Tujina

Hitlerjeva zapuščina

Berlin, 04. 11. 2006 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Nemčiji je potekalo prvo srečanje otrok iz skrivnega nacističnega programa, ki naj bi vzgojil čisto arijsko raso.

Še živeči posamezniki, ki so bili v ranem otroštvu vključeni v skrivni nacistični programa rasne selekcije, so se danes srečali na prvem sestanku, odprtem za javnost. Nacisti so v okviru programa Lebensborn (Vir življenja) načrtno izbirali otroke z arijskimi značilnostmi, da bi ustvarili "čisto" arijsko raso.

V okviru programa so načrtno izbirali otroke z arijskimi značilnostmi, da bi ustvarili "čisto" arijsko raso
V okviru programa so načrtno izbirali otroke z arijskimi značilnostmi, da bi ustvarili "čisto" arijsko raso FOTO: Reuters
Dom Harz Lebensborn je bil med drugo svetovno vojno kraj, kjer so rojevale matere, izbrane za program, po porodu pa so morale svoje malčke zapustiti. Otroci so v njem ostali še kako leto, dokler jih niso posvojile "prave arijske družine".

Srečanje je potekalo v vzhodnonemškem mestu Wernigerode, kjer je nekoč deloval dom Harz Lebensborn, namenjen otrokom, vključenim v program. Kakih 60 posameznikom, med katerimi sta bili dve tretjini vključeni v omenjeni program, je lani ustanovilo skupino, imenovano Sledi življenja, v okviru katere se skušajo soočiti s preteklostjo, ki so se je dolga leta sramovali. Skupaj razpravljajo o programu, katerega del so bili, ter iščejo svoje korenine.

Otroci modrih oči in svetlih las, ki so jih nacisti iztrgali iz njihovih domov ter jih odvzeli njihovim biološkim staršem, nato pa so jih vzgojili posvojitelji iz vrst SS, danes zahtevajo, da se pove resnica o programu Heinricha Himmlerja, s pomočjo katerega naj bi se oblikovala "čista" arijska rasa.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.