Tujina

Korupcijski škandal: odstopili vsi ministri iz vrst svobodnjakov

Dunaj, 20. 05. 2019 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H./U.V./STA
Komentarji
129

Politična kriza v sosednji Avstriji, ki jo je sprožila korupcijska afera dogovarjanja vodje svobodnjakov z rusko bogatašinjo, se poglablja. Po tem, ko je Kurz napovedal predčasne volitve in zatem še razrešitev notranjega ministra iz vrst svobodnjakov, so njihovi ministri zapustili vlado.

Po tem ko je avstrijski kancler Sebastian Kurz napovedal, da bo predsedniku države Alexandru Van der Bellnu zaradi korupcijskega škandala v vrstah avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) predlagal razrešitev notranjega ministra Herberta Kickla, so svobodnjaki uresničili svoje napovedi. Njihovi ministri so zapustili vlado, piše Reuters

Politična kriza je izbruhnila, potem ko so mediji v petek objavili videoposnetek, skrivaj posnet pred parlamentarnimi volitvami v Avstriji leta 2017, v katerem je Strache domnevni ruski bogatašinji v zameno za denarno in politično podporo ponujal pogodbe z vlado in izkazal interes za vpliv na medije.

Kurz je sicer že pred tem napovedal, da bodo v tem primeru izpraznjene položaje v vladi do predčasnih volitev zasedli strokovnjaki ali visoki uradniki. Tako bo vlada še naprej sposobna delovati. Delujočo vlado namreč po kanclerjevih besedah potrebuje tako Avstrija kot Evropa. Tudi o tem sta se že uskladila s predsednikom, je še dejal kancler.

A vprašanje je, če bo vlada sploh dočakala predčasne volitve. V opozicijski stranki Jetzt so namreč napovedali vložitev nezaupnice vladi, pri čemer računajo tudi na podporo FPÖ, socialdemokratov (SPÖ) in liberalnega Neosa. Svobodnjaki so že potrdili, da bi lahko podprli nezaupnico. Kdaj bi lahko avstrijski parlament glasoval o nezaupnici, še ni znano.

Kancler je sredi dneva pozval opozicijo, naj zagotovi stabilnost in mu pusti v miru voditi državo. A kot kaže, je naletel na gluha ušesa, njegov stolček pa se resno maje. Vodja SPÖ Pamela Rendi-Wagner je po pogovorih z Van der Bellnom zvečer poudarila, da mora odstopiti celotna vlada, državo pa bi po njenem morala do predčasnih volitev voditi tehnična vlada, ki bi jo sestavljali strokovnjaki.

Novi vodja svobodnjakov Norbert Hofer

Potem ko je Heinz-Christian Strache zaradi korupcijskega škandala odstopil z vseh funkcij, so na seji predsedstva stranke FPÖ za novega vodjo imenovali Norberta Hoferja, dosedanjega ministra za infrastrukturo in promet.

Medtem pa so na dan prišle nove ugotovitve, ki postavljajo Stracheja na laž. Trdil je namreč, da je šlo za enkratni dogodek in da je stvari obljubljal, ker je bil pijan in je želel šarmirati lepo žensko. Toda, njegov sodelavec Gudenus naj bi stike z rusko bogatašinjo in njenim sodelavcem vzdrževal več mesecev.

Ibiza ni bila le enkratna "pijanska zgodba" nekega julijskega večera pred dvema letoma, kot se je po razkritju korupcijske afere branil Strache, poročajo avstrijski in nemški mediji. Prav tako ne drži, da z osebami, s katerimi so "popivali" v Ibizi, kasneje ni imel stikov.  

Nemška Süddeutsche Zeitung in Spiegel namreč poročata o novih ugotovitvah o aferi. Dogovori o nakupu časnika Krönen Zeitung in državnih pogodbah se niso odvijali le tisti večer, pač pa je bil po njihovih ugotovitvah Johann Gudenus, najtesnejši sodelavec Stracheja, očitno še mesece za tem v stiku z domnevno rusko bogatašinjo in njenimi sodelavci. 

Dokopali naj bi se do zvočnih posnetkov, ki naj bi dokazovali, da srečanje z domnevno rusko bogatašinjo ni bil enkraten dogodek, pač pa naj bi Strache in njegov strankarski kolega Gudenus tudi po tem srečanju vzdrževala stik z moškim, ki je prav tako na posnetku in ki naj bi bil njen posrednik. Zvočni posnetki naj bi nastali 4. septembra 2017, torej več kot mesec dni po srečanju na Ibizi in mesec dni pred avstrijskimi parlamentarnimi volitvami.

