Tujina

Telekonferenco prekinili, a dogovor je blizu

Atene, 19. 09. 2011 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvi del telekonference med Grčijo in trojko je bil produktiven in vsebinsko zanimiv, je povedal grški finančni minister. Z ministrstva pa so sporočili, da je dogovor blizu.

Grški finančni minister Evangelos Venizelos
Grški finančni minister Evangelos Venizelos FOTO: Reuters

Predstavniki trojke (Evropske komisije, Evropske centralne banke in IMF) so se danes z grškim finančnim ministrom Evangelosom Venizelosom začeli pogovarjati o finančnem stanju, načrtih in usodi Grčije prek telekonference.

Konferenca pa je bila predčasno prekinjena. Venizelos je napovedal, da se bo nadaljevala jutri zvečer, in dodal, da so bili pogovori produktivni in vsebinsko zanimivi.

Z grškega finančnega ministrstva pa so sporočili, da sta trojka in Grčija blizu dogovora za nadaljnjo finančno pomoč. "Potrebnega je še nekaj dela. A dogovor je blizu," so sporočili.

Predstavnik IMF v Atenah Bob Traa je sicer po poročanju tujih medijev dejal, da bodo za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja potrebni dodatni ukrepi.

'Ne zahtevamo več od tega, kar je bilo dogovorjeno'

Pri Evropski komisiji pa so danes v Bruslju zanikali, da od Aten zahtevajo dodatne ukrepe za zmanjšanje primanjkljaja in dolga v zameno za šesti obrok posojila v višini osem milijard dolarjev. "Ne zahtevamo več od tega, kar je bilo dogovorjeno v okviru programa za Grčijo," je dejal tiskovni predstavnik komisarja za denarne in gospodarske zadeve Amadeu Altafaj Tardio. Gre za program prve mednarodne finančne pomoči Grčiji, o katerem so se Atene dogovorile z EU in Mednarodnim denarnim skladom (IMF).

Grčija mora izpolniti zahteve mednarodnih posojilodajalcev, da bo dobila naslednji, šesti obrok posojil, ki sodi v sklop lani dogovorjene pomoči. Gre za dogovor ad hoc mehanizmu za 110 milijard evrov posojil Grčiji v treh letih, od tega 80 milijard prispevajo članice v območju evra, preostalo pa IMF.

'Grčijo izsiljujejo in ponižujejo'

Venizelos pa je danes izrekel nekaj ostrih in izredno kritičnih besed na račun Evropske unije in mednarodnih finančnih institucij. Opozarja, da njegova država ne bo grešni kozel za dolžniško krizo v evroobmočju, prav tako, da evropske in mednarodne institucije uporabljajo Grčijo kot izgovor, s katerim prikrivajo svojo nesposobnost, ko gre za vprašanje obvladovanja krize.

Ko je v začetku tega meseca postalo jasno, da je v grški blagajni luknja v vrednosti dveh milijard evrov, so predstavniki trojke (Evropske komisije, Evropske centralne banke in IMF) že zagrozili, da državi ne bodo prižgali zelene luči za šesto tranšo posojila. Če Grčija ne prejme teh osem milijard evrov, se ji sredi oktobra obeta nesposobnost plačevanja obveznosti (default).

Grčijo izsiljujejo in ponižujejo, je dejal grški finančni minister, ki meni, da Evropi in Mednarodnemu finančnemu skladu (IMF) ni uspelo podati dokončnega in celovitega odgovora na napade na evro. Da bi to stanje ustavili, mora Grčija nadaljevati zmanjševanje primanjkljaja.

Ob tem pa IMF dodaja, da mora Grčija narediti več za znižanje javnofinančnega primanjkljaja in da mora sprejeti dodatne varčevalne ukrepe. Venizelos jim je odgovoril, da bo njegova država upoštevala zastavljeni načrt in bo leta 2012 imela primarni proračunski presežek. Pravi, da bo Atenam prihodnje leto uspelo pred obrestmi na dolgove imeti več proračunskih prihodkov kot odhodkov. Kot je dodal, je ta cilj za Grčijo ključnega pomena, če se želi izogniti mednarodnemu izsiljevanju in ponižanju. Skladno s tem Grčijo po njegovih besedah čaka "zelo težak teden", v katerem bodo sprejete odločitve, od katerih bo odvisno, ali se bo država lahko izognila bankrotu ali ne.

