Slovenija

'Da se staro več ne povrne'

New York/Ljubljana, 27. 01. 2013 07.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Svet se spominja žrtev holokavsta in vseh, ki so tvegali svoja življenja in družine, da bi med nacistično vladavino rešili Jude in druge pred skoraj zagotovo smrtjo. Preživeli taboriščniki so se zbrali na prireditvi, na kateri je bil tudi predsednik Pahor.

Združeni narodi so 27. januar leta 2005 razglasili za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, od leta 2008 pa ga zaznamujemo tudi v Sloveniji. Danes mineva 68 let od osvoboditve nemškega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz, v katerem je med drugo svetovno vojno umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi, pretežno Judov. V nacističnih in fašističnih koncentracijskih taboriščih je bilo zaprtih tudi 63.000 slovenskih internirancev. 12.000 se jih nikoli ni vrnilo.

Ob dnevu spomina potekajo številni dogodki po svetu, ves januar pa se vrstijo tudi v Sloveniji. Ta je kot aktivna članica ZN in Mednarodne zveze za spomin na holokavst dejavna pri ohranjanju in varovanju zgodovinske resnice o holokavstu ter zavezana k temu, da z njo seznani prihodnje generacije. Zunanji minister Karl Erjavec je tudi častni pokrovitelj projekta Šoa – spominjajmo se 2013.

Auschwitz
Auschwitz FOTO: Reuters

Nekdanji slovenski interniranci pozivajo k ohranjanju spomina na grozote

Ob dnevu spomina na holokavst so se v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB NOB) s slovesnostjo spomnili tudi trpljenja vseh slovenskih internirancev v nacističnih taboriščih. Pogled sodobne družbe mora biti usmerjen v prihodnost, zgodovina pa mora biti njena učiteljica, je ob tej priložnosti poudaril zgodovinar Dušan Nećak.

Živimo v svetu, ki je poln kršitev človekovih pravic. Opominjanje na te kršitve je ne le nuja in potreba, ampak "dolžnost vsakega razmišljujočega človeka, ne glede na to, kateri politični opciji pripada", je poudaril slavnostni govorec profesor Nećak. Danes se po vsej Evropi spominjamo enega najtežjih zločinov zoper človeštvo – holokavsta in tudi poskusa iztrebljanja drugih skupin – Romov, Sintov, Slovanov in drugih, skratka "rasno, ideološko in politično neprimernih ljudi, kot so jih poimenovali nacistični načrtovalci dokončne rešitve". "Med njimi smo bili na izginotje obsojeni tudi Slovenci," je spomnil Nećak.

Žrtve druge svetovne vojne sicer niso le tisti, ki so bili zaprti v taboriščih, ampak med drugim tudi izgnanci, begunci, talci, ljudje, ki so jim zasegli premoženje ali so morali opravljati prisilno delo. "So to le suhoparne številke in zgodovinska dejstva iz ust zgodovinarja? Morda," je dejal Nećak, a poudaril, da je treba na te številke vedno znova opozarjati. Za njimi se namreč "skrivajo usode milijonov ljudi, ki zagotovo niso povzročili vojne. Bili so bili krivi le tega, da so bili drugačni in nepravi, nenaši".

Na zgodovinska dejstva je nujno stalno opozarjati zato, da se "staro več ne povrne", je poudaril slavnostni govorec. "Pogled sodobne družbe mora biti usmerjen naprej, v prihodnost in naravnan v ustvarjanje sobivanja enakopravnih ter enakovrednih ljudi," je prepričan Nećak. "Zgodovina pa bi morala biti – bolj kot je – učiteljica. Ne zato, da bi v njeni ponovni interpretaciji iskali razloge za delitve, ampak da bi v preteklem dogajanju našli spoznanja in napotke, ki bi preprečevali ponavljanje preteklih napak."

Nećak je prepričan še, da nas lahko le "celovit in nepotvorjen zgodovinski spomin in k spoštovanju človekovih pravic usmerjena pravna država" vodita naprej. "Beseda vsakega od nas je pomembna," je končal svoje misli.

Pahor: Tudi moja mati je bila taboriščnica

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta
Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta FOTO: Facebook

Proslave se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Kot je pojasnil sam, po eni strani zato, ker je bila tudi njegova mati taboriščnica. Še pomembnejši razlog pa je drugje. "Moja dolžnost kot predsednika republike je, da sem na vseh proslavah ali svečanostih, ki so spomin ali pa opomin, in mislim, da ni primernejše priložnosti, da se spomnimo, kam majhne nestrpnosti pripeljejo, če nismo dovolj zgodaj dovolj glasni," je poudaril.

