Tujina

Hrvaška: 'Pahor mora gasiti požar'

Zagreb/Berlin, 18. 02. 2009 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaški mediji poročajo, da je Slovenija dobila jasne signale, da se od nje pričakuje, da spusti Hrvaško v Nato. V nasprotnem primeru bi se položaj Zagreba močno okrepil v pogajanjih z EU.

Hrvaška se je znašla v absurdnem položaju, da bodo o njenem vstopu v Nato odločali slovenski in ne hrvaški volivci, piše današnji Novi list. Globus ocenjuje, da bo v primeru slovenskega referenduma Zagreb okrepil svojo pozicijo v pogajanjih z Evropsko unijo. Novi list opozarja, da je hrvaška vlada zavrnila vse civilnodružbene pobude za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Nato. Javnomnenjske raziskave so namreč kazale, da tudi tretjina volivcev nasprotuje članstvu svoje države v severnoatlantskem vojaškem zavezništvu.

Slovenski skrajni nacionalisti ogrožajo časovni načrt širitve zveze Nato, piše današnji Nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Slovenski skrajni nacionalisti ogrožajo časovni načrt širitve zveze Nato, piše današnji Nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung. FOTO: 24ur.com

Sicer pa reški časnik v ločenem tekstu ocenjuje, da je o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške v Nato odvisen tako mednarodni ugled Slovenije kot osebni politični ugled premiera Boruta Pahorja, ki je "podžgal ogenj, zdaj pa mora gasiti požar". "Populist Marjan Podobnik, in ne slovenski premier, odloča o vstopu Hrvaške v Severnoatlantsko zavezništvo," poudarja Novi list.

Kot poudarja zagrebški tednik Globus v svoji zadnji številki, je Ljubljana dobila več kot jasne signale, da se od nje pričakuje, da spusti Hrvaško v Nato. V primeru razpisa referenduma in če bo Hrvaška zamudila prihodnje srečanje na vrhu zveze Nato, bi se položaj Zagreba močno okrepil v pogajanjih z EU, ocenjujejo ter dodajajo, da se tega zaveda tudi premier Pahor. V tedniku še dodajajo, da Hrvaška veliko izgublja zaradi slovenskega oviranja, "ni pa treba pozabiti", da je tudi sama sebe v preteklosti še veliko bolj ovirala.

Hrvaški mediji dodajajo tudi "črni scenarij", po katerem bi Podobnik zbral 40.000 podpisov, na referendumu pa bi se njegove želje potrdile.

Tudi o črnem scenariju


Današnji Vjesnik ocenjuje, da Hrvaška po epizodi s slovenskim referendumom lahko pričakuje več razumevanja in podpore v prizadevanjih za odpravo slovenske blokade hrvaških pogajanj z EU. "Poleg tega zaradi tolikšne negativne politične energije v Sloveniji urejanje obmejnega vprašanja postaja uresničljivo le na ustreznem mednarodnem sodišču, na katerem so svoje spore civilizirano uredile mnoge druge države. Tako bo igra z referendumom za Slovenijo lahko predstavljala tudi začetek procesa soočanja z lastnimi političnimi blodnjami glede meje s Hrvaško," so zaključili v Vjesniku.

Jutarnji list piše, da je "idealen scenarij" ta, da bo slovenski parlament danes zavrnil referendumsko zahtevo in sprejel izjavo SLS, medtem ko bi Podobnik umaknil zahtevo za referendum ter bi bil zakon o ratifikaciji takoj veljaven in bi Hrvaška vstopila v Nato.

Kot "realen scenarij" pa navaja možnost, da bo parlament zavrnil referendumsko zahtevo in izjavo SLS. Potem bi Podobnik začeli zbirati podpise, vendar mu to ne bo uspelo in bo Slovenija po hitrem postopku poslala potrjeni protokol v Washington. Zagrebški časnik dodaja tudi "črni scenarij", po katerem bi Podobnik zbral 40.000 podpisov, na referendumu pa bi se njegove želje potrdile.

