Guam se pripravlja na morebitno severnokorejsko izstrelitev raket, vodja Cie miri: Ni grožnje za jedrsko vojno

Severna Koreja bi se naj pripravljala na izstrelitev štirih balističnih raket srednjega dosega. Izstrelitev bi naj služila kot "pomembno opozorilo ZDA". Na morebitno grožnjo se pripravljajo tako na Guamu kot tudi na Japonskem in v Južni Koreji. Direktor Cie Mike Pompeo pa je zagotovil, da ni neposredne grožnje za jedrsko vojno.

Severnokorejska vojska zaključuje priprave na izstrelitev štirih raket v morje okrog ameriškega otoka Guam. Izstrelitev, ki naj bi jo, kot trdijo severnokorejci, izvedli v roku nekaj dni, bo služila predvsem kot predstavitev njihovemu voditelju Kim Džong Unu, poroča CNN.

Severnokorejski vojaški general Kim Rak Gyoma, poveljnik stareške skupine korejske ljudske armade, je pretekli teden pojasnil, da sredi avgusta načrtujejo izstrelitev štirih balističnih raket srednjega dosega 'Hwasong-12'. Izstrelitev bo po njegovih besedah služila tudi kot "pomembno opozorilo ZDA".

Vodja Cie ne vidi neposredne grožnje

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia Mike Pompeo je danes zagotovil, da kljub zaostreni retoriki med Pjongjangom in Washingtonom ni neposredne grožnje za jedrsko vojno. "Ni neposredne grožnje. Vendar pa je povečana možnost jedrske rakete v Denverju zelo resna grožnja," je poudaril Pompeo. Glede tega, kaj pomeni, da ni neposredne grožnje, pa je dejal, da "obveščevalni podatki ne kažejo, da smo v takšnem položaju".

Dodal je, da ameriški obveščevalci zelo dobro vedo, kaj se dogaja v Severni Koreji.

Pompeo je izrazil še prepričanje, da bo Pjongjang pod vodstvom Kim Džong Una nadaljeval razvoj jedrskih zmogljivosti države, "tako da me ne bi presenetilo, če bi izvedli nov preizkus". Spomnil je tudi na dva preizkusa medcelinskih balističnih raket, ki jih je Severna Koreja izvedla julija.

Svetovalec predsednika ZDA za nacionalno varnost Herbert McMaster pa je medtem dejal, da so ZDA pripravljene na vojaško akcijo, če bo potrebna. "Vendar pa nismo nič bližje vojni kot pred enim tednom," je povedal. Vendarle pa je vojna bližje kot pred desetletjem, je dodal.

'Lezite na tla in si pokrijte glavo'

Zadnje dni je sicer opaziti bistveno stopnjevanje napetosti v regiji, na morebitno izstrelitev se pripravljajo tako na Japonskem, v Južni Koreji, kot na Guamu. Tam so pričeli celo z obveščanjem prebivalcev, kako se pripraviti in ravnati v primeru neposredne nevarnosti ob izstrelitvi.

"V raketo ne glejte neposredno, saj vas lahko ta oslepi. Lezite na tla in si pokrijte glavo. Da vas udarni val ekplozije doseže, lahko traja 30 sekund ali več," prebivalce Guama opozarja tamkajšnji informacijski center.

Svetovalec za domovinsko varnost na Guamu George Charfauros je v petek dejal, da bi projektil, izstreljen iz Severne Koreje, potreboval približno 14 minut, da bi dosegel Guam.

Japonska vzpostavlja protiraketni sistem PAC-3

S pripravami na morebitno izstrelitev je v soboto prav tako pričela Japonska, kjer vzpostavljajo kopenski in morski protiraketni sistem, imenovan 'Patriot naprednih zmožnosti' oziroma PAC-3. Sistem bodo namestili na tri lokacije, deluje pa po principu prestrezanja izstreljenih raket, medtem ko bi te letele na Guam.

Tiskovni predstavnik japonske obrambne baze je ob tem dejal, da so se za vzpostavitev teh sistemov odločili "za vsak slučaj". Dejal je še, da je protiraketni sistem trenutno lociran nekje v vodah med Japonsko in Korejskim polotokom, točne lokacije pa seveda ne more izdati. Sistem PAC-3 bi naj sicer zaznal in prestregel tudi do 100 raket hkrati.

'Stopnjevanje napetosti je hkrati tudi resno izzivanje'

Na izstrelitev se prav tako pripravljajo v Južni Koreji, kjer so groženj Severne Koreje že vajeni. Južnokorejski obrambni minister Song Young-moo je dejal, da naj oborožene sile ohranijo "popolno pripravljenost" na to, da lahko na karšno koli sovražno dejanje odgovorijo s takojšnjo silo.

Izstrelitev rakete

"V raketo ne glejte neposredno, saj vas lahko ta oslepi. Lezite na tla in si pokrijte glavo. da vas udarni val ekplozije doseže, lahko traja 30 sekund ali več," prebivalce Guama opozarja tamkajšnji informacijski center. (Foto: AP)

"V zadnjem času Severna Koreja s svojimi nesmiselnimi pripombami, da se bo Seul spremenil v morje ognja in da bodo udarili tudi po Guamu, le še dodatno dviga napetost," je opozoril Young-moo in dodal, da pa je to stopnjevanje napestosti hkrati tudi resno izzivanje tako Južne Koreje in ZDA, kot tudi  mednarodne skupnosti.

ZDA in Južna Koreja se medtem pripravljata na nove skupne vojaške vaje, ki naj bi predvidoma potekale med 21. in 31. avgustom.

Mednarodna skupnost poziva k dialogu in strpnosti

Kitajski predsednik Ši Jinping prav tako kot ostali svetovni voditelji tako Severno Korejo kot tudi ZDA pozivajo k umiritvi retorike.

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek namreč na Severno Korejo z voditeljem Kim Džong Unom na čelu naslovil izjavo, da bodo v primeru uresničitve groženj, deležni besa, kot ga svet še ni videl.

Trump in Kim Džong Un

Mednarodna skupnost tako Trumpa kot Džong Una poziva k umiritvi retorike. (Foto: AP)

Na medsebojna izzovanja jse je odzvala tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je opisano Trumpovo stopnjevanje označila za "napačen odgovor," medtem ko je ruski zunanji minister Sergey Lavrov Trumpove izjave označil za "zelo zaskrbljujoče".

Kritičen do Trumpovega odgovora je pretekli teden bil tudi novozelandski premier Bill English, ki je dejal, da že tako napetemu okolju Trump ni v pomoč.

K nadaljevanju dialoga s severno Korejo je mednarodno skupnost pozval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

V Washingtonu medtem odgovarjajo, da bodo moćžnost vnovičnih pogovorov s Pjongjangom preučili, v kolikor bodo ti opustili jedrski program.

Molijo, a pretirane panike ni

Na Guamu medtem spremljajo dogajanje in čakajo na novice. Tisoči prebivalcev se celo zbirajo v cerkvah in molijo za miren razplet dogodkov.

"Nekaj je sicer tesnobe," je za CNN po maši dejal tamkajšnji duhovnik Paul Gofigan in dodal, da pa pretirane panike ni.

Guverner Guama Eddie Baza Calvo pa je dejal, da je prejšnji teden govoril s Trumpom, ki mu naj bi zagotovil, da so prebivalci Guama varni. "Predsednik mi je dejal, da so z nami tisoč odstotno," je dejal Baza Calvo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 521
dante_ 14.08.2017 15:19:50
Bodo te Korejske rakete Američani sklatli kot glinaste golobe
Več komentarjev