Haaško sodišče po Gotovini in Markaču izpustilo še Momčila Perišića

Nekdanji načelnik generalštaba jugoslovanske vojske Momčilo Perišić je bil pred haaškim sodiščem za vojne zločine nepravnomočno obsojen na 27 let zapora. Zdaj pa je sodišče ugodilo njegovi pritožbi in ga izpustilo na svobodo.

Momčilo Perišić

Haaško sodišče je Perišića oprostilo. (Foto: Reuters)

Nekdanji načelnik generalštaba jugoslovanske vojske Momčilo Perišić je svoboden. Haaško sodišče je razveljavilo še nepravnomočno sodbo, po kateri je bil zaradi vojnih zločinov na Hrvaškem in v BiH med vojno na tleh nekdanje Jugoslavije obsojen na 27 let zapora. Nova sodba je učinkovala takoj, poroča beograjski B92.

Perić je bil leta 2011 obsojen po 12 točkah obtožnice zaradi pomoči pri vojnih zločinih, ki jih je jugoslovanska vojska zagrešila na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini. Spoznan je bil za krivega zločinov med zavzetjem Sarajeva, Srebrenice in raketnim napadom na Zagreb, za nedolžnega pa so ga spoznali pri obtožbi, da je kriv za pokol v Srebrenici.

Perišić se je sam predal leta 2005, do začetka sojenja leta 2008 pa je bil na svobodi. Na sojenju je pričalo 94 prič tožilstva in 30 prič obrambe.

Medtem ko se tožilstvo na sodbo prvostopenjskega sodišča ni pritožilo, pa je pritožbo vložil Perišić, ki je trdil, da se njegova pomoč vojskama hrvaških in bosanskih Srbov ne more primerjati z dejanskim sodelovanjem v vojnih zločinih.

Sodni senat, ki je preverjal navedbe pritožbe, je temu pritrdil. Sklenili so, da je Perišić imel vpliv na vojake, ki so sodelovali v raketiranju Zagreba leta 1995, a ne dovolj velikega, da bi mu lahko naložili kazen, namenjeno organizatorju zločina.

Sodbo je izrekel Američan Theodor Meron, ki je pritožbenemu senatu predsedoval že, ko je ta osvobodil hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača.

Zaradi bombardiranja Zadra je bil Perišič že obdojen pred hrvaškim sodiščem, ki mu je prisodilo najvišjo kazen – 20 let zapora.

 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 34
rabbitbunny 01.03.2013 19:32:39
.,Hasko sodisce je samo ena louka bilderberg skupine,kamor seze njena louka itak lahko pricakujemo samo zlobo..Zakaj tud njega niste obsodil itak smo samo srbi delali zlocine.ne recem da ni blo zlocinou,samo so bili na obeh straneh...Vojota ze 10 let drzijo gor brez obtoznice npr..No sicer so uni dol u guantanamu se bolj bogi..
Alqaida pa ostale patolske lazi,,Osama bin laden je umrl naravne smrti ze leta 2001-2002 za boleznijo jeter...
ZDA so se pac spravil na "male ruse",saj so jih ta veliki ze precej presisal da o kitajcih ne govorimo...
LP

srbin;)
[Frikenstein] 01.03.2013 12:28:05
lejte, sam sem hrvat pa bom rekel čimbolj nepristransko: VSE SKUPAJ JE ČISTA FARSA!!
gotovini, markaču, karadžiču, perišiču in ostalim kekcem ki so sodelovali in poveljevali v vojnem*, bi jih morali TAKOJ po vojni ujet in dat na mednarodno sodišče, ko so spomini še sveži, ne pa jih * zdaj ko je večina prič že pomrla od starosti(takorekoč). kao vojni zločini nikoli ne zastarajo. ja dajo, ko gre svet naprej in se ne spotika več ob te prastare zadeve.
ljx 01.03.2013 12:35:39
Ja kaj češ stari,če je na Hrvaškem šef obveščevalcev človek z Ameriškim državljanstvom.
Mogoče bi Američani marali dodati še kakšno zvezdico na njihovo zastavo.
 
