Tujina

Grčija vložila prošnjo za pomoč iz ESM. Cipras konkretne predloge reform obljubil za četrtek

Strasbourg, 08. 07. 2015 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Grčija je uradno vložila prošnjo za program pomoči iz stalnega mehanizma za stabilnost evra ESM. Premier Cipras je zatrdil, da bo Grčija "kredibilne" načrte reform, ki jih je pripravljena izvesti v zameno za novo finančno pomoč in na katere nestrpno čakajo druge članice evrskega območja, predstavila kmalu. Banke v Grčiji ostajajo zaprte.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Grčija naredila prvi korak
    01:44
    Iz 24UR: Grčija naredila prvi korak
  • Iz 24UR: Grčija noče na silo iz evroobmočja
    01:53
    Iz 24UR: Grčija noče na silo iz evroobmočja
  • Iz 24UR: Ključni datumi
    00:58
    Iz 24UR: Ključni datumi
  • Iz 24UR: Grčija troši preko svojih zmožnosti
    01:18
    Iz 24UR: Grčija troši preko svojih zmožnosti
  • Iz 24UR ZVEČER: Ali ju je Cipras prepričal?
    07:16
    Iz 24UR ZVEČER: Ali ju je Cipras prepričal?
Voditelji držav v območju evra Grčiji po nedeljski odločni referendumski zavrnitvi pogojev posojilodajalcev dali čas do četrtka, da predstavi predloge podrobnih in prepričljivih ukrepov.

Grčija je danes uradno vložila prošnjo za program pomoči iz stalnega mehanizma za stabilnost evra ESM, so potrdili pri ESM. Grčija je prošnjo poslala, potem ko ji je dal vrh območja evra čas do konca četrtka, da posojilodajalcem predstavi resne in tehtne predloge. Evroskupina naj bi grško prošnjo obravnavala še danes, a zgolj na ravni delovne skupine, in ne v telekonferenci ministrov.

V vsakem primeru bo program pomoči iz ESM vseboval stroge varčevalno-reformne pogoje. To je namreč osnovno vodilo tega mehanizma, ki ga je območje evra vzpostavilo v odgovoru na dolžniško krizo nekaterih članic območja skupne valute.

Cakalotos: Če bi prejeli posojilo, bi začeli z ukrepi

V Strasbourgu sta tudi novinarja oddaje 24UR Jure Bračko in Irena Joveva.

Grški finančni minister Evklid Cakalotos je v današnjem pismu ESM napovedal, da bi država prihodnji teden začela z izvajanjem vrste ukrepov, med njimi pokojninske in davčne reforme, če bi od ESM prejeli triletno posojilo.

Poudaril je nujnost prošnje za posojilo v luči krhkosti bančnega sistema, pomanjkanja razpoložljive likvidnosti, prihodnjih obveznosti, nakopičenih internih zaostankov poplačil in želje, da poravnajo zaostale obveznosti, med njimi Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF). Ponovil je željo Grčije, da ostane članica območja z evrom.

Cakalotos je potrdil današnje besede grškega premierja Aleksisa Ciprasa, da bodo predloge ukrepov podrobneje predstavili v četrtek.

Cipras: Potrebujemo dogovor, ki nam bo dal vedeti, da je luč na koncu predora

Grčija bo "kredibilne" načrte reform, ki jih je pripravljena izvesti v zameno za novo finančno pomoč in na katere nestrpno čakajo druge članice evrskega območja, predstavila ta četrtek, je ob koncu večurne in vroče razprave o Grčiji na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta obljubil grški premier Cipras. Kot je napovedal, bodo predlogi, ki jih bodo predložile Atene, "pravični, dostojanstveni in primerni". To bo konkreten in kredibilen "akcijski načrt".

Obenem je zavrnil nekatere očitke, da si v resnici sploh ne želi obstoja Grčije v območju z evrom. Če bi bilo temu tako, potem bi to jasno povedal takoj po referendumu, je dejal in evropskim poslancem zatrdil, da "igram z odprtimi kartami" in "nimam nobenega tajnega načrta".

