Tujina

Giuliani se je predal

Los Angeles, 31. 01. 2008 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1

Od ameriške predsedniške tekme sta odstopila še dva kandidata, republikanec Rudy Giuliani in demokrat John Edwards.

Giuliani je odstopil iz predsedniške tekme, zdaj bo do zmage pomagal prijatelju McCainu.
Giuliani je odstopil iz predsedniške tekme, zdaj bo do zmage pomagal prijatelju McCainu. FOTO: Reuters

Pred dnevom D, ko bodo strankarske volitve v več kot 20 ameriških zveznih državah, postaja za kandidate v bitki za novega ameriškega predsednika vedno bolj vroče. Iz tekme sta izstopila še dva kandidata.

Na strani republikancev se je predal nekdanji župan New Yorka Rudy Giuliani, ki je že podprl senatorja iz Arizone Johna McCaina, medtem ko se pri demokratih poslavlja John Edwards. Po strankarskih volitvah na Floridi, kjer je končal na tretjem mestu, se je Giuliani odločil, da odstopi in podpre McCaina in ne njegovega tekmeca Mitta Romneyja. „Danes uradno napovedujem svoj umik iz predsedniške tekme. Svojo podporo dajem Johnu McCainu, ki je najbolj sposoben kandidat za naslednjega predsednika,“ je Giuliani povedal pred zadnjim televizijskim soočenjem republikancev pred torkom.

V tekmi za republikanskega kandidata za predsednika ZDA so ostali John McCain, Mitt Romey, Mike Huckabee, Alan Keyes in Ron Paul.

McCain se je svojemu prijatelju Giulianiju zahvalil za podporo, Američane pa še enkrat spomnil na 11. september 2001 in pozitivno vlogo nekdanjega newyorškega župana v dneh po tragediji. McCaina pa naj bi javno podprl tudi kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger, kar naj bi zmernemu politiku prineslo kar nekaj dodatnih glasov.

Spopad med McCainom in Romneyjem

Na soočenju republikanskih kandidatov v Kaliforniji se je vnel predvsem prepir med dvema vodilnima kandidatoma, McCainom in Romneyjem, ki sta tekmovala v tem, kdo od njiju je bolj konservativen.

Sredino televizijsko soočenje je bilo v znamenju spopada med McCainom in Romneyjem.
Sredino televizijsko soočenje je bilo v znamenju spopada med McCainom in Romneyjem. FOTO: Reuters

Nekdanji guvernerj Massachusettsa Romney je McCaina obtožil, da zavaja republikance, ko trdi, da je Romney zagovarjal določitev urnika za umik vojske iz Iraka, Mccainu pa tudi očital, da je bil proti davčnim olajšavam predsednika Georgea Busha. McCain je odvrnil, da je bil proti olajšavam, ker hkrati niso poskrbeli za zmanjšanje porabe, Romneyja pa obtožil, da je v Massachusettsu višal davke, povečal javni dolg in da ni uspel zmanjšati brezposelnosti.

Presenetljiv odhod Edwardsa

Obama ima vedno večje možnosti, da postane predsedniški kandidat demokratov.
Obama ima vedno večje možnosti, da postane predsedniški kandidat demokratov. FOTO: Reuters
Med demokrati ostajajo trije tekmeci za mesto kandidata za predsednika - Barack Obama, Hillary Clinton in Mike Gravel.

Med demokrati najresnejša kandidata ostajata Barack Obama in Hillary Clinton. Presenetljivo je iz tekme izstopil nekdanji senator iz Severne Karoline John Edwards, ki je še prejšnji teden zatrjeval, da iz tekme ne bo izstopil pred torkom. „Čas je, da se umaknem in prepustim, da se nekdo drug zapiše v zgodovino,“ je dejal Edwards, ki je imel s tem v mislih prvega temnopoltega oziroma prvo žensko na čelu ZDA.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tisk
31. 01. 2008 20.58
24ur: "dnevom D"??? Raje direktno prevedite, da ne boste zavajali Slovencev, kot da gre za neko invazijo. "Super torek" je namrec dan, ko preostale zvezve drzave v ZDA volijo!