Pahor je izpostavil, da imamo v Sloveniji veliko problemov. "A en problem rase eksponentno hitro, in to je nestrpnost." Po njegovih besedah se zmanjšujeta politična olika in omika, vidimo vse več nestrpnih izrazov, vidimo sovražni govor. "Če se ne bo nihče oglasil in poudaril, da to ni prav, tudi če govorijo tisti, s katerimi se politično strinjamo, bo šlo nekaj v tej državi narobe," je opozoril predsednik.

Po Pahorjevih besedah sta politična omika in strpnost prav zato, ker smo politično različni, nujen pogoj za rešitev težav. Znova je spomnil na incident, ko je v Mariboru v sredo prišlo do manjšega fizičnega spopada na javni tribuni Zbora za republiko. "Pretep na političnem shodu v Mariboru ni bil nedolžen," je prepričan Pahor. "Če bomo tiho, ko se bodo dogajali pretepi na političnih shodih, potem bodo imeli ti vse širše razsežnosti in jih bo vse težje ustaviti," je posvaril.

Sonja Vrščaj: Moramo držati skupaj

Da moramo držati skupaj, saj je to tudi eden od razlogov, da se je iz koncentracijskih taborišč vrnilo toliko Slovencev, je poudarila tudi nekdanja interniranka v Auschwitzu Sonja Vrščaj. "Prav je, da se ob velikih žrtvah, ki so jih Judje imeli, vedno spomnimo tudi nas, Slovencev," je menila.

Velika večina slovenskih internirancev je bila udeležencev upora proti okupatorju "z ogromno ljubeznijo do svoje domovine", je spomnila Vrščajeva in dodala, da je med njimi tudi zato vladala velika solidarnost. "Zato nas je tudi toliko prišlo nazaj iz taborišč," je poudarila. "To bi radi povedali mladim ljudem, kako je pomembno, da si pomagajo med sabo, da so strpni in solidarni med sabo," je izpostavila.

Glede aktualnega dogajanja v Sloveniji pa Vrščajeva pravi, da je nekdanjim taboriščnikom "strašno hudo". "Smo zato vse to pretrpeli? Ali iz takšnega stanja res ni izhoda," se sprašuje. Mlajšim generacijam zato svetuje, naj obiščejo nekdanja taborišča, naj o dogajanju tam kaj preberejo. "Da se obvarujejo takšnih strašnih izkušenj. Naj ne želijo doživeti kaj takšnega," je končala svoje misli.

Ameriški predsednik Barack Obama.
Ameriški predsednik Barack Obama. FOTO: Reuters

Obama: Nikoli več

Ameriški predsednik Barack Obama je ob današnjem mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta poudaril, da so ZDA skupaj z mednarodno skupnostjo odločene zoperstaviti se kateremu koli tiranu ali diktatorju, ki bi zagrešil zločine proti človečnosti. ZDA bodo ostale zveste načelu "nikoli več".

Poudaril je, da se danes spominjamo šestih milijonov Judov in milijonov drugih nedolžnih žrtev, katerih življenja so bila tragično vzeta v holokavstu pred več kot 60 leti. A obletnica je tudi "čas za ukrepanje", je dejal. "Zavezati se moramo k uporu proti sovraštvu in preganjanju v vseh oblikah," je pozval ameriški predsednik.