Vojna na Facebooku

Tudi britanska medijska hiša BBC se je razpisala o sporu med Hrvaško in Slovenijo. Poudarjajo, da Slovenija kot nekdanja članica Jugoslavije zaradi majhnega zaliva v Jadranu blokira pogajanja Hrvaške za vstov v Nato in EU. Menijo tudi, da je Piran mesto s pridihom arhitekture Benetk, poleg tega pa ga zlahka zgrešimo na zemljevidu.

BBC poudarja, da je Slovenija sicer majhna država, vendar pa ima v sporu močnejšo pozicijo kot hrvaška, saj kot članica EU lahko zavrne vstop Hrvaške v EU. Izpostavili so še dejstvo, da v času vojn na Balkanu na srečo ni prišlo do spopada med državama.

So se pa po poročanju medijske hiše BBC pojavile prave bitke na internetu, in sicer v okviru socialne spletne mreže Facebook. Več kot 40 tisoč Hrvatov je tako pozvalo k bojkotu slovenskih produktov. "Ne ljubim Slovencev, ker se do nas vedno obnašajo, kot da smo sovražniki. So majhna država in zaradi tega so zafrustrirani. Želijo tudi hrvaško obalo," je za BBC dejala neka ženska. Navkljub napetostim med državama pa se je pojavila tudi skupina, ki propagira prijateljstvo med državama z naslovom Slovenija + Hrvaška = Najboljši prijatelji, so še zapisali na strani BBC.


Balkanske zamere

Nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) danes v članku z naslovom Slovenija hoče preprečiti vstop Hrvaške v Nato opisuje zaplet s potrditvijo vstopa Hrvaške v zavezništvo. Slovenski skrajni nacionalisti ogrožajo časovni načrt širitve zveze Nato, piše FAZ.