Mediji so razkrili, da naj bi se Gudenus z moškim, ki je prav tako na posnetku, srečal tudi na Dunaju. Moški, gre za dvojnega državljana Latvije in Rusije, naj bi se pritoževal zaradi neizpolnjevanja obljub. "Bila je precej jezna," je dejal Gudenusu, kot naj bi bilo slišati iz posnetka. To naj bi se nanašalo na domnevno rusko bogatašinjo, ki naj bi bila razočarana nad tem, kako so se odvijale stvari. Moški je dodal, da ženska zdaj pričakuje "gesto dobre volje", a da je še vedno pripravljena podpirati FPÖ. 

Strache in Gudenus sta se z domnevno rusko bogatašinjo in njenim sodelavcem na Ibizi srečala 24. julija 2017.
Strache in Gudenus sta se z domnevno rusko bogatašinjo in njenim sodelavcem na Ibizi srečala 24. julija 2017. FOTO: ENEX

Bruselj zaupa demokratičnim institucijam, da bodo ustrezno ukrepale 

Na korupcijski škandal se je odzval tudi glavni govorec komisije Margaritis Schinas, ki je dejal, da Evropska komisija popolnoma zaupa Avstrijcem in demokratičnim institucijam v Avstriji, da bodo ustrezno ukrepali. 

Korupcijska afera v Avstriji pokazala vmešavanje tujine v evropsko politiko

Profesor politologije in mednarodnih odnosov Marko Lovec z ljubljanske Fakultete za družbene vede je za STA ocenil, da se bo korupcijska afera v Avstriji zagotovo odrazila tudi na evropskih volitvah, vprašanje pa, kako velik vpliv bo imela na evropski ravni. Je pa afera jasno pokazala, kako se tuje države vmešavajo v politiko in kako nekatere stranke to izkoriščajo za krepitev svojega vpliva, je menil.

"Problem desno populističnih strank je, da gradijo svojo kampanjo na tem, da so drugačne od obstoječih elit, da bodo delale bolj pošteno, bližje ljudem. Zdaj pa se je v bistvu njihov glavni predstavnik v Avstriji, ki je del vladne koalicije, ujel v to, da je ponujal sredstva avstrijskih davkoplačevalcev in se dogovarjal glede investicij, ki bi vplivale na medijsko krajino," je komentiral Lovec.

Ocenjuje, da so populistični volivci nezaupljivi in hitro menjajo svoje predstavnike, zato bi se znalo zgoditi, da bo to imelo precejšen vpliv v Avstriji. Lovec je opozoril, da je ta posnetek pokazal tudi način spornega financiranja ne le FPÖ, ampak tudi drugih podobnih strank po Evropi. "Širše na evropski ravni se že nekaj časa govori o zunanjem financiranju posameznih teh nacionalističnih, populističnih strank, o ruskem denarju, raznih dvomljivih projektih (...) Tole je precej odkrit, neposreden znak, da se tuje države vmešavajo v politično krajino," je ocenil profesor.

"In ne samo to, v Evropi nekatere nacionalistične in populistične stranke to vmešavanje neposredno izrabljajo, da krepijo svoj položaj. To zagotovo daje signal volivcem in bo imelo vpliv na to skupino populističnih strank v Srednji in Južni Evropi, zlasti v Avstriji, Italiji in Madžarski," je še menil Lovec.

Po drugi strani pa je vprašanje, kako velik vpliv bodo ta razkritja imela zdaj na evropske volitve. V glavnem se jih udeležujejo prepričani, tradicionalni volivci, udeležba pa je nizka. "Ne verjamem, da bo zaradi tega šlo na volitve veliko več volivcev sredine ali levice," je menil profesor.