"S tem, ko ostajamo pozorni na vse, ki želijo sejati nasilje in uboje, spoštujemo tiste, ki smo jih izgubili v enem od najtemnejših obdobij človeške zgodovine," še pravi Obama.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (289)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
28. 01. 2013 09.54
-1
Tovariši na sliki pozabljajo slovenski holokavst, ki se je zgodil v "imenu ljudstva" in pod pretvezo kolaboracije. Zelo hinavsko!
dzo77
28. 01. 2013 11.50
+1
sds in nsi so na grobu bajuku voditelju zapalili svecu hheheheh
kordiljere
28. 01. 2013 09.52
+2
Trzinka - o Zidih ves premalo in tudi o taboriscih ne zakaj so se tam znasli.
donato
28. 01. 2013 11.22
+3
Ker so jih izdali domobranci, zapriseženi Firerju!!!!!
dzo77
28. 01. 2013 11.56
+2
ki je bla sceraj vlada cerkec sds nsi zbor za republiku ni besedice proti holokauso in adolfu sramota hehhehe
Terezinka
28. 01. 2013 09.16
+5
Več sovraštva so naši "desni" zanetli med Slovenci kot Judje do Nemcev. Jedje in drugi taboriščniki ne povdarjajo, da so se v taborišču znašli zaradi izdajalcev, ki so bili direktni povod za pregnanstvo. Sposobni so bili narediti dan spomina in živeti dalje. Naši domobranci in njihovi podporniki pa tega ne bodo nikoli sposobni. Poleg tega pa imamo sedaj cerkvene in posvetne predstavnike, ki jim je cil samo sovraštvo in obtoževanje. Ni jim mar današnji narod in jutrišnji dan. Na starih zamerah delajo nove. Ne morejo in nočejo razumet, da vnuk ni kriv za dejanja njegovih starih staršev
flamengo
28. 01. 2013 09.53
-1
Ha ha, brez komunistov ne bi bilo proti komunistov. Bez komunistov narod ne bi bil razdeljen, kot je še danes. Glede kolaboracije je obstajal naci komunistični pakt ribentrop molotov... Zato nehajte že .... Ali pa vsej imejte na umu celovito zgodovino in ne samo enostransko od partije požegnano.
Jaka Planinc
28. 01. 2013 09.13
+3
DOBRO SPOROČILO TEM NESTRPNEŽEM,HUJSKAČEM,KI RAZDVAJAJO SLOVENCE IN Z ULIČNIM NASILJEM,KAOSOM,ANARHIJO,PEHAJO NAROD SLOVENSKI V POGUBO. IN NEHAJTE KDO JE BIL NA PRAVI STRANI,IN KDO JE ZMAGOVALEC. TO POUDARJANJE,VSTRAJANJE NA TEH DESTRUKTIVNIH TRDITVAH,RUŠI HARMONIJO,MIRNO ŽIVLJENJE SLOVENCEV,KER VSPODBUAJO S TEM MAŠČEVALNOST, SOVRAŽNOST, NESTRPNOST, KAR JE RAK RANA SEDAJ V SLOVENIJI.
Freeeedom
28. 01. 2013 08.56
+13
Želim si ,da se vsi vrli bolševiki in domobranci naložite na vlak za SIBIRIJO in spokate iz Slovenije za vedno. Tam se lahko zaradi mene še naprej kuuurčite naslednjih 100 let in pustite nas normalne Slovence že enkrat pri miru s tem sranjem.
romuros
27. 01. 2013 23.18
+19
Na vladi pa imamo potomce izdajalcev, ki so ovajali tako jude kot naše borce za svobodo. Banda izdajalska domobranska.
staajjeeerrccc
28. 01. 2013 08.50
+3
Resnica zdi se kot da je nazi-fašizem trdno zakoreninjen
Freeeedom
28. 01. 2013 08.52
+0
HooplaToopla
27. 01. 2013 22.15
+11
Boljševiki sicer nismo prav zelo navdušeni nad izraelsko bando in židovskimi bančniškimi kriminalci v ZDA. Ampak Hitler je kljub temu daleč pretiraval.
Terezinka
28. 01. 2013 09.21
+6
In naši, ki so Hitlerja podpirali bodo enkrat le morali priznati, da so bili na napačni strani in so s svojim dejanjem delno krivi za ne poštene poboje. Povdarjam ne poštene poboje, ki jih obsojam. Dejstvo pa je, da bi jih verjetno ne bilo, če ne bi bili prej hlapci Hitlerja. Tudi poboji vseh Nemcev niso bili pošteni. Toda to je vojna in nobene vojne si ne smemo več privoščiti
zbodljaj
27. 01. 2013 21.39
+8
Kakšno rabuko bi danes šele delali Judje, če bi jih bilo 2-krat več!
leond1
27. 01. 2013 21.32
-1
kaj una mona zraven pahorja dela nasliki
Terezinka
28. 01. 2013 09.21
+5
Bil je na pravi strani in lahko tam sedi. Težko bi tja posedel predstavnika domobrancev
donato
28. 01. 2013 11.26
+2
dzo77
28. 01. 2013 12.06
+2
za rodeta , stresa ivana sukca in lovra ni blo mesta zraven hehheheh
dannyer
