Tujina

Grčija začela vračanje migrantov in beguncev Turčiji

Atene/Ankara/Hannover, 04. 04. 2016 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vračanje migrantov iz Grčije v Turčijo v skladu z marca sklenjenim dogovorom med Brusljem in Ankaro se je začelo. Prav tako je v Nemčiji pristala prva skupina prosilcev za azil iz Sirije, ki so jih premestili v Evropsko unijo v skladu z dogovorom med Brusljem in Ankaro.

Vračanje migrantov.
Vračanje migrantov. FOTO: AP

Vračanje migrantov iz Grčije v Turčijo v skladu z marca sklenjenim dogovorom med Brusljem in Ankaro se je začelo. Z grškega otoka Lezbos so danes v turški Dikili prepeljali 136 migrantov, z Iosa pa 66.

Že zgodaj zjutraj so v pristanišči na Lezbosu in tudi otoku Ios z avtobusi pripeljali migrante. Prevoz pa je potekal pod strogim policijskim nadzorom. Kmalu za prvo ladjo je z Lezbosa proti turški obali odrinil še katamaran z migranti na krovu. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki se sklicuje na navedbe tamkajšnje obalne straže, so kot prve migrante začeli vračati tiste, ki v Grčiji naj ne bi zaprosili za azil.

Na ladjah z Lezbosa in Iosa so bili samo moški, med njimi pa le dva Sirca, ki sta privolila v vrnitev v Turčijo. Kot je še povedal tiskovni predstavnik grškega kriznega štaba za soočanje z migracijsko in begunsko krizo Gjorgos Kiricis, so bili preostali iz Pakistana in severnoafriških držav, ki nimajo pravice do azila.

Turški minister za zadeve EU Volkan Bozkir je medtem po poročanju agencije Reuters dejal, da v prvi skupini iz Grčije ni Sircev.

Po navedbah tiskovne predstavnice agencije EU za zunanje meje (Frontex) Ewe Moncure v prvi skupini migrantov prevladujejo državljani Pakistana in Bangladeša.

Prvi migranti so se že izkrcali v Dikiliju. Vsak je imel pri sebi torbo ali dve, sprejeli pa so jih turški uradniki, ki so jih pospremili v šotore za registracijo.

V pristanišču v Dikiliju je migrante pričakalo nekaj deset demonstrantov s transparenti Ustavite vračanje in Zbudi se, Evropa. O izgredih za zdaj ne poročajo.

Državi nista pripravljeni

Na letališču v nemškem Hannovru pa je danes pristala prva skupina prosilcev za azil iz Sirije, ki so jih premestili v Evropsko unijo v skladu z dogovorom med Brusljem in Ankaro. Okoli opoldneva naj bi prispela druga skupina beguncev. Skupno naj bi danes v Nemčijo prispelo več deset sirskih beguncev.

Kot navajajo tuji mediji, niti Turčija niti Grčija nista pripravljeni na vračanje migrantov. Na grških otokih je le peščica potrebnega osebja. Oblasti mesta Dikili so sicer v nedeljo sporočile, da niso pripravljene na namestitev več sto beguncev. Župan Mustafa Tosun je dejal, da ne ve, ali in koliko migrantov bo danes prišlo v Dikili. Poleg tega ne ve, kam jih bodo namestili. Turški notranji minister Efkan Ala je pred današnjim začetkom vračanja dejal, da naj bi danes Turčija sprejela 500 migrantov, grške oblasti pa so posredovale 400 imen.

Po načrtih naj bi sirske begunce iz Dikilija poslali v druge begunske centre po državi, državljane drugih držav, kot so Afganistan, Pakistan in Irak, pa bodo vrnili v njihove države. 

Marčni dogovor med EU in Turčijo med drugim predvideva, da bodo vse nezakonite migrante, ki so ali bodo od 20. marca prišli na grške otoke s turškega ozemlja, vrnili v Turčijo. Predvideva tudi rešitev po načelu eden za enega, po katerem bi za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili iz Turčije v unijo.

Človekoljubne organizacije so načrtovano vračanje migrantov zadnje dni ostro kritizirale. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je poudarjal, da morata pred začetkom vračanja tako Grčija kot Turčija zagotoviti spoštovanje pravic beguncev. Organizacija Amnesty International je Turčijo obtožila, da nelegalno vrača Sirce v njihovo državo, a Turčija to zanika. Organizacija Save the Children pa je dogovor o vračanju beguncev označila za nehumanega, številni so jim povedali, da se raje ubijejo, kot pa da se vrnejo v Turčijo.

Prvi sirski begunci v okviru dogovora med EU in Turčijo prispeli v Nemčijo

Na letališču v nemškem Hannovru je danes pristala prva skupina prosilcev za azil iz Sirije, ki so jih premestili v Evropsko unijo v skladu z dogovorom med Brusljem in Ankaro. Okoli opoldneva naj bi prispela druga skupina beguncev. Skupno naj bi danes v Nemčijo prispelo več deset sirskih beguncev.

V Hannover je prispelo 16 prosilcev za azil. Šlo naj bi za člane treh družin. Begunce bodo po prihodu na letališče odpeljali v sprejemni center v Friedlandu na severu Nemčije.

Nemški časnik Bild danes poroča, da je več kot polovica sprejemnih centrov za begunce v Nemčiji trenutno praznih. Sprejemne centre so uredili v 16 zveznih državah, trenutno je zasedenost 45-odstotna. Skupno lahko v nemških sprejemnih centrih sprejmemo 348.000 prosilcev za azil.

