Haaško sodišče po Gotovini in Markaču izpustilo še Momčila Perišića

Nekdanji načelnik generalštaba jugoslovanske vojske Momčilo Perišić je bil pred haaškim sodiščem za vojne zločine nepravnomočno obsojen na 27 let zapora. Zdaj pa je sodišče ugodilo njegovi pritožbi in ga izpustilo na svobodo.

Momčilo Perišić

Haaško sodišče je Perišića oprostilo. (Foto: Reuters)

Nekdanji načelnik generalštaba jugoslovanske vojske Momčilo Perišić je svoboden. Haaško sodišče je razveljavilo še nepravnomočno sodbo, po kateri je bil zaradi vojnih zločinov na Hrvaškem in v BiH med vojno na tleh nekdanje Jugoslavije obsojen na 27 let zapora. Nova sodba je učinkovala takoj, poroča beograjski B92.

Perić je bil leta 2011 obsojen po 12 točkah obtožnice zaradi pomoči pri vojnih zločinih, ki jih je jugoslovanska vojska zagrešila na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini. Spoznan je bil za krivega zločinov med zavzetjem Sarajeva, Srebrenice in raketnim napadom na Zagreb, za nedolžnega pa so ga spoznali pri obtožbi, da je kriv za pokol v Srebrenici.

Perišić se je sam predal leta 2005, do začetka sojenja leta 2008 pa je bil na svobodi. Na sojenju je pričalo 94 prič tožilstva in 30 prič obrambe.

Medtem ko se tožilstvo na sodbo prvostopenjskega sodišča ni pritožilo, pa je pritožbo vložil Perišić, ki je trdil, da se njegova pomoč vojskama hrvaških in bosanskih Srbov ne more primerjati z dejanskim sodelovanjem v vojnih zločinih.

Sodni senat, ki je preverjal navedbe pritožbe, je temu pritrdil. Sklenili so, da je Perišić imel vpliv na vojake, ki so sodelovali v raketiranju Zagreba leta 1995, a ne dovolj velikega, da bi mu lahko naložili kazen, namenjeno organizatorju zločina.

Sodbo je izrekel Američan Theodor Meron, ki je pritožbenemu senatu predsedoval že, ko je ta osvobodil hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača.

Zaradi bombardiranja Zadra je bil Perišič že obdojen pred hrvaškim sodiščem, ki mu je prisodilo najvišjo kazen – 20 let zapora.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 34
rabbitbunny 01.03.2013 19:32:39
.,Hasko sodisce je samo ena louka bilderberg skupine,kamor seze njena louka itak lahko pricakujemo samo zlobo..Zakaj tud njega niste obsodil itak smo samo srbi delali zlocine.ne recem da ni blo zlocinou,samo so bili na obeh straneh...Vojota ze 10 let drzijo gor brez obtoznice npr..No sicer so uni dol u guantanamu se bolj bogi..
Alqaida pa ostale patolske lazi,,Osama bin laden je umrl naravne smrti ze leta 2001-2002 za boleznijo jeter...
ZDA so se pac spravil na "male ruse",saj so jih ta veliki ze precej presisal da o kitajcih ne govorimo...
LP

srbin;)
Več komentarjev