Tujina

Hrvaška bo umaknila svoje vojake z Golanske planote

Zagreb, 28. 02. 2013 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za ta korak so se odločili zaradi ogrožene varnosti vojakov po medijskih zapisih o domnevni prodaji hrvaškega orožja sirskim upornikom. "V misiji ZN ne moremo zagotoviti varnosti naših vojakov, ki so praktično neoboroženi," je dejal hrvaški premier.

Na Golanski planoti so od junija 2008. Misija je oblikovana v skladu z resolucijo ZN iz leta 1974, da bi ločili izraelske in sirske sile po izraelsko-arabskem spopadu leta 1973.

Hrvaški premier Zoran Milanović je predsedniku države Ivu Josipoviću predlagal umik okoli sto hrvaških vojakov, ki so del misije ZN na Golanski planoti. Za ta korak se je odločil zaradi ogrožene varnosti vojakov po medijskih zapisih o domnevni prodaji hrvaškega orožja sirskim upornikom. Zgodbo je v začetku tedna objavil tudi New York Times, potem ko so prejšnji teden o tem najprej poročali mediji z Bližnjega vzhoda in iz Hrvaške.

Ameriški časnik je poročal, da je večinoma protioklepno orožje hrvaškega porekla plačala Savdska Arabija. Kot so dodali, je bila prodaja hrvaškega orožja dogovorjena lani poleti v Washingtonu, ko je neimenovani visoki predstavnik hrvaške vlade ponudil orožje za sirske upornike. Zagrebški časnik Jutarnji list je pisal, da so orožje z zagrebškega letališča prepeljali v Jordanijo s štirimi transportnimi letali.

Hrvaški vojaki na misiji
Hrvaški vojaki na misiji FOTO: Reuters

Milanović je pojasnil, da vlada ne more zanikati medijskih trditev ne glede na to, koliko si prizadeva, da bi dokazala, da so neresnične. "Potem ko so informacije objavljene v NYT, ki ga berejo po vsem svetu, moramo zavarovati naše ljudi," je izjavil. "V misiji ZN ne moremo zagotoviti varnosti naših vojakov, ki so praktično neoboroženi. Ne vidim niti nobenih zunanjepolitičnih prednosti, ki bi jih imeli, ker ne moremo biti prepričani, da ne bo kdo storil česa proti našim enotam," je dejal.

Napovedal je, da bodo po hitrem postopku prekinili sodelovanje v misiji ZN na Golanski planoti, ter dodal, da so o tem obvestili Avstrijo. Hrvaški vojaki so namreč del avstrijskega vojaškega kontingenta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
28. 02. 2013 18.22
+2
Umaknili se bodo samo na papirju.
žuga
28. 02. 2013 16.31
+3
kdor amerom liže rit kmalu začne jokat