Tujina

Josipović: Koga brigajo ogorčeni Srbi? Glavno, da imamo potrdilo, da Nevihta ni bila zločin

Zagreb, 17. 11. 2012 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

''Malo je čudno,'' je dejal hrvaški general Ante Gotovina, ki se privaja na novo pridobljeno svobodo. Medtem se v Srbiji vrstijo ogorčeni odzivi na oprostilno sodbo, v Beogradu so celo zažgali hrvaško zastavo.

Ante Gotovina
Ante Gotovina FOTO: Reuters

Hrvaška generala Ante Gotovina in Mladen Markač se po oprostilni sodbi znova privajata na svobodo. ''Po toliko časa je bila to prva noč svobode. Malo je čudno, a znašli se bomo. Vtisi se počasi zbirajo, a še je čas, da vse pride na svoje mesto,'' je po sedmih letih v priporu Gotovina povedal številnim novinarjem, ki so še vedno zbrani pred njegovo hišo na Hrvaškem. Da so pred njegovi hišo še vedno številne novinarske ekipe, je Gotovino presenetilo, poroča Dnevnik.hr.

''Počasi, moram se navaditi na svobodo, to so koraki,'' je pojasnil vidno dobro razpoložen in dodal, da bo šel na jadranje. Na vprašanje, kaj je v haaškem priporu vsa ta leta najbolj pogrešal, pa je Gotovina odvrnil, da ''vas, moje prijatelje, domovino.'' Novinarje, ki so čakali pred hišo, tudi po tem ko se je čez nekaj ur vrnil s kave s prijatelji, je povprašal, če so popili kavo in jih nato povabil v svojo hišo. Seveda pa so morali ugasniti vse kamere.

Novinarjem je še dejal, da ne bo zahteval odškodnine, saj za to ne želi zapravljati energije, ampak bo čas raje porabil za druženje z družino.

Na Hrvaškem slavje do jutranjih ur

Pritožbeni svet haaškega sodišča, ki je obravnaval pritožbi hrvaških generalov Gotovine in Markača, ki sta bila aprila lani obsojena na 24 oziroma 18 let zapora zaradi vojnih zločinov med vojaško operacijo Nevihta leta 1995 in po njej, je pritožbi sprejel in odločil, da ju je treba spustiti na svobodo. Sodnik Theodor Meron je povedal, da pritožbeni svet Gotovine in Markača ne more obsoditi na podlagi alternativnih oblik odgovornosti.

Generala sta na Hrvaško prispela včeraj, kjer se je v njuno čast na zagrebškem Trgu bana Jelačiča zbralo več kot 10.000 ljudi. Ob njunem prihodu je zavladala prava evforija. Ljudje so vzklikali in prepevali, generala pa sta se povzpela na oder, od koder sta nagovorila zbrano množico.

Hrvati so po vsej državi praznovali do jutranjih ur. Z zvonjenjem z zvonovi v cerkvah po vseh državi je oprostilno razsodbo praznovala tudi hrvaška katoliška Cerkev. Kardinal Josip Bozanić je v Zagrebu daroval mašo za oba generala.

V Srbiji vlada ogorčenje

Povsem drugače je v Srbiji, kjer še naprej vlada ogorčenje zaradi oprostitve hrvaških generalov. Nekaj sto srbskih nacionalistov je v Beogradu v znamenje protesta proti haaškemu sodišču zažgalo hrvaško zastavo.

Podporniki srbske radikalne stranke so se zbrali pred predsedniško palačo in zahtevali, da vlada opusti načrte za priključitev EU. Prav tako so oblasti pozvali, naj prekinejo stike s haaškim sodiščem.

Hrvate ogorčeni Srbi ne skrbijo

Na Hrvaškem jih ogorčeni Srbi sicer ne skrbijo preveč. Celo hrvaški predsednik Ivo Josipović temu ne želi dajati kakšne posebne teže.

"To sploh ni pomembno," je dejal. "Za nas je pomembno, da sta generala tu, in da je odločitev sodišča izjemno jasna, da torej obramba in Nevihta nista bili zločinsko dejanje, ampak legitimni akciji," je povedal, a vseeno dodal, da je sicer pomembno, da se vojni zločini še naprej preiskujejo.