Protest hendikepiranih, ki opozarjajo na nepravične varčevalne ukrepe.
Protest hendikepiranih, ki opozarjajo na nepravične varčevalne ukrepe. FOTO: Reuters
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
20. 09. 2011 07.42
Uspelo nam bo, dogovora se bomo držali, ponižujejo nas. Naj na kratko objavijo povprečno plačo državnega uslužbenca, nepobrane davke, procent državnih uslužbencev na prebivalca, povprečno pokojnino.
zalijanc
20. 09. 2011 07.22
če ne bo EU "začasno" odslovila Grkov iz skupne sklede, bomo vsi postali Jugoslavija..
tony_abcde@yahoo.com
19. 09. 2011 23.23
zanimivo, da se nič ne govori o tem, da so vsaj 20 let lagali in ponarejali poročila o finančnem stanju
upornik_007
19. 09. 2011 23.00
to vse je lari fari evru in eu ni vec pomoci kmalu bo vse propadlo in prislo bo do vojne !!!
Odpri.oci
19. 09. 2011 20.59
Pravi, da bo Atenam prihodnje leto uspelo pred obrestmi na dolgove imeti več proračunskih prihodkov kot odhodkov. . Zgolj v vednost : Slovenija VSAKO LETO plača nekaj več kot 900 mio EUR samo OBRESTI na "posojila za birokratske plače", ki so jih VSE dosedanje vlade najemale za LASTNE PRIVILEGIJE !!!!!
1943
19. 09. 2011 20.51
Naj švicarske banke vrnejo 200 miljard grškega denarja,pa je Grčija rešena .Zakaj tega ne zahteva EU.Seveda tega ne bodo storili ,ker je boljše da to dajejo druge države EU in tako ostane denar tam ,ker drugače lahko zaprejo nekaj švicarskih bank.To pa je nedopustno.
Odpri.oci
19. 09. 2011 20.40
Grčiji bodo "dovolili" v stečaj tisti trenutek, ko bo z "novimi posojili" poplačala stara posojila do bank !!!! Novi "posojilodajalci" (beri : države euroobmočja - po političnem ukazu) se lahko samo še pod nosom obrišejo za vračila.... . In še ta teden bodo v slo-parlamentu glasovali o novih 1,5 miliarde posojil za reševanje parih bank.... na račun slovenskih davkoplačevalcev !!!!!
anjerd
19. 09. 2011 19.51
Kritiziramo Grško birokracijo, a smo mi kaj boljši? Javna uprava se širi, gospodarstvo propada, vse reforme pa blokirajo sindikalni funkcionarji, ki ne upajo javno objaviti svojih plač, da o kredibilnosti politikov ne govorim. V Sloveniji se mora čimprej zgoditi preobrat, drugače se bomo kmalu družili z Grki.
izbriši mi profil admin
19. 09. 2011 18.28
Ma dejte no s temi grki že posiljevat - to so totalni balkanci in brezdelneži --- zdej, ko se jim je tolko denarja posodil, bodo pa afne guncal --- sankcije pa konc !
yarrick
19. 09. 2011 17.31
KnightTemplarSL 19.09.2011, 12:28 Je EU pozabila pogledati bilance grčije preden jo je sprejela v EMU? so slučajno pozabili vprašati KDO jim je pomagal ponarejati bilance eh? V vsakem primeru je vsaj 50% krivde na strani Eu. Se mi zdi da je tole vse skupaj enako Naši NLB, ki je dajala kredite brez poroštva(miljone če ne desetine mijljonov), sedaj pa bomo v enem letu 2x dokapitalizirali banko( v vrednosti 650 mil €€ ?!).Če mislite da je to vse krivda grčije se * motite.
Mb128
19. 09. 2011 17.23
A da jih, izsiljujejo in ponižujejo?! Ubogi reveži, res. Me pa nekaj zanima. Le kdo je pošiljal frizirana poročila v Bruselj in na Ecb? Le kdo, ha?! Tudi to se da razumeti kot poniževanje in izsiljevanje. Koga? Preostalih držav in državljanov ki so v Eu. Sicer pa ima minister deloma prav. Zakaj? Ker je EK in ECB verjela grškim poročilom, bilancam. Le kdo bo Barosa in Trisheja poklical na odgovornost?! Mb
