Tujina

FOTO in VIDEO: Rajoy: Katalonski parlament je razpuščen, 21. decembra sledijo volitve

Barcelona, 27. 10. 2017 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./STA/S.S.
Komentarji
577

Katalonske separatistične stranke so sprejele resolucijo za razglasitev neodvisnosti, glasovanje o tem je opozicija bojkotirala. V Madridu pa so izglasovali, da bodo vzpostavili neposredni nadzor nad Katalonijo. Španski premier je na podlagi 155. člena razpustil katalonski parlament in za 21. december napovedal volitve.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Negotovost za Katalonijo
    01:09
    Iz 24UR: Negotovost za Katalonijo
  • Iz 24UR ZVEČER: Sprožili 155. člen in prevzeli nadzor
    02:58
    Iz 24UR ZVEČER: Sprožili 155. člen in prevzeli nadzor
  • Iz 24UR ZVEČER: Andrej Klemenčič o tem, kaj lahko Katalonija pričakuje v prihodnjih dneh
    02:31
    Iz 24UR ZVEČER: Andrej Klemenčič o tem, kaj lahko Katalonija pričakuje v prihodnjih dneh

Katalonski regionalni parlamenta je podprl resolucijo, ki predvideva razglasitev Katalonije za neodvisno republiko. Kmalu zatem je senat v Madridu potrdil odvzem avtonomije Kataloniji. 

Rajoy je razpustil katalonski parlament.
Rajoy je razpustil katalonski parlament. FOTO: AP

Španski premier Mariano Rajoy je zvečer pojasnil, da so sprejeli nujne ukrepe, da stanje znova privedejo v ''normalnost'', to pa je možno le s spoštovanjem zakonov. Pojasnil je, kako bodo uveljavili 155. člen: razpustili so katalonski parlament in vlado načelu s Carlesom Puigdemontom. Za 21. decembra je napovedal regionalne volitve. 

''Nikoli nismo želeli priti v to situacijo,'' je poudaril Rajoy. ''Ne gre za suspendiranje avtonomije, ampak za normaliziranje stanja čim prej. Normalnost se začne z zakonom in vrnitvijo zakona Kataloncem,'' je povedal in dodal, da je Puigdemont imel možnost, da razpiše volitve, ker tega ni storil, jih zdaj razpisuje vlada, da bo ''Kataloncem tako vrnila njihove glasove''. Znova je pozval k ohranitvi mirnosti. 

Poleg omenjenega je med ukrepi tudi zaprtje vseh katalonskih veleposlaništev na tujem. Napovedal je, da bodo ministri v španski vladi prevzeli pooblastila katalonske administracije.

PREBERITE ŠE: Španija proti Kataloniji: sledijo trenja, represija, državljanska nepokorščina in demonstracije?

Kako je v Kataloniji potekalo tajno glasovanje?

Evropska komisija je po razglasitvi neodvisnosti Katalonije sporočila, da nima novega komentarja glede te španske pokrajine. Na sprejem deklaracije o razglasitvi samostojne Katalonije v katalonskem parlamentu se je danes odzval tudi predsednik Evropske parlamenta Antonio Tajani. Kot je sporočil prek Twitterja, nihče v Evropski unije ne bo priznal glasovanja v katalonskem parlamentu

Za resolucijo o neodvisnosti je glasovalo 70 poslancev, proti 10, dve glasovnici sta bili prazni. Poslanci opozicije - Ljudske stranke, socialistov in stranke Ciudadanos - so pred tajnim glasovanjem zapustili dvorano. Katalonska vlada se je oprla na rezultate referenduma, ki se ga je udeležilo 43 odstotkov volivcev, od tega je 90 odstotkov glasovalo za neodvisnost. Špansko ustavno sodišče je referendum razglasilo za nelegalnega. 

In tudi zdaj je ustavno sodišče že začelo s postopki proti razglasitvi neodvisnosti. 

In kako so glasovali? Predsednica katalonskega parlamenta Carme Forcadell je prebrala dele vložene resolucije, preden so prisotni poslanci, tudi predsednik regionalne vlade Puigdemont, po burni razpravi začeli oddajati glasovnice na tajnem glasovanju. Za tovrstno glasovanje so zaprosili predstavniki vladajoče koalicije Junts Pel Si, opozicija pa je temu nasprotovala.

