Tujina

Grkom bi odpisali dolgove, ko bi ti pokazali prve rezultate: Pred seboj imajo vprašanje - bodo reševali Sirizo ali sebe

Atene, 04. 07. 2015 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Grčija, Evropa in ves svet so v pričakovanju referenduma, ki bi utegnil odločati o usodi države v območju evra in prihodnji politični sliki države. "Ne odločamo le o tem, da ostajamo v Evropi, ampak se odločamo za dostojno življenje v Evropi," je v zadnjem nagovoru množici poudaril Cipras.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vsi grški bankroti
    01:39
    Iz 24UR: Vsi grški bankroti
  • Iz 24UR: Katero pot bodo izbrali Grki?
    03:00
    Iz 24UR: Katero pot bodo izbrali Grki?
  • Iz 24UR: V pričakovanju referenduma
    01:42
    Iz 24UR: V pričakovanju referenduma
  • Tv Klub: Kaj pa po referendumu?
    16:41
    Tv Klub: Kaj pa po referendumu?
Grško varčevanje
Grško varčevanje FOTO: Reuters
Vse oči so pred referendumom o pogojih posojilodajalcev uprte v Grčijo, kjer sicer vlada volilni molk, ki ljudem omogoča, da pred odločilnim referendumom v miru razmišljajo.

Ker drugod po Evropi volilni molk seveda ne velja, je španski El Mundo objavil intervju z grškim finančnim ministrom Janisom Varufakisom. Ta s kritikami na račun kreditodajalcev ni skoparil. Dejal je, da želijo ti ljudem poganjati strah v kosti, širjenje strahu pa se na kratko imenuje terorizem. Prepričan je, da bi morali Grki jutri glasovati proti.

Tako je sinoči na zadnjem shodu ljudi pozvala tudi vladajoča Siriza. Dejali so, da bodo tako Grki poslali jasno sporočilo evrskim partnericam in Evropski centralni banki (ECB), Evropski komisiji ter Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF), da zahtevajo boljši in pravičnejši dogovor.

Grška vlada je prepričana, da si bo tako država izboljšala položaj v pogajanjih s posojilodajalci, glas proti pa po njihovih zagotovilih nikakor ne pomeni izstopa iz evrskega območja oz. EU, saj Grčija tja preprosto sodi.

Iz Bruslja in drugih evropskih prestolnic medtem prihajajo pozivi Grkom, naj glasujejo za, saj bo drugače položaj države zelo oslabljen, njena prihodnja usoda pa neznana. Referendum naj bi na kocko postavil tudi grški položaj v območju evra, se še glasi sporočilo evropskih voditeljev.

"Grkom daš denar za streho, na koncu pa ni ne denarja, ne strehe ..."

O grški krizi so govorili tudi v TV Klubu v oddaji 24UR. Ekonomist Boris Pleskovič je besedno preigravanje med Atenami in Brusljem, kjer je v zadnji epizodi finančni minister Varufakis kreditodajalce označil za teroriste, slikovito opisal s primerom osebnega posojanja denarja: "Če mi sosed posodi denar, da bom popravil streho, jaz pa ga ne vrnem, ga ne morem označiti za terorista."

Je pa Pleskovič mnenja, da sta za nevzdržne grške dolgove krivi obe strani – tista, ki je preceč dajala in tista, ki je preveč jemala. "Ampak tukaj zadnjih 6 mesecev ni bilo sogovornika. Oni so se sprehajali po Bruslju in delali škodo svojim državljanom."

Meni tudi, da je imela Grčija realno možnost, da bi s predstavitvijo dobrega programa dela sčasoma dosegla delni odpis dolga, saj so takšni primeri že obstajali.

Nekdanji predsednik vlade Anton Rop je poudaril, da je grška kriza večplastna, predvsem pa bi se bilo treba iz nje kaj naučiti – tako Grki, Slovenci kot Evropa in IMF. Slednji se je po njegovem že nekaj naučil, na kar kaže njihova analiza grške krize. Rop sicer upa, da bo Grčija ostala del Evropske unije in evroobmočja. "Upam, da se bodo tudi Grki naučili, da je potreben kompromis, in da je treba cono na koncu plačati."

Na vprašanje, ali naj Slovenija, v primeru, da bo Grčija še naprej upravičena do pomoči, pri tem sodeluje, pa je evropski poslanec Lojze Peterle ne gre le zato, da posojenega denarja najbrž ne bomo dobili nazaj, ampak da so osnovna težava Grkov prakse po katerih ne le, da denarja, če bi jim bil ta posojen za streho, ne bi vrnili, niti ne bi naredili strehe.

"Izbira Grkov je pravzaprav preprosta. Pred seboj imajo vprašanje, ali bodo reševali Sirizo ali sebe," pred glasovanjem meni Peterle. "Siriza je uspela v kratkem času pohoditi vse dobre rezultate Samarasove vlade. Grčija se je že pobirala, potem pa je prišel na oblast populist, ki je želel v čolnu, kjer jih je 28, veslati v drugo smer," situacijo v Grčiji ocenjuje Peterle.

Opozoril je še, da smo Slovenci na račun Grčije precej denarja že izgubili, zato si moramo biti na jasnem, kaj v primeru Grčije pomenijo alternative. "Vprašati se moramo, kaj se zgodi, če jim vse odpišemo in še malo dodamo. Bo to res pomagalo? Če ne, potem nima smisla metati v jamo brez dna. Oni morajo krepiti gospodarstvo."

