Tujina

Hrvaška: Gre za škandalozno obtožbo

Zagreb, 24. 01. 2009 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tanja Borčič Bernard
Komentarji
538

Poročilo seje slovenskega državnega sveta, v katerem je zapisano, da Hrvaška ni nikoli plačala škode za zločine pod nekdanjo Neodvisno državo Hrvaško, je na noge spravilo tako hrvaško politiko kot javnost.

Državni svet je kritičen do Hrvaške zaradi NDH.
Državni svet je kritičen do Hrvaške zaradi NDH. FOTO: POP TV
To je stališče državnega sveta, verjamem, da se bo še kaj razpravljalo, in to je vredno pozornosti, ampak nič več kot to. Tukaj niso potrebna posebna spravna dejanja, če morajo zgodovinarji kaj razčistiti, naj razčistijo. Če je v kakšen pravnem postopku treba kaj narediti, naj se naredi. Ampak na politični ravni nova dejanja niso potrebna. Predsednik Danilo Türk

Hrvaško politiko in javnost je popolnoma iztirila po njihovem mnenju škandalozna obtožba slovenskega državnega sveta, da Hrvaška nikoli ni plačala škode za zločine, storjene pod nekdanjo Neodvisno državo Hrvaško (NDH). 

Ob razpravi o ratifikaciji pristopa Hrvaške k zvezi Nato je bil državni svet popolnoma jasen. Načelno sicer podpira članstvo Hrvaške v EU in Natu, vendar bi se Hrvaška morala zavedati odgovornosti spoštovanja temeljnih vrednot, ki se pričakuje od članstva v Natu. Dodatna okoliščina pa je odnos Hrvaške do tradicije NDH. Na nek način je NDH še danes konstitutiven del hrvaške nacionalne zavesti. Hrvaška nikomur ni izplačala vojne odškodnine, niti se ni opravičila prizadetim državam in narodom.

Jadranka Kosor je jasna: obtožba je škandalozna.
Jadranka Kosor je jasna: obtožba je škandalozna. FOTO: Reuters

''V sodobni hrvaški državi niso na pravi način vrednoteni vsi vidiki nastanka, obstoja in propada Neodvisne države Hrvaške. Ta ustaška tvorba je nekako še danes sestavni del hrvaške nacionalne zavesti,'' je slovenski Državni svet zapisal v poročilu svoje 13. seje. Državni svet je zapisal še, da Hrvaška zaradi grehov NDH nikomur ni izplačala vojne odškodnine, niti se ni opravičila prizadetim državam in narodom.

Na Hrvaškem so prepričani, da s takšnimi stališči nekateri v Sloveniji poskušajo le poglobiti nestrpnost med narodoma kot posledico slovenske blokade hrvaških pristopnih pogajanj. ''Lahko bi rekla, da je vračanje na neke trenutke iz zgodovine enostavno nedopustno in škandalozno,'' je dejala podpredsednica hrvaške vlade Jadranka Kosor po tem, ko je najprej dejala, da tega "najraje ne bi komentirala''.

Podpredsednik Socialdemokratske stranke (SDP) Zlatko Komadina se strinja s Kosorjevo, da je treba ''biti konstruktiven, ne pa se vračati v preteklost''. ''Žalostno je, da se je Piranski zaliv potopil v drugo svetovno vojno,'' je še povedal.

Komadina meni, da se ni treba vračati v preteklost.
Komadina meni, da se ni treba vračati v preteklost. FOTO: POP TV

Hrvaška je nastala na temelju antifašistične borbe, pravijo tako hrvaški zgodovinarji kot politiki, ki so v zadnjih osmih letih večkrat javno obsodili vladavino ustaštva. Ob tem na Hrvaškem opozarjajo, da so stališča slovenskega Državnega sveta zelo podobna stališčem srbskih nacionalistov sredi 80. let, ki so vodila v vojno. 

Ne glede na to, ali je miza jedilna ali delovna, mora biti pospravljena, meni Kavčič.
Ne glede na to, ali je miza jedilna ali delovna, mora biti pospravljena, meni Kavčič. FOTO: POP TV

Predsednik Državnega sveta Blaž Kavčič pa je v oddaji 24 UR te hrvaške odzive označil kot pretirane. ''Te komplicirane odnose je treba čim bolj obravnavati na ravni dejstev,'' pa je komentiral razpravo o slovensko-hrvaških odnosih.

