Tujina

Haider proti Gusenbauerju

Celovec/Dunaj, 26. 06. 2007 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Avstrijska ministrica za pravosodje Maria Berger je dejala, da glede topografije ni mogoče čakati na širši dogovor.

Avstrijska ministrica za pravosodje Maria Berger je na novinarski konferenci na Dunaju zavrnila poziv koalicijske ljudske stranke (ÖVP), da bi za rešitev vprašanja dvojezične topografije našli širše soglasje političnih sil. Zaželeno je, da čim večje število "vpletenih organizacij" na avstrijskem Koroškem pristane na rešitev, vendar nosi politično odgovornost zvezna vlada, "in ne moremo čakati, da vsi rečejo 'da'", je dejala Bergerjeva.

Gusenbauerjev predlog predvideva postavitev dvojezičnih tabel v okrajih Beljak dežela in Šmohor na skrajnem zahodu dvojezičnega ozemlja
Gusenbauerjev predlog predvideva postavitev dvojezičnih tabel v okrajih Beljak dežela in Šmohor na skrajnem zahodu dvojezičnega ozemlja FOTO: Reuters

"Ne moremo vedno čakati tistega, ki najbolj zamuja," je socialdemokratska ministrica namignila na deželnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja. Ta je predlog kanclerja Alfreda Gusenbauerja, ki predvideva postavitev 163 krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem, odločno zavrnil in zagrozil z razpisom predčasnih deželnih volitev.

Haider: Gusenbauerju ne bo uspelo

Haider se bori proti dvojezičnim napisom
Haider se bori proti dvojezičnim napisom FOTO: Reuters
Danes naj bi se Haider na okrogli mizi sestal z župani občin, v katerih naj bi postavili dvojezične table postavili. Napovedana okrogla miza je odpadla, saj je avstrijski kancler za 20. uro na Dunaju sklical velik pogajalski krog z vsemi udeleženimi pri tem vprašanju. Haider je kljub temu pripravil novinarsko konferenco, na kateri je zatrdil, da sta mu medtem dva župana telefonirala in zagotovila, da Gusenbauerjevega osnutka "nikakor" ne podpirata, odklonilno stališče pa naj bi na današnjem pogajalskem krogu na Dunaju izrazili tudi drugi prvaki občin.

Koroški deželni glavar je ostro kritiziral, da "skoraj vsako uro" prihajajo novi predlogi in spremembe. Nazadnje naj bi namreč iz Gusenbauerjevega predloga izpadla naselji Komelj in Rišperk, zato pa naj bi sedaj bila zajeta kraja Holbiče v občini Škofiče ter Plešerka v občini Hodiše. S tem pa naj bi se seznam razširil na dve novi občini, je opozoril Haider. Še posebej "nesprejemljivo" pa je za deželnega glavarja, da naj bi bilo z dvojezično topografijo v 163 naseljih treba postaviti okoli 570 cestnih opozorilnih znakov.

Haider je navajal iz pojasnil h Gusenbauerjevemu predlogu, kjer naj bi pisalo, da načrtovane dodatne finančne podpore, ki naj bi bile del širšega svežnja ukrepov, niso vezane zgolj na projekte v zvezi z manjšino. S tem naj bi po Haiderjevem prepričanju avstrijski kancler o svojem predlogu skušal "kupiti" župane južnokoroških občin. Vendar Gusenbauer "lahko žvenkjla s svojimi srebrniki in ponuja Judeževo plačilo, a mu pri tem vseeno ne bo uspelo doseči soglasje, kajti domovine se ne da kupiti," je prepričan deželni glavar avstrijske Koroške.

Predlog predvideva dvojezične table v Beljaku in Šmohorju

Gusenbauerjev predlog se od dosedanjih poskusov za rešitev dvojezične topografije razlikuje predvsem po znatno večjem številu občin, ki jih zajema. Prvič namreč predvideva tudi postavitev dvojezičnih tabel v okrajih Beljak dežela in Šmohor na skrajnem zahodu dvojezičnega ozemlja. Odpor ŐVP proti predlogu pa po oceni političnih opazovalcev temelji predvsem na dejstvu, da naj bi dvojezične krajevne table po novem postavili tudi v treh občinah z župani iz njenih vrst, medtem ko so v prejšnjih predlogih bile zajete izključno "rdeče" občine.
Če Gusenbauer ne bo predložil "izboljšane različice" svojega načrta bo ljudska stranka glasovala proti njemu, je poudaril Spindelegger
Če Gusenbauer ne bo predložil "izboljšane različice" svojega načrta bo ljudska stranka glasovala proti njemu, je poudaril Spindelegger FOTO: POP TV

