Tujina

Grčija je izplačevala pokojnino tudi nekaterim umrlim

Atene, 26. 08. 2010 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Grške oblasti so odkrile, da so pokojnino izplačevali tudi nekaterim, ki so že umrli. Od 500 ljudi, starih več kot 100 let, jih je 321 dobivalo pokojnino, čeprav so že umrli. Grki bodo preverjali tudi med mlajšimi od 100 let.

Grški premier George Papandreou
Grški premier George Papandreou FOTO: Reuters

Grške oblasti so v okviru prizadevanj za zmanjševanje stroškov odkrile, da je med 500 osebami, ki so starejše od 100 let, kar 321 še prejemalo pokojnino, čeprav so že umrli, poroča BBC. Grški namestnik ministra za delo George Koutroumanis je dejal, da je to odkritje "neverjetno“ in da bo Grčija zdaj raziskala, kako je na tem področju med mlajšimi od 100 let.

Kot poročajo na spletnem portalu francoskega javnega radia RFI, so se pokojnine v nekaterih primerih nabirale na računih, v nekaterih pa so pokojnine dvigali drugi. Grška vlada bo zdaj posodobila registre, morebitne goljufije pa bo preiskala tudi policija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
27. 08. 2010 08.34
Večno življenje bi torej pomenilo katastrofo za državo.Itak pa je na psu in to ne zaradi večnega življenja.
janez6bbb
27. 08. 2010 08.09
Velika francoska banka Société Générale napoveduje propad evra. EU v Grčiji nevpadljivo preizkuša način, s katerim bo v prihodnosti izvajala popoln finančni nadzor nad svojimi državljani. Nemška zvezna vlada bo uvedla izkaznico, s katero bo mogoče plačevati. Uprava banke Société Générale, ene najstarejših francoskih poslovnih bank, je svojim največjim zasebnim strankam v zaupnem dopisu sporočila, da je razpad EU-monetarne unije trenutno sicer še mogoče odložiti, vendar ga najverjetneje ne bo več mogoče preprečiti. Vsakršna finančna pomoč bankrotiranim Grkom naj bi le za nekaj dodatnih mesecev odložila razpad evroobmočja. Tudi predsednik evroobmočja Jean-Claude Juncker meni, da se valuti Skupnosti trenutno ne obeta ravno rožnata prihodnost. Milijardni dolgovi Državni dolg se po vsej evropski celini zelo hitro povečuje, temu pa ni videti konca. Državni proračuni so izjemno obremenjeni. V Komisiji EU je zato vedno več politikov istega mnenja kot Juncker. Katerih skrivnih načrtov se poslužujeta EU in zvezna vlada za rešitev tega problema? Kako bi bilo mogoče znova napolniti državne blagajne držav članic in zmanjšati državne dolgove, ne da bi bilo treba državljanom demonstrirati na ulicah?
janez6bbb
27. 08. 2010 08.08
Omejena količina gotovine v obtoku V enem svojih prvih korakov je bruseljsko predsedstvo EU določilo, da bo Grčija od 1. januarja 2011 dalje preizkusno območje za izvajanje popolnega nadzora nad financami njenih državljanov: V Grčiji bo plačevanje z gotovino v veliki meri prepovedano. Po naročilu Bruslja je grški minister za finance George Papaconstantinou februarja 2010 objavil odločilne ukrepe, ki bodo najprej uvedeni le v Grčiji, pozneje kot drugi korak najverjetneje tudi v Španiji, na Portugalskem in na Nizozemskem, naposled pa naj bi veljali za vse državljane EU: V Grčiji bo treba od leta 2011 dalje zneske nad 1.500 EUR plačati z bančnim nakazilom ali kreditno kartico. Gotovinski plačilni promet bo v Grčiji tako močno omejen. Grčija bo na željo bruseljske Komisije EU postala preizkusno območje za prihodnje povsem elektronsko evidentiranje finančnega obnašanja vseh državljanov EU. Grki morajo vse račune svojih denarnih izdatkov od 1. januarja 2010 dalje shraniti za davčno upravo. Upoštevajo se samo računi, na katerih je