Evropskim poslancem je pojasnil, da so Grki na nedeljskem referendumu poslali jasno sporočilo, da bo naša evropska hiša morala biti solidarna ali pa bo v resnih težavah. Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo evropski voditelji v prihodnjih dneh lahko našli rešitve, četudi ne bodo preproste.

Po njegovih besedah se je Evropa znašla na pomembnem križišču. "To je evropski problem, ki potrebuje skupno evropsko rešitev. Tudi evropska zgodovina je zgodovina problemov in njihovega reševanja. Potrebujemo enotno Evropo, ne razdeljene," je poudaril. "Potrebujemo dogovor, ki nam bo dal vedeti, da je luč na koncu predora," je še dejal.

Zagotovil je, da predlogi grške strani vključujejo reforme in niso oblikovani tako, da bi predstavljali dodatno breme za evropske davkoplačevalce. Spomnil je, da doslej pomoč ni prišla do Grkov, temveč je bil denar porabljen predvsem za reševanje grških in evropskih bank.

"Zdaj imamo priložnost začeti na novo, ne da bi ponovili stare napake," je poudaril. Prevzel je polno odgovornost za dogajanje v Grčiji v zadnjih petih mesecih. "A moramo priznati, da so se težave začele prej, pred petimi leti in pol z začetkom programov pomoči," je dejal. Ob tem je zagotovil, da bo Grčija nadaljevala reforme.

Spomnil je, da so se Grki v zadnjih letih veliko prilagajali in se odrekali, kar je načelo njihovo potrpežljivost. "Moja država je v zadnjih letih postala laboratorij za poskuse. A to ni bilo uspešno," je poudaril. Kot je pojasnil, sta se povečala revščina in javni dolg in danes je večina Grkov prepričana, da nimajo druge možnosti, kot da zahtevajo konec te situacije, zaradi katere so v slepi ulici. "Ne trdim, da so za naše težave odgovorni zlobni tuji politiki. Za to je odgovorna dolgoletna grška politika klientelizma, izogibanja davkom in korupcije," je dejal. Po njegovih besedah nobena dosedanja reforma ni pomagala Grčiji.

"Imamo mandat grškega ljudstva in smo odločeni, da se ne bomo spopadli z Evropo, temveč bomo spremenili Grčijo," je poudaril in dodal, da predlogi Aten temeljijo na "resničnih reformah, ki bi spremenile obraz Grčije" in kakršnih prejšnje oblasti niso hotele, ker bi prizadele oligarhijo, je še dejal Cipras in v parlamentu požel velik aplavz, predvsem evroposlancev skrajne levice in skrajne desnice.

'Smo v tekmi s časom'

Grčija novi program pomoči potrebuje, ker se je večkrat podaljšani drugi program v okviru začasnega mehanizma za stabilnost evra EFSF minuli teden iztekel. Grčija je sicer na predvečer izteka programa vložila prošnjo za novo pomoč iz ESM v višini 29 milijard evrov, poleg tega pa je prosila še za premostitveno podaljšanje programa EFSF in prestrukturiranje dolga, kar pa je evroskupina zavrnila. Atene sicer lovijo tudi rok 20. julija, ko mora Grčija vrniti okoli 3,5 milijarde evrov Evropski centralni banki (ECB). Takrat namreč zapade del grških državnih obveznic, ki jih ima v lasti ECB. Če Grčija denarja ne bi vrnila, ECB in centralne banke območja evra najverjetneje ne bi več mogle zagotavljati izredne likvidnostne pomoči grškim bankam, kar bi povzročilo zlom bančnega sistema. Banke so že od začetka minulega tedna zaprte, grška centralna banka pa je vložila novo prošnjo za povečanje zgornje meje likvidnostne pomoči. Svet ECB je na današnji telekonferenci sklenil, da zgornjo mejo izredne likvidnostne pomoči grškim bankam ohrani nespremenjeno pri okoli 89 milijardah evrov. Naslednjič naj bi osrednji organ denarne politike v območju evra o likvidnostni pomoči odločal šele v ponedeljek. Do takrat bodo banke v Grčiji še naprej zaprte.