Poslanec Ljudske stranke Xavier Garcia Albiol je poslance vladajoče koalicije obtožil strahopetnosti, češ da želijo tajno glasovanje, da bi se izognili pregonu v skladu s španskim kazenskim zakonikom, poroča spletni medij The Spain Report.

Poslancem, ki bi podprli tovrstno resolucijo, bi namreč lahko grozila obtožnica zaradi upora, za kar je zagrožena zaporna kazen v višini 30 let.

Špansko tožilstvo je že sporočilo, da bo proti predsedniku katalonske regionalne vlade Puigdemontu vložilo obtožnico zaradi upora. Sodišče bo nato odločilo, ali bo sprejelo obtožnico. Tako mu grozi 30 let zapora. 

Kopija resolucije, ki so jo objavili španski mediji, vključuje stavek: "Ustanavljamo katalonsko republiko kot neodvisno, suvereno, demokratično, socialno in pravno državo."

Besedilo vsebuje tudi potrditev uporabe zakona o odcepitvi, ki ga je regionalni parlament potrdil v začetku septembra in ga je špansko ustavno sodišče razglasilo za ničnega.

Prvih nekaj strani je sicer povsem enakih kot dokument, ki so ga poslanci, ki podpirajo odcepitev, podpisali po seji 10. oktobra. Šlo je za simbolično deklaracijo o neodvisnosti, katere uveljavitev pa je takrat regionalni voditelj Carles Puigdemont zadržal.

Parlament je o neodvisnosti glasoval, potem ko se je Puigdemont odrekel možnosti sklicu novih volitev, ker od Madrida ni dobil zagotovil, da bo to preprečilo uveljavitev 155. člena ustave.

Veselje na ulicah Barcelone

Na ulicah Barcelone se je ob glasovanju v katalonskem parlamentu zbralo več deset tisoč zagovornikov samostojne Katalonije. Ti so prek dveh velikih zaslonov spremljali dogajanje v parlamentu, ploskali in v katalonščini vzklikali samostojnost, preden so nato zapeli katalonsko himno. Številni med njimi so ob tem v zrak dvignili stisnjeno pest. Nekateri so odločitev katalonskega parlamenta slavili tudi z nazdravljanjem s penečim vinom cava, ki ga pridelujejo v Kataloniji, ter se med seboj objemali.

Županja Barcelone Ada Colau pa je danes na Facebooku zapisala nasprotovanje enostranski razglasitvi katalonske samostojnosti v regionalnem parlamentu in odločitvi španskega senata, ki je sprejelo ukrepe za odvzem avtonomije Kataloniji. 

"Tisti, ki želimo preprečiti konfrontacijo in pozivamo k dialogu, zdravi pameti in usklajeni rešitvi, smo v večini v Kataloniji in Španiji," je zapisala.

Medtem so z mestnih hiš v več katalonskih mestih že sneli španske zastave, česar v prestolnici niso storili. Zastavo so sneli z mestne hiše v petem največjem katalonskem mestu Sabadell in Gironi, kjer je včasih županoval aktualni katalonski premier. Španskih zastav prav tako ni več na mestnih hišah v Figueresu, Vicu in Tortosi.

Kako je zasedal in odločal senat v Madridu?

Prvič v zgodovini države je torej španski senat sprožil 155. člen ustave. Za odvzem avtonomije v skladu s tem členom je glasovalo 214 članov senata, 47 jih je bilo proti, eden se je vzdržal, poročajo španski mediji. 

Za ukrepe so poleg senatorjev vladajoče Ljudske stranke glasovali tudi opozicijski socialisti in predstavniki desnosredinske liberalne stranke Ciudadanos, medtem ko so bili člani senata iz vrst leve stranke Podemos proti.

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy FOTO: AP

Člen iz ustave, ki sega v leto 1978, ni bil še nikoli uporabljen, imenujejo pa ga "jedrska možnost", saj gre dejansko za začasno razveljavitev avtonomije pokrajine. Španska vlada vztraja, da gre za edino možnost za pomiritev krize, medtem ko v Kataloniji opozarjajo, da bo to le še prililo olja na ogenj.