27. 01. 2013 20.57
+4
naj raje imam resnico zato ker vedno boli .
dannyer
27. 01. 2013 20.39
-5
v tajnem pogovoru med rudolfom hosss v berlinu pove vse saj govori koliko jih je prišlo koliko odšlo koliko pobegnilo koliko jih je umrlo od epidemije koliko so jih obesili koliko so jih ustrelili in krepka večina je bila epidemija. ta dokument obstaja v arhivih Velike Britanije ob prisluškovanju varne linje nemcem . to je verodostojen dokument mar ne . kaj si naj mislim da sem v zadnjih nekaj letih ugotovil da smo se o ww1 narobe učili in še danes se ljudje narobe učijo . zdaj pa zasledim dokument o katerem so japonci prosili o vdaji v ww2 ampak so jim američani vseeno vrgli atoski bombi ( so morali poskusiti ) so dajali a to pa ni genocid . šokantno res šokantno kajpa o 1,000,000 pobitih nemcev od američanov in francozov in to ujetnikov kajpa 6,600,000 nemcev v sebiriji od leta 1944 1945 so nemci že stradali saj so jim uničili transport imamo cel holokavst nad celo nemčijo
dannyer
27. 01. 2013 20.39
+0
to pa ni zločin kje pa to je kar neki v 3 dni
Bip_Bip
27. 01. 2013 20.45
+10
dannyer
27. 01. 2013 20.49
-6
obstajajo dokumenti ki jih bo ali je objavil znani zgodovinar mislim halo
dannyer
27. 01. 2013 20.56
+1
Winston Churchill dokumenti in še kaj pa bo hehe
Terezinka
28. 01. 2013 09.24
+3
dannyer kaj bi radi spremenili zgodovino Europe in ne le Slovenije? Kaj bi želeli reči, da so taboriščnike pobili tisti, ki so se borili proti fašistom in njihovim pomagačem? Kaj hočeš povedati, da so vsi tisti, ki so pobiti od Hilerja, Musolinija in njegovih sami krivi, ker jih niso ubogali?
dannyer
28. 01. 2013 13.11
+0
to nisem napisal napisal sem samo to kar potrjujejo pisni viri kateri so zelo zastraženi čedalje več zgodovinarjev se ne strinja z ideologiji Hk veš .
Misija1
28. 01. 2013 13.53
+0
@dannyer: A tako, pravis da so se Japonci zeleli predati? Ti pa si biser, ja, danes lahko res vsaka ovca rece karkoli in spreminja potek zgodovine po svoji zelji. Japonci se v nobenem primeru niso zeleli predati, ker je to del njihove tradicije. NI PREDAJE. Raje smrt kot predaja, ze od nekdaj. Tako da ne pametuj kako so se zeleli predati. Ja, morda civilisti, ampak vojaki in ves vojaski stroj, predaje ni poznal! In atomsko orozje je bilo grda stvar, nepotrebna je bila druga bomba. Prva pa na zalost grda nuja. Edino kaj je res, lahko bi jo odvrgli na neposeljeno obmocje v prico Japonskega vodstva, ki bi zagotovo odstopilo ob videni moci novega orozja. To pa drzi kot pribito. Samo ne mi o Japoncih, ker so bili najhujsi od vseh, kako so klali Kitajce. Hujsi od Nemcev in Italijanov!
dannyer
28. 01. 2013 20.14
+1
britanci so prestrigli ko je cesar zahtevo veleposlaniku naj se pogaja za predajo ta dokument obstaja kar je pomebno
dannyer
28. 01. 2013 20.18
+1
japonce poznam zelo dobro veš cesar je zahtevo predajo vojaki se niso predali zadnji japonci ki so se predali sega v letu 1975 halo cesar je zahteval premirje ampak veleposlanik v moskvi ni mogel nič američani se pa niso hoteli odzvati če dan de nebi v evropi uspel bi se američani pogajali z nemci smešno je da so se američani po ivo jimi hoteli pogajati z japonci šele po tem dokumentu so vedeli da je cesarstvo razbito in so udarili z zadnjimi atomi močmi in zmagali .
DrekiSte
27. 01. 2013 20.36
-7
slovenci da ne pozabimo! nad slovenskim narodom so rdeči tudi izvajali genocid! oni so pobili 12 000 slovencev v 1 tednu, kar žive so zmetali v jame!
dannyer
27. 01. 2013 20.40
+3
Nina Nubia 1
27. 01. 2013 22.37
+7
To tistih,ki so med vojno izadjali,te mislis???
Terezinka
28. 01. 2013 09.29
+3