"Zdaj smo v tekmi s časom," pa je glede razmer po grškem referendumu pred poslanci dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Pojasnil je, da so na torkovem izrednem vrhu EU o Grčiji imeli iskreno izmenjavo mnenj o tem, kaj sledi. Ob tem je voditelje vseh članic unije pozval, naj skušajo najti rešitev, ki bo skupen uspeh, brez zmagovalcev in poražencev. "Naša nezmožnost, da bi našli kompromis, lahko vodi v bankrot Grčije in insolventnost njenega bančnega sistema, najbolj pa bodo trpeli Grki. Izgubili bomo vsi," je posvaril in dodal, da ima EU do dogovora še nekaj dni, do konca tedna. Ob zaključku razprave je Tusk izpostavil, da imajo Atene in njeni evropski partnerji zdaj še "zadnjo možnost", da dosežejo rešitev, ki bo Grčijo obdržala v območju z evrom. "Brez enotnosti glede Grčije se bomo čez štiri dni zbudili v drugačni Evropi; to je resnično zadnja budnica za Grčijo in za nas, naša zadnja možnost," je opozoril.

Nekateri, med njimi vodja skupine Evropske ljudske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber, so Ciprasu očitali, da njegova vlada doslej ni predložila verodostojnega programa reform, zaradi česar v Evropi izgublja zaupanje. Weber je dejal tudi, da Cipras laže tako EU kot svojemu ljudstvu.

Vodja skupine liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt je Ciprasu priporočil, naj v svoji državi konča klientelizem, zmanjša javni sektor in odpre trge. Dejal je, da se lahko v zgodovino zapiše bodisi kot revolucionar bodisi kot nekdo, ki je ljudi pahnil v še večjo revščino.

"Pridobite nazaj nadzor nad svojo državo, pridobite nazaj demokracijo," pa je grškega premierja pozval vodja evroskeptične skupine EFDD Nigel Farage in mu svetoval, naj z visoko dvignjeno glavo zapusti območje evra.

Številni, med njimi Rebecca Harms iz vrst Zelenih, so opozorili, da je ostalo še malo časa. Marine Le Pen iz novoustanovljene evroskeptične skupine Evropa narodov in svoboščin (ENF) pa je Ciprasu svetovala, naj bo pogumen in izpolni obljube.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1761)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