Nefili 01.03.2013 09:01:24
Človek nikoli ne more biti sodnik,ker je zmotljiv in ker so njegove zaznave zelo šibke.Prav vsak,ki ima kri na rokah,pa ni važno od kod je bo plačal s svojo krvjo.To je univerzalni zakon,ki ga človek ne more razumeti za časa življenja,razumevanje le tega nastopi šele po smrti.Svet bo stal še dolgo ,ko nas nebo več.Ni vredno prelivati krvi za nobeno stvar na tem svetu,ker tu smo zelo kratek čas.Nič nam ni dano v večnost,vse imamo le v posojo.Ko nas več ni vse to dobijo v posojo tisti za nami in tako se vrti ta svet.Razsodba človeka nikoli ni dokončna je samo spet za določen čas.In kaj je čas enega življenja proti večnosti,če si ga živel popacan s krvjo drugih.Prav omejevanje je seme zla.Omejeli so nas na Slovence,Srbe,Nemce,Bosance,Američane-pa smo res to.Ne nismo,smo le duše ki so prišle na zemljo po človeško izkušnjo in vsaka nacionalna opredelitev nas vse bolj oddaljuje od prvotnega cilja-biti duh v telesu.
HastaSiempreComandante 01.03.2013 08:09:06
Vojaki in Poveljniki vojske so samo podaljšana roka neke politike. Dejanski krivci za vojno so na prostosti oziroma se o njih ne govori oz. so že zapustili ta svet.

Dejstvo je, da so se dogajali zločini in se ni vojskovalo po nekih "pravilih".
Kar se je zgodilo je obsojanja vredno in nima nikakršnega opravičila. Morile so vse vpletene strani.

Naj se NIKOLI VEČ ne ponovi kar se je dogajalo.
In naj podobna sodišča začnejo sojenja tudi pripadnikom vojske ZDA in ostalih članic NATA, ki po svetu zagrešijo največje zločine, vse v imenu NAFTE in "PETRO-DOLARJA", pa o njih nikoli ne pišete mediji.

MIR in SPOŠTOVANJE vsem žrtvam na prostoru bivše Jugoslavije. Pa naj ste Hrvati, Muslimani ali Srbi...meni ste vsi BRATJE !
Seljako1899 01.03.2013 07:55:30
spremljajte sojenje karađiću zdaj se šele prava resnica kaže kjer pričajo tuji polkovniki ki niso na strani ne enih ne drugih ne sekat na pamet...
 