Pojasnil je tudi stališče DS. ''V DS si želimo čim prej videti Hrvaško za skupno mizo,'' je dejal in poudaril, da mora biti ta miza pospravljena.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (538)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smurf1
29. 04. 2010 14.31
opravičila državam in narodom :O kr množina!! če so ustaši kj ubijal so četnike in ne srbe. bošnjake niso ker 40% ustašev je bilo prav bošnjakov. slovenci pa sploh niso nč hotl in nč dat tko da so jih pustil pr miru.
krutirealizem
27. 01. 2009 12.23
+1
Povzeto iz komentarja "Vprašanje zločinov je stvar preteklosti"-NIKOLI in NIKDAR Sicer nisem bral ali je kod v spodnjih komentarjih že navedeno, vendar: 1. Hrvaški grb z šahovnico-res je, da se ta simbol v hrvaški zgodovini uporablja že stoletja, vendar so pod tem istim simbolom ustaši klali, obgljavljali, iztikali oči, nosečim materam rezali nerojene otroke,....Simbol bi, če bi se Hrvaška resno naučila kaj iz lekcij zgodovine, že iz rešpekta do vseh žrtev ustaškega nasilja moral biti izvzet iz njihove državne ikonografije... 2. Kuna (hrvaška denarna valuta)-uradno plačilno sredstvo države NDH 3. Srbi-bili najštevilčnejša "narodnostna manjšina" v povojni (2. svet.vojna), danes brez vseh pravic 4. Kaj se je zgodilo (nič se več ne piše o tem) z ostarelim navijačem Hrvaške nogometne reprezentance, ki so ga slučajno odkrili na Dunaju med evropskim prvenstvom 5. Stipe Mesić-v času HDZ, preden je postal "demokrat" je podal zello zanimivo izjavo (leto 1990) v Gospiču, ki je posebno znan še iz časov NDH: " Kada budemo završili naš posao Srba če biti toliko, da stanu pod jedan kišobran." ....Zopet se bo dotični gospod zagovarjal, da je šaljivec. .....primerov iz polpretekle zgodovine je še veeeeeeliko!!!!
alex62
26. 01. 2009 22.36
Uboga naša Hrna! Slava ji!!! Če jo bo v njenih nebesih naskočil Mesić, , BBB, Sanader... . Za mastno in slano mednožje Jadranke bomo že poskrbeli.... Nema boljeg leka nego srpski ku .... ku....tu... ruz!
alex62
26. 01. 2009 22.24
... hrvaškozagrebški Bad Blue Boysi so na kranjskem plavalnem prvenstvu do smrti poslili našo kozo in "naših" novinarjev ni bilo nikjer.... 24ur.com... vzor!!!
Mihhaa
26. 01. 2009 18.33
DRŽAVNI SVET JE EDINI POLEG SNS KI SE BORI ZA INTERESE SLOVENIJE, OSTALE STRANKE KOT SO SD LDS,... PA VSE PODPERAJO USTAŠKO VSTAJO SEJ JIH JE DOST HRVATOV V DZ RECIMO MILAN M. CVIKL KI JE TUDI JAVNO ŽE PRIZNAL.
Thekida
26. 01. 2009 15.41
kle se gre samo za naduvanost hrvatou. morja majo na tisoce kilometrou mi pa borih par zdej pa bi radi se teh par metrou k dobr vejo da so slovenski, ker je cela obcina piran bla vedno slovenska, kdor tega ne ve nej se kdaj zapelje u savudrijo pa bo to vidu, ko bi pousod pisal obcina piran. kar se pa izjau tice, ce si mesic loh prvos zakaj pa si neb se mi, sicer se mi ne zdi smiselno spuscat na njihou nivo, ampak jih lepo blokirat doklr nou eu dopizdil use skp, pa mislm da bo eu useen z nami potegnu in ne z nimi
Denis212
26. 01. 2009 01.09
mobius 25.01.2009, 17:59 Mimogrede navkjub sistemski vzgoji nisem postal sistemski rdeči, sem pa duhovni rdeči, saj je v osnovi komunizem zelo etičen, samo človeštvo verjetno nikoli ne bo zrelo za njega. Čestitam, to so besede!!!
direktorica
26. 01. 2009 00.11