"Na žalost se je to tudi dogajalo, mi to vemo, nima smisla, da skrivamo. Kot pravna država, kjer vlada zakon, moramo odkriti in kaznovati storilce, pa če so bili žrtve Hrvati, Srbi ali Kitajci." Vseeno pa po velikem navdušenju nad oprostilno sodbo za generale, ki ni vključevalo kaj veliko sočutja za umrle v Nevihti, mnogi dvomijo v te njegove besede.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (276)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HAWX
18. 11. 2012 14.30
+15
Vsak slavi najboljše kar ima hrvati gotovino, Srbi Đokovića!
Juzni
18. 11. 2012 13.28
-1
Ljdje bozji pozablja se dejstvo,da so bili srbi na Hrvaskem do leta 91. konstruktivni narod skupaj z hrvati. Tako da srbi niso napadli nikogar. Oni so vspostavili kontrolo v mestih in vaseh kjer so bili vecina in niso pustili hrvaski vojski in policiji da prideta tja in jim komandirajo. Ker so srbi v Kninu izgubili podporo Beograda so na koncu koncali katastrofalno. Tudi hrvati so izgubili Vukovar,ker niso imeli podporo od nikogar,zato so ga dobili nazaj komaj leta 1997 in to zato ker jim ga je Milosevic podaril,ker ce ne bi Vukovar bi danes se vedno bil v srbskih rokah. Danes pa vojni veterani hrvaske vojske mahajo z hrvaskimi zastavamo po Vukovarju a niso smeli tja se dve leti po "oluji".
vonbos
18. 11. 2012 13.58
+0
do leta 1990 so imeli srbi vse v svojih rokah,potem so pa začel zganjat paranojo kakor sedaj
realnik
18. 11. 2012 13.59
+5
A si ti kdaj slišal za željeno utopično srbsko mejo Karlobag-Karlovac-Virovitica, ki jo je večina Srbov na Hrvaškem podpirala, pa tud mnogi Srbi v Srbiji?? Ko pa so večinski Albanci hotel svojo republiko na Kosovu je šla pa cela Srbija u luft, tko da ne met dvojne kriterije za isto stvar!
Juzni
18. 11. 2012 14.15
+0
Seveda da so podpirali in to je logicno. Ce bi zdaj prasali hrvate ali podpirate vzpostavitev meje ki je bila v casu NDH bi bili vsi za. Tukaj govorimo o realnih stvareh ne pa o nekih idejah,ki jih ni nobeden jemal resno.
vatre
18. 11. 2012 17.45
+7
Praviš "so (Srbi) vspostavili kontrolo v mestih in vaseh kjer so bili vecina". Ali niso bili hrvatje izgnani iz teh mest in vasi in so 4 leta živeli v izgnanstvu. Si ti pozabil na parole "velika Srbija" pa "srbska zemlja kjer je stopila srbska noga" itd. Bil sm b vojski v stari Jugi in spoznal veliko Srbov, mnogi so bili dobri preprosti fatje, veliko pa je bilo polnih srbskega nacionalizma, da oficirjev sploh ne omenjem; v glavnem poden od ljudi. Vem da se je mnogim srbom zgodila velika krivica, a krivico so začeli sejati sami in jo na koncu tudi bogato poželi.
slosap
19. 11. 2012 01.07
+1
Vatre, to je enostavno laž.... V Hrvaški je vladal režim, za dom spremni in sistematsko pripravljanje na izgon srbskega življa.... T kar jim ni uspelo do 1945, so pač opavili 1995. Pozabljajo pa ujkoti, da je ogromno Hrvatov še tam čez in Bog naj se jih usmili....
SpacePig
18. 11. 2012 11.13
+5
"..."To sploh ni pomembno," je dejal. "Za nas je pomembno, da sta generala tu, in da je odločitev sodišča izjemno jasna, da torej obramba in Nevihta nista bili zločinsko dejanje, ampak legitimni akciji," je povedal, a vseeno dodal, da je sicer pomembno, da se vojni zločini še naprej preiskujejo...." . Hja, Josipović! Trenutno res ne. A bo precej pomembno, ko se boste spet začeli klati med seboj. Nedolžnih ni!
Juzni
18. 11. 2012 13.30
+1
So se mesta kjer so vecina bodi brez skrbi.
redfox
18. 11. 2012 10.42
+13
Ko se na tem portalu,nekaterim nacionalistom skisajo možgani,prav žalostno je brati njihove komentarje.
Krimsky
