Tujina

Hollande sporočil, da se ne bo potegoval za nov predsedniški mandat

Pariz, 01. 12. 2016 20.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoski predsednik Francois Hollande je sporočil, da ne bo kandidiral na predsedniških volitvah prihodnje leto. V televizijskem nagovoru je dejal, da je odločitev sprejel, ker je treba poenotiti državo. Prav tako ne more sprejeti razdrobljenosti levice, ki se bo morala na spomladanskih volitvah soočiti s konservativnimi in skrajno desnimi strankami.

"Odločil sem se, da ne bom kandidat," je v televizijskem nagovoru državljanom dejal 62-letni Francois Hollande, ki Francijo vodi od leta 2012.

V nagovoru je dejal, da je odločitev sprejel, ker je treba poenotiti državo. Prav tako ne more sprejeti razdrobljenosti levice, ki se bo morala na spomladanskih volitvah soočiti s konservativnimi in skrajno desnimi strankami. "V mesecih, ki prihajajo, bo moja edina dolžnost, da še naprej vodim državo," je še povedal.

Francoski predsednik Francois Hollande je sporočil, da ne bo kandidiral na predsedniških volitvah prihodnje leto.
Francoski predsednik Francois Hollande je sporočil, da ne bo kandidiral na predsedniških volitvah prihodnje leto. FOTO: AP

Hollande je med Francozi izjemno nepriljubljen. Njegov mandat so zaznamovali preobrati v političnih odločitvah, teroristični napadi, visoka stopnja brezposelnosti in razkritja o njegovem zasebnem življenju.

V sredo objavljena anketa je pokazala, da bi v prvem krogu volitev aprila prihodnje leto dobil le sedem odstotkov glasov. V Socialistični stranki so se zato okrepili pozivi, naj se odpove kandidaturi za drugi mandat. Ankete trenutno najbolje kažejo kandidatu konservativnih Republikancev Francoisu Fillonu, na drugo mesto pa uvrščajo kandidatko Nacionalne Fronte Marine Le Pen. Analitiki sicer opozarjajo, da se bodo pojavili še drugi kandidati, težko je predvideti tudi vlogo neodvisnih kandidatov, na primer nekdanjega ministra Emmanuela Macrona.

Hollandov umik bo premešal karte v razdeljeni Socialistični stranki, ki je prav danes začela zbirati kandidature za strankarske volitve 22. in 29. januarja. Bivši minister za gospodarstvo Arnaud Montebourg je že vložil kandidaturo, po pričakovanjih bo kandidiral tudi premier Manuel Valls.

Hollande, ki ima eno najnižjih podpor med francoskimi predsedniki po drugi svetovni vojni, je prišel na oblast po zmagi proti predsedniku Nicolasu Sarkozyju leta 2012. Ko je prevzel položaj, je obljubil, da bo "normalen" predsednik za razliko od Sarkozyja, ki se je poročil z manekenko Carlo Bruni in se nastavljal fotografskim objektivom s prijatelji milijonarji. Vendar je bil tudi Hollandov mandat daleč od normalnega. Francijo so pretresli trije krvavi terorističnih napadi, naprej januarja lani na tednik Charlie Hebdo, nato novembra lani v Parizu in nazadnje še julija v Nici.

Na gospodarskem področju je Hollande začel z levičarskimi ukrepi, kot je visoka obdavčitev bogatih, sredi mandata pa je sledil preobrat v obliki gospodarstvu naklonjenih reform.

Naslovnice časopisov so polnile tudi zgodbe iz njegovega pisanega zasebnega življenja. Revija Closer je januarja 2014 objavila fotografije Hollanda, ki se na skuterju pripelje na zmenek z igralko Julie Gayet. Po tem razkritju se je razšel s partnerko Valerie Trierweiler.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondica
02. 12. 2016 13.54
+1
Moskovske ulice so veliko lepše za pogledati od pariških.
jung
02. 12. 2016 13.06
+5
On in preljuba Angelca sta kriva za te zgodbe . Umaknita se in vama bomo vsi (razen tistih, ki bi prebežnike imeli doma ) ZELO HVALEŽNI.
Aijn Prenn
02. 12. 2016 11.24
-2
No, ta se je vsaj pogledal v ogledalo in si priznal, da nima več šans... Nekaterim našim to ne gre od rok. ;-))
Madeni
02. 12. 2016 10.46
+2
Konec LEVEGA FAŠIZMA v Evropi..čao ragaci Merglca in ostali ..Migranti so vas POKOPALI..
I G N O R A N T
01. 12. 2016 22.49
+7
Spel se že no
CestniKolesar370Wattov
01. 12. 2016 22.28
+8
kolbek460
01. 12. 2016 20.53
-4
Klerofašizem in nacionalizem znanilki nemirov in vojne se plazita po Evropi ,,Ukrajina je isto kot Španija 1936 nič se nismo naučili .Zgodovina se ponavlja ,,