IceTea12 01.03.2013 02:47:47
Vem da vas je tukaj veliko srbov ali pa pol srbov itd.Sam sem kar podrobnom spremljal vojno v Jugoslaviji.Politicno narejeno farso!,Ampak treba se je zavedat da je Srbija(JNA) z paravojnimi formacijami in
njihovim predsednikom kriva za vso vojno.Treba je gledat normalno stalisce.
Zacel bom na Hrvaskem
91 je JNA napadla Vukovar in pobila vecino civilistov ki so bili Hrvati.Srbski civilisti so vedeli da pride JNA in so zbezali v Srbijo .JNA je klala po Vukovaru.Kolikor je razvidno je JNA prisla samo ubijat hrvaske civiliste,.Vsaki dan je na vukovar padalo po 200 granat....Srbi so hoteli skoraj do Zagreba tako imenovano veliko Srbijo.Vukaovar je seveda padel,pravtako Osjek.Vse do 95 leta je bilo tako da je Srbija zavzela se Knin.95 leta General Ante Gotovina,z svojimi enotami organizira Redarstveni akciji NEVIHTA in BLISK.Obe akciji se odvijeta na okupiranem podrocju Hrvaske kjer Hrvaska specijalna vojska osvobaja Hrvasko okupirano ozemlje!!!!Gotovina se bori na HRVASKEM,medtem ko Srbski klavci napadajo na tujem ozemlju,Seveda na koncu Srbija kapitulira in se umakne iz vojne na Hrvaskem...(Leta 91 je bila okupacija Vukovarja in pa tudi Ovcara)Ovcara je bila genocid na hrvaskim narodom ki so ga izvedli Srbi.
Leta 92 se je zacea tudi vojna Srbije (JNA)v Bosni in Hercegovini.Srbi so bili najprej obkolili vecino bosanskih krajev in jih bombandirali.Bosna prave vojske se na zacetku vojne sploh ni imela.Nato je sledila Srebrenica,pa seveda obkoljeno Sarajevo.Srbski vojaki so posiljevali punce stare 10,12 let!!!
Srbski vojaki so v sodelovanju organizirali tudi vojni turizem.Verjeli ali ne ponujali so v oglasih ce kdo zeli lahko gre streljat na ljudi v sarajevu.V muzeju v sarajevu se danes hranijo slike ko so znani ljude iz uzitka strelali na civiliste ki so spodaj bezali pred granatami tankov ki so obstreljevali mesta in vse to je bil UKAZ SRBSKIH GENERALOV!!!Zdaj pa mi vi povejte JE HRVASKA NAPADLA JUGOSLAVIJO(srbijo)JE BOSNA NAPADLA JUGOSLAVIJO(srbijo)in ali je navsezadnje SLOVENIJA NAPADLA (srbijo).NE VEDNO JE NAPADALA JNA IN NJIHOVI GENERALI;PREDSEDNIKI ITD::::VESELI ME SAMO TO DA JE NJIHOVA EDINA ZMAGA TISTA IZ EUROSONGA!!!
Hilarij71 01.03.2013 07:41:50
ehehe - in kdo je potem odgovoren za napad na Mordor?
ljx 01.03.2013 11:15:21
Ti si zgleda pozorno spremlju sam HTV.
 
miran ajm 28.02.2013 22:48:28
na koncu bodo vse vpletene v vojni spustili domov
 
Bili the Kid 28.02.2013 22:13:23
Lahko bi vprašali. Kdaj pa bodo sodili kakšnemu ameriškemu generalu? Nikoli. Američanom pa bom neglede na vse vedno hvaležen, da so med 2 svetovno vojno prišli v evropo in pomagali. Brez njih vemo kje bi bili. Glede vojne v bivši JU, pa mislim da vemo v čemu je bila stvar. Tiste, ki ne vedo bi jih poslal leta 91 v Vukovar ali v Sarajevo. Potem bi končno razumeli kaj pomeni braniti se oziroma koga napasti.
IceTea12 01.03.2013 02:48:55
se strinjam HRVATI in BOSNJAKI so se branili ,vsi pa vemo kdo je bil agresor
Seljako1899 01.03.2013 07:59:37
Bili the Kid ne spremljaš sojenja torej sekaš na pamet...samo se ti priklanjaj ameriki ovca...

IceTea12 ti pa si za hece hahahahahahahahaahah da neboš razočaran ko boš slišal oprostilno sodbo še za predsednika rs če bi spremljal sojenja bi vedu da ni vse tako kakor so ti mediji postlali in pa objektivne ovce....
Iztok Strel 28.02.2013 22:06:56
Gotovina : Perišić 1 : 1 ali pa volk sit in koza cela. kam gre ta svet........
IceTea12 01.03.2013 02:23:07
Ne enaci heroja Gotovine z zlocinci!!!
srpko 28.02.2013 21:29:51
Jasno da gre za politično odločitev sodišča.
Sodniki so dobili navodila iz amerike?
tsdafsdfsfgjhtz 28.02.2013 21:35:30
iz Vatikana....pardon...iz zagreba...
Več komentarjev