Tujina

Hrvaška je pripravljena sprejeti 550 od 1062 beguncev

Zagreb, 16. 07. 2015 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška lahko sprejme polovico predlaganega števila beguncev, je sporočil hrvaški notranji minister Ranko Ostojić. Hrvaška je tako pripravljena sprejeti 400 beguncev, ki bi jih preselili iz Italije in Grčije, ter še 150 beguncev, ki so trenutno izven EU.

Hrvaška vlada je danes potrdila, da bodo lahko zagotovili nastanitev in oskrbo za 550 prosilcev za mednarodno zaščito, kar je za polovico manj, kot je priporočil Evropski svet konec junija. Hrvaška je tako pripravljena sprejeti 400 beguncev, ki bi jih preselili iz Italije in Grčije, ter še 150 beguncev, ki so trenutno izven EU.

"Hrvaška se bo zavezala k sprejetju 550 oseb iz tretjih držav," je danes pojasnil hrvaški notranji minister Ranko Ostojić. Napovedal je, da bodo oblikovali medresorsko delovno skupino, v kateri bodo predstavniki služb, ki so pristojne za sprejem, namestitev in integracijo beguncev.

Evropski svet je konec junija sklenil, da je treba pomagati približno 60.000 osebam, vsaka od držav pa mora sama EU sporočiti, koliko migrantov je pripravljena sprejeti.
Evropski svet je konec junija sklenil, da je treba pomagati približno 60.000 osebam, vsaka od držav pa mora sama EU sporočiti, koliko migrantov je pripravljena sprejeti. FOTO: Reuters

Ostojić je pojasnil, da gre za odgovor na humanitarne katastrofe, ki so se v zadnjem obdobju zgodile v Sredozemlju, ter posledično okrepljen pritisk na azilni sistem v Italiji in Grčiji, kamor prihaja največ migrantov.

Evropski svet je konec junija sklenil, da je treba pomagati približno 60.000 osebam, države članice EU pa so pozvali, naj do konca julija pripravijo svoje načrte za premestitve in preselitve beguncev. Hrvaški so priporočili, naj sprejme 1062 oseb.

Hrvaški sabor je prejšnji teden potrdil odločitev vlade, da bodo avgusta v humanitarno operacijo EU za reševanje beguncev v Sredozemskem morju poslali vojaško ladjo Andrija Mohorovičić s 50-člansko posadko. Na ladji, ki bo v operaciji sodelovala do tri mesece, bo tudi zdravstveno osebje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3