Po vojni, ko so Angleži vrnili "rdečim" pobegle domobrance in njihove spremljevalce so "rdeči" naredili veliko napako in brez sodišča ljudi pobili. Ali jih je bilo 12000 ali več ali manj ni bistveno, to je bilo dejanje vredno vsega obsojanja. Kolikor vem so ga komunisti kot nasledniki "rdečih" obžalovali. To je edino kar lahko storijo. Nisem pa še slišala obžalovanja "desnih" kot naslednikov domobrancev, ki bi rekli, da jim je žal, da so bili zavedeni in da ni prav, da so skupaj z Italijanskimi in nemškimi fašisti pobijali, izdajali in mučili partizane in njihove podpornike
donato
28. 01. 2013 11.29
Še premalo so jih, zato pa imamo tako Slovenijo!
dannyer
27. 01. 2013 20.31
-1
največja umrljivost je bila zaradi epidemije tifusa a to pa ne obstaja ostale dvome me pa ne zanimajo ker ni dokazov priče pa si izmišljujejo kar naprej neki v 3 dni dokazi prosim jih ni ker če bi bili bi obstajali naj verjamem rusom ki so ponaredili ogromno zločinov in jih dali nemcev zanimivo kljub temu da so rusi priznali da so ubili one poljake če v franciji rečeš da jih niso nemci greš za 2 leti v zapor a to pa je demokracija ali kaj. porota bi v zda izrekla dvom oz resen dvom nad obsodbo . kredibilnost prič je pod ?
Terezinka
28. 01. 2013 09.32
+2
Ja in od tifusa so umrli zato, ker so se tja peljali na izlet in so vse svoje podarili fašistom in njihovim pomagačem. Tam v taboriščih pa so bili ker so tako sami želelči. Hitler je bil po tvoje dobra oseba in njegov način dela pravilen? Res ste pod vsako kritiko
donato
28. 01. 2013 11.33
+0
Zanima me, kdaj bodo belogardisti in Cerkev priznali, da so delali proti NOB- ju? Verjetno nikoli.To je značilno za izdajalce slovenskega naroda, danes pa se gredo mitinge po vzoru Miloševića.Janša je glavni organizator. To je jasno tudi dojenčkom!!!
dannyer
28. 01. 2013 13.13
+1
tega nisem napisal takrat je v evropi razsajala epidemija tifos pa uši so imeli .
dannyer
27. 01. 2013 20.17
-7
6milijonov je simbolna številka v resnici je precej manjša. ne več dolgo ko bo ta propaganda padla brez dokazov .
dannyer
27. 01. 2013 20.41
+2
med 400,000 in 1,100,000 jih naj bi umrlo v awšvicu ampak to niso sami judje ampak so bili še drugi ljudje
dannyer
27. 01. 2013 20.41
-2
rusi so priznali da so si izmislili 4,000,000
zbodljaj
27. 01. 2013 21.41
+3
Izmislili so si jih zato, da so potem oni lahko pobili 4,000,000 Evropejcev po vojni
Terezinka
28. 01. 2013 09.35
+4
To je tipično za vas, da nikoli ne priznate resnice in iščete opravičila za svoja dejanja. Priznati je treba, da je bil nacizem in fažizem največje gorje Evrope. V tem ste sodelovali. Mi "levi", ki nismo nobeni komunisti pa priznavamo, da je tudi komunizem s svojimi voditelji naredil ogromno gorja in ga obsojamo. Zaradi tega obsojanja pa si ne dovolimo vzeti pravic, ki so jih delavci pridobili in ne dovolimo si vzeti socialne države.
donato
28. 01. 2013 12.00
+0
dannyer
28. 01. 2013 13.17
+0
rusi so pobili več ljudi kot ima nemčija prebivalcev mim glede pol veš so pa celo sami preznali da so se izmislili pa ponaredili zdaj celo nevedo kaj je bilo res in kaj ne mislim če ti to nič ne pove pol si pa res bogi da verjameš ljudem ki so prekrivali svoje zločine in jih dali nemcem . nemci so sicer že sami delali dovolj gorja kaj naj kapa zgodba iz drugega pogleda ko so poljaki pretepali nemce in posiljevali nemke na ozemlju ki naj bi bil takrat pod poljake obstajajo dokumenti od pogajanja in celo druge zanimivosti ki ti priporočam da se jih ogledaš boš sam vedel za kaj gre
Roman Hren
27. 01. 2013 20.02
+6
Velike besede na proslavah in molk v realnem življenju! Večni okupatorji pa naj sploh umolknejo!
prašek
27. 01. 2013 19.13
+4
Admin , zahvaljujem se ti , da si tole pustil !
prašek
27. 01. 2013 18.56
+13
