Tujina

Vojska bo prevažala gorivo in hrano

Atene, 31. 07. 2010 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Grška vlada je stavkajočim avtoprevoznikom zagrozila z vsemi mogočimi sankcijami, tudi zaporom. Delavci se kljub temu ne dajo. Ker v državi primanjkuje goriva in hrane, bodo morali pomagati vojaki.

Iz Grčije še naprej poročajo o kaosu. Stavka avtoprevoznikov je namreč ohromila državo. Čeprav jih je vlada pozvala, naj se takoj vrnejo na delovna mesta, sicer jih bodo kazensko ovadili in strpali v zapor, se tovornjakarji ne dajo, poročajo tuji mediji.

Avtoprevozniki pred ministrstvom za transport
Avtoprevozniki pred ministrstvom za transport FOTO: Reuters

Grška vlada je zato morala nekaj storiti, saj v državi že primanjkuje goriva, ponekod pa imajo celo težave s hrano. Odločili so se, da bodo mobilizirali vojsko, ki bi z vozili in ladjami razvozila gorivo in hrano. Sprva bi poskrbeli za kritične dele države, ki so zaradi stavke že močno prizadeti, poroča britanska spletna stran BBC.

Vlada je na kriznem sestanku razpravljala tudi o načrtu, kako zagotoviti pristojnim službam gorivo za normalno delo. Odločili so se, da bodo nadaljevali z dosedanjo prakso, ki se je pokazala za učinkovito. Oborožene varnostne enote namreč poskrbijo, da kritični sektor dobi dovolj goriva. Gre za policijo, zdravstvo, letališča, gasilce, bolnišnice, elektrodistributerje in podobno. Oblasti so v sporočilu za javnost tudi zapisale, da bodo poskrbeli za prebivalce na otokih.

Stavka se nadaljujeje

Avtoprevozniki tudi danes nadaljujejo s stavko. Včeraj so se v Solunu spopadli s policisti, saj je iz tamkajšnje naftne rafinerije želela odpeljati polna cisterna goriva. Policisti so delavce tepli s pendreki, pri tem pa so ranili dva protestnika.

Stavka poteka že od ponedeljka, kako dolgo pa bodo še vztrajali, ni znano. Avtoprevozniki pravijo, da do konca. Protestirajo namreč proti napovedanim reformam o odprtju njihovega sektorja konkurenci iz EU. Tovornjakarji so se odločili, da se pritožijo pri najvišjem upravnem sodišču v Grčiji. Prepričani so, da ukrepi vlade kršijo pravice delavcev, zato bi jih morala vlada preklicati. Če sodišče ne bo odločilo v njihov prid, se bodo v skrajni sili obrnili tudi na sodišče EU.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

