26
20. 09. 2012 13.57
+6
za vse ki znajo ang samo na youtbe pa pogleat en lahek filemček za začetek svet po monsantovo oz the world according to monsanto pa da vsaj malo začnete dojemat kako se igra igra in koliko desetletij že! Seveda bo treba znat angleško kar pa je nepremagljiva ovira za naše šolane strokovnjake!
platon26
20. 09. 2012 13.51
+6
HAHAHA poglejte našega izobraženca Foxa človek ima diplomo pa to zato je že strokovnjak na svojem področju! Pravi da je WHo najbolj zaupanja vredna organizacija pravi pa da se cepit ni šel ker da ji ne zaupa HAHAHAHA pravi da so farmacevtski lobiji tako zlobni da dajejo nevane snovi v cepiva pa da WHO o tem ne ve nič potem te vprašam zakaj bi bilo v primeru GMO kaj drugače dragi strokovnjak namreč raziskave so narejene da negativno vpliva na človeka in organizme celo sam POP piše o tem pa se še vedno sprenevedaš hahaha ja logike ni kaj dosti pa vseeno SREČNO!
Turgensis
20. 09. 2012 14.01
-4
joj platon, pejt gledat teorije zarote, kako zlobne so zda in kako ti vsi želijo škodit... nima smisla razprvljati z opranoglavci. WHO pa farmacija ni eno in isto, niti posamezne farmacevtske firme niso eno in isto, enim zaupam drugim ne, moja stvar, ne tvoja!
No.onealive
20. 09. 2012 14.02
+1
pa doro no človek je podal svoje mnenje ti ga pa neka napadaš
platon26
20. 09. 2012 14.09
+5
Ja ne vem kdo je omenaj a v cepiva dajejo škodljive stvari jaz ali TI kdo je govoril o nano delicih v cepivih jaz ali TI? Zakaj sem potekem jaz teoretik?:) spet ni logike:) jaz vem da WHO ni farmacija prav tako pa ni GMO pod kontrolo WHO katera ga pa zagovarja torej zakaj zaupat enim drugim pa ne? Komu ti zaupaš je res tvoja stvar če se pa nebi predstavljal kot nek strokovvnjak in tak zagovornik GMO ter jo podpiral kljub očitnemu nepoznavanju ozadja in RAZISKAV pa ti to svojo stvar prodajaš drugim! Zato ti ne dam mira ker podpiraš praznoglavje! nihče živ zato ga napadam da še tebi odgovorim ker vidva podajata MNENJA ko bi imela vsaj neko podlago bi še šlo dokler pa ostajamo na MNENJIH sproduciranega s strani medijev in širjenju ob pomoči črednega nagona pa vaju ne bom pustil na miru upam da sta zadovjlena z odgovorom!
Turgensis
20. 09. 2012 14.22
-6
Ja, ti si teoretik zarote na splošno na tem forumu. Pa pojdiva lepo povrsti: 1) zaupam WHO, uživa največji ugled v svetu in so tam vrhunski strokovnjaki, vendar niso nezmotljivi. 2) Ne zaupam farmaciji, podjetja obstjajo zato, da služijo denar, ne glede na okoljske posledice, pomemben je samo dohodek. Če je farmacevtsko podjetje dobro, mora najti vse načine, da poveča prihodke, tudi z uporabo nanodelcev in izpuščanjem virusov v naravo, zaradi katerih povečah prihodke! 3) GSO ima tako negativne kot pozitivne posledice, pri meni so odtehtale pozitivne. Vsaka stvar ima tako - kot +. Jedrsko energijo lahko zelo koristno uporabljamo (elektrarne), če pa pride v neprave roke je lahko smrtonosna. Ali to pomeni, da sploh nebi smeli raziskovati v tej smeri in razviti te tehnologije?! Zelo podobno je pri GSO, lahko prinese ogromno dobroga, lahko pa je tudi nevarna, če je v nepravih rokah. Imamo pa pravico sami si izoblikovati svoje mnenje, jaz zagovarjam tako GSO kot jedrsko energijo.