Pesek v motor katoliške propagande Po skoraj 70-ih letih je, končno, tudi uradno znano, katera stran je v vojnih in povojnih pobojih 2. svetovne vojne pobila največ Slovencev na naših tleh. Po dolgih letih katoliškega propagandnega lajanja po vseh možnih komunikacijskih kanalih, po vseh provokacijah in manipulacijah - je zločinski RKC bil končno zabit kol v srce - Inštitut za novejšo zgodovino (INZ) je objavil končni popis števila žrtev med Slovenci med 2. svetovno vojno, vključno s povojnim čiščenjem narodovega telesa od izdajalskih elementov. Prvi pravi popis - v vojnem in povojnem nasilju je umrlo 6,5 % Slovencev (v upanju, da ne bo situacijsko Inštitutu za novejšo zgodovino zmanjkalo sredstev in se bodo le-ta ''čudežno'' povečala kakšnemu ''za narodno spravo'' kupleraju) Tako so razni lažnjivi kljukci, na čelu z katoliškim ''zgodovinarjem'' Dežmanom in ostalim pričevalcem s krščanskim odnosom do resnice, ki so dolga leta zastrupljali slovenski prostor z raznoraznimi lažmi in manipulacijami, predvsem tisto, da naj bi uporniki proti okupatorju povzročili med Slovenci več žrtev kot sam okupator, tako sedaj postavljeni tja, kakor spadajo - za cerkvene zidove. Tako so nam po 70-ih letih po vojni in po 20-ih letih intenzivnega katoliškega propagandnega lajanja, podatki končno dostopni: Skupno število žrtev Slovencev med 2. svetovno vojno in takoj po njej na naših tleh je – 97.500. Pomemben podatek pa seveda je, kdo je povzročil koliko žrtev - saj je to glavni propagandni adut rimokatoliške sekte, sploh sedaj, ko je pod vodstvom Antona Stresa prevzela skrajno klero-fašistično linijo. Tako RKC na Slovenskem stoji in pade na svojih lažeh, da so med in po 2. svetovni vojni komunisti pobili več Slovencev kot katoliki. Da temu ni tako, kaže popis INZ: Največ žrtev je povzročil nemški okupator, več kot 31.700. Za okoli 20.000 ljudi nismo mogli ugotoviti, kdo je povzročil njihovo smrt – na vzhodni fronti na primer za veliko vojakov ne vemo, kaj je povzročilo njihovo smrt. Za Rdečo armado imamo ugotovljeno, da je povzročila nekaj več kot 5.000 slovenskih žrtev, vemo pa, da so na tej fronti umirali vojaki tudi v drugačnih okoliščinah – v nesrečah z orožjem, zaradi hudih zim, obolelosti. Partizansko-revolucionarni tabor je povzročil več kot 24.000 žrtev – med vojno in po njej. Če ne bi bilo povojnih pobojev, bi Slovenci imeli za 15 odstotkov manj žrtev. Italijanski okupator je povzročil nekaj čez 6.400 žrtev. Protirevolucionarni tabor, v katerem so zajete vaške straže, četniki in vse tri veje domobranstva, so zakrivili smrt 4.400 ljudi – to so žrtve, ki so padle v njihovih samostojnih akcijah, ne pa žrtve, ki so jih povzročili v sodelovanju z okupatorjem (te žrtve so prištete k številu žrtev okupatorja). Zavezniške vojaške enote so predvsem v bombardiranjih pustile skoraj 1.900 žrtev. Več kot 900 žrtev je bilo zaradi nesreč - pri čiščenju orožja in podobno. Ustaši so povzročili blizu 800 žrtev – večji del so to Slovenci, ki so bili izgnani na območje NDH, kar nekaj žrtev pa je iz časa umika hrvaških enot v Avstrijo ob koncu vojne. število žrtev po povzročitelju na Slovenskem ozemlju: *nemški okupator: 31.700 * italijanski okupator: 6.400 *kolaboranti (samostojno): 4.400 *ustaši: 800 - sile osi skupaj: 43.300 *partizani: 24.000 (vključno s povojnimi poboji) *zavezniško bombardiranje: 1.900 *Rdeča Armada (na vzh. fronti): 5.000 - zavezniki skupaj: 30.900 *nerazvrščeni: 20.000 *nesreče: 900 - ostalo skupaj: 20.900 Oziroma, če jih razvrstimo po straneh 2. svetovne vojne: - sile osi in kolaboranti: 43.300 - zavezniki (+ povojni poboji): 30.900 - ostalo (nerazvrščeni, nesreče): 20.900 Objavljen: 10:23, 12. 06. 2012
prašek
27. 01. 2013 18.59
+9
Objavljam samo v izogib nekaterim nepravilnim številkam !!!!!!!
Tonček Balonček
27. 01. 2013 19.54
+6