T_one
09. 07. 2015 12.28
+0
gre se za pomoč banka.... kako je Grčija v resnici bankrotirala ...google: GREECE: The One Biggest Lie You Are Being Told By The Media.............naj se ve!! Ker se tudi pri nas počne isto!!
zvit kot presta
09. 07. 2015 12.26
-1
Kot poroča Enikos, je to posledica nove recesije, ki se je v Grčiji začela s prihodom Ciprasove vlade in zaradi katere bi se naj grško gospodarstvo letos skrčilo za okoli 3 odstotke, namesto da bi zraslo za pol odstotka, kot so projekcije kazale še lani. Po njihovi oceni je to rezultat nekaj mesecev negotovosti in zadnjega obdobja referenduma in kapitalskih kontrol.
ONniON
09. 07. 2015 11.33
-2
anketna stopnja brezposelnosti v sosednji Avstriji je bila lansko leto 5,4 % , v sloveniji 9,7 %
Salamandros
09. 07. 2015 11.25
-1
Glavni parlament EU je v Washingtonu. Celo IMF ima več besede kaj se bo dogajalo in kako v EU kot teli strički v Bruslju.
iGURT
09. 07. 2015 11.27
+1
..in to kljub temu, da je IMF posodil manjši del od posojenega denarja.
iGURT
09. 07. 2015 11.22
+0
.. torej je edino Šoltes od vseh slovenskih EU poslancev glasoval proti? #TTIP
Ciganskavlada8
09. 07. 2015 11.39
-1
iGURT
09. 07. 2015 12.03
+1
To je ta ki mi je edinemu mar za Slovenijo od vseh evropskih poslancev. #TTIP
zvit kot presta
09. 07. 2015 12.27
-1
ONniON
09. 07. 2015 11.19
+1
po osamosvojitvi je bila slovenija zelo nizko zadolžena , danes pa že za rekordnih 30 milijard evrov , le tako naprej
GURT1
09. 07. 2015 11.21
+0
Polovico tega nas je šivilja zapufala, pri takih tapravih gangsterjih, payback time še pride...
GURT1
09. 07. 2015 11.14
+0
Luka Mesec pravi: »Razlog, zakaj podpiramo Grke, je, da je treba ustaviti izsiljevanje. Če se neka država z demokratično izvoljeno vlado legitimno odloči, da bo prenehala izvajati varčevalne ukrepe, bi morale evropske institucije to demokratično voljo demokratično izvoljene vlade v demokratični državi upoštevati. Videli smo ravno nasprotno. Začelo se je izsiljevanje, začelo se je ekonomsko teroriziranje, stiskanje v kot z ekonomskimi ukrepi, da bi poskusili Grčijo destabilizirati in vreči njeno vlado.« Mesec ima seveda prav. Grki se morajo sami odločiti. Če se odločijo, da ne bodo varčevali, prav. Volitve, ki so na čelo grške vlade pripeljale leve ekstremiste, so bile demokratične. Tu ni kaj. Zato je tudi Ciprasova vlada povsem legitimna. In Evropa pač upošteva, da v Atenah sedijo socialisti. Drugega ji niti ne preostane. Taka je bila volja ljudi na volitvah in pika. Bruselj seveda ne more narekovati ljudem, kako naj mislijo. Nikakor. To ne bi z ničemer imelo opraviti s svobodo. Vendar je to tudi vse. Kot EU ne more ukazovati Grkom, koga in katero politično opcijo naj volijo ali kako naj se odločijo na referendumu, tako tudi Aleksis Cipras in finančni minister ne moreta državam EU kar ukazati, naj Grčiji (spet) posodijo denar (okoli 39 milijard evrov, čeprav naj bi jih potrebovali 52 milijard).
iGURT
09. 07. 2015 11.01
+2
.. nezaposlenost med mladimi: - Španija: 53.2%, ..Grčija: 52.4%, ..Italija: 42.7%, ..Portugalska: 34.7% ... obetavno?
ROMELS
09. 07. 2015 10.51
+2
Grkom ta "kriza" zelo ustreza. Če bi bili grki v kakšni hudi krizi, bi se drugače obnašali.
GURT1
09. 07. 2015 10.34
+0