janez6bb
20. 09. 2012 14.25
+3
in vedno so takšne zadeve v nepravih rokah, od orožja do hrane:) naključje:) ja seveda
platon26
20. 09. 2012 14.29
+2
HAHAHAHA BRAVO BRAVO BRAVO! niso nezmotljivi toda trudijo se da utišajo vse znanstvenike ki so proti organizacijam ki financirajo WHO no ja tudi v mojem interesu bi bilo potem da se čimvečkrat zmotim! Se pravi ti samo farmaciji ne zaupaš ker jim gre za dobiček? Za kaj gre pa monsantu da bodo rožice rastle v puščavi? Ja prav imaš GSO ima pozitivne učine na zaslužek in negativne (dokazano) na organizme ki ga uživajo torej tu si izpadel kot farmaiske družbe ki jim gre za dobiček torej tebi in tvojim MNENJEM ne gre zaupati! A raziskovanje genov in njegovih možnih učinkov se da dosežti samo preko hrane ali kako? kot sem te že večkrat vprašal koliko let traja da pustijo zravilo v obotok koliko let raziskav in dokazovanj? No ker odgovora ni bom jaz povedal povprečje je 10 let ti kot stručko mi pa pivej koliko let smo testirali GMO hvala! Izpadel si kot ovca no vsaj konsistenco imaš!
Turgensis
20. 09. 2012 14.41
-5
Če nisi opazil govorim o GSO, ne o monsantu. Eno je genetsko spreminjanje organizmov, drugo je podjetje, ki želi monopol na tem področju. Opaziš razliko?? Definitivno ni dobro, da bi imelo eno podjetje nadzor nad celotnim GSO. Naj ti ponazorim, da boš skapiral, GSO bom enačil z nafto, zagovarjam uporabo nafte, prinese veliko dobrega, Če pa želi BP kontrolo nad nafto pa ni dobro, ima nadzor nad svetom, vendar jaz zagovarjam nafto, ker je lahko zelo koristna. razumeš?! Ne mešaj podjetij in znanstvenih področij oz. surovin! Monsantu tudi jaz ne zaupam, vendar zagovarjam gso. vidiš razliko?! Sploh pa večino GSO organizmov v eu ni dovoljeno prodajat in gojit. naštej 10, ki jih je dovoljeno! Jih skoraj ne moreš!
Turgensis
20. 09. 2012 14.50
-2
10 let se povprečno testirajo "zdravila"?? ne vem sicer kje živiš, vendar v sloveniji je bilo možno cepljenje proti svinjski gripi kakšna 2 meseca po tistem, ko je virus mutiral. Po tvojem, bomo na to cepivo čakali do leta 2020?!
dreko123
20. 09. 2012 14.52
+6
fox12 a sploh veš kdo v ozadju sponzorira WHO in kdo jo vodi? farmacevtski lobiji, podjetja kot so monsato... za njimi pa bilderbergi tko kot večina vse svetovne svinjarije...
dreko123
20. 09. 2012 14.55
+4
WHO je tako "zanesljiv, pošten in nepristranski" kot so v politiki in vojnah ZN in NATO... potem ti je lahko vse jasno v tej primerjavi! Neodvisne inštitucije in njihove izsledke ponavadi utišajo in zatušajo! WHO je ena najbolj pokvarjenih organizacij ki nam skoraj vsako leto vsiljuje in nam propagandno grozi z raznimi škodljivimi cepivi... in ti tej organizaciji zaupaš? hehe jao
dreko123
20. 09. 2012 14.58
+1
Francozi kolikor so v politiki pokvarjeni, so vsaj za svoje ljudi, zemljo in njihovo kulturo na mestu in se ne pustijo dirigirat s strani zda, bruslja in pokvarjenih lobijev - oni bodo vedno zaščitili svoje interese in ne bodo popuščali naj bo to kultura-vera, ali agroživlistvo in dobro prebivalstva! Imajo pač svojo zavest in se ne pustijo vodit - vsaj v tem primeru jim dam kapo dol, ker naše ovčke v sloveniji bi prodale lastno dušo bruslju, lobistom in drugim pokvarjencem... bdw: WHO ne uživa čisto nobenega ugleda na svetu! mogoče med naivnimi ovčkami v stroki pa vsi vedo kolk je ura...