badi 27
01. 08. 2010 12.54
Jakomelius vsaka ti čast, res napisano točno tak kot je.
badi 27
01. 08. 2010 12.52
geograf daj povej ki ti delas pa kaj, da bomo vidli kaki si ti garač
rissp
01. 08. 2010 02.55
Tistim, ki spet veselo omenjate besedo "anarhija" oziroma jo uporabljate kot nadomestek besede "kaos","nered" - anarhija je od nereda in kaosa oddaljena prav toliko kot predstavniška demokracija, socializem in drugi sistemi. Anarhija=kaos,nered? isto kot bi mislil da je demokracija=kaos,nered
Maltežan
31. 07. 2010 23.25
@badi27: kaj pa naša vojska dela? zame nič... vlečejo državne plače
Jakomelius
31. 07. 2010 21.57
Vsi ste pametni. Trenutno sem v Grčiji na otoku Paros in ne potujem z agencijo ampak v lastni režiji. Potujem po otokih in ni opaznih nekih velikih pomanjkanj po hrani in gorivu. Tukaj smo siti, da nam gleda iz ušes. Pred komentirnjem se pozanimajte o resničnih razmerah v Grčiji. Pa še to. Pred 4 dnevi sem bil v Atenah in nikjer ni videti, da bi kdo protestiral. Vsem toplo priporočam obisk Grčije, kjer te lepo in prijazno sprejmejo, ne tako kot pri Hrvatih, kjer so hinavci in si dober do tistega trenutka ko plačaš potem pa si navadno govedo. Vsi Slovenci, ki nosite denar h Hrvatom ste navadne ovce. Čez celo leto govorite kako so bedni, ko pride čas dopusta pa brž na morje h Hrvatom ker so kao carji. Bedniki. Jst grem tja kjer me sprejmejo kot gosta, ne kot gosta ampak kot človeka. Pa lep pozdrav vsem iz prelepe, prijazne, sončne in varne Grčije. Slovenci navalite na Grčijo. Razlika par sto kilometrov ampak očitna. Samo za primerjavo trenutno pijem Heineken 0.5l za 1.2€. Frajerji Hrvati še dolgo ne bojo na tem. P.S. Cena bungalova za dve osebi v kampu z marketom, bifejem, bazenom je 25€ na noč. Pa lep pozdrav vsem Slovencem na Hrvaškem. Prav poseben in topel pozdrav pa pošiljam Slovencem v Grčiji. JASAS
badi 27
31. 07. 2010 17.48
antonino ki ti spis da te ne ukradejo. Od gdaj si ti taki strokovnjak da veš kaj je delo vojske? res mamo v Sloveniji same vojaške strokovnjake in internet bojevnike
badi 27
31. 07. 2010 17.44
geograf me zanima kaj ti garač delaš? to ni delo da greš enkrat na mesec sociaalno dvignit, ostalo pa malo radi malo kradi i pošteno živi.
badi 27
31. 07. 2010 17.39
tron3 rad bi te vido kak bi ti ke opravo.
Jimi1
31. 07. 2010 16.57
Hja... če bi Grki delali v Slovenskih pogojih bi bila tam že splošna revolucija. Tako pa sedaj le za prevoze najnujnejšega mora skrbeti vojska...
mes
31. 07. 2010 16.01
Ja ja v Jugoslaviji ste govorili da delamo za Beograd in kaj se je zdaj spremenilo,kaj ne vidite da smo sedaj hlapci in naivneži vsi drugi so bol pametni kot mi.Za nobenega delavca se ne bo nic spremenilo v tej evropi vsaj na boljše ne !
antonino
31. 07. 2010 15.35
BRAVO GRKI, VI SEDAJ V SEZONI, KO BI SE EDINO RES DALO ZASLUŽIT, VESELO ŠTRAJKAJTE, NE VEM, KDO VAM BO POTEM DAL SEPTEMBRSKO PLAČO, ČE JO ŽE PREJ NISTE ZASLUŽILI. VOJSKA PA TUDI LAHKO MALO ZAČNE MIGAT, SEDAJ SE BO VIDLO, KOLIKO VSEGA STOJI BREZ VEZE ( VES VOJAŠKI STRONJI PARK ), KI BI SE V NORMALNIH ČASIH LAHKO MALO PRILAGODIL TRGU IN NEKAJ DELAL
klemen456
31. 07. 2010 15.08
prc KO SE BO TO ZGODILO SE BOŠ TI ŽE 567 UBRNU V GROBU ;))))))
anjerd
31. 07. 2010 14.37
Katera vlada pa ima mandat, da nad svoj narod pošlje vojsko? Razpadli se bodo kot "GRČKA".
pbx
31. 07. 2010 14.32
Vojaki in policisti tepite po svojih bratih samo... za denar
frako
31. 07. 2010 14.10
nam pa noben ne grozi pa si še zmer ne upamo nič narest čeprau delajo s nami kot svinja z mehom
ochi
31. 07. 2010 14.03
grki se obnašajo kot otrok, ki od starša izsiljuje. za starša je pomembno, da ne poklekne. ker to je potem šah - mat. če hočte luksuz, je za to treba delat. potrebuje ga nihče, užival bi pa vsak v njem, brez dvoma.
AlternativeFacts
31. 07. 2010 13.47
Mad Max v grški izvedbi.Ko bo vojak svojega sina umoril bo počilo po celi črti.
Maltežan
31. 07. 2010 13.38
bo vojska vsaj malo uporabna... delajo itak ničesar .
Demosten
31. 07. 2010 13.27
mr.who00 Se strinjam s tabo. Vojaki niso nič krivi, v vojski vlada taka hierarhija, da je za vojsko že demokracija pomeni anarhijo. Ubogaš na ukaz, zaradi tega nisi nobena vojska. Lahko pa ti povem, da dobro poznam našo vojsko in sem prepričan, da poveljniki ne bi izvršili ukaza, ki bi zvenel kot napad na lasten narod. Če že ne poveljniki, bi se uprli vojaki. Drugo pa je, če so vojaki napadeni z orožjem. V takem primeru se ogenj vrne.
prc
31. 07. 2010 13.17
vojska se jim bo itak dala proti. se spravljat na lastni narod? to ne gre... represija je temelj t.i. demokracije...če živijo ljudje v strahu, se lažje pustijo past kot ovce, ko pa to ne pomaga se "koritarji" ustrašijo in poizkusijo vse za obdržat svoje stolčke.. v bistvu dol se je začela državljanska vojna, za 1x večinoma psihološka...v kolikor oblasti ne bodo malo premislile kaj počnejo, se bo pričela socialna revolucija, ki se bo razširila po celotnem balkanu...in še marsikje...kar je lahko povod za 3. svetovno vojno, ki pa ne bo vojna za teritorij, ampak vojna med reveži in imperialisti