Rop je opozoril, da se je sanacija Grčije sprva izvajala predvsem na način, da ne bi bilo prišlo do širjenja najhujših oblik krize na Italijo in Španijo, kar pomeni, da je bila Grčija nekakšen branik in v tem delu je EU uspela. Ostal pa je grški dolg, ki ga bo treba rešiti.

Med vzroki, da je bila pomoč Grčiji uspešna le delno, je Pleskovič izpostavil tudi oceno IMF, da so bili strokovnjaki Evropske komisije mlajši ekonomisti z manj izkušnjami. A če Grki jutri rečejo ne, Pleskovič za njih na obzorju vidi še več varčevanja, ker bo osnovni problem – odsotnost reform – ostal. "Spomnite se jugoslovanske hiperinflacije. Njihov standard bo drastično padel. Najboljša rešitev je "da", potem pa se naj postavi tehnična vlada, ki bo na eni strani sogovornik, na drugi pa bo implementirala reforme. Potem pa lahko govorimo o odpisu dolgov."

Na vprašanje, kakšen je domet idej Sirize, je Peterle dejal, da želi Siriza širiti epidemijo populizma in ideologije in druga pravila igre kot veljajo za večino: "In tako ne bo šlo."
Pleskovič pa je poudaril, da Grki očitno ne razumejo, kje se skrivajo rešitve. "Države, ki so bile nekoč revne, denimo Singapur, Koreja, Kitajska, so vse uspele z izvozom in konkurenčnim gospodarstvom. Grki imajo pa le turizem, ki traja par mesecev, industrijo so uničili. Morali bi uvesti davčne olajšave po zgledu Ircev, da bi v državo privabili investitorje."

Rop pa se je dotaknil vprašanja količine pomoči. Spomnil je na Jefferyja Sachsa, ki je vzhodnoevropskim državam razlagal, da ni dobro, če dobijo preveč evropske pomoči, ker bodo imele nezdrav ekonomski razvoj. "Grčija, Portugalska in deloma Irska so živ dokaz, da je prevelika pomoč povzročila balonast razvoj."

Da ni težava v količini denarja, ampak načinu porabe, pa je menil Peterle: "Grki so sami priznali, da so evropsko pomoč porabili za potrošnjo. Po domače – pojedli so jo."

Sogovorniki so se sicer strinjali, da hitre rešitve za Grčijo ni na obzorju, pa naj bo glas volivcev da ali ne. "Vmes so namreč naredili novo recesijo," je opozoril Pleskovič. Rop pa se je zavzel, da bi jutri v Grčiji zmagal razum in da bi vsi vpleteni ponovno sedli za pogajalsko mizo, pri čemer bi Grčijo zastopala resna, ne populistična vlada.

TV Klub
TV Klub FOTO: POP TV

Ko se oglasijo še Američani

Medtem sta se pred glasovanjem oglasila tudi znana ameriška ekonomista Paul Krugman in Joseph Stiglitz in oba Grkom svetovala, naj zavrnejo ponudbo kreditodajalcev.

Ob njune ideje se je v blogu obregnil nekdanji irski predsednik vlade John Burton. Krugman trdi, da je evro velika napaka, ker ne uspe zavarovati javnih financ članic pred težavami posameznih držav. Burton mu odgovarja, da imajo ZDA v podobni situaciji le omejen vpliv, da ne omenjamo dejstva, da za razliko od evroobmočja nimajo posebnega reševalnega mehanizma.

"Če se prav spomnim, je prav ameriški nepremičninski balon vir zadnje krize. Ne le, da se je kriza iz nekaj zveznih držav razvila v težavo za ameriški bančni sistem, okužila je ves svet in ZDA tega niso preprečile," je kritičen Burton.

Poleg tega odločno zavrača idejo, da se država sesuva zaradi varčevanja. Namesto tega s prstom kaže na grške navade upravljanja z javnim denarjem, neučinkovito pobiranje davkov in nedelujoče gospodarstvo, ki ne ustvarja ničesar, kar bi prinašalo dodano vrednost, ima pa država ogromen državni aparat.

Stiglitz je šel še malo dlje in evroobmočje označil za nedemokratičen projekt. "Pri tem pa očitno pozabil, da so Maastrichtsko pogodbo ratificirali nacionalni parlamenti, ponekod – v Franciji in na Irskem – pa so jo podprli tudi na referendumu."

Ob tem pa Stiglitza, ki pravi, da je velik del pomoči šel za plačilo dolgov bankam spomni, da so marsikateri evro dobile tudi ameriške banke, ki pa v reševanju Grčije ne sodelujejo. Domine pa so začele padati, ko je padla banka Lehman Brothers. V ZDA.

Italija ne bo naslednja

Predsednik italijanske vlade Matteo Renzi je medtem sporočil, da je čas, da se neha njegovo državo opisovati kot naslednjega velikega bolnika Evrope.

Pravi, da ne bodo Italijani tisti, ki bodo "Grke pospremili v prepad". Kot pravi, je njegova država izvedla reforme in je na dobri poti okrevanja.

