Tujina

Gusenbauer proti modri karti

Dunaj, 13. 10. 2007 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijski kancler Alfred Gusenbauer je zavrnil načrte Evropske unije za modro karto.

Avstrijski kancler Alfred Gusenbauer je v pogovoru za avstrijski časnik Der Standard zavrnil projekt t.i. modre karte, dovoljenja za bivanje v Evropski uniji, s katerim želi unija privabiti visoko usposobljene delavce iz tretjih držav. "Modre karte ne potrebujemo. Ne želim, da bi evropski predpisi spodkopali našo politiko trga delovne sile," je dejal.

Modra karta bi priseljencem omogočala, da dve leti delajo v posamezni članici EU.
Modra karta bi priseljencem omogočala, da dve leti delajo v posamezni članici EU. FOTO: Reuters

Gusenbauer (SPÖ) se je še izrekel proti skupni evropski imigracijski politiki. Preveč centralizma v tem vprašanju ni dobrega, je dejal v pogovoru za današnjo izdajo časnika.

Evropska komisija namerava projekt modre karte predstaviti 23. oktobra. Kot je pred enim mesecem načrt pojasnil evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini, je zaradi staranja prebivalstva EU pred izzivom, kako privabiti delavce, ki bodo zapolnili pomanjkanje usposobljene delovne sile na posameznih področjih.

Bruselj se je odločil uvesti modro karto po vzoru ameriške zelene karte, da bi pritegnili tudi bolj izobražene priseljence. Polovica priseljencev iz sredozemskih, bližnjevzhodnih in severnoafriških držav, ki pridejo v ZDA ali Kanado, je namreč visoko izobraženih, medtem ko jih je v Evropi kar 85 odstotkov brez višjih stopenj izobrazbe.

Modra karta bi priseljencem omogočala, da dve leti delajo v posamezni članici EU, možno pa bi jo bilo tudi podaljšati oziroma bi oseba lahko šla delat tudi v katero drugo članico, kar je zdaj praktično nemogoče.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
14. 10. 2007 18.29
A nihče ne upošteva, da čez 30 let bomo proizvajali veliko več dobička na osebo kot danes? Glejte, če v 15 letih smo povečali BDP na prebivalca za ca.100% (ali več, ne vem točno) ob ISTEM št. prebivalcev, mogoče malo manj..... čez toliko časa bo spet višji. Večina Slovencev gre v terciarne študije, pri nekaterih za delovno mesto rabiš samo računalnik in možgane. Res je, da je "fizičkih radnikov" malo... ampak teh nikoli ne zmanjka. Če je kriminal, in če kriminal predstavljajo večinoma priseljenci (poglejte sestavo zapora npr. v Celju- 85% južnjakov), pomeni, da nimajo nič pametnega za počet. Več takih res ne rabimo. Torej: visoko izobraženo delovno silo bomo že samo Slovenci pokrili in z glavami ustvarjali višji donos, med drugim za starejše generacije. Več priseljencev NE rabimo. Evrabije pa sploh nočemo!
svar
13. 10. 2007 23.23
V EU je rodnost pozitivna. Je majhna, v nekaterih državah negativna, ampak vse skupaj pozitivna.
YesNo
13. 10. 2007 23.20
Možnosti priseljevanja in dela bi morale biti dovoljene samo mladim do 30 let saj vendar potrebujemo novo svežo in cenovno ugodnejšo delovno silo. Mladi bodo potem z večjo verjetnostjo tudi ostali tukaj in se postopoma prilagodili naši kulturi. Nam pa zaradi tega priseljevanja in dodatne delovne sile ne bo potrebno beračiti v pokoju saj bo fond za pokojnine tudi zaradi tega večji. Sam imam tri otroke in če bi mi v Sloveniji imeli pozitivno rast prebivalstva bi pravgotovo imel velike zadržke o priseljevanju. Sedaj pa žal hočem "dostojno" pokojnino kot jo prejemajo naši očetje in mame. Vendar se nam na vsakem koraku grozi z 35-45 % od višine zadnje plače. Pokojninski fond z 1.3 delavca na enega upokojenca ne more zdržati. Patriotizem in nacionalizem se pri denarju tudi pri meni konča.
Hadrijanar
13. 10. 2007 19.37
Jp,vsekakor je pomembno da vstrajamo pri "evropski" Evropi(karkoli to že pomeni),pa tudi če pri tem izumremo...bedaki
svar
13. 10. 2007 19.26
En usposobljen Afričan ali Arabec, zraven njega pa že 6 otrok, starši, tete, strici, bratranci... Potem bo Evropa res postala, kot je Oriana Fallaci rekla ''Evrabija''