Tujina

Orkanski jugo razbijal barke in poplavljal obale

Berlin/Zagreb, 30. 01. 2015 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vreme povzroča težave v več evropskih državah. Iz Nemčije in Avstrije poročajo o težavah zaradi snega in poledice, na Hrvaškem pa je orkanski jugo v sunkih dosegal skoraj 100 kilometrov na uro.

Obilica snega danes mnogotere težave povzroča tudi v Avstriji, Nemčiji in na Slovaškem ter tudi na Balkanu. Sneg je na cestah avstrijske Štajerske povzročil vrsto nesreč in oviral promet. Tudi Nemčija se zimskemu kaosu predvsem na jugozahodu države ni uspela izogniti, ponekod pa je prišlo tudi do izpadov elektrike.

Sneg po Evropi
Sneg po Evropi FOTO: Reuters

V nesreči umrla 20-letnica

Zaradi snega so na avtocestah in hitrih cestah avstrijske Štajerske obtičala ali zdrsnila številna vozila, ki so nato ovirala promet. Na avstrijskem Koroškem je v prometni nesreči umrla 20-letnica, potem ko je njen avtomobil zaneslo in je trčila v tovornjak. V več drugih nesrečah v tej deželi so bili ranjeni še vsaj trije ljudje. Zaradi izrednih zimskih razmer na številnih cestah v Avstriji sicer velja obvezna uporaba snežnih verig.

Spolzke ceste so težave v prometu povzročale tudi v sosednji Nemčiji, dodatne tegobe pa so prinesla podrta drevesa. V Schwarzwaldu na jugozahodu Nemčije so v snegu obtičali avtobus ter številni avtomobili in tovornjaki.

Plaz pokopal dve osebi

Na gori Feldberg so se sprožili snežni plazovi in pokopali dve osebi. Gorski reševalci so enega moškega našli hudo ranjenega, drugo zasuto osebo še pogrešajo. V nekaterih krajih so gospodinjstva ostala brez električne energije.
Tudi na Bavarskem je zaradi poledice prišlo do vrste nesreč. Pri Augsburgu je verižno trčilo 15 vozil, ranjenih je bilo 12 ljudi, od tega en voznik tovornjaka huje. Nastalo je za 300.000 evrov škode.

Zima je svoje zobe pokazala tudi na Slovaškem. Zaradi silovitega sneženja so zaprli steze na letališču v Bratislavi, mestne oblasti pa so razglasile alarm druge stopnje, poroča slovaška tiskovna agencija Tars. Bratislavski župan Ivo Nesrovnal je meščane pozval, naj ne uporabljajo avtomobilov, dokler se razmere ne umirijo. Slovaška meteorološka služba je alarm druge stopnje sicer razglasila za velik del zahoda države.

Prekinjene so bile številne ladijske povezave z otoki, veter pa je oviral tudi cestni promet.
Prekinjene so bile številne ladijske povezave z otoki, veter pa je oviral tudi cestni promet. FOTO: Nova TV

Hrvaško in Srbijo zajel orkanski veter

V Srbiji medtem piha silovit veter. Meteorološke službe so za Šumadijo in dolino Morave razglasile oranžni alarm, ki opozarja na močne vetrove hitrosti do 100 kilometrov na uro. Gmotno škodo so že zabeležili v občinah Nova Varoš in Svilajnac.

Na Hrvaškem so zjutraj razglasili rdeči alarm zaradi nevarnosti ekstremnih vremenskih pojavov, ki pa so ga popoldan znižali za eno stopnjo na oranžnega. Na širšem področju Dubrovnika in Splita je pihal orkanski južni veter, visoki valovi pa so poplavili nižje ležeče dele obale. Povprečna hitrost vetra je bila večja od 65 km/h, najmočnejši sunki pa so presegli moč 95 km/h.

Orkanski jugo v bližini Dubrovnika.
Orkanski jugo v bližini Dubrovnika. FOTO: Nova TV

Močan jugo je razbijal barke na območju Pule, Zadra in Splita. V Reki je morje poplavilo tamkajšnjo tržnico, zaradi valov, ki so ponekod merili tudi več kot dva metra višine, pa je bila prekinjena trajektna povezava s številnimi otoki.

Snežno neurje divja po Črni gori

Cesto iz Nikšića do smučarskega centra Žabljak so v občini Šavnik morali zapreti, veliko okoliških vasi pa je pokrila snežna odeja, visoka več kot meter. Veliko krajev so prizadeli izpadi elektrike, prekinjen je tudi železniški promet med Podgorico in Beogradom ter proti obali

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Menes
30. 01. 2015 19.27
+1
"Povprečna hitrost vetra je bila večja od 65 km/h, najmočnejši sunki pa so presegli moč 95 km/h." Orkanski veter? Vipavska dolina je torej leglo orkanov, saj burja zelo pogosto piha s hitrostjo večjo od 100 km/h. Ajdovci takrat pravijo - no, se bomo malo prezračili.
ranzo
31. 01. 2015 08.46
+2
To je jugo valovi do visine 8m -nemaš pojma
Mb128
30. 01. 2015 18.40
+6
Kaj je zdaj, kje je zdaj novica, da je Cipras zavrnil sodelovanje s trojko?! Ježeš, že vidim kako bo € padel v ponedeljek!
bora_bora
30. 01. 2015 16.46
+0
Res zanimivo in to sredi zime......
Suckhead
30. 01. 2015 14.46
+11
Sneg pa kr ne povzroča prometnih nesreč, povzročajo jih vozniki!
Ramzess
31. 01. 2015 11.32
vsismosužnji
30. 01. 2015 14.39
+6
kje je zdaj paradajzar ki pravi da je vedno samo pri nam štala ko pade sneg???
korintos23
30. 01. 2015 14.04
+8
Ameri in Izraelci obveščeni?