Turgensis
20. 09. 2012 15.00
-5
kakor želiš. ne da se mi več ukvarjati z teorijami zarote....
dreko123
20. 09. 2012 15.04
+4
saj niso nobene teorije zarote - samo dejstva in črno na belem
platon26
20. 09. 2012 15.04
+3
HAHAHAHA FOX BRAVO BRAVO BRAVO! Monsanto nadzira 90 ja 90% vsega kar ima veze z GMO! Torej če govorimo o GMO govorimo o monsantu! Spet v prazno mnenja podajaš ker ne poznaš DEJSTEV! Ti sebi ponazarjaz z rizbicami doma ker si nesposoben drugače! Ja za zdraila je ponavadi doba sprejetja 10 let tebi kot šolanemu človeku bi to moralo biti znano! Ja kar se pa cepljenja tiče je pa tako kot pri GMO ni nobenih raziskav enostavno dano v PRODAJO za zaslužek res si bogi primer človeškega uma in ti še praviš da si izobražen HAHAHA TI SI ZAVEDEN IN indoktriniran! OVCA OD OVCE!
Turgensis
20. 09. 2012 15.24
-3
Glej platon, mene ne zanima podjetje, jaz zagovarjam znanstveno metodo genetskega spreminjanja organizmov. če ne ločiš med znanostjo in podjetji ti nisem jaz kriv.
platon26
20. 09. 2012 15.42
+1
če ti ne razumeš prebranega tudi tvoj problem a ti zastopiš kaj pomeni 90%???
Turgensis
20. 09. 2012 16.20
-1
Poglej prosim, kaj je to znanstvena metoda! Mene ne zanima monsant, zaradi mene če ima 99% ali Pa 0,9% v lasti, gre za znanstveno metodo, raziskovanje, ki lahko prinese ogromno dobrega! Enako je z nafto, jedrsko energijo,... Kaj pa potem eno podjetje počne s tem ni več moja zadeva, ampak je zadeva ekonomistov!
KisloZelje333
20. 09. 2012 18.39
+0
fox12 saj ni težko, we are change slovenia za začetek, par člankov prebrat...če bi znal angleško verjetno ne bi bil tako zelo ozkogleden, maš pa zato na we are change slovenia članke v slovenščini. Lp
Kotejebegamad
20. 09. 2012 13.41
+2
preizkusi na živalih......
Ksenofont
20. 09. 2012 13.33
+2
Kako zajeziti skokovito povečanje rakavih bolezni? Napovedi kažejo, da se bo močno povečalo število rakavih obolenj tudi v manj razvitih državah. Dragica Bošnjak, znanost pon, 02.07.2012 iz časopisa DELO; Število rakavih bolezni, ki so v razvitem svetu vodilni vzrok obolevnosti in umrljivosti, se bo sodeč po raziskavi Globocan – opravila jo je mednarodna agencija za raziskave raka IARC in je objavljena v zadnji številki revije Lancet – v manj kot dvajsetih letih povečalo za 75 odstotkov. Kot ugotavlja vodilni avtor raziskave Freddie Bray, vznemirjajo predvidevanja strokovnjakov, da bodo k predvidenemu povečanju obremenitve z rakom z 12,7 milijona novih primerov na leto, kolikor so jih zbrali v bazi podatkov za 2008., na 22,2 milijona leta 2030 znatno večji delež prispevala razvijajoča se okolja, predvsem Kitajska, Indija in nekatere afriške države. Tako lahko po napovedih raziskovalcev ponekod pričakujejo tudi 93-odstotno povečanje števila obolelih, to pa po besedah direktorja IARC Christopherja Wilda za vse države pomeni izredno velik strokovni izziv, da pospešeno poskrbijo za ustrezne ukrepe, ki vključuje preventivo, zgodnje odkrivanje in ustrezno zdravljenje.
Ksenofont
20. 09. 2012 13.37
+4
Tisti ki imamo kaj pod kaščo lahko v takih člankih razberemo, da nas namerno uničujejo,.. pod pretvezo, tko pač je.
platon26
20. 09. 2012 13.28
+4
Fox je lep primer šolanega "srokovnjaka" veliko govori predvsem tisto kar je slišal da bi se sam prepričal o tem akr govori to bi pa res zahtevalo strokovnjaka! Logike so imeli pa ldje več leta 1905 ko so kot pravi obstreljevali jabolka kot ga on sam premore v 21 stoletju kjer spreminjajo strukturo dna jabolka torej to sploh ni več jabolko ampak nov organizem upam da to ni preveč zate dragi fox in žalostno je da te postopke enačiš s postopki pred 100 leti no ja strokovnjaki že vedo posebej če imajo diplomco phahahaha
Turgensis
20. 09. 2012 13.40
-4
Postopke, da enačim?? Prosim, ne izmišljuj si stvari, da bi izpadel kredibilnejši. Kje sem napisal, da to ni več jabolko?? Nikjer, je pa nova vrsta jabolka in ima drugačno DNA od drugih jabolk. Torej po tvojem ta koruza o kateri članek govori ni koruza? Ne se smešit!