Grško varčevanje
Grško varčevanje FOTO: Reuters

Podporniki in nasprotniki izjemno izenačeni

Sodeč po zadnjih anketah bo sicer na referendumu šlo izredno tesno. Zadnje javnomnenjske raziskave so kazale na zelo tesno zmago tistih, ki bodo glasovali za to, da Atene sprejmejo pogoje tujine in se s tem izognejo nepredvidljivi prihodnosti, morda celo izstopu iz območja z evrom. A razlika med taboroma je tako tesna, da ne omogoča zanesljivejših napovedi.

Varufakis je moral medtem v petek zanikati navedbe britanskega časnika Financial Times o tem, da naj bi oblasti v okviru reševanja grških bank načrtovale t.i. bail in po vzoru ciprskega, v okviru katerega bi zasegle najmanj 30 odstotkov od depozitov, višjih od 8000 evrov. To naj bi bil "vse verjetnejši scenarij za najmanj eno banko". Varufakis je poročanje na Twitterju zavrnil kot "zlonamerne govorice".

Negotova prihodnost

Ne glede na izid čaka sicer že tako prezadolženo in finančno oslabljeno državo težka in negotova prihodnost. Pogajanja z upniki bodo tako ali drugače težka in neusmiljena. Grčija je po ugotovitvah upravnega odbora začasnega mehanizma za stabilnost evra EFSF uradno že plačilno nesposobna, plačala pa ni niti junijskih obveznosti do IMF. Ti dejstvi za državo še nimata takojšnjih posledic. Evrski upniki so se namreč odločili, da od Grčije še ne bodo zahtevali takojšnjega poplačila vseh posojil iz mehanizma, najhujša takojšnja posledica neporavnanih obveznosti do IMF pa je nezmožnost dostopanja do sredstev sklada.

A finančne potrebe Grčije so velike, prav tako pa bo v prihodnje treba najti rešitev za velikanski dolg do evrskih partneric in ECB. Prvi roki za nova odplačila sledijo že zelo kmalu.

Vse to visi nad grškimi volilci, ki morajo najprej v času zaprtih bank in omejenih dvigov denarja na bankomatih pripotovati do krajev, kjer so registrirani v volilnih imenikih. V Grčiji to ni po pravilu v kraju bivanja.

Grčija je referendum nazadnje izvedla leta 1974, ko je 69 odstotkov volilnih udeležencev po padcu vojaške diktature glasovalo proti vrnitvi monarhije in izbralo republiko.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1203)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

