Tujina

Grob Kaczynskega bo grob vseh katinskih žrtev

Varšava, 16. 04. 2010 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kripta Srebrnih zvonov v katedrali krakovskega gradu Wawel, v kateri bodo v nedeljo pokopali poljskega predsednika Kaczynskega in njegovo ženo, bo postala simboličen grob vseh katinskih žrtev.

Katoliška cerkev na Poljskem se je odločila, da bo kripta Srebrnih zvonov v katedrali krakovskega gradu Wawel, v kateri bodo pokopali predsednika države Lecha Kaczynskega, simboličen grob vseh katinskih žrtev.

Lech Kaczynski
Lech Kaczynski FOTO: Reuters

Poleg sarkofaga s trupli pokojnega predsednika in njegove soproge Marie bodo tako postavili dve spominski plošči – eno za žrtve pokola v Katinskem gozdu leta 1940 in drugo za vse žrtve "druge katinske tragedije", sobotne letalske nesreče pri Smolensku.

Cerkev se je tako odločila, da bi končala spore, ki v času nacionalnega žalovanja delijo poljsko javnost, ter pomirila protestnike, ki na ulicah že nekaj dni nasprotujejo odločitvi, da bo Kaczynski pokopan poleg slavnih poljskih kraljev in junakov, kot so ustanovitelj druge poljske republike Jozef Pilsudski, Tadeusz Kosciuszko, ki je konec 18. stoletja vodil vstajo proti Rusiji in Prusiji, ter medvojni poljski premier Wladyslaw Sikorski.

Odločitev je sprejel episkopat poljske Katoliške cerkve, kjer so zapisali: "V luči te velike tragedije se morajo vsi posamični interesi umakniti na stran, da ohranimo enotnost in dostojanstvo države. Katinska kripta v gradu Wawel bo dostojno mesto spomina tako na žrtve Katina izpred 70 let kot tudi na predsednika Poljske in vse tiste, ki so umrli skupaj z njim na poti na državno misijo."

Zaradi vulkanskega prahu pogreb ne bo prestavljen

Kljub vulkanskemu pepelu, ki hromi letalski promet v Evropi, bo državni pogreb poljskega predsednika in njegove soproge Marie potekal v nedeljo v Krakovu, kakor je bilo predvideno. "Volja družine je, da se datum pogrebnih slovesnosti ne glede na okoliščine ne sme spreminjati, in da bodo nadaljevali v skladu z načrti. Spoštovanje do mrtvih in do vseh, ki sodelujejo pri pripravah, ne dovoljuje kakršnih koli sprememb," je povedal državni sekretar v uradu predsednika Jacek Sasin. Pred tem je sicer ocenil, da je preložitev pogreba na kasnejši datum "resna alternativa", a da je to "povsem hipotetičen scenarij".

Uradna žalna slovesnost za vseh 96 žrtev sobotnega strmoglavljenja letala pri mestu Smolensk na zahodu Rusije bo sicer potekala že v soboto v Varšavi.

Pogreba se bo udeležil tudi Türk

V uradu predsednika republike Danila Türka so medtem povedali, da se bo le-ta skupaj s soprogo pogreba – če bo dejansko potekal, zagotovo udeležil, pot do Krakova pa bo opravil z avtomobilom. Pogreba naj bi se sicer udeležilo več deset visokih delegacij iz tujine, med njimi predsedniki ZDA, Rusije in Francije.

S slovenskega zunanjega ministrstva so danes sporočili, da bo na Poljskem od 18. ure danes do ponedeljka zjutraj v veljavi začasna omejitev in prepoved gibanja nekaterih vrst vozil. Tako bo prepovedana vožnja vozil in skupin vozil z dovoljeno skupno težo nad 12 ton, z izjemo avtobusov. Za to prepoved so se poljske oblasti odločile, ker pričakujejo povečano gibanje vozil zaradi omenjenih sobotnih in nedeljskih žalnih slovesnosti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
27. 04. 2010 01.23
Jožajoža 16.04.2010, 16:47 4 Grob Kaczynskega res ne spada v graščino. on in njemu podobni so krivi, da cela vzhodna evropa trpi lakoto, pomanjkanje in bedo. /// Pomni besede Vaclava Havla ,posledice komunizma bo odplaknilo po zamenjavi dveh generacij ,do takrat bomo nekje vmes...to vse pove
Jožajoža
16. 04. 2010 21.05
pilot si zasluži grob v tej graščini.
Nauders
16. 04. 2010 20.58
a v letu 2010 še kr častimo kao neke junake?
zahod.west
16. 04. 2010 18.03
PRAVILNO! Kot borec za svobodo pred komunisti si to gotovo zasluži.
Jožajoža
16. 04. 2010 16.47
Grob Kaczynskega res ne spada v graščino. on in njemu podobni so krivi, da cela vzhodna evropa trpi lakoto, pomanjkanje in bedo.
PREKLETO
16. 04. 2010 15.30
kaj je zdej to, tale še po smrti straši, gotovo bo na gradu strašil njegov desničarski duh!!!
cheyenne
16. 04. 2010 14.50
sej vem da so ga imeli poljaki radi, ampak vseeno mislim da ni bil niti približno tako dober politik da bi si zaslužil mesto na wawlu, med poljskimi svetniki in kralji!