platon26
20. 09. 2012 13.44
+3
V tvojem primeru jabolko ostane jabolko kot sem zgoraj napisal v primeru da pa človek spreminja strukturo DNA jabolka pa pač to ni več jabolko tako kot koruza ni več koruza kot sem lepo zgoraj napisal bi pričakoval od takega šolanega strokovnjaka kot si ti da bi znal malo bolje brati! Če spreminjaš DNA in ob tem še druge organizme daješ v reciva koruzo potem to ni več koruza kot če bi tvojo mami naskočil kuža potem kar pride iz tega ni več človek a moram res tako po otročje da boš razumel?
platon26
20. 09. 2012 13.48
+2
SAmo tisto kar pride iz mamice je spet delo narave in če je dna obstojen bo produkt živel če ni bo propadel! DNA GMO-ja pa dokazano škodi človeškemu DNA ker je pač umetni proizvod in učinki se kažejo upam da ni pretežko za strokovnjaka tvojega kova!
Turgensis
20. 09. 2012 13.57
-1
Če pes naskoči človeka ne nestane nič, ker se ti dve vrsti ne morejo medsebojno oplodit. Ja, jabolko ostane jabolko, druga sorta nastane. Jabolka zlati delišes, jonagold,.... Imajo vse različno struktoro DNA, vendar ne tako zelo različno, da ne bi bilo več jabolko. Tudi ta koruza je še vedno koruza, obstaja na stotine različnih koruz, imajo vse različno strukturo DNA, pa so še vedno koruze. Klasifikacija je zapletena, izmislil si jo je človek, v končni fazi je pa tako ali tako vseeno kako nekaj imenujemo, vendar sistem ki ga imamo danes določa tako kot določa.
platon26
20. 09. 2012 14.02
+1
Različne vrste koruze imajo zelo enako DNA-je med sabo ta GNO pa zelo drugačno ja res je ti vidiš koruzo toda to je še daleč o koruze! No zato sem ti dal primer psa in človeka! Naravno popolnoma nemogoča stvar kar pa ni nemogoče s človeškim posegom in našim poznavanjem DNA in kako ga narediti stabilnega!
Turgensis
20. 09. 2012 14.05
+0
seveda imajo zelo podobne DNA, človek in šimpanz imata 98% enake DNA! Nimata pa enake!
platon26
20. 09. 2012 14.12
+1
no med vrstami koruze je podobnost v dna kot med nama zelo majhne a te odločajo:) med navadno koruzo in GMO koruzo pa je razlika še večja kot med človekom in šimpanzom me veseli da sva prišla na slikovit način razlage namreč to ti razlagam že od samega začetka seveda sem pričakoval od šolanega človeka kot si ti da ne bo treba v take skrajnosti in boš prej dojel!
platon26
20. 09. 2012 14.17
+1
pardon med vrstami koruze je dna zelo enak tako kod med nama*
Turgensis
20. 09. 2012 14.45
-3
Točno tako, vendar med GSO koruzo in "običajno" koruzo ni tako velike razlike kot ti omenjaš, niti kaj bistveno večje kot med temi navadnimi. Običajno se zamenja ali dogradi zelo majhen del DNA, največkrat samo 1 ali 2 gena in to je že dovolj za drugačne lastnosti. Če bi bila razlika več kot 2% ne bi niti slučajno izgledale enako. Poglej malo po googlu za koloko % DNA se razlikujejo, ne vem koliko vendar sem prepričan da ne veliko.
janez6bb
20. 09. 2012 12.55
+3
Monsanto GSO koruza vzrok za okvaro organov, odkriva študija V študiji, ki jo je izdal International Journal of Biological Sciences so analizirali učinke gensko spremenjenih živil na zdravje sesalcev, so raziskovalci ugotovili, da so gensko spremenjene koruze agroživilskega giganta Monsanto, povezane z okvaro organov pri podganah.