Tujina

'Hrvaška na varni strani'

Zagreb, 20. 06. 2008 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški predsednik Stipe Mesić in premier Ivo Sanader sta izrazila prepričanje, da vstop Hrvaške v EU ni pod vprašajem.


Hrvaški predsednik Stipe Mesić in premier Ivo Sanader sta danes v Zagrebu izrazila prepričanje, da vstop Hrvaške v EU ni pod vprašajem, ne glede na izjave francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Sarkozy je namreč v četrtek v Bruslju dejal, da brez sprejetja Lizbonske pogodbe ne bo širitve EU, kar velja tudi za Hrvaško.

Kot je izjavil Mesić, se francoska napoved v nobenem primeru ne nanaša na Hrvaško: "Če je nekaj dogovorjeno, če so se države dogovorile, potem je to treba uveljaviti. To se torej na Hrvaško ne nanaša."

Sanader je prepričan, da Bruselj ima rešitev za Hrvaško - ne glede na irski "ne" Lizbonski pogodbi.
Sanader je prepričan, da Bruselj ima rešitev za Hrvaško - ne glede na irski "ne" Lizbonski pogodbi. FOTO: Reuters

Sanader, ki mu je Mesić danes predal visoko državno odlikovanje, je poudaril, da je Hrvaška "na varni strani": "Obstaja pa tudi pojasnilo, ki ga je v četrtek dala francoska vlada, da je Hrvaška na varni strani." Sanader je prepričan, da Bruselj ima rešitev za Hrvaško - ne glede na irski "ne" Lizbonski pogodbi.

Izjava Sarkozyja, da brez Lizbonske pogodbe ne bo širitve, sicer ni skladna z besedami predsednika delegacije francoskega senata za zadeve EU Huberta Haenela, ki je v začetku tedna obiskal Hrvaško in hrvaškemu državnemu vrhu zatrdil, da se Hrvaški ni treba bati, da bi politična kriza v EU, ki jo je izzval irski "ne", upočasnila širitev unije.

Tudi predsednik Sveta EU za splošne zadeve in zunanje odnose, zunanji minister Dimitrij Rupel, je v torek v Luksemburgu v imenu slovenskega predsedstva EU zatrdil, da Hrvaška lahko postane članica unije tudi brez Lizbonske pogodbe. "EU je pripravljena na Hrvaško, želimo si, da bi bila Hrvaška čim prej pripravljena na EU," je izpostavil Rupel.

Hrvaška vlada načrtuje, da bi tehnični del pogajanj z EU sklenila do jeseni leta 2009. Sanader je napovedal, da bo julija, ko bo predsedovanje uniji prevzela Francija, še ena medvladna konferenca, na kateri naj bi Hrvaška odprla vsaj še eno pogajalsko poglavje, najmanj eno pa tudi zaprla.