Berlin in Ankara sta se po poročanju dpa poudarila, da je treba ob vračanju beguncev iz Grčije v Turčijo spoštovati mednarodno pravo. Nemška kanclerka Angela Merkel je v telefonskem pogovoru s turškim premierjem Ahmetom Davutoglujem v nedeljo zvečer izpostavila, da je nujno, da se dogovor med EU Turčijo uspešno izpelje, je danes sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert. Dejal je še, da je 4. april "pomemben dan", ko se je začel proces, ki bo potekal ob "celovitem spoštovanju evropskih in mednarodnopravnih načel".

Prihajajo novi in novi 

Kljub začetku vračanja beguncev v Grčijo iz Turčije prihajajo novi prebežniki. V zadnjih 24 urah jih je po navedbah grškega kriznega štaba za soočanje z migracijsko in begunsko krizo na grške otoke v Egejskem morju prispelo 339, v nedeljo 514, v soboto pa 566.

Reuters poroča, da so nekaj ur po tem, ko je z Lezbosa odplula prva ladja z migranti proti Turčiji, grška obalna straža rešila najmanj več kot 50 prebežnikov, ki so na dveh gumenjakih skušali doseči grške otoke. Med njimi so bili otroci in ženska na invalidskem vozičku.

Turška obalna straža pa je danes prestregla skupino 47 migrantov, v kateri so bili pretežno Pakistanci. Prepeljali so jih v center za migrante blizu pristanišča v Dikiliju.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetlan
05. 04. 2016 21.41
+2
Ali kdaj socialno ogrožena slovenska družina kdaj dobila takšno ugodno ponudbo: "Najprej bodo zasedli stanovanja v lasti države, šele nato pri zasebnikih Kot so zapisali v ponudbi, bo vlada ob upoštevanju naselitvenih kriterijev najprej koristila obstoječe stanovanjske kapacitete posameznih upravljavcev stanovanjskih fondov in stanovanjskega sklada, po potrebi pa bo uporabila tudi kapacitete, ki bodo ponujene s strani zasebnikov v najem ali brezplačno uporabo. Zainteresirani lahko oddate samo vloge za lastniško urejena stanovanja, prav tako je zaželeno, da so ponujena stanovanja opremljena, urejena in takoj vseljiva. Prednost bodo imela stanovanja v večjih urbanih središčih."
vetlan
05. 04. 2016 21.51
+3
vetlan
05. 04. 2016 21.51
+4
Norveška bo zdaj celo izgnala iz države vse osebe, ki imajo dovoljenje za začasno bivanje. Trenutno jih je na seznamu 280.
vetlan
05. 04. 2016 21.31
+4
"»Norveška vlada je povečala zahteve za pridobitev stalnega bivanja, v jezikovni izpit vključila še znanje norveških običajev in kulture. Prosilec mora zadnje leto sebe preživljati . Poleg tega norveški organi si pridržujejo pravico, da zavrnejo združitev begunca z njegovo družino. Ko se bo situacija v domovini begunca umirila, norveški pristojni organi imajo pravico, da prekličejo migrantu dovoljenje za bivanje na Norveškem. Norveška vlada meni, da so našteti in ostali ukrepi nujno potrebni za ohranitev visokega življenjskega standarda norveških državljanov.«
vetlan
05. 04. 2016 21.34
+3
Tako normalne vlade ščitijo svoje državljane, ne pa jih uničujejo kot to dela slovenska vlada.
Transformerji
05. 04. 2016 12.32
+4
Želite oddati stanovanje beguncem - prijavite se. Išče se namestitev za končni korak 567 beguncev. Prvo se bodo delila že v naprej rezervirana državna stanovanja, ker jih je pa premalo ( Cerarj je namreč lani izjavil, da jim bomo sprejeli okrog 200). Begunci nimajo denarja, država bo plačevala najemnino in davek - sebi. Dobrotniki, prijavite se! Tisti, ki hočete pa zaslužiti, ne pozabite na davek in na položnico za dohodnino......
vetlan
05. 04. 2016 14.10
+6
Povedal bi nekaj, pa ne bom, ker so vse moje besede, ki bi jih tukaj uporabil prepovedane
vetlan
05. 04. 2016 14.12
+5
država bo plačala, torej mi. Bi jim oddal stanovanje za 3000 evro mesečno, pa še to ne bi
Al83
05. 04. 2016 17.08
+4
olidata
04. 04. 2016 09.29
+39
Dobra novica po dolgem času. Vse ilegalce izgnat iz Evrope! A za njih zakoni ne veljajo?
vetlan
05. 04. 2016 14.09
+6
Očitno Slovenija ni Evropa, ker beguncev vračajo sem.Kako je zdaj zate dobra ta novica? Italija in Grčija jih ne potrebujeta, Slovenija pa.
me987
04. 04. 2016 09.26
-19
gledam sicer slike na drugih portalih.. ampak res povsod same ženske, otroci in 70+ ljudje..
nnanna
04. 04. 2016 08.41
+30
teorija je eno, praksa pa bo pokazala, da to ne bo šlo tako kot si je angelca zamislila.
Mese?nikPajac
04. 04. 2016 08.36
+43
"številni so jim povedali, da se raje ubijejo, kot pa da se vrnejo v Turčijo..." to že tako in tako počenjajo, reicmo v Španiji, Bruslji, Parizu,....
vetlan
05. 04. 2016 14.13
+6