Tujina

Homoseksualce bodo lahko diskriminirali

Indianapolis, 30. 03. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška zvezna država Indiana je sprejela zakon o zaščiti verske svobode, a gre za zakon, ki podjetjem in organizacijam odkrito omogoča diskriminacijo gejev in lezbijk. Denimo, gostinci bodo lahko odkrito zavrnili postrežbo homoseksualnim gostom.

Novi zakon, ki ga je uvedla zvezna država Indiana, dopušča, da podjetja ali organizacije diskriminirajo homoseksualce.
Novi zakon, ki ga je uvedla zvezna država Indiana, dopušča, da podjetja ali organizacije diskriminirajo homoseksualce. FOTO: Reuters

Zakon o obnovi verskih svoboščin, ki so ga sprejeli zakonodajalci pretežno republikanske zvezne države Indiane, izničuje lokalne in zvezne zakone, ki ščitijo homoseksualce. Ti zakoni naj bi namreč po prepričanju predlagateljev močno omejevali človekove možnosti, da živi po svojih verskih prepričanjih. Pod zakonom se je podpisal republikanski guverner Indiane Mike Pence.

Zakon se tako nanaša tudi na verske inštitucije, podjetja in organizacije. Nasprotniki zakona pravijo, da je novi zakon izjemno diskriminatoren do gejev, lezbijk, biseksualcev in transseksualcev. Njegove pristojnosti pa segajo veliko dlje kot zakoni o verskih svoboščinah drugih ameriških zveznih držav.

Številne zvezne države dopuščajo diskriminacijo gejevske in lezbične populacije.
Številne zvezne države dopuščajo diskriminacijo gejevske in lezbične populacije. FOTO: Reuters

Med drugim naj bi zakon omogočal, da nekdo ne zaposli ali celo odpusti homoseksualnega delavca, če je to proti njegovim verskim prepričanjem. Gostinci ali trgovci pa lahko zavrnejo postrežbo homoseksualnim strankam. Ko so guvernerju v oddaji This Week na televiziji ABC kar šestkrat postavili vprašanje, ali to drži, Pence namreč nanj ni želel odgovoriti.

Novi zakonodaji so ljudje nasprotovali tudi na protestih, ko se je večtisočglava množica sprehodila po Indianapolisu, največjem mestu Indiane. Mahali so z mavričnimi zastavami in nosili napise "Brez sovraštva v naši državi" in "Prepričani smo, da Bog nikogar ne sovraži".

Odločitev Indiane pa odmeva tudi v drugih zveznih državah ZDA. Med drugim je župan Seattla, Ed Murray, ki je odkriti homoseksualec, dejal, da bo svojim sodelavcem prepovedal službena potovanja v Indiano. "Niti en naš davkoplačevalski dolar ne bo šel v podporo temu diskriminatornemu zakonu," je dejal Murray.

Podoben zakon je takoj za Indiano sprejela tudi zvezna država Arkansas. Številne druge zvezne države pa imajo prav tako zakone, ki tolerirajo diskriminacijo homoseksualcev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1