walter2
05. 07. 2015 10.13
+2
Povsem nestrokovno vodenje debate s strani voditeljice!Gostom skače v besedo,prekinja jih v mišlenjih,če ta ni po všeči politiki POP Tv in takorekoč jim vsiljuje svoje mnenje in gledalcem,kot edino pravo.
kemakol
05. 07. 2015 07.20
-2
ROP kako sploh upaš kaj govorit ,kolko si vsega uničil.
prašek
05. 07. 2015 07.41
+1
Brez Ropove vlade bi še vedno imeli tolarje!
sprint
05. 07. 2015 08.49
+1
Boljše bi bilo z njimi. Tudi bi verjetno bolj odgovorno ravnali.
sprint
05. 07. 2015 07.08
-6
Svet lahko reši samo trdi neizprosen komunizem. Poštenost kot osnovna vrlina in prekurz vsega napredka ter blagostanja se je izgubila. In spridila kapitalizem v spačka in organizem sužnjelastništva.
marsikajve
05. 07. 2015 06.23
+6
Vzrok Grške krize je neodgovorno vodenje države zadnjih 20 let oziroma    državni kapitalizem-elite, ki so si za svoje preživetje ( strankarsko) posojale denar. Denar so si prilastili kot njihov plen. Z delitvijo sposobjnega denarja posegi v tržno ekonomijo in večino pokradli. Ljudje so spoznali, da lahko nekateri in tudi oni živijo dobro brez ustvarjanja. Delo in poštenost so postale  sramota. V Grčiji  so praktično ukinli industrijsko proizvodnjo in začeli vse uvažati s sposojenim denarjem. Pri tem so eni mnogo zaslužili. Denar se ni vračal v proizvodnjo in napredek. Ljudem so  dali drobtinice za preživetje. Dolgov ni bilo možno vračat. Za vračanje dolgov najemali nova posojila in še naprej mnogo zapravljali I. T. D. Upam , da se to še vedno ne dogaja v Sloveniji. Torej neodgovorno vodenje države s posegi v tržno ekonomijo in podobno kot v stari Juguslaviji z emisijo enormne količine denarja(Sposojanjem denarja na svetovnem trgu),  dokler ni vsega zmanjkalo. Žav pa v svetovnih integracija ne zmanjka dobrin. Zmanjka pa denarja!!
dostojevski II
05. 07. 2015 06.53
+7
Slovenija vrača dolgove na podoben način kot Grčija ali slovenski tajkuni. Ko zapade kredit v poplačilo, najamejo nov malo večji kredit s katerim poplačajo starega, razliko pa zapravijo. Tajkunom se je zalomilo po 5 letih, ko niso mogli več najemati novih kreditov. Grčiji po 20 letih. Kdaj se bo Sloveniji ? Naj spomnim, da je Slovenija leta 1991 imela okoli 2 milijardi evrov javnega dolga. Danes, zadnji podatek, pa 30,8 milijarde evrov. Čeprav imamo gospodarsko rast 2,6% že drugo leto zapored, javni dolg raste.
Angela Franko
05. 07. 2015 06.55
+9
Ja kaj nismo govorili da nas je Tito zapufal ali kako ??? a sedaj smo dolžni neprimerno več kje je sedaj resnica ???
marsikajve
05. 07. 2015 07.16
-3
Jugoslavija je propadla tudi zaradi tega ker so vsi razen Slovenije več trošili kot pa ustvarjali. Zato si je Tito moral sposojati denar , da smo "dobro" živeli. Jugoslavija se je znašla v situaciji kot danes Grčija. V bivši Jugoslaviji je Slovenija imela enak položaj kot ga ima Kitajska danes v svetu. Multi proizvodnja za Jugo trg. SLOVENCI smo mnogo delali a od tega malo dobili , dobili smo celo dolg, ki so ga ustvarile druge republike.Po osamosvojitvi so Vladajoče stranke (BERI ELITE) uvedle ENAK sistem trošenjao iVzrok Grške krize je neodgovorno vodenje države zadnjih 20 let oziroma    državni kapitalizem-elite, ki so si za svoje preživetje ( strankarsko) posojale denar. Denar so si prilastili kot njihov plen. Z delitvijo sposobjnega denarja posegi v tržno ekonomijo in večino pokradli. Ljudje so spoznali, da lahko nekateri in tudi oni živijo dobro brez ustvarjanja. Delo in poštenost so postale  sramota. V Grčiji  so praktično ukinli industrijsko proizvodnjo in začeli vse uvažati s sposojenim denarjem. Pri tem so eni mnogo zaslužili. Denar se ni vračal v proizvodnjo in napredek. Ljudem so  dali drobtinice za preživetje. Dolgov ni bilo možno vračat. Za vračanje dolgov najemali nova posojila in še naprej mnogo zapravljali I. T. D. Upam , da se to še vedno ne dogaja v Sloveniji. Torej neodgovorno vodenje države s posegi v tržno ekonomijo in podobno kot v stari Juguslaviji z emisijo enormne količine denarja(Sposojanjem denarja na svetovnem trgu),  dokler ni vsega zmanjkalo. Žav pa v svetovnih integracija ne zmanjka dobrin. Zmanjka pa denarja!!n ne ustvarjanja (stečaju podjetij in prilaščanja denarja elitam). ZAČELO SE JE ZADOLŽEVANJE. Poštenost in pridnost sta postali predmet zasmehovanja in tu smo danes , kjer pač smo.
