Tujina

'Joker' je bil obseden z mislijo o ubijanju

Washington, 28. 05. 2015 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Obseden sem z ubijanjem," je v beležnici, ki jo je pred morilskim pohodom poslal psihiatrinji na univerzi v Koloradu, zapisal James Holmes, znan tudi pod vzdevkom Joker. Na sojenju so razkrili celotno vsebino beležnice, iz katere je razvidno, da je napad načrtoval in tudi, zakaj je to storil.

James Holmes 'Joker' je o morilskem pohodu razmišljal tudi v svojem dnevniku.
James Holmes 'Joker' je o morilskem pohodu razmišljal tudi v svojem dnevniku. FOTO: Reuters

Na sojenju Jamesu Holmesu, znanem tudi po vzdevku Joker, so prebrali vsebino beležnice, ki jo je Holmes pred morilskim pohodom poslali psihiatrinji na tamkajšnji univerzi. Joker je julija 2012 v kinu v Aurori med premiero filma o Batmanu v enem najhujših morilskih pohodov v ZDA umoril 12 ljudi, 70 jih je ranil. Tožilstvo upa, da bo dnevnik dovolj močan dokazni material, da je Holmes grozljivo dejanje načrtoval dalj časa.

Beležnica namreč razkriva, da je Holmes več let razmišljal o tem, kako bi pobil večje število ljudi. "Obsesija z ubijanjem traja že od mojega otroštva, z leti pa je postajala vedno močnejša in realna," piše v beležnici.

Holmes je zapisal, da je sovražil ljudi.
Holmes je zapisal, da je sovražil ljudi. FOTO: Reuters

Obramba upa, da bo prav s pomočjo vsebine beležnice uspela dokazati, da je imel Holmes že več let psihične težave in da je doživljal eno od teh epizod takrat, ko je streljal na premieri filma Batman.

V beležnici je Holmes sestavil tudi seznam za in proti različnim tipom napadov kot tudi seznam lokacij. Bil je proti napadu na letališču, ker si ni želel, da bi ljudje mislili, da je terorist. Napisal je: "Terorizem ni sporočilo. Sporočilo je, da ni sporočila," je zapisal Joker.

Prav tako je v beležnici navedel, da bodo po napadu zagotovo ljudje mislili, da ga je v dejanje gnalo razočaranje nad ženskami ali zaposlitvijo, a to ni res. "Razlog je v mojem sovraštvu do ljudi. Takšno je moje stanje duha že zadnjih 15 let," je zapisal Holmes, ki se je med drugim spraševal tudi po smislu življenja.

'Nemogoče je popraviti pokvarjen um'

Medtem ko so se tožilci osredotočili na njegove načrte za napad, pa obramba poudarja Holmesove misli in eksistencialna vprašanja. V dnevniku se je namreč večkrat spraševal o smislu življenja in pomenu smrti ter vztrajno ponavljal besedo "Zakaj?".

Holmes je v zapiskih celo govoril o svoji razdvojenosti. "Moj pravi jaz se bori z mojim biološkim jazom," je zapisal. Prve misli o ubijanju so ga obsedle pred več kot desetimi leti in vse od takrat se je z njimi skušal boriti, a brez uspeha. "To je moj um. Pokvarjen je. Skušal sem ga popraviti. To je bilo moje prepričanje, ampak uporabiti nekaj, kar je pokvarjeno, da bi s tem popravil to isto stvar, je nemogoče," je zapisal Jocker.

Holmes je v dnevniku tudi razpravljal o različnih načinih ubijanja. Sprva je razmišljal, da bi uporabil jedrsko bombo ali biološko orožje, kasneje pa o tem, da bi s pištolo za omamljanje in švicarskim nožem ubijal ljudi v gozdovih. Nazadnje se je odločil za napad na kraju, kjer se zbira množica ljudi, čeprav se je zavedal, da obstaja 99 odstotna verjetnost, da ga bodo pri tem ujeli.

Kino, kjer se je pred tremi leti zgodil morilski pohod.
Kino, kjer se je pred tremi leti zgodil morilski pohod. FOTO: Reuters

Dnevniški zapisi kažejo tudi grafični prikaz posameznih kinodvoran, ob tem pa si je zabeležil tudi, da je od stavbe policijska postaja oddaljena le tri minute. Holmes naj bi kino celo obiskal dva tedna pred napadom. Holmes pa je zapisal tri načine, kako in kje bi lahko izvedel streljanje in tako pretehtal vse možnosti.

Dnevnik je dolg 29 strani, posvetil pa ga je svoji mami, očetu in sestri, a ga je nato poslal psihiatrinji Lynne Fenton z Univerze v Koloradu.

Sojenje Holmesu poteka na sodišču v ameriški zvezni državi Kolorado. Holmes se je izrekel za nedolžnega, a obtožnica ga v 166 točkah bremeni naklepnega umora, poskusa umora in posedovanja eksploziva. Tožilstvo zanj zahteva smrtno kazen, obramba pa upa, da bo porota spoznala, da je bil Holmes duševno tako bolan, da ni bil sposoben ločevati dobrega od zlega.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wogs
17. 07. 2015 10.52
ljx
29. 05. 2015 12.52
+1
Še eden v nizu neprištevnih revčkov ki so jim vse skupaj podtaknil,potem jih pa nafilal z tabletkami da nikol več ne bojo pri čisti pameti. Tako kot Sandy Hook,tudi ta incident je bil tempiran da povzroči zgražanje ameriške javnosti,da bi lahko vlada ukinila drugi amandma,kar je pravica do posesti orožja. Jade Helm je vaja na katero morate biti pozorni to poletje,lahko jo tudi poguglate,tam vam bo jasno kaj se pripravlja za američane in zakaj jih je treba razorožit.
veselinko123
28. 05. 2015 20.20
+0
Se teroristicn imiđ ma ampak ni terorist lol
veselinko123
28. 05. 2015 20.21
-1
Js grem balinat on pa folk strela kok zabavno morc zmesan
veselinko123
28. 05. 2015 20.21
-2
veselinko123
28. 05. 2015 20.20
+1
Ka p mu celo brado populo dlako po dlako
veselinko123
28. 05. 2015 20.20
-2
Grozn tip.....brrrr zj se pa na nepristevnost zgovarja ane....."terorizem ni sporocil,sporocilo je da ni sporocila"bbbbrrrrrr ko iz kake grizlivke krneki.....spulen do amena brrrrrrrrr norc psiho .......fujjj u temnico znem
LupoCattivo
28. 05. 2015 18.13
+4
Moj komentar z angleško razlago Jokerja in Jockerja je bil izbrisan, pa zato javno pozivam avtorja članka, naj se ne blamira, pa popravi vzdevek omenjenega storilca. Hvala.
Sodnik_Kriv
28. 05. 2015 17.53
+1
Obseden z ubijanjem, ampak vseeno ni terorist...
LupoCattivo
28. 05. 2015 17.47
+2
JOCKER??? Res, 24ur?
Bruhalnica24
28. 05. 2015 17.24
+2
Pa v Ameriki se vedno majdejo neizpodbitni dokazi... Najdejo pasoš, osebno, dnevnik..... Seveda... Malo poguglat o njegovi odvetnici..