Slovenija
Oglas

Gimnazija Franceta Prešerna Kranj – šola za ponosne, samozavestne, uspešne mlade ljudi

Kranj, 09. 02. 2016 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gimnazija Franceta Prešerna v Kranju (GFP) je ena redkih slovenskih gimnazij, na kateri se lahko dijaki šolajo v treh različnih gimnazijskih programih – gimnaziji, ekonomski gimnaziji in športnem oddelku ekonomske gimnazije.

Gimnazija Franceta Prešerna (Foto: Katja Bidovec)
Gimnazija Franceta Prešerna (Foto: Katja Bidovec) FOTO: Gimnazija Franceta Prešerna

Gimnazija Franceta Prešerna  je tako v slovenskem kot svetovnem prostoru poznana po izjemnih športnih dosežkih svojih dijakov. Kdo ne pozna imen Peter Prevc, Jurij Tepeš, Žan Košir, Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek, Maja Vtič, Miha Hrobat, Štefan Hadalin, Peter John Stevens in mnogih drugih? Samo na zadnjih olimpijskih igrah v Sočiju je Slovenijo zastopalo deset njihovih nekdanjih dijakov, osvojili pa so pet od osmih olimpijskih medalj.

Tudi danes se na Gimnaziji Franceta Prešerna šola ogromno mladih perspektivnih športnikov – Domen Prevc, Anže Lanišek, Vid Vrhovnik … –, o katerih bomo gotovo še veliko slišali v prihodnjih letih. Dijaki športniki lahko obiskujejo športni oddelek, ki ga imajo že osmo leto in je edini pravi športni oddelek v strokovnih gimnazijah. Vanj vpisujejo najboljše športnike, ki so uspešni v evropskem in svetovnem merilu. V oddelku je največ 22 dijakov, ki imajo posebej prilagojen način dela, da so lahko uspešni tako v šoli kot športu. Pomagajo jim športni in pedagoški koordinator ter razrednik, ki ima izkušnje pri delu s športniki, omogočeno pa jim je tudi izobraževanje na daljavo, s pomočjo katerega so mnogi vrhunski športniki uspešno dokončali šolo. V letošnjem šolskem letu deset njihovih dijakov živi v tujini in se šola izključno na daljavo.

Tudi v ostalih oddelkih imajo veliko dijakov športnikov, posebej pa v oddelke združujejo dijake, ki trenirajo skupinske športe (odbojko, košarko, rokomet, nogomet, vaterpolo, hokej …). Perspektivni in vrhunski športniki so razporejeni v vse programe in tudi njim prilagajajo obveznosti, da lažje usklajujejo športne in šolske obveznosti.

Dijaki GFP navijajo za sošolce in nekdanje dijake (Foto: Arhiv GFP)
Dijaki GFP navijajo za sošolce in nekdanje dijake (Foto: Arhiv GFP) FOTO: Gimnazija Franceta Prešerna

Gimnazija Franceta Prešerna ima še prav posebej pomembno vlogo pri razvoju slovenskega skakalnega športa, saj izredno uspešno sodeluje z Državnim panožnim nordijskim centrom, ki je temelj smučarske skakalne piramide. Ob izgradnji 109-metrske skakalnice v Kranju je le-ta dobila ime Državni panožni nordijski center (DPNC), danes pa je DPNC program vsestranskega razvoja mladih smučarskih skakalcev, v katerem aktivno sodelujeta Smučarska zveza Slovenije – nordijske discipline in Gimnazija Franceta Prešerna.

Gimnazijo Franceta Prešerna obiskuje tudi veliko dijakov, ki so umetniško nadarjeni, zato se kar nekaj njihovih dijakov vzporedno šola, poleg gimnazije obiskujejo tudi Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana. Na šoli pa so prav posebej ponosni na bogato razstavno dejavnost. V šolski galeriji pripravijo na leto več razstav svojih dijakov, nekatere od njih si pozneje lahko ogledamo tudi kot gostujoče razstave po knjižnicah, osnovnih šolah in v prostorih FURS-a. Pri pridobivanju umetniških izkušenj dijaki aktivno sodelujejo s priznanimi umetniki. Letos jim je pri izdelavi del predal mnogo znanja in izkušenj akademski slikar Klavdij Tutta. Pogosto pa v njihovi šolski galeriji razstavljajo tudi drugi umetniki.