Oba premierja pozvala k miru

Španski premier je Špance po razglasitvi katalonske neodvisnosti pozval k mirnosti. Na Twitterju je zapisal, da bo v Kataloniji zopet vzpostavljena zakonitost. "Vse Špance pozivam k miru. Pravna država bo v Kataloniji ponovno vzpostavila zakonitost," je zapisal.

Tudi katalonski premier Carles Puigdemont je pozval k miru in ohranitvi dostojanstva. "Smo družba, ki se je vedno odzivala mirno," je dejal v Barceloni. "Prihajajo ure, ko bo treba ohraniti mir, državljansko odgovornost in dostojanstvo," je dejal privržencem neodvisnosti pokrajine. "Danes je naš parlament, ki je bil legitimno izvoljen, naredil korak, za katerega smo se dolgo borili," je dodal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (577)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

290ktober
28. 10. 2017 10.13
+2
300let so kradli po 10milijad Kataloncem je 3000 milijard pokradenega...js ja in fašisti bi še 300let kradli...ne bo jim uspelo...
CURVANORD Zanetti
28. 10. 2017 11.49
Preberi si ustavo in pol ponovno izracunaj
Antropozofija
28. 10. 2017 08.57
+2
Naj živi Katalonija.
290ktober
28. 10. 2017 08.47
+3
Rajoy je enako grobar Španije kot Miloševič Jugoslavije.....
apodgraj
28. 10. 2017 09.54
+3
In take grobarje-frankiste podpira evropska zveza zJunkerejm in Tuskom na čelo, ki pa ji tudi hlačevsko sledi slovenska vlada. Rajoy je hušji od samega Franka. Voljo naroda po po demokratični poti do lastne samostojnosti , ne more preprečiti nobena ustava, najmanj pa fašistična vlada Madrida z Rojoyom na čelu. Bojim se, da se to ne bo končalo po mirni poti in potem se bo lahko "demokratična " evropska unija držala samo še za glavo .Junker , ne bi želel živeti v taki uniji , v kateri bi bilo 95 držav. Potem pa naj gre živeti v Afriko , ker tega klovna,ne bo nihče pogrešal .
Iluzionist
28. 10. 2017 08.38
+2
zdaj je samo vprašanje kdo ima koliko orožja
290ktober
28. 10. 2017 08.12
+3
Rajoj je fašost
pogan
28. 10. 2017 08.23
+4
medo357
28. 10. 2017 08.08
+0
Prav zanimivo je spremljati izjave naših „levih“ politikov in medijev, kako ste obrnili ploščo. Bili ste za samoodločbo, enakost, demokracijo, sedaj Katalonce imate za separatiste. Zgodovina se ponavlja...
Aijn Prenn
28. 10. 2017 09.23
-1
Aijn Prenn
28. 10. 2017 08.03
+4
Španija je pred težko preizkušnjo. Dela pa vse, da se bo teža še stopnjevala. Bolj kot bodo rogovilili z represijo, bolj bodo podkurili še Baske.
pogan
28. 10. 2017 08.02
+3
Sedaj bi morali še baski se osamosvojiti,
Aijn Prenn
28. 10. 2017 08.03
+3
Če mene vprašaš je to samo vprašanje časa.
pogan
28. 10. 2017 08.10
+3
notrajnc05
28. 10. 2017 07.45
+0
Glede na razvoj dogodkov je povsem logično, da bo v Kataloniji v kratkem močno zaropotalo, incidenti si bodo sledili vsakodnevno, kar bo špansko vlado prisililo v razglasitev izrednih razmer v Kataloniji... To med drugim pomeni prepoved vseh množičnih prireditev, seveda tudi športnih.... Kaj bo to pomenilo za katalonski ponos lahko samo ugibamo... Dokler EU ne prizna Katalonije, Barca ne bo mogla igrati v nobenem mednarodnem tekmovanju. Vsekakor obeti niso dobri...
