Gnusen zločin zbudil narod: 'Policija, naj vas bo sram!'

Potem ko je skupina fantov posilila 23-letno študentko, ki se še vedno bori za življenje, je Indijo zajel val protestov. Število posilstev in nasilje nad ženskami strmo narašča, samo lani je bilo od 256.329 nasilnih zločinov 228.650 storjenih nad ženskami.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Ženske obravnavajo kot objekte, nadlegujejo jih in spolno zlorabljajo, a nihče ne naredi ničesar.
Članica komunistične partije Brinda Karat

Po grozljivem posilstvu 23-letne študentke, za življenje katere se zdravniki še vedno borijo, protestniki v Indiji že pet dni vztrajajo na ulicah in zahtevajo spremembe pri obravnavi posilstev in drugega nasilja nad ženskami.

23-letnico je v nedeljo na avtobusu v New Delhiju posilila skupina mladeničev. Posiljevali so jo 45 minut, nato pa njo in njenega fanta brutalno pretepli s kovinskimi palicami in ju vrgli z avtobusa. Protestniki na indijskih ulicah opozarjajo na probleme, ki jih imajo ženske, ki se znajdejo v središču zločina. Pogosto nanje ne gledajo kot na žrtve, pač pa "so si same krive, ker so izzivale".

Tako neki indijski časopis objavlja zgodbo prav tako 23-letne študentke. Potem ko je bila posiljena in pretepena, je morala prestati še grob pregled v bolnišnici in sodni proces, kjer je morala večkrat odgovarjati na vprašanja o (pre)ozkih kavbojkah in ’izzivalnih’ spodnjicah. Doživela pa je še eno ponižanje – čeprav indijski zakon zapoveduje, da mora biti žrtev na sodišču skrita za predelno steno, pa 23-letnica ni bila skrita. Njena družina je bila deležna številnih groženj neznancev vsakokrat, ko je posiljena ženska prišla na sodišče. In na koncu je sledil velik šok – tri leta po posilstvu je bil njen domnevni napadalec oproščen vseh obtožb. "Posilstvo je zločin kot noben drug. Celo življenje moraš živeti s svojim telesom, s spominom, kaj se ti je zgodilo, in se zavedati svoje nemoči," je ob tem zapisala 23-letnica.

Protest

(Foto: Reuters)

Uradne številke kažejo, da se je število posilstev v Indiji od leta 1990 do 2008 podvojilo, res pa je, da je del tega mogoče pripisati tudi boljšemu obveščanju. Statistika o zločinih za lansko leto pa kaže, da je bilo od 228.650 nasilnih zločinov kar 256.329 storjenih nad ženskami.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 30
 
Tir1 22.12.2012 18:03:39
"Statistika o zločinih za lansko leto pa kaže, da je bilo od 228.650 nasilnih zločinov kar 256.329 storjenih nad ženskami." ???
Mal številke popravte...neki ne štima pr vas med novinarji...
Več komentarjev