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PERO2589
23. 06. 2008 23.38
Me zanimam kaj bi Hrvaška profitirala s vstopom v EU. Pri njih bi standard sploh padu. Tisti, ki delajo v tujini lahko doma lepo živijo, a stvari se bodo s vstopom spremenile. Najprej naj se pa naučijo bontona in evropskih manir.
4evercvicek
23. 06. 2008 14.04
SASOBART29 - od kdaj ima hr isti jezik kot srb?? Koji ste vi slovenci papki...učili ste se "srbo-hrvaško" v osnovni šoli, se pravi jezik kateri NE OBSTAJA! A danes še vsi govorijo da srbo-hrvaški jezik obstaja! Imbicili nenačitai....A obstaja Češko-Slovaški jezik?? Vsi nazaj v OŠ...teletine ;)
hint
23. 06. 2008 01.04
SASOBART29-Hehehe vrjem da bi prej pekel zmrznu ;D Drgač pa upam d sploh ne pridejo u eu.
Draža
22. 06. 2008 23.37
Hrvaški bi bilo najbolje,da se priključi Srbiji,saj imajo isti jezik.
lost_
22. 06. 2008 19.22
ma sej hrvati se itak bunijo, da sploh nebi šli u EU, ker še tako majo nizke plače in use. in kaj bo pol...še slabše
Ja tako je.Hrvatje se očitno ne zavedajo da je Slovenija predsedujoča država in članica unije katera bo ravno odločala pozitivno ali negativno za njen vstop.Do sedaj so še hrvatje lahko manipulirali in se pederisali,ker imajo v šahu Janša in Ruplja a ko bosta ta dva frčala ven iz parlamenta bo veliko veliko drugače.Tedaj se bo spraševalo zakaj bi si hrvati naj zaslužili vstop v Unijo.
Navihanko
21. 06. 2008 22.27
Stipe in Ivo se bosta pa morala še marsičesa naučit, da bosta bila povabljena tja kamor si močno želita v EVROPO. Kot prvo se bosta morala naučiti držati obljubo, katero sta dala sogovornikom in opustiti balkanske manire (izgravanje pravil s tem, da iščeš bližnjice in se ti ni treba držeti dogovora). Ker drugače se Vam kaj slabo piše in tudi prijeten nasmeh ne bo pomagal. Opazujemo Vas zato bodite pametni, kajti še nismo rekli zadnje besede. Lep prijateljski pozdrav, Marko-Tito
Švica bi res bila prekleto blesava če bi vstopila v EU saj je vedno stala dobro in zakaj bi si delala same stroške po nepotrebnem če ji tega ni treba.Sicer pa je nevtralna država in kaj če ji eu.
pijanec22
21. 06. 2008 16.38
Tu gor ste očitno samo taki, ki se po celem Balkanu mečejo ven, kako so oni v EU, ta drugi pa niso, hkrati pa nasprotujejo z vsemu v zvezi z reformo EU. To metanje ven z EU je izključna slovenska domena, prav tako postavljanje evropskih zastav za vsak vogal. Verjetno ima kaj opraviti z našo majhnostjo in neuspešnostjo na vseh področjih. Švica je tudi na referendumu zavrnila vstop v EU, pa jim ne gre slabo. S primerno ureditvijo ali dovolj naravnih danosti EU ne rabiš.
dadim
21. 06. 2008 11.10
Če se nekaj dogovoriš, potem to velja? Tako kot sporazum Drnovšek-Račan?
vinadap
21. 06. 2008 10.47
Rupel,prvo uredi meje z Hrvaško,potem se bomo šele pogovarjali kdaj bo stopila v EU !
konstantinopel
21. 06. 2008 09.26
Če je nekaj dogovorjeno, če so se države dogovorile, potem je to treba uveljaviti. To se (torej) na Hrvaško ne nanaša.
TheJudge
21. 06. 2008 09.12
victoriosus jaz se popolnoma strinjam s tabo :) hehe, hrvati pa si kar naprej mečejo pesek v oči, da bodo že drugo leto v EU. hehehe Sarkozy pa je itaq car :)
victoriosus
21. 06. 2008 03.38
Hrvaška je na varni strani. Slovenija tudi, in bomo lepo poskrbeli, da bodo ostali na tisti "varni" strani še nekaj desetletij!
Tele hrvaške opice pa že dalj časa ni bilo tukaj zgoraj.Verjetno so imeli zaprtega ker je pokradel denar in si kupil tistega mercedesa.O stopu v Unijo pa lahko kar sanja dalje saj je tudi Sarkozyju povsem jasno kaj bi se dogajalo če bi hrvati stopili v unijo.
Uroš S.
20. 06. 2008 23.42
V nato nej grejo,samo v EU ne bodo šli. Brez meje s Hrvati,ne bo šlo,žal.
Replica
20. 06. 2008 19.56
Bravo Sarkozy on že ve kako se treba pogajat za vstop v EU.
vinadap
20. 06. 2008 19.55
No,sedaj je pa še Angelca Merklova dejala,da za enkrat širitve ne bo,dokler se ne sprejme ustava.
undertaker
20. 06. 2008 19.25
Japajade. Mogoče čez 50 let. Ko bodo postali kulturni in civilizirani narod. Če.
vinadap
20. 06. 2008 17.57
Hrvaška je "vedno na varni strani",samo pozabljajo,da bomo dali veto za njihov vstop v EU (ko bo čas),in veto na podpis v NATO,dokler ne bodo rešene VSE meje z Hrvaško.