Prav tako Lovec ni upal napovedati, kdo bi imel v Avstriji, ki bo predvidoma septembra odšla tudi na predčasne parlamentarne volitve, lahko koristi zaradi afere. Ljudska stranka (ÖVP) kanclerja Sebastiana Kurza zelo težko, je menil. "Del krize namreč pada tudi na njegova ramena. Ker je njegov koalicijski partner obljubljal določene stvari in če to izvajaš kot del koalicije, to pomeni, da večja koalicijska stranka bodisi miži na eno oko bodisi pri tem sodeluje. Mislim, da v Avstriji ÖVP na račun te afere ne bo pridobila," je menil Lovec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
21. 05. 2019 07.30
+1
desničarji so lopovi, da jim ni para
sandi101
20. 05. 2019 21.35
+22
Ministra za obrambo jim lahko mi posodimo, tudi če je že malo v letih in dokler ima še rok trajanja,se pa spozna na prisluhe, pralne stroje in kante,
MarKav
20. 05. 2019 21.20
+40
PRI NJIH VSAJ KAKŠEN POLITIK ODSTOPI, NAŠIM JE VEDNO VSE PODTAKNJENO, ALI PA JE POLITIČNI KONSTRUKT. ČE JE PA RES VSE KRISTALNO JASNO, PRIMER ZASTARA.
Luka40
20. 05. 2019 21.20
+29
Zanimivo. Koliko ministrov in županov je v zgodovini Slovenije odstopilo zaradi kakšnega škandala?? Hmmm... Aja v Sloveniji ni nihče kriv 😉
felix58
21. 05. 2019 09.48
+0
Če si albanec (pa nimam nil proti albancem, ker so med iztrebki tudi dobri ljudje) potem delaš kar hočeš, saj nisi v domači državi, tam bi te iz kože dali
Andree
20. 05. 2019 20.58
+13
Kurz je v enem od intervjujev povedal,da sumi,da so mu celo zadevo zakuhali sosedje iz severa
Al83
21. 05. 2019 07.48
+3
Al so bile nemške obveščevalne za tem, al pa židi.
Andree
21. 05. 2019 10.21
+1
Nabru3
20. 05. 2019 20.53
+16
Kurz bo tule samo dobil + glasove. Svobodnjaki so šli v koalicijo z namenom, da se omastijo in poplačajo pufe in obljube...izgleda, da premier ni bil za to. In voila, Rusinja je jezna.
BožjiSvetovalecPolde
20. 05. 2019 20.52
+14
Prva anketa zunaj narejena med vikendom se pravi med samo afero. Svobodnjaki 5% dol Kurz 5% gor zdaj ima 38% levaki pa so ostali na istem om se obrisali pod nosom.
User1352803
20. 05. 2019 20.36
+0
tron3
20. 05. 2019 20.31
+17
Svobodnjaki bodo dobili na predčasnih volitvah približno isto število glasov, zakaj, zaradi načelnosti in seveda zaradi migrantov, ki bodo pritiskali v Avstrijo iz Slovenije, žal se v Bruslju prehitro vesele političnih sprememb v Avstriji. Pa v Sloveniji tudi, ker so po novem prepričani, da jih bodo pošiljali v Avstrijo kolikor se jim bo zahotelo. Malo morgen.
RupniK
20. 05. 2019 20.28
+34
Primerjati našo desnico in levico z avstrijsko, je popolna neumnost. Pri nas so oboji komunisti, ali pa potomci le teh, v avstriji pa nobeden nič od tega. To je samo hrana za naše leve in desne sektaše.
fljfo
20. 05. 2019 20.29
+7
FjallRaven
20. 05. 2019 20.25
+18
Naj se slo politika kaj nauci iz tega
vertex
20. 05. 2019 20.23
+1
V avstriji očitno nimajo komunistične sekte ki bi pred sodiščem kričala s svečkami v bran lopovskem politiku
Kollerik
20. 05. 2019 20.21
+3
Na Trstenjakovi je zastava že na pol droga.....
flatearth
20. 05. 2019 20.18
+30
Ministra za obrambo jim lahko mi posodimo, tudi če je že malo v letih in dokler ima še rok trajanja,se pa spozna na prisluhe, pralne stroje in kante,
UnknownIdentity
20. 05. 2019 20.13
+16
Österreich ♥
RupniK
20. 05. 2019 20.10
+55
Kaj takega lahko pri nas samo sanjamo!
Stran ni važna
20. 05. 2019 20.02
+0
kao,nebi mi tega....ja bi bi,kar priznaj kolega
Kruh+sol!
20. 05. 2019 20.01
+31
Stvar je zelo relativna. Kdo je to snemal in prodal medijem ravno pred volitvami? Kot takrat, ko so prisluskovali hrvati nasima arbitroma. Kdo je bolj pokvarjen?
vertex
20. 05. 2019 20.00
-8
Pri nas je sds lopov komunjar zaloten pri kraji še kandidiral za predsednika..v avstriji bi lopov sedel
fljfo
20. 05. 2019 20.03
+22
Tako si obseden s princem teme, da ga omenjaš pod vsakim nepovezanim člankom.....Bo treba posebno kliniko odpret za psihoze povezane z Jajotom
Shisui
20. 05. 2019 20.07
+2
vertex
20. 05. 2019 20.10
-2
Bolj si ti klinično obseden z menoj..prispevek je o podkupninah politikov o čem sem komentiral...če si pismen preberi prispevek..da boš povezal psihozo v tvoji glavi
RupniK
20. 05. 2019 20.11
+12
Polis123
20. 05. 2019 20.15
+1
vertex
20. 05. 2019 20.20
-7
Si že povezal prispevek s praznino med ušesi?
fljfo
20. 05. 2019 20.27
+6
vertex
20. 05. 2019 20.44
-4
fljfo
20. 05. 2019 21.05
+2
aknes
20. 05. 2019 19.58
+23
Men je smesno da to objavite kot izredno novico v rdecem okvirju ki ti skace pod nos takoj ko odpres 24.com