Biofanatik
05. 07. 2015 07.28
+2
Tito se je pufal v veliki večini za navadno rajo, no nekaj malega tudi za izbrance, bilo je pa za vse dosti ker so dokaj uravnoteženo porazdelili.
marsikajve
05. 07. 2015 09.09
+0
Tita je rešilo dejstvo , da je denar vlagal v proizvodnjo , znanost in razvoj ( beri šolstvo). Spodneslo pa neenakomerna porazdelitev. Denar ni ostal in se vlagal tam kjer je bil ustvarjen (Slovenija.. ).Revanšizem in nerešena nacionalna vprašanja (Kosovo Hrvati Srbi I. T.D. )
pmx
05. 07. 2015 10.20
+2
Eh, Ivan, Ivan, ... potem razloži, kako je bil dolg v Yu na prebivalca cca. 900$, danes pa je cca. 25.000$. Potem bi se nam danes morala cediti med in mleko, ker toliko več pa spet nismo profitirali pod desnosučnimi na oblasti.
Borislav Jankovi?
05. 07. 2015 10.32
Eni boljs, da so tiho in nekomentirajo. :(
?UMBUS
05. 07. 2015 06.15
-2
ZA KRUH NIMAJU-ZA REFERENDUM PA.
?UMBUS
05. 07. 2015 06.12
-5
ENI HOĆE 'KRUHA' BREZ MOTIKE.
Biofanatik
05. 07. 2015 07.29
-2
CyberWorm99
05. 07. 2015 05.16
+1
janšisti ste fašisti kaj naj rečem : ))) nakonc wam bo folk kriw zato k jankowič krade pa to : ))))))
Mamas&Papas
05. 07. 2015 03.54
+25
Reference, ki jih ima Varoufakis kot ekonomist in matematik (doštudiral v Ameriki - z nazivom Master of Science); poučeval na ekomskih univerzah od Avstralije /Sydney/ do Amerike /univerza Essex, Cambridge, Vzhodna Anglija/ , častni profesor fakultete v Italiji, profesor na univerzi v Atenah ....................... in kaj bi rad takšnemu človeku povedal naš Lojze Peterle, ki ima v socializmu narejeno prvo stopnjo ekonomske fakultete v Ljubljani? Lojze, ti se kr frajtonarce drž ....
Mamas&Papas
05. 07. 2015 03.57
+11
...pa tistih mazačev, ki zdravijo raka po mejlu ....
Diškor
05. 07. 2015 04.04
-8
Master of Science); TO ŠE MAGISTER NI IN KJE MA POL DENAR, ČE JE TKO DOBER.
Mamas&Papas
05. 07. 2015 04.23
+12
Master of Science je in ne čarovnik, ki bi spravil Grčijo v petih mesecih iz krize potem, ko so jo druge vlade spravile vanjo.
Pantokrator
05. 07. 2015 07.02
+8
Lojzek nam je obljubljal drugo Švico, dobili smo pa tretjo....
Biofanatik
05. 07. 2015 07.31
+1
pa drugo Grčijo, samo takrat še ni vedel tega!
DonDonDan
05. 07. 2015 07.33
-4
Lojzkova kmečka pamet je 100 x več vredna kot Varufakisova diploma. Klasika pri Varufakisu: on se je snovi naučil, ni je pa razumel, oziroma dojel. Kot tudi ne dojema sedanje situacije, v kateri je on sam in Grčija.
iGURT
05. 07. 2015 08.56
+3
zato govori Peterle da je tajni sporazum TIIP nekaj najbolj transparentnega kar smo videli v zadnjem času?
Mamas&Papas
05. 07. 2015 02.34
+2
... ♪ ♫... Veselje se širi na sve strane, sad slobodno po zemlji idemo.... ♪ ♫... Al velike pamticemo dane,... ♪ ♫... DRUŽE TITO MI TI SE KUNEEEEEEMOO.... ♪ ♫...
Klimova
05. 07. 2015 02.39
-2
Diškor
05. 07. 2015 02.40
-3
Klimova
05. 07. 2015 02.46
-3
RožleX
05. 07. 2015 02.50
+1
Diškor
05. 07. 2015 03.02
+1
Klimova
05. 07. 2015 03.08
+4
Desničar pravi, da Slovenija nima cilja? Ni čudno, da v 21. stol. svečke prižigate
Diškor
05. 07. 2015 03.12
-3
KDO SVEČKE PRIŽIGA, EDIN NAGROBU, PO SRCU SEM LEVIČAR, KER JE PA NAJBOLJ SOCIALEN LIH J.J. VOLIM NJEGA, KER SO LEWAKI DESNIČARJI.
Klimova
05. 07. 2015 03.16
+4
razumela bi te, če bi tvoj socialen Gargamel delil z narodom, tako pa samo njegovi otročki nosijo Armani srajčke.
Diškor
05. 07. 2015 03.20
-3
PAHOR JE UKINIL ŠTIPENDIJE, NA SOCIALNE TRANSFERJE JE HIPOTEKO VŽGAL, GRKOM JE DENAR ŠENKU, KO JE J.J. VLADU, JE BLO VSE OK.
Klimova
05. 07. 2015 03.24
+0