18. 11. 2012 10.37
+23
Nimam sicer nobenih posebnih simpatij do Hrvatov ali Srbov – sem si pa vzel čas in si ogledal nekaj posnetkov, v katerih profesor Vojislav Šešelj pojasnjuje razloge za dogajanja na Balkanu v letih (npr. 1991-1995). ~ Razlaga nekako takole: Meje med nekdanjimi republikami bivše SFRJ so bile administrativne (skratka »privlečene za lase«) in niso odgovarjale nikakršnemu dejanskemu stanju na terenu. Ko so s podporo zahoda (npr. film »The Weight Of Chains« - Teža verig) te administrativne meje postale državne meje, je dobršen del srbskega prebivalstva ostal v tujih državah, Srbom pa je bila ukinjen prejšnji status »konstitutivnega naroda«. ~ Kakršnakoli nova razdelitev ozemlja seveda nikoli ne more biti idealna, kar spomnimo se Slovencev, ki so po raznih sporazumih in pogodbah ostali v Furlaniji in na Koroškem. Tudi Srbi preprosto niso mogli dopustiti (pa nisem njihov odvetnik), da tolikšen del prebivalstva ostane izven matične domovine in se jim ukine prejšnji status državotvornega naroda. ~ Razglasiti sedaj Hrvate za »good guys« in Srbe za »bad guys« – je prevelika poenostavitev.
Infadel_no1
18. 11. 2012 11.33
+0
Na vseh straneh se je izvajal genocid, ker to je pomen verskih vojn!
dalmatic
18. 11. 2012 13.26
+0
Krimsky a se ti ne zdi,da bi moral najprej mal prebrat o teh stvareh in pol pisat argumente.vse to kar pišeš je bilo ponujeno krajišnikom,se prav imeli bi svojo avtonomijo,vlado,precednika,svojo policijo,apmak ne oni so hotel vojno in so jo tudi dobili
Explainator
18. 11. 2012 09.56
+10
srbi so do sedaj kar trdno verjeli v zgodbice o tem, kako so vse strani enako krive za vojno na balkano..to se je celo iz leta v leto stopnjevalo tako močno, da smo še ostali skoraj pozabili na to, kaj je bilo res no, zdaj nas je sodišče opomnilo, oz spomnilo, kako je že bilo srbi se bodo morali sprijazniti s tem, da so pač v tej vojni bili agresorji, prej si bodo to priznali, prej jim bo šlo na bolje
realnik
18. 11. 2012 09.34
+15
Slovenci, ki se tukaj oglašate, pustite Srbe in Hrvate, da se sami zmenjo, kdo je za kej kriv! Kar pa se tiče Gotovine: Bol jalova bo ta svoboda, po moje se bo do konc lajfa oziral čez ramo, kdaj ga bo kak srbski Oswald šicnu!
Explainator
18. 11. 2012 09.57
+10
kako to misleš..kaj se slovenci tu oglašamo??? to je pomembna novica tudi za nas, saj legalizira tudi našo osvoboditveno vojno, ko so nas napadli srbi...maš kratek spomin?
robek35
18. 11. 2012 10.31
+7
JLA ali Narodna armada iz vse narodov bivše Juge,ali ste že kdaj videli da lastna armada svoj narod,to je isto kot da bi ameriški marinci napadli ZDA,ta armada ni bila ljudska ampak agresorska
Armani85
18. 11. 2012 09.10
-5
Carla del Ponte se zgražava! Zgražavajo se vsi normalni ljudlje! Ne zgražavajao se samo prosti, mentalno nestablni, ljudje z dna družbe in pa se veda GOVEDA!
M-A-N
18. 11. 2012 09.23
+9
Slovensko se napiše zgražati se torej: "Carla del Ponte se zgraža" in ne zgražava. Kaka država smo to, da smo dali državljanstva ljudem ki ne znajo slovensko? Drgač pa Ante vsaka čast! Krivi so bili pa srbski vremenarji, ki niso znali napovedat nevihte!
ZakoniZdravja
18. 11. 2012 09.32
-8
MAN ti si pravi oni slovenec ko nima pojmano pojmu in namesto da je kultrun raje pises kr nekaj
Bruhalnica24
18. 11. 2012 09.00
-6
Baje ga je Tueeerk pomilostil
MONT_BLANC
18. 11. 2012 08.38
+9
