Slovenija

'Ni bilo nikakršnega kupčkanja ali pritiskov'

New York/Ljubljana, 29. 11. 2010 09.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V depešah, ki jih je začel objavljati WikiLeaks, se omenja tudi Slovenija. V zameno za obisk pri Obami naj bi Slovenija sprejela ujetnika iz Guantanama. Izsiljevanja za obisk pri Obami ni bilo, pravijo v Pahorjevem kabinetu.

Slovenski premier Borut Pahor se je z ameriškim predsednikom Barackom Obamo srečal aprila v Pragi na vrhu Evropske unije.
Slovenski premier Borut Pahor se je z ameriškim predsednikom Barackom Obamo srečal aprila v Pragi na vrhu Evropske unije. FOTO: Reuters

Nekateri mediji, med drugim časopis New York Times, so objavili prvi sveženj od skupaj 250.000 ameriških diplomatskih depeš, ki bodo v celoti objavljene v naslednjih dneh. Zatem so WikiLeaks "zrušili" hekerji.

Ni bilo nikakršnega kupčkanja ali pritiskov. Z ZDA imamo zavezniške odnose in se pogovarjamo, a nikakor ne gre za pogojevanje ali pritiske. Milan Balažic

V enem od dokumentov je Slovenija omenjena v povezavi z ameriškimi prizadevanji za sprejem ujetnikov iz taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi. Slovenija naj bi v zameno za sprejem enega od ujetnikov dobila obisk pri ameriškem predsedniku. Informacija navaja, da naj bi Sloveniji ponudili srečanje neimenovanega voditelja – predsednika Danila Türka ali premierja Boruta Pahorja – z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

WikiLeaks je sicer glede na podatke, dostopne na spletni strani nemške revije Der Spiegel, objavil skupno 836 depeš State Departmenta, povezanih s Slovenijo. Med njimi naj bi bilo 23 tajnih in 433 zaupnih dokumentov. Preostali naj ne bi imeli oznak. Podatki o dokumentih naj bi se sicer vseskozi spreminjali. Spletna stran Public.tableausoftware.com na primer poroča o 947 depešah, povezanih s Slovenijo. Največ dokumentov je sicer iz obdobja med letoma 2004 in 2010.

Spletna stran WikiLeaks je nedostopna zaradi napadov hekerjev.
Spletna stran WikiLeaks je nedostopna zaradi napadov hekerjev. FOTO: Reuters

Pahorjev kabinet: ZDA niso pogojevale prevzema zapornika z obiskom

Premier Pahor se je ob robu lanskega vrha Nato v Baden Badnu in Strasbourgu marca lani, kot tudi novembra v Pragi ob podpisu New Start pogodbe med Rusijo in ZDA s predsednikom Obamo na kratko pogovarjal o različnih vprašanjih dvostranskega in multilateralnega sodelovanja. O nekaterih od njih je tekla beseda tudi v formalnem in neformalnem delu zadnjega zasedanja vrha Nato v Lizboni novembra letos, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

"Prav tako se slovenska vlada in vlada ZDA pogovarjata o sprejemu enega zapornika iz Guantanama, kot so se ZDA že dogovorile tudi s 13 drugimi državami članicami Evropske unije. V teh dosedanjih formalnih in neformalnih pogovorih niti predsednik Obama niti predstavniki ZDA niso nikoli povezali sprejema zapornikov iz zapora v Guantanamu z obiskom pri njem niti z nobenim drugim vprašanjem. Prav tako premier Borut Pahor ali predstavniki Slovenije tega pričakovanja niso nikoli izrazili ali izpostavili," so zatrdili.