Leta 1941 je Slovenija imela okoli 2600 žrtev, največ med civilisti ob napadu na Jugoslavijo in v kraljevi vojski. V strukturi žrtev najbolj izstopa pomor hendikepiranih oseb na Štajerskem. Šlo je za okoli 600 invalidov in duševno prizadetih, pretežno iz Novega Celja, ki so jih prepeljali v avstrijski Hartheim in jih tam brez usmiljenja pomorili. Poleg tega je začel nemški okupator že leta 1941 izganjati prebivalstvo iz Posavja, kar je bilo za marsikoga pozneje usodno. Leta 1942 je okupator začel izvajati tudi mobilizacijo v nemško vojsko. Na tujem je izgubilo življenje okoli 10.000 slovenskih fantov in mož, umirali pa so tudi v italijanski in madžarski vojski. Leta 1942 je bilo žrtev že dobrih 11.000, skoraj 5000 med civilisti, zlasti med ofenzivo poleti 1942, kar govori o stiski in nemoči prebivalstva. Okupatorji so 1942 postrelili kar 1900 talcev. Začel se je upor in partizanski odpor, srdite okupatorjeve reakcije na partizansko gibanje in notranji konflikti, ko so komunisti v Ljubljanski pokrajini začeli odkrito revolucijo. VOS je po Ljubljani izvajala likvidacije ideoloških nasprotnikov in ovaduhov. Partizanske enote so imele okoli 2200 mrtvih, pri čemer gre predvsem za padle v oboroženih spopadih in za streljanje ujetih partizanov. Med aktivisti OF in sodelavci partizanskega gibanja je žrtev več kot 1500. Vaške straže, ki so bile slabo izurjene in jih ni mogoče primerjati s poznejšo domobransko vojsko, jih takrat še niso povzročale in same niso imele dosti žrtev. Leto 1943 je zahtevalo skupno že več kot 16.600 žrtev. Največ, okoli 7700 padlih, so imele partizanske enote, sledijo civilisti z več kot 4500 mrtvih, oborožena protirevolucija pa ima več več kot 1000 mrtvih. Večinoma gre za četnike in vaške stražarje, ki so padli v bojih na Grčaricah in Turjaku ob kapitulaciji Italije ali je pozneje z njimi kot 'narodnimi izdajalci' obračunala partizanska stran. Poboj morda ne bi imel take razsežnosti, če se ne bi posamezniki skušali rešiti ujetništva s silo, bližala pa se je tudi že jesenska nemška ofenziva. Gverilska vojska lahko problem ujetnikov reši le na dva načina, da jih postreli ali izpusti. Med omenjenim obračunom od septembra do novembra 1943 je partizanska stran povzročila 780 žrtev, protipartizanska stran - četniki, vaški stražarji in tudi že domobranci, ustanovljeni septembra 1943 - pa v samostojnih akcijah več kot 700 smrti, skupaj z okupatorjem pa še nadaljnjih skoraj 300. V letu 1944 raziskovalci beležijo več kot 27.000 žrtev. Partizanske enote so imele blizu 11.000 padlih, aktivisti in sodelavci OF skoraj 1400, oborožena protirevolucija čez 1000, med civilnim prebivalstvom pa je bilo okoli 5500 žrtev. Med mobiliziranci v nemško vojsko je v tem letu padlo več kot 4500 mož in fantov, skoraj vsi na ruski fronti. Partizanska stran je v tem letu povzročila približno 2700 smrti, protipartizanska pa v samostojni akcijah čez 2500, v sodelovanju predvsem z nemškim okupatorjem še nadaljnjih 960; druga torej povzroči več žrtev kot prva. Leta 1945, v izteku vojne, je bilo največ mrtvih, več kot 34.000, čeprav je trajala le štiri mesece in pol. V zadnjih mesecih vojne so potekali izredno težki boji, ljudje pa so tudi množično umirali v koncentracijskih taboriščih. Partizani so imeli skoraj 7200 padlih, življenje je izgubilo čez 1000 aktivistov in sodelavcev gibanja, več kot 6200 civilistov in skoraj 13.000 pripadnikov oborožene protirevolucije. Število žrtev je večje tudi zato, ker je po uradnem koncu vojne sledil še obračun zmagovite strani nad premaganci. V tej številki so všteti tisoči vrnjenih domobrancev, ki so zbežali na Koroško. Po enih virih je zbežalo 16 in po drugih 17 tisoč vojaštva in civilistov. Slednje so podatki zahodnih zaveznikov, ki so domobrance vrnili. Nova oblast civilov ni množično pobijala, domobrance pa. Nekaj ljudi je umrlo zaradi težkih razmer tudi v zaporih. Po oceni raziskovalcev bi bilo na Slovenskem brez povojnega obračuna za 15 odstotkov manj mrtvih. Med samo vojno je izgubilo ž
AIZ
27. 01. 2013 18.52
-9
Holokavst se je dogajal pr nas v slo ne nad judi ampak nad lastnimi ljudmi !! SFRJ ....
staajjeeerrccc
27. 01. 2013 18.53
+6