yarrick
19. 09. 2011 17.10
IMF = International Mafia Foundation To, pa da so grki krivi za vse pa ni čisto res.Kaj pa bodo storili? Bodo naredili državni puč in vrgli parlament na vislice al kaj? Zakaj pa tega nismo anredili pri nas če je vse TO RES? Mislite, da je tolk komot vržti dol parlament? Pa to niti ni problem, težje je najdi DOBRo zamenjavo za parlament.nekoga, ki bo deloval v prid ljudstva in ne za lastno bogatenje oz za povračilo uslug korporacijam.Imate koga na izbiro, koga ki bi EFEKTIVNO peljal državo iz tega * ? ČE ga imate potem kar bodite pametni še naprej, če pa nimate potem pa utihnite. Vsakdo lahko govori kolk je to komot, ampak na koncu se pa VEDNO izkaže datemu ni tako. Tako kot so * grke, tako bodo še marsikatero drugo EMU državo, zapomnite si to !
butnskalca
19. 09. 2011 16.20
se govori, da ima Soros ogromno količino grških obveznic??? pa reč kej, če moreš............
crnkamn
19. 09. 2011 16.09
grska vlada je kriva ker je ponarejala podatke in se zadolzevala preko vseh meja. grsko ljudstvo je krivo ker niso vrgl dol vlade. eu je kriva ker jim je dajala kredite in ni uspela z svojimi inspekcijami, predpisi, in pogodbami prepreciti krsitve oziroma jih ni zelela, ker sami pocnejo isto! za njih je resitev, zategovanje pasu prebivalstvu in skupna evropska vlada, da bo se vec centralizma in manjse suverenosti. namesto da bi uvedli financno policijo evrope, ce ze eu inspektorji nimajo pojma, in zaprli krsitelje tako doma kot v tujini, ter zaplenili njihovo premozenje.
Geronemo
19. 09. 2011 15.55
Problem Grkov bi moral ostati problem Grkov in tu so vsi vedli da je luknja v sistemu ker gre za EUR valutno območje in pogoj za pravilno delovanje je finančna stabilnost vseh članic, ena šepa druge nazadujejo.. predvsem manj razvite.. Tiste ki pa diktirajo (Francozi in Nmeci) pa itak da se nimajo česa bat... Naivni smo bili ko smo vstopili v to Unijo... in ne samo nas tudi ostale članice se bodo začele drgniti v dolgovih.. Kaj pa bo potem, kdo bo pa takrat kriv??? MI SAMI!
odprioci
19. 09. 2011 15.55
Odprioci banke bi lahko rekle NE ampak niso ker so vedeli da bodo dobili denar od davkoplačevalcev. No prav ti davkoplačevalci so si priviščili več kot so lahko plačali. Tukaj ne igra nobena vloga nevednosti, neznanja lai političnih igric. Za stanje Grčije so v prvi vrsti odgovorni Grki. Dvakoplačevalci EU. Ja grki so krivi, ker se niso zanimali kaj počne njihova vlada. To bo doletelo tudi msa kmalu, ker javni dolg se veča (ker nimamo kontrola nad svojim denarjem ampak imamo evro) gospodarstvo pa propada.
ja_to_sem_js
19. 09. 2011 15.53
Grki so lahko samo tiho. Ne glede na to kaj je vzrok evrske krize in kakšno je ozadje....Grčija se potaplja in za svoj potop in sramoto so si sami krivi.
Justice1
19. 09. 2011 15.51
Lopovom, ki so nakradl iin v Švici skrili 200 milijard bi morali zapleniti premoženje. Vendar to bo zanje pretežko.......sicer pa podobno velja tudi pri nas.....
bobothecat
19. 09. 2011 15.48
pač lastniki bank in svetovnega kapitala nas vse lepo držijo na nitkah k lutke
Joze Koli
19. 09. 2011 15.37
v bistvu ima prav! nemčija in francija,potem pa dolgo nič invsi ostali hlapci,ki samo kimajo z pahorjem vred!