Zunanje ministrstvo: Slovenija nima pravnih možnosti za sprejem zapornika

Milan Balažic
Milan Balažic FOTO: Blaž Garbajs
Ni bilo nikakršnega kupčkanja ali pritiskov. Z ZDA imamo zavezniške odnose in se pogovarjamo, a nikakor ne gre za pogojevanje ali pritiske. Milan Balažic

Na slovenskem zunanjem ministrstvu obžalujejo objavo diplomatskih depeš o razgovorih, ki so jih imeli ameriški diplomati s predstavniki tujih ministrstev. "Diplomatska komunikacija predstavlja zaupnost, ki ne sme biti porušena," pravi Milan Balažic z zunanjega ministrstva, kjer ne poznajo depeše o zaporniku iz Guantanama. Po njegovih besedah sicer ni nobena skrivnost, da je svet Evropske unije junija sprejel sklep o sprejemanju zapornikov iz Guantanama. Kot pravi, je Slovenija proučila pravne možnosti za sprejem zapornika in ugotovila, da jih nima.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je izjavila, da objava zaupnih diplomatskih dokumentov pomeni napad na ZDA in celotno mednarodno skupnost. Dejanje spletne strani WikiLeaks je označila za nezakonito, zaradi česar administracija predsednika Baracka Obame "agresivno preganja" odgovorne.

"Za srečanja predsednikov si vedno prizadevamo in tudi prizadevanja za obiske v Beli hiši želimo uresničiti. Nobena skrivnost ni, da se za prihodnje leto pripravlja obisk premierja Pahorja v ZDA, ki bo povezan z obiskom Silicijeve doline in z namenom dodatne vzpodbude za gospodarsko sodelovanje med državama," je dejal. Dodal je, da po njihovem vedenju pri načrtovanju obiska pogojevanje s sprejemom zapornika iz Guantanama ni bilo izpostavljeno. "Z ameriške strani ni bilo nobenih pritiskov v smislu povezovanja obiska predsednika vlade v ZDA in sprejema zapornika iz ZDA," je zatrdil.

 