Samo nekaj bombončkov. "Skrajno leva vlada je obudila staro paradigmo, predmoderno ekonomsko in politično kulturo in prakso, ki se izraža v življenju na tuj račun in naslednjih generacij. Grška vlada želi uvesti socializem, ki bi ga sofinancirali evropski davkoplačevalci," "Grška vlada si predstavlja solidarnost enosmerno," "Sprašujem, ali je pošteno, da je morala moja Slovenija nameniti Grčiji 1,7 milijarde evrov posojil in poroštev, kar je največ na prebivalca v EU. Kako naj prepričamo slovenskega davkoplačevalca, naj še naprej financira nekoga, ki ima višji standard, in ki zahteva odpis dolgov?" Spomnil je, da je Syriza pred petimi meseci prevzela vodenje države z dobro kondicijo in kar 2,6% napovedjo gospodarske rasti. "V pičlih petih mesecih je stranka uničila napore prejšnjih vlad in državo ponovno pognala v krizo,"
iGURT
09. 07. 2015 10.44
+0
..da je Siriza uničila državo je navaden blef. .. in da je prevzela vodenje države v dobri kondiciji? ..heh, ta je dobra !
SDS_je_poden
09. 07. 2015 10.52
-1
Če bi šla vsaj polovica teh kreditov za zagon gospodarstva ne v francosko - švabske banke, bi se to Grčiji že zdavnaj poznalo.
Ciganskavlada8
09. 07. 2015 11.08
+1
GURT1
09. 07. 2015 10.31
+0
Obstajajo štirje koraki do družbenega in gospodarskega kolapsa države, piše Heath. V prvem srednji razred ne bo imel več dostopa do svojega denarja, ker se banke zaprejo ali propadejo. To se je pretekli teden v Grčiji že zgodilo. V drugem koraku bo v trgovinah začelo primanjkovati hrane in drugih življenjskih potrebščin tujih dobaviteljev, ker vlada prepove plačevanje v tujino. Tudi to se je pretekli teden v Grčiji že dogajalo. V naslednjem koraku začne vlada nenadzorovano tiskati denar, zato pride do hiperinflacije. Zadnji, četrti korak je kaos: luči začno ugašati zaradi redukcij električne energije, infrastruktura začne razpadati. Običajno se stvari ustavijo pri drugem koraku, toda grška socialistična vlada ni daleč od tega, da bo naredila tudi tretjega, če se odloči za izstop iz evro območja. Od tod pa do kaosa potem ni več daleč. Bogati bodo pomanjkanje še nekako ublažili s privarčevanim denarjem, revni nimajo kaj izgubiti. Najslabše jo bodo odnesli tisti, ki jih marksistični intelektualci imenujejo majhni buržuji, se pravi ambiciozni delavci in varčevalci, ki trdo delajo. Prav te bodo take razmere najbolj prizadele. Pridno so delali, da si zgradijo svoje življenje, in zdelo se jim bo nevzdržno, da bi vse to vrgli stran. »To so zares mračni dnevi za Grčijo,« konča Heath.
dostojevski II
09. 07. 2015 10.23
+2
Nekaterim v Sloveniji je malo mar ali je v bankomatih denar ali je dvig denarja dnevno omejen. Oni so zase že našli rešitev. Ko so pri znanemu slovenskemu politiku odkrili, da mu je ženina sestrična, ki je delala v banki plačevala položnice s svojega računa, brat mu je kupil avtomobil, prijatelji pa plačali počitnice v Grčiji, Dominikanski republiki... skratka, denarja sploh ni potreboval. Novinarjem je razlagal, da to ni nič spornega, da je takšno plačevanje samo stvar tehnike.
M_teorija
09. 07. 2015 10.17
+3
Važno, da bo Monsanto uspel gensko spremeniti sektaše, pol bomo, pa že kako!?
zvit kot presta
09. 07. 2015 10.12
+1
Sedaj, ko že "stiskajo" Grka za bubrege, bi jim lahko , tako mimogrede, prepovedali še norčevanje iz severne sosede Makedonije. Tako bi grška politika morala pristati na sprejem Makedonije pod njenim ustavnim imenov v EU in NATO. Pa da vidimo kaj jim je pomembneje. Dobrobit državljanov ali nek kvazi nacionalni ponos.
Netajkun
09. 07. 2015 10.02
+0
Cipras je pa kot Hepihepi vodja . . . edino , da še EU - jevce prepriča . . da si z dodatnimi vložki " kupijo " energijski prevodnik . . do stanja višje zavesti . Odlična naložba . Grki mu že popolnoma zaupajo . .