Ustvarjalci GFP z ravnateljico in akademskim slikarjem Klavdijem Tutto ter županom MOK Boštjanom Trilarjem (Foto: Arhiv GFP)
Ustvarjalci GFP z ravnateljico in akademskim slikarjem Klavdijem Tutto ter županom MOK Boštjanom Trilarjem (Foto: Arhiv GFP) FOTO: Gimnazija Franceta Prešerna

Dijaki Prešernove gimnazije dobro vedo, da so za uspešno poslovno in športno pot potrebna podjetnost, ekonomska znanja in obvladovanje tujih jezikov. Tako kot vsako leto so tudi letos na državnem tekmovanju iz ekonomije osvojili zlata priznanja. Uspešni pa so bili tudi pri opravljanju izpita Deutsches Sprachdiplom (DSD), saj je kar 35 dijakov v preteklem šolskem letu uspešno opravilo program nemške jezikovne diplome. Gimnazija Franceta Prešerna je ena redkih slovenskih šol, ki že več kot deset let izvaja DSD. Uspešno opravljen mednarodni izpit dijakom omogoča študij na nemških univerzah in dokazuje aktivno znanje nemškega jezika.

Pridobitev naziva partnerska šola z nemškim Ministrstvom za kulturo, predstavnik dr. Reinhard Zühlke, vodja DSD na GFP Sabina Konc in ravnateljica Mirjam Bizjak (Foto: Arhiv GFP)
Pridobitev naziva partnerska šola z nemškim Ministrstvom za kulturo, predstavnik dr. Reinhard Zühlke, vodja DSD na GFP Sabina Konc in ravnateljica Mirjam Bizjak (Foto: Arhiv GFP) FOTO: Gimnazija Franceta Prešerna

V mnogih krožkih, ki potekajo na eni najmodernejših šol v Sloveniji, dijaki lahko razvijajo tudi vse druge talente, potujejo po Sloveniji in številnih evropskih mestih ter sodelujejo na mnogih tekmovanjih in v različnih projektih, tudi mednarodnih. V okviru mednarodnih projektov Comenius so bili dijaki GFP v preteklih šolskih letih na Češkem, Madžarskem, v Španiji, Franciji, Italiji, na Malti, Portugalskem, gostili pa so tudi dijakinje iz Nove Zelandije.

V letošnjem šolskem letu pa jih je najbolj navdušila izmenjava s prijatelji iz Novega Sada, začeli pa so izvajati tudi nov projekt Erazmus + z naslovom Odgovorni turist varuje raznolikost kultur, ljudi in okolja, ki bo trajal do konca leta 2017. V projektu sodelujejo štiri partnerske gimnazije iz Slovenije, Češke, Bolgarije in Litve in dijaki se že veselijo izmenjav, v okviru katerih bodo izvedli popotniške programe po principih odgovornega turizma, obenem pa tudi nadgradili enega največjih mladinskih svetovnih programov MEPI, pri katerem zelo aktivno sodelujejo tudi njihovi dijaki.

Izmenjava z Gimnazijo Svetozar Marković iz Novega Sada, srečanje dijaških skupnosti obeh šol (Foto: Arhiv GFP)
Izmenjava z Gimnazijo Svetozar Marković iz Novega Sada, srečanje dijaških skupnosti obeh šol (Foto: Arhiv GFP) FOTO: Gimnazija Franceta Prešerna

Vabimo vas, da v informativnih dnevih, v petek, 12. februarja 2016, ob 9. in 15. uri in soboto, 13. februarja 2016, ob 9. uri, obiščete Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju in spoznate njihovo šolo in delo. Ali če zaključimo »prosto po Prešernu«, da bi vas »uka žeja peljala« na Kidričevo 65 v Kranj, kjer stoji Gimnazija Franceta Prešerna.

Gimnazija Franceta Prešerna - 7
Gimnazija Franceta Prešerna - 7 FOTO: Gimnazija Franceta Prešerna
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3