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (404)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BuenosAires
30. 11. 2010 19.34
Mislim da bi se morala celotna politična srenja umakniti iz politike, tako Pahor kot Janša, tako Jelinčič kot Golobič, vse skupaj je postala le tekma med njimi! Postaviti je potrebno novo politično vzdušje z novimi svežimi obrazi, mladimi in neobremenjenimi z zgodovino, predvsem pa je potrebno v politiko spustiti več žensk!
bnam 2707
30. 11. 2010 09.51
CtrlDelete
30. 11. 2010 09.48
volek --- hoj, pozdravljen, lep pozdrav, dober dan kolega stari....si v redu?
CtrlDelete
30. 11. 2010 09.42
Zdaj ste se lahko nekateri prepričali, da so ZDA pravzaprav komunistična država! Zakaj? A ne pravite nekateri, da Slovenijo vodijo komunisti, rdečkarji, udbaši, partizanski klavci...itd???
CtrlDelete
30. 11. 2010 09.40
Rupsi pospešeno premetava klet, Janše pa tudi ni na spregled. Bajuk je zgubil ključ od kleti.....jao jao, kam sem dal tiste depeše?
CtrlDelete
30. 11. 2010 09.38
Prosim še depeše od leta 2004-2008 na sunce, pa da vidimo še ta lunin mrk!
Geronemo
30. 11. 2010 09.11
Naši ne bodo priznali pa če jih z roko v škatli dobite... tak da, sploh nima smisla poslušat te tiskovne floskule.. Ne mi govort da je Slovenija edina država od vseh vpletenih ki ni lobirala pri amerih tako ali drugače; na takšen ali drugačen račun... Kot sem zapisal že miljonkrat: Dokler ne bodo ljudje začeli jemati odgovornosti za svoja dejanja bo vedno ne eni strani nekdo ki nekaj prikriva... Enostavno ko pasulj... In marsikatera reč bi se z tem rešila... tudi vojne...
tirolec
30. 11. 2010 08.43
Nižje itak ne moremo pasti, ali pač? Brez dima ni ognja!
Tonček Balonček
30. 11. 2010 08.42
Vsi ti dokumenti so lažni, lansiral jih je Forum21 in Kučanov klan, udbomafija!
_orhideja
30. 11. 2010 08.38
ja seveda je blo izsiljevanje, Pahor ga je mogo na vsak način videt, da se je spet lahko sliko ane...pa da se je smejčkal, ko tk lepo gre naši državici
naprejglej
30. 11. 2010 08.17
Ne lagati - amiji delajo vse zahrbtno in na silo. Dežela izbeglic iz Evrope (reveži in kriminalci) ki so z največjim genocidom v zgodovini človeštva uničili staroselce in dijance, vendar vse se plača, počasi sejim je začelo vračati, kot so napovedali indijanski duhbovni vodje...
MOSSAD001
30. 11. 2010 07.37
Tud na plac se takole ne brnta!! Milan Balažic: Tebi pa če kdo verjame,sem jaz TRAKTOR !! ;))
Franc Zabukovec
30. 11. 2010 07.14
za boljšo prepoznavnost in unikatnost imena predlagam da slovenijo preimenujemo v PRODANIJA
scipio
30. 11. 2010 07.00
naši ptički na Dobu komaj čakajo kakšnega od teh bratcev, da jih toplo naučijo kozjih molitvic....
29350
30. 11. 2010 05.28
Osebno Pahorju ne verjamem nic. Verjamem pa, da je Amerika postavila pogoj, saj korumpirano vodstvo nase drzave za Amerikance res ni primerno, da bi se sestajali. V dobro Amerike pa bi naredili tudi to. Pahor pa bi se pred Slovenskim narodom hvalil kako pomemben je in z njim kako pomembna je nasa drzava. Ce pa smo dobro poslusali Ameriskega ambasadorja pa lahko vidimo, da nas uvrscajo med nerazitve in korumpirane drzave.
SLOVANSKI
30. 11. 2010 01.16
Demos je bil največja prevara v zgodovini Jugoslavije in Slovenije, v vsaki republiki nekdanje SFRJ so nastali "Demosi", ki so bili odgovorni za porast nacionalizma podprtega s Cerkvijo, poskrbeli za razpad Jugoslavije, nastanek vojn, klanje in morijo ljudi, uničevanje premoženja. Demos je samo del zgodbe, ki jo ne bi bilo brez drugih političnih akterjev. Je bila demokracija vredna vseh teh žrtev in škode, ki je nastala. Je to sploh demokracija! Če zdravnik zagrizen SLS-ovec reče, da ga je sram biti zdravnik v Sloveniji, kaj ti to pove? Eni dokazujete, da je Demos zakon, vse, ki je karkoli vredno, drugo pa zanič, Moja Slovenija, mogoče maš res pravo ime, ker misliš, da je Slovenija res tvoja. Kdo je pripeljal v revščino delavce, socialisti ali kapitalisti? Zakaj je že razpadel Demos? Ah saj vem, spet vam bodo komunisti krivi vsega mar ne. Pa Kučan, pa UDBA, pa kontinuiteta! Slovenski ljudje so spoznali kdo jih je pripeljal na dno in se lahko še tako šopirijo pristaši DEMOS-a pa je vse zaman in na osrednji proslavi aplavdirate Bavčarju! Tajkuni pa so izum desnice, da se razumemo.
SLOVANSKI
30. 11. 2010 01.11
PS ; 24ur danes je dan Socialisticne Federativne Republike Jugoslavije,bilo bi zelo demokratsko in clovesko ce bi,napisali kaj pod novice za strjena srca,naj tisti popustijo,ki stiskajo na vas, nebi bili niti na takem polozaju ce nebi bilo SFRJ.
SLOVANSKI
30. 11. 2010 00.20
Ce ne porocajo 24ur, Bom pa jaz Kitajsta se je odlocila,da ne bo vec podpirala SKoreje in se nekako pridruzuje ameriskem taboru,nacrtovani obisk SKorejskega predsednika na Kitajskem je odpovedan. Na polotoku pred pragom vojne JKoreja je ze evakuirala podrocje incidenta,in postavila rakete z dolgim dosegom..
Puppupapa
30. 11. 2010 00.16
pozor kapitalizmu! prihajajo generacije k se ne bojo več pustile drkat v glavo!
Puppupapa
30. 11. 2010 00.13
Če bi volitve kaj spremenile bi bile ilegalne!