korintos23
09. 07. 2015 10.12
+2
Samo pridobijo lahko, izgubiti nimajo kaj!
korintos23
09. 07. 2015 09.43
+3
Danes bomo spoznali kaj je več vredno, Grki v EU in Evro območju ali tistih 320 milijard njihovega pufa.
iGURT
09. 07. 2015 09.47
+3
Danes se bodo dogovorili kar se pač bodo? .. do nedelje bi bilo čisto ok, da se še kak dan družijo ti EU poslanci med sabo .. Navijam za nedeljo ; )
Netajkun
09. 07. 2015 09.51
+0
Netajkun
09. 07. 2015 09.52
+1
Verjetno se bo pa dokapitaliziralo , da ostane " naše " .
iGURT
09. 07. 2015 09.56
+1
Tudi jaz mislim da jih hočejo v EU in ne bodo šli nikamor, tudi nek cvenk jim bodo dali, vedo zakaj, imajo interes
dule100
09. 07. 2015 09.35
+1
Socializem deluje tako dolgo, dokler ne zmanjka tujega denarja ! Kako pronicljiva je bila tale stara gospa !
korintos23
09. 07. 2015 09.37
+1
Kapitalisti radi posojajo, če vrneš obresti so že zadovoljni in ti dajo novi kredit!
igy02
09. 07. 2015 09.38
+1
Le zakaj socialisti ne posojajo? Mogoče nimajo kaj posoditi?
korintos23
09. 07. 2015 09.40
+3
iGURT
09. 07. 2015 09.40
+2
Še dobro da je Grčija v kapitalizmu, ji bo lažje.
antiXfashizmXeuXgso
09. 07. 2015 09.40
+4
Tista stara gospa je hudo zjahala angleški srednji sloj. Njo obrajta samo tista manjšina, ki je obogatela na račun siromašenja večine.
antiXfashizmXeuXgso
09. 07. 2015 09.42
+3
Jup, Mehika npr, ki nikoli niti povohala ni socializma, je vzor blaginje za vse ljudi.
M_teorija
09. 07. 2015 09.53
+3
korintos23
09. 07. 2015 09.34
+2
Če gredo Grki iz EU pridejo Srbi na njihovo mesto! Pravoslavci bodo spet zadovoljni!
M_teorija
09. 07. 2015 09.27
+2
Lepo, da smo še vedno ponosni, da smo pomagali sodržavljanom EU, da nam je človeška usoda pred denarjem!? Frančišek bo ziher ponosen, da ni svoje nagovarjal v prazno, da se je dotaknilo njihoviega krščanskega srca!?
NoviceResnice
09. 07. 2015 09.31
+0
korintos23
09. 07. 2015 09.32
+1
Sedaj pridejo počasi Srbi in Kosovarji v EU in tudi njim bova pomagala. Angela se trudi kak satan.
M_teorija
09. 07. 2015 09.34
+2
..le kako naj , če tisti v realnem delajo namesto mene!?
prašek
09. 07. 2015 09.34
+2
M_teorija
09. 07. 2015 09.38
+1
Itak, da se bomo tud za begunce izlazali. Pol bo pa svet končno ločil med sLOVEnci in slovaki!?
M_teorija
09. 07. 2015 09.40
+3
Praško, itak. Takoj , ko se prfočkam na šihtu, trije iz realnega čakajo, da delajo zame!? Je pa čudno, da še nobenega nisem vidu, ampak baje delajo!?
korintos23
09. 07. 2015 09.40
+2
Ko je Nato rušil Libijo in Irak smo mi bili zraven, smo to podprli a ne?!?
antiXfashizmXeuXgso
09. 07. 2015 09.45
+0
Seveda, da smo podprl. Zahodnjakom smo kimal k un kuža igrača v avtu.
M_teorija
09. 07. 2015 09.45
+3
Da Mubaraku sodijo za par demonstrantov, je prav. Tisto kar je bilo pa potem je pa v imenu demokracije!? Šteje le, da ga uspejo pokazat za diktatorja. Tako kot našega Jožo, slovenske matere sina!?
Netajkun
09. 07. 2015 09.46
-2
A ti na šiht hodiš . . da preživiš ? Zakaj , če drugi delajo zate ?
M_teorija
09. 07. 2015 09.50
+2
Baje, baje, Netajkun, ampak še nobeneganisem videl!?
Netajkun
09. 07. 2015 09.55
-1
GURT1
09. 07. 2015 10.38
+1
Tale sam na socialni visi ter nebuloze tukaj gor piše in posluša svojega lunatičnega fuhrerja.
NoviceResnice
09. 07. 2015 09.27
-1
ZL budno spremlja situacijo v zvezi s spremembo družbenega reda.....v novi referendumski grčiji teroristi namreč še niso napolnili bankomatov.....