Tujina

Hrvaška okrepila policijske enote na meji s Črno goro: begunci ubirajo nove poti?

Zagreb, 02. 10. 2015 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Begunci bi lahko izbrali novo smer proti notranjosti Evrope, in sicer prek Albanije. Hrvaška je že poslala prve pripadnike posebne enote, ki bodo okrepile nadzor meje s Črno goro. Milanović je dejal, da so policisti tam ''za vsak primer''.

Hrvaški policisti na meji med Hrvaško in Srbijo.
Hrvaški policisti na meji med Hrvaško in Srbijo. FOTO: Reuters

V policijsko bazo na območju Dubrovnika je prispelo 160 pripadnikov posebnih enot hrvaške policije. Njihov prihod povezujejo s krepitvijo nadzora hrvaške meje s Črno goro zaradi morebitne nove smeri begunskega vala, ki bi lahko prispel preko Albanije, poročajo hrvaški dnevniki. Iz hrvaške vlade so sporočili, da bo južna meja nepropustna.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu zaradi zaupnosti podatkov niso želeli komentirati medijskega poročanja o namestitvi dodatnih policijskih enot ob meji na skrajnem jugu države.
Hrvaški premier Zoran Milanović je med današnjim obiskom na jugu države dejal, da je policija ob meji s Črno goro "za vsak primer".

"Moji kolegi so bili v četrtek v stiku s črnogorsko stranjo. Vedo, kaj so njihovi interesi in tukaj ne bodo peljali ljudi. Policija je tukaj za vsak primer, sicer pa bo meja v tem delu nepropustna," je izjavil Milanović med današnjim obiskom gradbeniških del na dubrovniškem letališču.

Medtem so s hrvaškega notranjega ministrstva sporočili, da še naprej pričakujejo prihod beguncev in migrantov iz Srbije. Od sredine septembra do danes do 15. ure je v državo prišlo nekaj manj kot 99.000 ljudi, ki so jih večinoma prepeljali do meje z Madžarsko. Pričakujejo, da bodo kmalu presegli številko 100.000 beguncev in migrantov. Iz hrvaških železnic so danes sporočili, da je s skrajnega vzhoda države proti meji z Madžarsko begunce popeljal 41. izredni vlak.

Pojasnil je, da na hrvaško-črnogorski meji begunci ne bodo mogli čez mejo, temveč bolj severno ob meji s Srbiji. "Vse to deluje, dokler Nemčija ne bo rekla dovolj - ne nam, temveč Grčiji in Turčiji," je dodal. Obenem je zavrnil trditve opozicije, da bodo tudi na jugu države odprli namestitveni center za begunce.

Lokalni novičarski portal dubrovnik.net je danes poročal, da je približno 20 policijskih kombijev s 160 policisti prispelo v policijsko bazo nedaleč od meje s Črno goro. Kot neuradno dodaja, naj bi bila njihova naloga preprečiti vstop v državo nekaj tisoč beguncem iz Sirije, Afganistana in Iraka, ki naj bi skušali priti preko Albanije in Črne gore na Hrvaško ter potem nadaljevati pot proti Nemčiji.

Za svoje trditve se sklicujejo na izjave iz črnogorske vlade, da pripravljajo namestitveni center za sprejem 2000 beguncev, kot tudi njihov prevoz do meje s Hrvaško. Center bo v kraju Krenza nedaleč od mejnega prehoda Božaj ob meji z Albanijo.

Število beguncev padlo

Agencija za begunce pri ZN je sporočila, da je število beguncev, ki prihajajo v Grčijo ta teden padlo zaradi slabega vremena, a ko se bo to izboljšalo, bo na evropska tla znova prišlo več ljudi, ki bežijo pred vojno. Letos je do zdaj v Grčijo prišlo skoraj 400.000 beguncev, okoli 520.000 pa jih je v Evropo prispelo prek Sredozemskega morja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1