Stvar je v tem da žal GOTOVINA in njim podobni ne bod nikoli pošteno sojeni. Potem pa al so krivci ali ne.. V drugi svetovni vojni je imel vsak svoj zložin in je vsak na svoj način bil kaznovan. Sedaj se bo žal razpela mržnja med hrvati in srbi še bolj. Posledično pa se bo na Balkanu še bolj razplamtelo sovratšvo med narodi. Politiki bodo še mal prilili na ogenj. Pa bo veselica v EVROPSKI UNIJI...Eni si bodo manili roki ob ekonomski predpostavki da se nekaj stvari ne bo prodajalo in podobno. In kje je tisto "BRATSTVO IN JEDINSTVO....?
dalmatic
18. 11. 2012 11.04
-4
maijster
18. 11. 2012 08.37
+14
..........nevihta ni zločin,je pa katastrofa,nastradal je pa itak narod neglede katere nacije je,kajti strah,bolečina,izguba svojca,........ne izbira ne barve kože ne verske pripadnosti,ne nacije,.......
Levji
18. 11. 2012 08.26
+19
Če bi jim sodilo Slovensko sodišče, bi že bila mnogo prej oproščena, ali pa sploh ne bi bila obsojena.
Nagasaki
18. 11. 2012 08.19
+1
Pa saj še ni konec. upam da se tožilci mal priberejo in gremo v obnovo postopka.
ochi
18. 11. 2012 07.50
+15
in pot v poliko evropske hrvaške se začenja. seveda bi morala slovenija nemudoma dati veto na tako hrvaško.
kordiljere
18. 11. 2012 07.12
+10
Sprint- ce ne poznas zgodovine Balkana,bodi tiho. Verjetno si Hrvat,zato noces nic slisati o Jesenovcu. Jasenovec vs Oluja.
sprint
18. 11. 2012 09.56
-5
Ne lomi fant.sam sem veteran ves.jasenovacc je bil v drugi vojni ne v tej.bolj pase jasenovac vs srebrenica. In sem slovenec
srpko
18. 11. 2012 05.20
+7
Sodišče pravi da Nevihta ni bila zločin. Da ni bi lo Nevihte. Da ni bilo izgona 250.000 srbov. Da ni bilo pobitih civilov po Oluji, na ni bilo zažganih hiš .... Tako.Lov na preostalih 15 srbov ki so ostali na Hrvaškem - je odprt. Kje li se skrivajo?
vonbos
18. 11. 2012 06.16
+7
kdo vam je pa kriv ,če se hočete zmeri vojskovati.loleki
Nagasaki
18. 11. 2012 08.14
+7
Ja komu bi mogli krajišnici zaupat Tuđmanu, da jim bo dal avtonomijo! Tako kot je dal staršem in dedkom tem ljudem Pavelić. Hrvatom je res za zaupat! Zato je edina moznost odcepitev.
dalmatic
18. 11. 2012 11.09
+2
autonomijo so jim ponudile zda in europa,ki so zagotavljale tudi varnost.še lastno policijo in specialno enoto bi lahk obdržali,če so se že počutili ogrožene
srpko
18. 11. 2012 04.40
+10
Josipović: Koga brigajo ogorčeni Srbi? Glavno, da imamo potrdilo, da Nevihta ni bila zločin Kaj pa če ke "potrdilo" falsifikat? Sicer pa kdo je od sodnikov glasoval za Gotovino in Markača (3:2): -ameriški sodnik ( presenečenje? ne) -turški sodnik (presenečenje? ne, turčija spet meša štrene na balkanu tako kot stoletja nazaj, predvsem deluje zoper srbijo) -sodnik z jamajke (ki je v kremplih amerike)
mumblyy
18. 11. 2012 00.49
+8
Pri nas pa imamo ponosne dostavljalce in prodajalce orožja, ki so ga dobavljali Hrvatom za operacijo Nevihta, ki seveda ni bila zločin, posledično pa je tudi dejanje naših mojstrov preprodaje herojsko.
dalmatic
18. 11. 2012 00.25
-42
to je precednik z ponosom.slovenci pa itak ne veste kaj je to ponos,pripadnost,patriotizem.baje si 96% slovencev po tihoma želi,da bi bili hrvati
hcaine8
18. 11. 2012 00.33
+1
Naš predsednik tega ne bi izrekel, je enostavno preveč zaposlen z Vasilko, da bi imel čas za take komentarje.
Seljako1899
18. 11. 2012 01.01
+17
sploh niste hrvati patrioti vi sovražte vse kar ni hrvaško kakšni patrioti človek z opranimi možgani preveč si poslušal thompsona...
romeno
18. 11. 2012 01.44
+5
če bi naš predsednik začel o tem, da je to posledica tega, ker živimo v pravni državi bi vedel, da je nekaj narobe in da so nekaj zamučkali
AyrtonS
17. 11. 2012 23.56
+18
hrvati bi bili ne vem kako radi evropski, izjave predsednika vsekakor ne kažejo tega pa to..