GlavniModerator
27. 10. 2017 22.58
-34
60% kataloncev zeli ostati v spaniji. Pumpajo jo jih razni nacionalisti pa ruska propaganda. Slovenski hlapci pa veselo skocijo pa bandwagon, ker je "in" ce si proti EU...
weber1
28. 10. 2017 08.48
+0
Točno tako je..Vsak, ki je pameten dobro ve, da se bo iz tega razvilo množično pretepanje...tekla bo kri in to po neumnem..Tukaj pa pametni Slovenčki še to podpihujejo.. Če bi bilo kaj takšnega pri nas, bi se vsi takšni poskrili... Lahko je bit pameten iz fotelja in to seveda anonimen...
ni_mi_vse_eno
27. 10. 2017 22.55
+22
Živela svoboda. Brez svobode se ne moremo povezovati. Bolj silno se bo Madrid oklepal, hitreje bo izgubil.
nesre?ko
27. 10. 2017 22.42
+13
Težko,a na koncu uspešno pot želim Kataloncem!Španci se pa lahko poigrajo svetovno igro,ki ne bo koristila nikomur najmanj pa njim!
elektroncek
27. 10. 2017 22.40
-2
Tile naši veljaki se ne zavedajo, da se lahko kaj podobnega tudi zgodi v sloveniji, ko se obce zbudijo seveda
markorrr
27. 10. 2017 22.15
+11
SVOBODA!!! NAJ ŽIVI SLOVENIJA! NAJ ŽIVI KATALONIJA! BRATJE SMO ZA VEDNO! <3
artus
27. 10. 2017 22.09
+9
Dragi politiki! Pustite ljudem ŽIVETI tako, kot si želijo. Verjemite, spoštovali vas bodo in vam bodo ploskali.
Boris Plantan
27. 10. 2017 22.06
+24
To je umor demokracije in Evropske Unije
cefre
27. 10. 2017 22.12
+10
Evropski napihnjenci si z ne odločnostjo proti Španskim oblastem kopljejo sami sebi grob (seveda tudi vsem nam, saj to ne bo zastonj) a kaj ko se drekec ustoliči ne ve več kako bi se povzdigoval, da bi lepše smerdel (se opravičujem primerjavi)!
trucker77
27. 10. 2017 21.51
+44
Kdor ni za Katalonijo,podpira fašizem.A sladoljedari so pa lahko dobili državo,takrat vam je bilo pa vse po zakonu.Poglejte si narod na ulicah,iz njihovih obrazov se vidi le eno,SVOBODA
GeneralFranciscoFranco
27. 10. 2017 21.53
-33
trucker77
27. 10. 2017 21.55
+12
weber1
27. 10. 2017 22.40
-5
Ne razumem kako si lahko tako pameten trucker...Ali se ti sploh zavedaš, da je od 7 miljonov Kataloncev le ena tretjina za samostojnost... vsi ostali ali so neopredeljeni, ali pa za enotno Španijo...
trucker77
27. 10. 2017 22.47
-1
weber,kdo ti kriv,če samo naslove prebiraš?
weber1
27. 10. 2017 22.49
-1
trucker...Ti jih ne bereš, ker že po tem stavku, ki si ga napisal, dokazuješ, da si polpismen...
Dinho8O
27. 10. 2017 22.57
+3
290ktober
28. 10. 2017 00.14
-1
GeneralFranciscoFranco
27. 10. 2017 21.48
-24
Katalonija je Španija!
artus
27. 10. 2017 22.11
+20
markorrr
27. 10. 2017 22.14
+9
Od kdaj??? Nikoli ni bila! VISCA CATALUNYA! INDEPENDENCIA!!!!
kurva2
27. 10. 2017 21.47
-18
EU je proti, ZDA proti, VB proti....lol kdo jih sploh podpira?
Ricketts
27. 10. 2017 21.46
-7
Novi ŠPANSKI BORCI se že pripravljajo na odhod na bojišče. Po končani borbi pričakujejo borčevske pokojnine...... , če..........
artus
27. 10. 2017 22.15
-8
Bodo, zagotovo, če bodo še njihovi na oblasti. Kako ljubijo borce, neverjetno. Ampak na Rudolfove so pa pozabili. Boril se je za severno mejo, partizani so pa domače zgradbe požigali.