Edini plus dam jajotu glede dotoka socialcev iz juga, na drugi strani se pa zopet oglaša, ker so naši pravni organi zadržali krimi albanca. Živo zmedo imate v svojih vrstah. Meseca bi pa tud nekam brcnla, ker se ne pobriga najprej za Slovence na socialnem dnu. Samo za glasove jim gre barrrabe..
CyberWorm99
05. 07. 2015 03.26
-1
ne se matrat klimowa za janšiste nikol nebo janšot kriw : ))))))
Diškor
05. 07. 2015 03.26
-2
KAKŠNIH VRSTAH, KAM TI VSE MENE PRIŠTEVAŠ, ŠE VEDNO TRDIM, DA JE J.J. NUJNO ZLO, DOKLER NAV BOLJŠGA BOM NJEGA VOLIL.
Klimova
05. 07. 2015 03.27
+1
Zlata ribica vsakmu nekam leze, samo da se loh slika. Iluzoren samovšečen tip človeka, tvoj jajo pa narcisoiden psiho. Povej mi kdo se sploh še briga za lasten narod od teh naših vladajočih debbilov?
Diškor
05. 07. 2015 03.28
-2
NAUČITA SE VIDVA MATEMATIKE, NAJMANJ NAS JE ZADOLŽIL, NAJVEČ ZAPOSLENIH JE BILO POD NJEGOVO VLADO IN EDIN TO ŠTEJE.
CyberWorm99
05. 07. 2015 03.29
+0
goworijo na komando : ))) če bo janšot reku da je zemlja rawna bo jež pa ostali kle trobu da je zemlja rawna : )) brezweze se je z njimi prerekat : ))))))
Klimova
05. 07. 2015 03.29
-1
Nikoli ne bom sprejela nujnega zla ! Ko jih hhebbe, bandha vampirska
Diškor
05. 07. 2015 03.30
+1
ENGA LEVGA MI POKAŽ, DA JE TO SPOSOBEN, V 7 LETIH SO NAS 25M ZADOLŽIL, VSE POŽRLI IN NIČ NAREDILI.
CyberWorm99
05. 07. 2015 03.30
+0
čak dam en komad k ženska špila trobento : ))) to sm jst drgač špilu wčas : )))))
Diškor
05. 07. 2015 03.31
+2
Cyber, TI SI ZAVOŽEN PRIMER, TEB NI POMOČI, TVOJA GLAVA NE RAZMIŠLJA, SAM MILIGANE ŠE SPREJEMA.
Verbena
05. 07. 2015 03.32
+3
..... že 20 let sprejemam te politike kot nujno zlo ....hebi ga !!!
Klimova
05. 07. 2015 03.32
+0
Če ne bojo nehal z zavajanjem lastnega naroda jim bomo sodili. Prav na gavge bi jih dala
Verbena
05. 07. 2015 03.33
+4
..pr nas vse po starem, nč po novem, nikol po novem, nikol sence po redu !!!....
Verbena
05. 07. 2015 03.33
+2
...larifari....kaj pa pol čakamo že leta in leta in leta ?!!
Klimova
05. 07. 2015 03.35
+1
Heh, me prav zanima kako bi se razumela Janšot in Putin? Zlata ribica je že odpela svoje na RT- ju..Mogoče pa Mesec- drevo se upogne ko je še mlado..
Diškor
05. 07. 2015 03.37
+0
LETA 2008 JE J.J. VLADA IMELA 8,4M V PRORAČUNU IN NA KONC + 5miljonov PRESEŽKA, NASLEDNJE LETO JE PAHORJEVA VLADA PORABILA 9,5M IN - 1,7M IN ŠE 60.000 JIH JE BLO OB SLUŽBO, ČE BI J.J. 2008 ZMAGAL, KJE BI BLI MI DONS.
Diškor
05. 07. 2015 03.38
-1
EDIN J.J. BI SE UJEL S PUTINOM, OBA STA ODLOČNA, SPOSOBNA IN KARIZMATIČNA.
Klimova
05. 07. 2015 03.43
+1
Vrhovni, Janšot bi moral ubogat. Tuki pa ni debate in tožarjenja brkati Angeli
Diškor
05. 07. 2015 03.47
-2
Klimova, PUTIN BI MORAL V UKR.............. DRUGAČ NASTOPIT, ČE NE BO NOVA JU-GA, SLABO ZDAY DELA ZA RUSE.
Klimova
05. 07. 2015 02.13
+0
NikitA Kalinka Malinka
RožleX
05. 07. 2015 02.21
+1
Mamas&Papas
05. 07. 2015 02.30
+0
Rožle ...... takole se pa res ne osvaja gospe Klimove ...... c,c,c,c,c .....
Klimova
05. 07. 2015 02.33
+1
Vse imam pod kontrolo Tudi to kaj dela KimUn
CyberWorm99
05. 07. 2015 02.36
-3
CyberWorm99
05. 07. 2015 02.37
-1
kaka je razlika med kur*wetino pa pra*sico? : ))))
RožleX
05. 07. 2015 02.37
+1
Diškor
05. 07. 2015 02.39
+1
CyberWorm99
05. 07. 2015 02.39
-1
ku*rwe*tina da wsakmu f*uk*at : ))) pr*a*sica da pa wsakmu sam men neče dat pa to : ))))
Klimova
05. 07. 2015 02.40
+0
Na to ne bom odgovarjala, ker je to moška debata..
CyberWorm99
05. 07. 2015 02.42
-1
pijan sm k*u*rc was gleda kaj naj rečem ne štekate fore : ))))
Klimova
05. 07. 2015 02.42
+1
V glavnem podpiram Grke v njihovi narodni identiteti
CyberWorm99
05. 07. 2015 02.43
-1
še klimowa šteka foro pa to : ))) sram was bilo pa to : )))))
Diškor
05. 07. 2015 02.12
+2
ŠEJTAN JE PA CAR, 274 NICKOV, LEWAKI GA PLAČUJEJO, KOT NORI.
Diškor
05. 07. 2015 02.14
+0
Mamas&Papas 27.06.2015 01:29:53 2 Čuj .... dons sm pa z enim samim postom fuuul zaslužu ... RožleX 27.06.2015 01:36:03 0 As račun odpru....?
RožleX
05. 07. 2015 02.15
+0
...pomoje ga tut oni na terasa band žurke pokličejo...
Diškor