navedena uradna davčna številka. Predloženi računi morajo znašati najmanj 30 odstotkov letnega prihodka, sicer bo posamezniku naložen kazenski davek v višini desetih odstotkov davčne stopnje. Vsi Grki in vsa podjetja morajo imeti poleg tega tudi bančne račune; davčni organi bodo vsa nakazila shranjevali kot dvojnike. Računi v papirnati obliki v višini več kot 3.000 EUR ne bodo priznani, če ne bodo shranjeni tudi v elektronski različici. Količina gotovine v obtoku bo na ta način močno omejena. Denar bo obstajal skoraj izključno le še virtualno. Tudi Grkom se zdi nenavadno, da morajo zbirati in hraniti tudi račune dejanskih življenjskih stroškov v svojem gospodinjstvu ter jih oddati skupaj z napovedjo za odmero dohodnine. Državo bo treba v prihodnje tudi enkrat letno obvestiti o tako rekoč vseh nakupih preteklih dvanajstih mesecev. Poleg tega bo treba pri obračunu davka za >luksuzne izdatke< (v prihodnje bodo v Grčiji sem spadali na primer stroški nakupa hiše ali stanovanja, vozila, gospodinjske pomočnice, stroški šolanja, nakit, plemenite kovine, alkohol in tobak) obračunan dodatni >davek na luksuzne artikle<.
janez6bbb
27. 08. 2010 08.08
Nič več davčne tajnosti S sprejetimi ukrepi, katerih namen je le na prvi pogled boj proti korupciji, lahko država nadzoruje skoraj vsako denarno transakcijo. Vse podatke poleg Grčije zbira tudi Evropska unija v pilotnem projektu. Vzpostavljeno bo tudi novo računalniško omrežje in zbirke podatkov, kamor se bodo shranjevali in kjer bodo zbrani vsi podatki o plačah in zaslužkih Grkov, vsi stroški, subvencije, podporna plačila ter nadomestila za brezposelne iz vseh ministrstev in uradov. Vsaka finančna transakcija (sem sodijo tudi nakupi v trgovini), ki jo izvede fizična ali pravna oseba, bo evidentirana in shranjena centralno, “da bo mogoče videti celotno sliko”. Poleg tega bodo vsi grški davčni svetovalci, računovodje, notarji in odvetniki “certificirani”: dobili bodo digitalen podpis, da bodo lahko elektronsko komunicirali z davčnimi uradi po naročilu svojih strank. Dosedanja korespondenca v papirnati obliki ne bo več dovoljena. Davčne tajnosti in molčečnosti tako zaradi ukrepov EU ne bo več.
spet-jest
27. 08. 2010 01.30
Niko_K, enadve in vsi ostali ki ne razumete mojega pisanja; pomembno je le to, da tudi vi preko davkov itd., prispevate denar za pomoč Grčiji, kaj jaz pisarim je pa vseeno. Pa še enkrat v lepem slovenskem jeziku: naj dolgo in srečno živi, ter nas še naprej vodi v svetlejšo prihodnost naša vlada z Borutom na čelu, Katarino kot desno roko in Gregorjem kot zgledom za vse ostale. Karl pa tako ali tako še sam ne ve, kaj sploh hoče. Buahahaha...
letalooo
26. 08. 2010 23.50
važno, da se jim pomaga ...nemčija pa jim pomaga tako, da jim prodaja podmornice ...!!! mi pa z denarjem hahhahaha osli
Niko_K
26. 08. 2010 22.27
@spet-jest Jebelacesta, kaj si pa ti napisal, pa še sam bog ne razume.
Niko_K
26. 08. 2010 22.12
Na dopustu v Grčiji želim povrnitev stroškov za 180€, kar znaša moj prispevek v njihovo blagajno.
poslanka sexs
26. 08. 2010 21.15
vsaj se tudi v sloveniji dogajajo take stvari sem ze prijavil take zadeve pa sploh niso ukrepali korupcija SLOVENSKA
enadve
26. 08. 2010 20.55
spet-jest 26.08.2010, 18:36 Sem se trudil 5 minut prebrat tvoj komentar, ampak je očitno namenjen samo ljubljanskim strokovnjakom lokalnih narečij. Lp
titovka
26. 08. 2010 20.45
pa naj si pahor vzame grčijo za vzgled...nam zamrznitev njim lagodno živjenje!!!
Frane Šajn
26. 08. 2010 20.07
ADMIN A JAS POŠILJAM MOGOČE NA ; facebook??
Frane Šajn
26. 08. 2010 20.05