DRŽAVNI SVET predstavlja ljudstvo-interese slovencev..........BRAVO, BRAVO, BRAVO.......NAJ raje državni svet postane zakonodajno telo, ne pa da se ga hoče raspustiti.
urshyka666
25. 01. 2009 23.33
x-man77
25. 01. 2009 20.55
zaposlen
25. 01. 2009 20.16
saj imajo oblastniki stran v roka h tako kot pri družini strojan nisem mogel več oddajati komentarjev ali jih pa neznam fantje prišlo je veselo obdobje cenzure ki so si ga ljubljančani želeli
insaner
25. 01. 2009 19.44
še o brisanju popodne je bilo na tej strani preko 600 prispevkov, sedaj jih je manj kot 530. Če odštejem naše špetirčke ali hofiranja, ki bi brez dvoma pasala bolj na f&f strani, je ta "čistka" vseeno previsoka.
insaner
25. 01. 2009 19.37
mobius 25.01.2009, 18:28, to se mi dogaja obvezno, če zapišem konkretno ime politika. Tudi po 5x. Zanimivo, da običajno istih prispevkov po 22 uri niso več brisali. glede na to, katera imena niso smela biti objavljena, sklepam, da ne gre za kulturno-pravno higijeno, ampak bolj za strankarsko nagnjenost.
insaner
25. 01. 2009 19.32
S... Italijanski odnosi 1880-1956 = Slovensko Italijanski odnosi
insaner
25. 01. 2009 19.31
Hrvate v Nato - ja, v Eu - ne. psa na ketno.
KLIPAN71
25. 01. 2009 19.10
Le še prilivajte olje na ogenj, politiki nesposobni!!!! 18 let se ne morejo dogovorit okoli par kilometrov meje, debilni folk pa še jim vedno je iz roke, tako eni kot drugi.
mobius
25. 01. 2009 18.47
predator21 25.01.2009, 01:43 -3 zalostno res....Slovan Slovanu najvecji sovraznik...zakaj ze? ce sem cist odkrit je cel balkan isti....in ce nekateri Slovenci mislijo da so boljsi od drugih narodov ...hmmmm.....me rata zlo sram...da sem Slovenec Sploh veš od kdaj obstaja izraz Slovan poišči pa boš preseneče, to je tako kot s Columbom ki je mislil da je prišel v Indijo in je imenoval prebivalce za Indijance namesto za Indijce, in še sedaj se uporablja ta izraz, človeška zgodovina pozna veliko takšnih napak, hec je da preživijo izrazi ki si lažni in napačni, sedaj pa se vprašajte zakaj in komu to odgovarja. pz!!!
mobius
25. 01. 2009 18.28
nsaner 25.01.2009, 18:16 0 admninistrator, zakaj brišeš neproblematične prispevke !? Eden je kopija z navedbo avtorja, drugi je moj povzetek razumevanje nekih avtorjev. Ob navedbi avtorjev in e-naslovov, ki jih lahko obiščejo vsi, ni razloga za brisanje To je včeraj delal meni izgleda da je isti na delo, treba bo na pop tv izvedeti kdo je delal včeraj in danes popoldne in zahtevati da se ga odstrani. pz!!!
mobius
25. 01. 2009 18.19
prašek 25.01.2009, 17:58 Dober večer tudi tebi. Ja referendum in nič drugega nam ne bo preostalo, čas je da Slovenci stopimo skupaj, sicer moj tekst predtem pove vse kaj si mislim o množici samo sam nič ne dosežeš tako da potrebujemo drug drugega, sicer bi moralo meni biti vseeno ker nimam in verjetno ne bom imel potomcev saj sem že precej v letih hehe, samo ni mi vseeno za druge in mi nikoli ni bilo. Sem že razmišljal da bi svoj klub ki ga imam registriranega za telesno duhovno dejavnost dopolnil tudi s politično dejavnostjo, problem je samo v tem, da kolikor imam vse ljudi rad, nisem siguren, da si to zaslužijo, če pa se bom odločil pa samo zaradi tega, ker Slovenci nikoli nismo imeli doslednjih politikov in so bolj delali v škodo lastnega naroda kot pa v njegovo dobro. pz!!!
insaner
25. 01. 2009 18.18
S... Italijanski odnosi 1880-1956 = Slovensko Italijanski odnosi