Tujina

FOTO: Po Floridi na vrsti še Georgia. Orkan Hermine k sreči nekoliko oslabel

New York, 02. 09. 2016 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
3

Florido je prešel orkan prve kategorije. Prebivalcem je povzročil precej nevšečnosti, saj je več kot 70.000 domov ostalo brez elektrike, prav tako so poplavljene številne ceste. Ob prehodu na kopno je orkan izgubil nekaj moči, zato so ga prekvalificirali v tropsko nevihto, pot pa nadaljuje proti severu.

Florido je prešel orkan Hermine, ki se je iz tropske nevihte v četrtek okrepil v orkan prve stopnje. Orkan je dosegel kopno v zgodnjih jutranjih urah, in sicer na skrajnem koncu floridskega polotoka. 

Razdejanje, ki ga je orkan pustil za sabo na Floridi.
Razdejanje, ki ga je orkan pustil za sabo na Floridi. FOTO: AP

Orkanski veter je pihal s hitrostjo 130 kilometrov na uro. Floridski guverner Rick Scott je v četrtek vpoklical 6000 pripadnikov nacionalne garde, prebivalci redko poseljenega območja, kamor je merila Hermine, pa so se ali umaknili ali zabarikadirali. Scott je prebivalce opozoril pred nevarnostjo visokih nevihtnih valov in pred močnim vetrom. Že v četrtek zvečer je bilo brez elektrike 9000 odjemalcev, v petek zjutraj pa je bilo brez elektrike že 70.000 domov na območju Tallahasseeja. Guverner je za 51 okrožij razglasil izredne razmere.

Južno od mesta Tallahassee v kraju Cedar Key so visoki valovi poplavili večji del kraja. Številne ceste so povsem neprevozne, prestrašeni prebivalci pa so se umaknili v višja nadstropja. 

Prebivalci so se zaščitili pred orkanskim vetrom in visokimi valovi, ki jih s seboj prinaša Hermine.
Prebivalci so se zaščitili pred orkanskim vetrom in visokimi valovi, ki jih s seboj prinaša Hermine. FOTO: AP

Orkan je že prešel Florido in nadaljuje svojo pot proti Georgii. Ker je ob prehodu na kopno že zgubil nekaj svoje moči, so ga vremenoslovci prekvalificirali v tropsko nevihto.

Orkan bo predvidoma pot nadaljeval proti Severni Karolini in New Jerseyju, ki naj bi ga dosegel konec tedna. Georgia in Severna Karolina sta zaradi orkana razglasili izredne razmere.

Florido je zadnji orkan prizadel leta 2005, ko je Wilma zahtevala pet smrtnih žrtev in povzročila za 23 milijard dolarjev škode.

Največ škode povzročata orkanski veter in visoki nevihtni valovi.
Največ škode povzročata orkanski veter in visoki nevihtni valovi. FOTO: AP

Madeline ni povzročila večje škode, a prihaja Lester

Havajski Veliki otok se je v četrtek izognil večji škodi, saj je orkan Madeleine ob prihodu do otoka oslabel v tropsko nevihto z obilnim deževjem. Za njim prihaja še orkan Lester, ki bo Havaje dosegel konec tedna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bigbooss
02. 09. 2016 11.06
bigbooss
02. 09. 2016 11.06
+1
Zakaj v Ameriki je poln teh kablov, ne razumem v taki razviti 😂 državi, ko gledaš v nebo ko da si sredi Indije
Kimberley-Echo
02. 09. 2016 09.35
+7
Dobro no, a tu pišete le o slabem vremenu na ameriških tleh. Trenutno obstajata še 2 orkana drugod. Orkan "Gaston", ki bo sicer danes postal tropska nevihta, bo prizadel zahodni in osrednji del Azorskih otokov (+120km/h). Dan ali dva pa je od južnega dela Japonske oddaljen tajfun "Namtheun". Zdaj piha okoli 130km/h in bo še ojačal. Orkan "Lester" ne bo zadel Havajev direktno, ampak jih bo obšel po SV strani. Zanimivo je dejstvo, da oba orkana prvotno usmerjena proti Havajem, le-te ne bosta zadela. Prvi se je usmeril JZ od otokov, drugi pa SV. Lp