Grški 'šoping' katarskega emirja

Če si emir Katarja in imaš pod palcem blizu 18 milijard evrov, potem dobi beseda nakupovanje popolnoma nov pomen. Za njegovo visokost Hamada bin Khalifo ali Thanija je bila izložba Jonsko morje, artikli v njej pa otoki.

Emir Hamad bin Khalifa ali Thani se je v arhipelag z imenom Echinades, ki skriva množico otokov z nedotaknjenimi plažami, zagledal že pred štirimi leti, ko je z jahto plul po grškem morju. Kupil je kar šest otokov, med njimi tudi največjega, in to po čisto zmerni ceni – za 8,5 milijona evrov.

Ni izključeno, da ne bo svoji zbirki otokov dodal še kakšnega, je dejal župan Itake, pod čigar pristojnost sodi tudi del otokov omenjenega arhipelaga. Lastniki koščkov zemlje sredi morja so zadovoljni. "Nismo več zmogli plačevanja davkov," so povedali. Javno mnenje po drugi strani zadevi ni ravno naklonjeno.

Otok

Katarski emir si bo na kupljenih otokih ustvaril svoj grški raj. (Foto: Thinkstock)

Katarski emir, sedmi najbogatejši monarh na svetu, je imel z Grčijo še večje načrte. Pred tremi leti je nameraval v državo vložiti kar pet milijard evrov. V načrtu je imel velike investicije v nepremičnine, turizem, transport in infrastrukturo – med drugim v pristanišča in letališča. Obupal je, ker ni več zmogel boja z grško birokracijo.

Ta mu je povzročila kar nekaj sivih las tudi pri nakupovanju otokov. Trajalo je leto in pol, da je postal njihov lastnik.

Hamad bin Khalifa ali Thani je tudi lastnik londonske veleblagovnice Harrods, pariškega nogometnega kluba PSG, nepremičnine ima po vsem svetu … Vse kaže, da bo imel delež tudi v starem atenskem letališču Elliniko, eni najbolj iskanih nepremičnin, ki so naprodaj v Evropi.

Največjo, Oxio, so lastniki najprej prodajali za sedem milijonov evrov, nato pa ceno spustili za dva milijona. Tri milijone in pol je odštel za drugih pet. Vse od ustanovitve moderne Grčije so bili v rokah ene družine, a kriza jo je prisilila v prodajo. "Otoki so bili več kot 150 let v lasti moje družine, žal pa nismo dovolj bogati, da bi si jih še lahko privoščili. Veseli smo, da smo jih prodali. Prodajali smo jih že zadnjih 40 let," je povedal Denis Grivas. Predvsem v zadnjem času so se zelo trudili najti kupca. Grška vlada je namreč v boju proti krizi močno dvignila davke na nepremičnine.

In kaj se bo zgodilo z otoki? Na njih ne bodo zrasla turistična središča, pač pa palače za emirjeve tri žene in 24 otrok. Taki so vsaj načrti. Resničnost je (vsaj za zdaj) drugačna. Grški zakon namreč določa, da hiša ne sme biti večja od 250 kvadratnih metrov. Emirja to zelo moti. Pritožil se je, da je samo njegovo stranišče tako veliko, kuhinja pa mora imeti vsaj tisoč kvadratov, kako bo sicer nasitil vse goste?!

Emir je nameraval kupiti tudi Scorpios, otoček ob Lefkadi, na katerem sta se vzela Jackie Kennedy in Aristotel Onassis. Posel je propadel, ker vnukinja mogočnega ladjarja Athina Onassis ni želela znižati cene. Svoj otok je ocenila na 200 milijonov evrov.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 32
 
hello886 09.03.2013 08:21:51
da pa je daroval 100milijonov dolarjev za new orleans pa ni nikjer omembe vredno?
Več komentarjev