Tujina

VIDEO: Boj z ognjenimi zublji

Split/Atene, 16. 07. 2008 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.S./T.R./D.L.
Komentarji
8

Na Kornatih ter na Hvaru se borijo z ognjenimi zublji. Še huje pa je v Grčiji, kjer gori na kar stotih krajih. Ogenj se je nevarno približal Atenam.

Požar na Kornatih so uspeli zajeziti.
Požar na Kornatih so uspeli zajeziti. FOTO: Reuters

Na Hrvaškem je izbruhnilo več požarov. Večino so sicer omejili, vendar pa delo otežuje burja.

Popoldne je zagorelo v bližini Rogoznice. Ogenj je celo grozil hišam, zato so bili ljudje že pripravljeni na evakuacijo, a ga je 80 gasilcev ob pomoči štirih letal nazadnje le spravilo pod nadzor. Znova so odprli tudi jadransko magistralo, še vedno pa so težave pri oskrbi z električno energijo.

S požari so se borili tudi na Kornatih. Najprej je ogenj izbruhnil na otoku Žut, bil naj bi celo podtaknjen. Ognjeni zublji so se nevarno prribližali marini, od koder so evakuirali vse ladje, iz objektov in restavracij pa so preventivno umaknili tudi vse plinske jeklenke. V največji nevarnosti je bila hiša, v kateri stanujejo uslužbenci marine, saj je gorelo samo pol metra stran od nje. 20 gasilcev, ki so si pomagali tudi z gasilno ladjo in tremi letali canadair, je požar po nekaj urah uspelo pogasiti. A čakala jih je nova naloga, zagorelo je na sosednjem otoku Situ. Vnel se je borov gozd in nizko rastje na severnem delu, tako da hiše na južnem niso ogrožene. Gori tudi na Hvaru v zalivu Jagodna.

Danes so sicer aretirali mlajšega moškega, ki je priznal, da je pred dnevi odvrgel ogorek in tako verjetno povzročil ponedeljkov požar med Makarsko in Tučepi.

Več kot 100 požarov v Grčiji

Ogenj skušajo pogasiti s helikopterji in letali, na pomoč pa je priskočilo tudi veliko prostovoljcev.
Ogenj skušajo pogasiti s helikopterji in letali, na pomoč pa je priskočilo tudi veliko prostovoljcev. FOTO: Reuters

V predmestju Aten je požar, ki je izbruhnil ponoči, ušel izpod nadzora in se razširil na območje industrijske cone ter na glavne avtoceste iz mesta proti notranjosti države. Uničene naj bi bile že najmanj tri tovarne oziroma skladišča, kjer naj bi skladiščili les ter proizvajali čistila in rezervne avtomobilske dele.

"Razmere so zelo težke. Veter je tako močan, da se težko zadržiš na mestu," je povedal župan predmestja Aspropirgos Nikos Meletiu. "Rabimo božjo pomoč." Povedal je še, da so helikopterji in letala s pomočjo pri gašenju začeli takoj ob zori, ko je na mesto požara na pomoč prihitelo tudi veliko število prostovoljcev.

O žrtvah zaenkrat ni nobenih podatkov, pa tudi vzrok požara še ni znan.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strelc12
16. 07. 2008 22.32
Samo da se ne bodo kašni Kornati ponovil letosl. Jebeš politko
crazy_bunny
16. 07. 2008 20.10
se strinjam s tabo ursa1 glede tistga s podtikanjem požarov
MačekMuri
16. 07. 2008 17.38
ja, sigurno je Janša kriv :))
rakec00
16. 07. 2008 17.24
k***a ste dosadni,pr usakem sranju je treba politiko zraun mešat.dejte se zresnat no.
gnu
16. 07. 2008 16.45
ursa1 se je vprašal : Zakaj pa včasih ni blo takih požarov? Kdo pravi, da jih ni bilo?
budda
16. 07. 2008 15.55
ursa, v grčiji od nekdaj ni več politeizma...
pikanet
16. 07. 2008 15.33
sami sebe bomo uničl iz objestnosti,požrtnosti...Zakaj pa včasih ni blo takih požarov?preprosto zato,ker jih nobeden ni podtikal.So bile glave malo manj razgrete in malo bolj preluftane možgane smo mel,zato ni nobenemu prišlo na pamet kurit.O bogovih pa to:grki jih imajo pa tolk,da če bi obstajal,bi jim že pomagal.....tako,da ne vem zakaj še verjamejo v njih.
mršlplm?mlkn
16. 07. 2008 14.48
+1
bog jim nebo nič pomagaw