VLADARJI SLO. TE LJUDI SI VZEMI ZA ZGLED KAKŠNA JE LAHKO SOCIJALNA DRŽAVA, AH KAJ TROBEZLJAM, SAJ VEM DA JIH RAZUMETE VEM, STE JIM KREDIT ZRIHTAL PARDON BOLJE NEPOVRATNA SREDSTVA. A NI ZANIMIVO KAJ SO GRŠKI VLADARJI STORILI V TEJ SMERI? NIČ SE NE SLIŠI BOLJE, DA NE DA KOGA OD NAS NE ZADENE KAP LJUDJE MOJI.
Cyber-Worm
26. 08. 2010 19.37
sej bojo pršli američani pa postauli par McDonald's-ou pa ene par nowih letališč za NATO da bojo lažje pokradli nafto w iraqu pa bo grčija rešena : )))
Ramzess
26. 08. 2010 19.08
Skratka, preverili bodo vse.
spet-jest
26. 08. 2010 18.36
eu je biu obsojn na propad prec k so začel razmišlat, de, u kok bi blo fajn, če bi ble not tud balkanske države, bomo mel še od njih fulll profit. k so ga že dost z španijo in portugalsko usral, pa tud italija od milana nauzdol nkokr na paše not, slovenija še nekak, k smo bli tolk pod austrijo, pa že tle so nas balkanci po drugi svetouni čist pukvarl, k smo se šli nek bratejne z njimi, tko de kr na vem. zdej pa EU-ju manka sam še od sotle pa do vardara, pa albanija, pa de dau bog še turčija, pol bomo pa komplet. mam občutek de bo pa prej ratu konc EU-ja, tko de bojo verjetn že hrvati mel to srečo, de se bo use skup prej razpadl, predn bojo oni pršli not, pa probal use blagodeti uvedbe eura, pa solidarnosti do bogatejših od sebe, k nam dovoljo de plačujemo njihou lagodn žiulejne, mi smo pa sevede prec za , sam de se ja neb kirmu zamerl, pa tud če gre duma use cu grund. sej je ja bolš de damo keš reučkom grkom k svojga nimajo več zadost za tko fajn lajf k so ga mel, pa najbrž zdej štrajkajo mal tud zato, k lohk de se zgodi de bojo bl težko dubl še naprej penzije po mrtvih sorodnikih k nben na ve kolk jih je še po unih, k so umrl stari od 60 let naprej, če je sam tistih po 100-tem letu tolk. mora jt cifra u 10- taužente. eh pa sej, jim bomo že mi dal, k glih pr nas delamo pokojninsko reformo, pa bomo itak pr svojih penzjonerjih pršparal, tko de nam to res nou delal problema. use za solidarnost (mi je neki znan še iz časou biuše juge). ja, pa še nekej drobiža bomo prškrtarl pr dohtarjih, sej zakwa bi pa oni mel tok plačanih nadur, nej raj duma spijo. bomo rajš pacjente u austrijo pa drgam pošilal. me prou zanima, če bo tko kej cnej, pa kdo bo to plaču? najbr kr pacjent. bomo pa saj plačval tujim dohtarjem namest svojim, tko de noujo naši preveč zaslužl, pa ukol foušije zgajnal. pa še solidarni bomo s tujmi dohtarjii, sej gre ja zadn cajt usem bl švoh. aja, pa za grke nam bo ostal kkšnih 20 miljončkou. sicr to prot unih 384 miljonou ni prou dost, tko de bo treba še kje drgje namouzt, ampak se bomo pa ja znajdl za naše soeuropejce, a ne? sej če nou šlo drgač, bomo pa najbrž lohk pr kkšnm socjalnem transferju kako pršparal. najbolš de mal poostrimo pugoje na zavodu za zaposlovanje, pa bo gutou kdo ustou brez nadomestila al pa socjalne podpore, pa bo spet mal več za grke. u glaunem, živela EU, živela naša vlada, take kt so slovaki pa prec vn iz unije, k taki k so prot solidarnosti z bogimi grki k morjo clo staukat, de bi zadržal svoje privilegije, nimajo kej u uniji delat
odbogaposlan
26. 08. 2010 18.04
pohor, takoj odstopi!
odbogaposlan
26. 08. 2010 18.04
Mc Burgerji, naj mi še kdo reče, da bo Slovenija plačala Grčiji Kredit! mvn!
Tom.ass
26. 08. 2010 18.00
nič hudega! vam bomo slovenci posodili ta manko! za vračanje pa ni problema: ko boste imeli denar, nam vrnete! če pa ne bomo dočakali tega, bomo pa zvišali trošarine, tako da tudi to ne bi smel biti problem!
bigich
26. 08. 2010 17.59
Te grki so huj k vsa banda v bosni ... bravo