05. 07. 2015 02.16
+0
Mamas&Papas
05. 07. 2015 02.23
+3
Ni potrebe. Kliče pa SDS moje frende, ki igrajo Yugo rock ....
Mamas&Papas
05. 07. 2015 02.25
+2
Mamas&Papas
05. 07. 2015 02.26
+2
... ♪ ♫... LIIIIIIIIIIPEEEEEEEEEEE CVAAAAAAAAAAATUUUUUUUUUUU ...... ♪ ♫... SVE JE ISTO K'O I LAAAAAAAAAAAAAANIIIIII ......... ♪ ♫...
Diškor
05. 07. 2015 02.27
+1
Domen Dolenc 1
05. 07. 2015 01.59
+2
grkom daš denar za streho, pa ni ne denarja ne strehe. Podobno je pri nas. Daš denar v banke, da imajo regres!
RožleX
05. 07. 2015 02.03
-1
Kar tako isto je pri nas....leva roka levi žep...po lewaško...!..In taki nam tudi vodijo državo...
Diškor
05. 07. 2015 02.09
-1
RožleX
05. 07. 2015 02.11
-1
Diškor
05. 07. 2015 02.14
-1
šmajser1
05. 07. 2015 01.34
-1
BAS MI JE VSEENO ZA GRKE, KO PA IMAMO DOMA PROBLEME IN TEZAVE, DA SE VUN NE VIDIMO!! JJ JE VSE ZA.S.R.A.L
Diškor
05. 07. 2015 01.45
+0
A SPET JE J.J. KRIV ZA CMERKOTOVE TEŽAVE.
RožleX
05. 07. 2015 01.47
+2
Tkole se ne boste nikol pozdravl...Šeytani...!
Mladi? Plasto
05. 07. 2015 01.49
+0
puzabu si še na pahorja , toneta alenko.......vernik
Mladi? Plasto
05. 07. 2015 01.49
+0
Klimova
05. 07. 2015 01.59
-1
jajo hodi jokat in lagat k evropskim desničarjem, potem se pa čudite, da imamo težave
Diškor
05. 07. 2015 02.09
+2
RožleX
05. 07. 2015 02.14
+1
Diškor
05. 07. 2015 02.15
+1
RožleX
05. 07. 2015 02.17
+0
CyberWorm99
05. 07. 2015 01.22
+0
kučan je kriw uglawnem : ))) za une k newejo kje jegrčija pa to : )))))
CyberWorm99
05. 07. 2015 01.23
+1
RožleX
05. 07. 2015 01.24
+0
Diškor
05. 07. 2015 01.27
+2
CyberWorm99
05. 07. 2015 01.30
+0
RožleX
05. 07. 2015 01.32
+2
A tole si zdej nažigaš...?,,Tole se men bol sliš... Punk Country
Diškor
05. 07. 2015 01.36
+2
CyberWorm99
05. 07. 2015 01.40
+0
aja ti bi rajš awsenike : ))) na golici pa to : ))))
RožleX
05. 07. 2015 01.42
+1
..tuki bi pa lohka že ti trobento nažigu....!
CyberWorm99
05. 07. 2015 01.44
+1
citre so zanimiw inštrument : ))))) čak dam link : ))))
CyberWorm99
05. 07. 2015 01.48
+0
šit no spet morm jst metalc dat lep komad : )))
CyberWorm99
05. 07. 2015 01.56
+0
wsi slišjo sam harmonko nuben pa citre hehe : ))) čak še en komad
Klimova
05. 07. 2015 02.04
-1
RožleX
05. 07. 2015 02.09
CyberWorm99
05. 07. 2015 02.15
+0
metalci mamo baje fula občutek za musko pa to : ))))
CyberWorm99
05. 07. 2015 02.19
-1
čak dam en metalski komad da se mal steznte pa to : ))))
CyberWorm99
05. 07. 2015 02.20
Klimova
05. 07. 2015 02.21
CyberWorm99
05. 07. 2015 02.24
rammstein mi je bolj wšeč pr der meister : ))))
Klimova
05. 07. 2015 02.24
CyberWorm99
05. 07. 2015 02.24
CyberWorm99
05. 07. 2015 02.25
-1
wčas mi pobegne pa sm čustwen haha : )))))
CyberWorm99
05. 07. 2015 02.26
-1
CyberWorm99
05. 07. 2015 02.27
-1
der meister : )))) es komt cu euch : )))))
Klimova
05. 07. 2015 02.38
Cyber, srednjih let sem in polno zaposlena, zato težko sledim kar sem zamudila. HVALA!! si bom vzela cajt!
Diškor
05. 07. 2015 01.14
+4
TAKA PANIKA PA ŠE 46 NI, TOLK MA ŠEJTAN VSAK DAN, ROŽLE PRAV, DA KAR V TRD KUHANA JAJCA NOS, MEDICINSKI FENOMEN.
RožleX
05. 07. 2015 01.20
+3
Danes je biu na melodiji sonca in morja....!..Zato ga ni..!
Diškor
05. 07. 2015 01.26
+2
RožleX
05. 07. 2015 01.30
+3
Diškor
05. 07. 2015 01.35
+3
RožleX
05. 07. 2015 01.37
+3
Pol je pa sam gledu od zuni... Avditori...!
Diškor
05. 07. 2015 01.44
+2
ITAQ, NASTOPAT GA NE BI PUSTLI, GA PREJ ZAPREJO.
Diškor
05. 07. 2015 01.47
+2
RožleX
05. 07. 2015 01.51
+1
A ZAGOR....kwa pa vem ?..Ta zna kr odlutat pa ga ni...pol ga pa doma tut po en mesec iščejo...Po naravi avanturist...!
vsismosužnji
05. 07. 2015 01.11
+2
IMF in WB so ustanovili največji lopovi na našem planetu z namenom da pod pretvezo pomoči v obliki kreditov pomagajo revnejšim državam v resnici jih pa brezobzirno ropajo!!!
Diškor
05. 07. 2015 01.15
+1
vsismosužnji
05. 07. 2015 01.19
-1
