Tujina

Grki razglasili izredne razmere

Atene, 25. 08. 2007 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Število smrtnih žrtev, ki so jih terjali požari v Grčiji, se je povzpelo na 46. Razglasili so izredne razmere.

Požari v Grčiji so terjali že 46 žrtev, zato je predsednik vlade Costas Karamanlis v državi razglasil izredne razmere. "Doživljamo državno tragedijo! Bijemo veliko bitk pod težkimi pogoji. Počutim se, kot da bi izgubil člane svoje družine, svojcem žrtev izražam svoje sožalje," je povedal novinarjem. Dodal je še, da množični požari ne morejo biti naključje in da bodo odgovorne našli ter jih kaznovali.

Med žrtvami je tudi mati s štirimi otroki, ki so veljali za pogrešane.
Med žrtvami je tudi mati s štirimi otroki, ki so veljali za pogrešane. FOTO: Reuters

Oblasti v Atenah se bojijo, da se bo število žrtev še povečalo, saj je več sto ljudi v vaseh v zaledju polotoka v noči na soboto ostalo ujetih v plamenih. Reševalci so zjutraj odkrili 24 novih trupel, med žrtvami pa je tudi več otrok. Žrtve so našli blizu mesta Zaharo, kjer so reševalci zjutraj začeli preiskovati teren. Med žrtvami je tudi mati s štirimi otroki, ki so veljali za pogrešane.

Gasilci se bojijo, da bi se požari okrepili, saj vremenoslovci napovedujejo okrepitev vetra in visoke temperature
Gasilci se bojijo, da bi se požari okrepili, saj vremenoslovci napovedujejo okrepitev vetra in visoke temperature FOTO: Reuters

Grška vlada je v petek za pomoč pri gašenju že prosila tudi Evropsko unijo. Na območje, kjer je v Atenah izbruhnil požar, je že odšlo več gasilskih vozil ter letalo in helikopter za gašenje. Pri gašenju pomagajo tudi tamkajšnji prebivalci, policija pa je za nekaj ur zaprla cestni odcep, ki Atene povezuje z letališčem.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je povedal, da ga tragična izguba žalosti in upa, da bodo države EU Grčiji pomagale z materialno podporo. Francija je na prizorišče že poslala 4 letala in 60 gasilcev, Nemčija 3 helikopterje in Norveška eno letalo.

Preložili začetek prvenstva

Televizijski posnetki kažejo preživele, ki blodijo po ulicah pogorelih vasi in iščejo prijatelje ali sorodnike.
Televizijski posnetki kažejo preživele, ki blodijo po ulicah pogorelih vasi in iščejo prijatelje ali sorodnike. FOTO: Reuters


Medtem pa so preložili začetek grškega nogometnega prvenstva. "V času, ko država doživlja nacionalno tragedijo, moramo preložiti prvi dan prvenstva," so sporočili organizatorji.Tako ne danes ne v nedeljo ne bo nobene nogometne tekme, program prvenstva pa je preložen do konca prihodnjega tedna.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so povedali, da je slovensko veleposlaništvo v Atenah v stiku z grškimi oblastmi, po dosedanjih podatkih pa slovenskih državljani niso ogroženi. Na MZZ so še povedali, da so grške oblasti vzpostavile 24-urno dežurstvo, ki stalno spremlja dogajanje v zvezi s požari in o njem sproti obvešča.

Gasilci pa se z ognjem borijo tudi na drugih koncih države, saj po državi divja več kot 150 požarov. Požar je izbruhnil v kraju Elefsina zahodno od Aten, še eden pa v bližini kraja Lagonissi, ki leži približno 20 kilometrov vzhodno od Aten. Gasilci se bojijo, da bi se požari okrepili, saj vremenoslovci napovedujejo okrepitev vetra in visoke temperature, ki naj bi presegle 40 stopinj Celzija.

V Grčiji je letos divjalo že več uničujočih požarov, najhujših v zadnjem desetletju, sprožili pa so jih visoke temperature, suša in požigalci.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LazniviZares
26. 08. 2007 09.07
Koliko Kanaderjev in gasilcev je pa nasa zelena poslala v pomoc .....???
rsp.123@email.si
25. 08. 2007 21.29
Joža, ti potrebuješ pomoč psihiatra. Če ni že prepozno.
Jožajoža
25. 08. 2007 18.27
sedaj se vidi, kako lažne so vse te inegracije, kot so NATO, EU . vse sloni na laži. ko najbolj potrebuješ pomoč, ti je sosed ne bo nudil ampak ti bo bolezen, požar ali katastrofo celo zaželel ali celo povzročil.
kgb@akcija.net
25. 08. 2007 13.51