KOKS ne pričakuje topografske rešitve

Ožji sestav Koordinacijskega odbora koroških Slovencev (KOKS) je ocenil, da rešitve za dvojezično topografijo na avstrijskem Koroškem ni pričakovati, vendar pa bi obe organizaciji, ki sestavljata KOKS, Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Zveza slovenskih organizacij (ZSO), "v skrajnem primeru" le podprli predlog avstrijskega kanclerja Alfreda Gusenbauerja, da bi tako "prišli vsaj korak naprej", je napovedal predsednik ZSO Marjan Sturm.

KOKS bo o Gusenbauerjevem predlogu, ki predvideva 163 dvojezično označenih krajev na avstrijskem Koroškem in t.i. konsenzni odbor, razpravljal v sredo še v razširjeni 60-članski sestavi. Sturm meni, da bo seja služila bolj razpravi kot kakšnemu odločanju.

'Izbrisali nekatere vasi'

Smrtnik je ob tem poudaril, da je Gusenbauerjev predlog, ki dviguje raven za dvojezično topografijo od 10 na 15 odstotkov slovensko govorečega prebivalstva, sprejemljiv le z jasno razširitveno klavzulo, ki bi omogočila kasnejšo postavitev dodatnih dvojezičnih tabel.
Ob "popolnoma nerazumljiv" izbor občin se je danes obregnila tudi slovenska politična stranka na avstrijskem Koroškem, Enotna lista (EL), saj so iz predloga "samovoljno črtali razne vasi, ki sicer jasno odgovarjajo vsem kriterijem".

Dvojezičnega krajevnega napisa naj namreč v skladu z Gusenbauerjevim predlogom ne bi bilo v Žitari vasi, Šentvidu v Podjuni ali Apačah, ki so bili zajeti v vseh dosedanjih predlogih in imajo celo več kot 15 odstotkov slovensko govorečega prebivalstva, je v izjavi za javnost zapisal predsednik EL Vladimir Smrtnik.

ÖVP zavrnila Gusenbauerjev predlog o topografiji
Ustavna komisija avstrijskega parlamenta bo v četrtek razpravljala o kanclerjevem predlogu. Če Gusenbauer ne bo predložil "izboljšane različice" svojega načrta, bo ljudska stranka glasovala proti njemu, je poudaril Spindelegger. Predlog morajo podpreti tudi "večje politične sile" na avstrijskem Koroškem, je poslanec OeVP namignil na odklonilno stališče deželnega glavarja Haiderja. "Nima smisla, da na Dunaju nekaj določimo, česar politika na Koroškem ne udejanji," je menil Spindelegger.

Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) je napovedala, da predloga socialdemokratskega kanclerja ne bo podprla. Za predlog, ki predvideva postavitev 163 dvojezičnih krajevnih napisov na Koroškem, ni širokega političnega soglasja, je dejal podpredsednik zveznega parlamenta Michael Spindelegger. Rešitev bi morala tudi upoštevati "izsledke" ustavnega sodišča, česar pa Gusenbauer s svojim predlogom ni storil, je menil poslanec ÖVP.

Ljudska stranka želi spremembe pri izboru občin, v katerih naj bi postavili dvojezične krajevne table, jasneje pa je treba opredeliti delo t.i. konsenznega odbora, je dejal Spindelegger, ki je kritiziral tudi, da Gusenbauer v svoj predlog ni vključil obljubljenih finančnih podpor za kulturna društva na dvojezičnem ozemlju. Sploh pa po Spindeleggerjevem mnenju "ni tragedija", če bodo zakon sprejeli šele jeseni. Predsednik ÖVP in podkancler Wilhelm Molterer je še pred mesecem dni ob svojem obisku v Ljubljani poudaril, da bodo "storili vse" za rešitev pred poletnimi počitnicami.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zvone Kokalj
27. 06. 2007 00.42
Kaj še čakamo? Odstopimo - RUPLA!!!
Krbo?
26. 06. 2007 18.30
Res me zanima, ce bo uspelo postaviti koncno te table