Holokavst je beseda ki je povezana z Judovstvom uporabljaj besedo genocid če že kaj hočeš rečt
dannyer
27. 01. 2013 20.18
-3
to besedo so si izmislili med leti 1965 ali 1972 tu nekje
staajjeeerrccc
27. 01. 2013 18.46
+12
Zastojn že niso klali po vojni če bi klali za brezveze bi se churchill in ostali zahodnjaki dotaknili tega ampak se niso ker očitno so se s tem strinjali
Terezinka
28. 01. 2013 09.38
+2
Ni bilo prav, da so pobili kar brez sojenja. Dejstvo je, da so se zavezniki s tem tiho strinjali.
donato
28. 01. 2013 12.10
+2
Churchill je izdajalce slovenskega naroda poslal nazaj v Jugoslavijo, ker ni hotel imati opravka z izdajalci in je vedel in se tudi strinjal. kaj bo Jugoslavija z njimi naredila. On jih je poslav v smrt. Jugoslovanska vojska je samo dokončala dogovor!
xavi007
27. 01. 2013 17.13
-5
Lepo, da se spomnijo teh žrtev, vendar bi bilo lepo tudi,da se bi spomnili tudi tistega 1.000.000 žrtev ,ki so jih v največji evropski povojni klavnici ravno na naših slovenskih tleh, na zverinski način pobili tudi ti, ki še danes sedijo kot "heroji" v prvih vrstah na takih proslavah. Te žrtve še danes nemo ležijo v preko 600 pozabljenih grobiščih širom države. Še danes so jamah z bodeče žico zvezane kosti, zraven pa ležijo razbite in prestreljene lobanje.
hinko.murovec@siol.net
27. 01. 2013 17.23
+18
Zapomni si, zelo zelo malo je bilo res nedolžnih po vojni kaznovanih s smrtjo. Bile so krivice a začetek vsega je v izdajstvu Tvojih - Vaših prednikov, ki so raje kot da bi branili svobodo klečeplazno prestopili k sovražniku in izdajali brate za ohranitev svoje krave in krompirja. Kazen je bila huda a povsem enakovredna zločinu nad lastnim narodom.
tequila 6969
27. 01. 2013 18.41
-7
A RES???????????????????????? STARA STARSA STA SE BORILA NA STRANI PARTIZANOV...LETA 72 JE MOJ STARI OCE IZJAVIL(nazalost naglas)DA KOMUNIZEM NE FUNKCIONIRA TAKO KOT TREBA IN JE ZARADI TEGA KONCAL V KOCEVSKEM ROGU....
tequila 6969
27. 01. 2013 18.44
-7
hinko,ne govori ,da je bilo zelo malo nedolznih pobojev po vojni...
staajjeeerrccc
27. 01. 2013 18.48
vedno vojne terjajo posredno ali neposredno žrtve tak ni blo samo v prejšnem stoletju ampak tudi v pred tem
prašek
27. 01. 2013 18.54
+12
Alex 696 Lažeš !!!!!!! Jaz sem velikokrat izjavil še kaj hujšega o komunistih , pa mi nihče ni nič hotel !
tequila 6969
27. 01. 2013 18.57
-4
KDAJ????????????????SI IZJAVIL...????DANES???? JA DANES LAHKO ZA CASA TITA JE BILO PA DRUGO STANJE....
prašek
27. 01. 2013 19.00
+6
Živel sem za časa TITA !!! Kaj zdaj lažeš ??????
korintos1
27. 01. 2013 19.01
+8
korintos1
27. 01. 2013 19.01
+6
Mi smo leta 1972 bili že stari Titovi borci!
tequila 6969
27. 01. 2013 19.14
-4
kaj prasek in korintos,se bojita resnice,kaj se je res dogajalo ??? slej ko prej bodo prisle stvari na plan..Lgala sta vidva in sedaj verjameta sama sebi...prevec so vaju zaslepile rdece zvezde....sanjajta se lepo naprej....
tequila 6969
27. 01. 2013 19.17
-3
in se nekaj korintos.....ce si se TI boril v 2 sv vojni,(saj pravis da si star titov borec) ti pa vsaka cast,da danes bedis na netu in pises poste....
korintos1
27. 01. 2013 19.20
+6
prašek
27. 01. 2013 19.21
+6
A ti misliš , da net znajo uporabljati samo mladci ????? Krepko se motiš: In , midva z @korintosom sva ti povedala resnico , ti pa lažeš ! Dalje se mi pa ne ljubi prepirat !
Terezinka
28. 01. 2013 09.43
+3
Bilo je veliko stvari, ki jih je partija oziroma nekateri znotraj nje delala ne pravilno. Bile so tudi nedolžne žrtve. Dejstvo pa je, da današnji otroci niso dolžni večno plačevati nekih krivic in ne pravilnosti. Naredite že vendar enkrat dan sprave in nehajte iskati tistega česar ni več. Tito in njegovi izbrani, ki so delali čistke niso bili vsi v takratni politiki, tudi danes niso vsi skorumpirani in pokvarjeni. Dejstvo pa je, da ni opravičila za dejanja v preteklosti z povračilnimi dejanji v sedanjosti