seveda imajo v vseh ciljnih državah nastavljene svoje ljudi na najvišjih položajih zato se sploh ni treba čuditi da se je slovenija velikodušno priklonila želji merklove angelce ki je prva med prvimi ki ima nalogo da ustvarja pogoje da pretok denarja od revnih do bogatih poteka brez ovir,ampak nekdo se je le našel da se temu postavi po robu!!!
Klimova
05. 07. 2015 01.24
-1
sodobni, ne odgovarjaj vrhovnemu v intelektualnem jeziku, ker mu lahko tri dni razlagaš, pa bo še vedno po janševsko zavijal
Mladi? Plasto
05. 07. 2015 01.24
+2
KAKO pa revežu ,ki NIMA NIČ , VZAMEŠ 30% ???? ..... KVA SODOBNI A SI SPOSOBEN ODGOVORIT NA TO VPRAŠANJE ???!!!!! :D
Klimova
05. 07. 2015 01.34
+1
Matija, danes si že revvež če cele dneve graš za 900€. Osnovni stroški A jih ti nimaš?
Diškor
05. 07. 2015 01.38
+1
Klimova, PA TKO LEPE OČI IMAŠ, GOVORICA PA TAKA.
Mladi? Plasto
05. 07. 2015 01.39
+3
ali si njegova odvetnica ...... pol je pa 90 % Slovencev revežev ...... in med njimi se najdejo idi+oti ,ki jim je OK če ostanejo še brez tistega kar imajo ...... GRKI SO NAM NAREČ DOLŽNI !!!!!!!!!!!! PA ŽIVIJO Z VIŠJIMI POKJNINAMI IN VIŠJIMI PLAČAMI KOT SLOVENCI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
RožleX
05. 07. 2015 01.40
+2
Mladi? Plasto
05. 07. 2015 01.40
+1
VI JIH PA PODPIRAJTE V NJIHOVEM SRA+NJU ........
Diškor
05. 07. 2015 01.42
+3
Mladi? Plasto
05. 07. 2015 01.43
+3
tole me spominja na prizor v supermarketu ,ko se otrok meče po tleh (GRKI) ,ker nekaj hoče in MAMI (EVROPA)mu za voljo ljubega miru kupi kar si je želel ( ODOBRI NOVE KREDITE BREZ POGOJEV :D) ...... in svet gre zaradi tega u K
Diškor
05. 07. 2015 01.43
+2
RožleX
05. 07. 2015 01.44
+2
Kwa .če ma pa čez druzga gusarsko prevezo...?
Mladi? Plasto
05. 07. 2015 01.45
+3
ker bo to dete ,ko bo zraslo vedelo ,DA LAHKO Z IZSILJEVANJEM DOSEŽE VSE !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Klimova
05. 07. 2015 01.50
+1
Matija pomiri se. Grki vedo, da imamo vsi pravico do dostojnega življenja, ne samo lopovi in hinavci. Največji sedijo pa na drugi stani luže in v Brusslju
Klimova
05. 07. 2015 01.52
+1
Brez skrbi, Putin bo Grke navadil, da je treba davke plačat..
Mladi? Plasto
05. 07. 2015 01.53
+0
TUDI JAZ imam pravico do dostojnega življenja .... IN GRK MI JE DOLŽEN ...... in ko mi bo vrnu puf lahko živi kukr če ...... do takrat bi pa jes osebno lomil kolena pol pa naprej (tako kot to počnejo naši bivši bratje )
Klimova
05. 07. 2015 02.06
+1
Hi hi, Matija, Rusi vrrtajo v kolena... Počaki mall, da se župca pohladi
Diškor
05. 07. 2015 01.08
+1
HEBEŠ GRKE, NI BOLJŠGA, KOT LEDENA KAVA, MODEREN SUŽENJ ME PA HLADI.
AnalogGirl
05. 07. 2015 01.07
+4
Joj kok so pametni. Nej grejo Slovenijo reševat, ne pa da pametujejo o Grkih.
Diškor
05. 07. 2015 01.09
+1
Klimova
05. 07. 2015 01.14
+4
Če Slovenija ne bi imela tajkunov, se ne bi rabili šlepat
RožleX
05. 07. 2015 01.15
+1
Naši otroci so trpežni in so lahko lačni...pravijo bodo že potrpeli samo še malo..pa bo..
Diškor
05. 07. 2015 01.05
+5
KWA PA ZLATA RIBICA IN NJEGOV MINISTER KRIŽANIČ NAS NAFUKALIS.
Mladi? Plasto
05. 07. 2015 01.27
+2
Diškor
05. 07. 2015 01.39
+1
Klimova
05. 07. 2015 01.04
+4
Samo v enem tednu je 200 najbogatejših ljudi na svetu, zaradi grške krize izgubilo 200 milijard premoženja. Cajt je da eni spokajo iz Grčije
Klimova
05. 07. 2015 01.05
+3
Diškor
05. 07. 2015 01.06
+1
M GOR AL PA DOL, MIDVA JO NAVA VIDLA ŠEJTAN.
Klimova
05. 07. 2015 01.10
+2
hah, vsak dan vidimo milijarde, pa nam jih ne dajo, da bi jih ponucal. Zakaj si mi reku šejtan. Fržmaga se mi, ker nisem dec
Mladi? Plasto
05. 07. 2015 01.10
+0
Mladi? Plasto
05. 07. 2015 01.18
-1
VIRTUALNIH MILJARD ZARADI SPREMEMBE VREDNOSTI BORZIH TEČAJEV :)))))) v lasti pa imajo še vedno vsa svoja podjetja kot prej , delajo biznis kot prej ....... TUDI TELEKOM je bil pred leti vreden 300% več po borzni vrednosti , danes ne več - JE PA TO ŠE VEDNO TELEKOM ....... TK DA NE NA+BIJAJ KOK SO ZGUBILI :D
Diškor
05. 07. 2015 01.25
+0
Klimova
05. 07. 2015 01.39
+4
Sodnik, Grke bom navadila na vodko, ko bomo sklepali pogodbe
Diškor
05. 07. 2015 01.41
+1