Dodajajo še, da bi bila lahko Hrvaška po Makedoniji, ki je lani doživela veto Grčije, že druga država Zahodnega Balkana, ki bi ji zaradi "balkanskih zamer spodletel vstop v zavezništvo". Časnik izpostavlja še razliko med primeroma Makedonije in Hrvaške, saj je v prvem vstop preprečila grška vlada, medtem ko sta v Sloveniji vlada in parlament vstop Hrvaške potrdila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trzican
25. 02. 2009 07.26
ne jih pustit nikamor
koprivavk
24. 02. 2009 17.36
Nemora RH u NATO ali čemo vam onda dovuči Rusiju u ovaj dio Evrope pa se onda žalite dragom bogu. Ali sva sreča pa se Sloveniju puno nepika RH u travnju ulazi u NATO ipak smo im mi važniji
koprivavk
24. 02. 2009 17.34
robert2 A sa čime ste vi važni,i ne vrijeđaj Slavoniju tamo je bio rat Vukovar,Osijek nije ko kod vas bilo 7 dana puškaranja. jager1 Daj se malo spusti na zemlju vi samo mislite da ste neko i nešt ustvari ste niko i ništa. Uopče je glupo da jedan narod odlučuje o drugom narodu,a ktome nije nikakva sila (1,9 milona stanovnika).
vrtnar007
24. 02. 2009 15.34
al.dino,to ali je svet glup ali ne sploh ni pomembno, pomembno je, da smo pametni slovenci in ustaškemu kraljestvu preprečimo vstop v evropske in svetovne zveze. Ker so bili v preteklosti navajeni, da drugi delajo za njih, to sedaj pričakujejo od evrope in Nata. Toda dobro si pogruntal, svet ni glup in glas Slovenije šteje. In še to, če je Slovenija res tako majhna in neprepoznavna, potem se ustašem ne bo poznalo če od svoje mogočne kraljevine Sloveniji dajo tiso kar je bilo stoletja njeno. Upam, da te ne srečam kje v Grčiji.
robert2
20. 02. 2009 08.31
Kot je rekel Intelekt malo nazaj: Hrvatje bi bili brez morja res reveži. Se je morda kdo vozil po Slavoniji?? Beda in še enkrat beda, to je vse, kar lahko rečem. Tudi sam nisem za referendum, pa bom vseeno dal svoj podpis. Živel sem tudi v prejšnji državi in vem, kako smo morali delati solidarne sobote zastonj, vendar žal ne zase. Za preostale lene narode v bivši Yugi in medtem tudi za Hrvate. O slednjih rečem le to, da so narod, ki jih najmanj spoštujem.
Jan Ko?ila
19. 02. 2009 18.22
Molim svim srcem da skupite potrebne potpise. Ako se moj računa , treba vam još samo 39 999.
puj
19. 02. 2009 18.10
arce 19.02.2009 11.43 midva z ženo pa v Grčijo.Upam,da nas bo čim več takih! Welcome to the club! Midva z ženo to delava že 5 let. Niti na pamet nama ne pade, da bi dopustovali na hrvaškem.
sladoledcebula
19. 02. 2009 17.31
savinčan naredi to pa ti dam piva piva piva
jager1
19. 02. 2009 17.26
Dragi sosedje Hrvati. Predvsem tiste, ki se norčujete iz ozemeljske majhnosti Slovenije bi rad opozoril, da je glas Slovenije za pristop v Nato ali EU tretje članice ravno tako velik kot Nemški ali Francoski. In dragi hrvati, če bo vseh 26 članic reklo ZA, Slovenija pa NE za vstop RH v NATO ali EU, potem bo Slovenski NE večji od 26 x ZA vseh članic EU. Če želite Hrvaško pripeljat v EU in NATO, boste pač morali sprejet evropske norme, ne pa v ospredje postavljat vaš prepotentni nacionalizem. Tudi mi imamo radi Slovenijo in tudi mi smo pri vstopu v EU morali požret marsikakšno čudno zahtevo Italijanov in Avstricev. In dragi Hrvati, ste pač nardod mentalitete, s katerim morajo imeti sosedje vse razčiščeno, ker imaš s Hrvatom kasneje lahko težave. ( na Balkanu imate težave z vsemi možnimi narodi od Bosancev, Srbov ....). Ko bosta Sanader in Mesič pričela reševati težave v sami Hrvaški potem ste na dobri poti. Če pa se bosta zanašala na usmiljenje EU in tako nabirala politične pike, potem boste še dolgo na Balkanu. Hrvati iskreno vam želim, da premagate vaš pretirani nacionalizem in prepotentnost ter se nam pridružite v NATO in EU.
asan
19. 02. 2009 15.28
evropa se verjetno ne zaveda s kom ima opravka tudi njihove vikende bodo podirali ,zažigali,in jih preganjali,na koncu bo pa še evropa razpadla, ker ne poznajo balkana.
Savin?an
19. 02. 2009 14.41
Še danes bom pretaknil vso hišo, da najdem sliko iz dopusta pred 25 leti, ko sem slikal Sečovelsko letališče in to tako, da se vidi tabla Republika Slovenija. Objavil jo bom v vseh medijih in zavezal go..c vsem tisti, ki serjete po tem forumu kje je meja. MEJA JE OD NEKDAJ BILA MALO POD VRHOM SAVUDRISKEGA HRIBA. (slika bo to dokazala) BRAVO SSN, jaz vas bo podpru z potpisom. Vse so se dogaja zaradi mlahave politike DRNOVŠKA, ki ni takoj zapru prehoda, ko so ga Hrvatje prestavili iz pod hriba.
vinadap
19. 02. 2009 12.42
Al.dino - mislim,da to velja za vas. Take nesnage in kriminala kot je pri vas v CRO,ne vidiš niti v RO in BG,zato so pa krepko pred vami v EU. Življenje vas še ni izučilo,vas bo pa sedaj. Vi ste etična skupnost,ne pa narod,ki nima ne lastnega jezika,temveč srbskega.
arce
19. 02. 2009 11.43
Izbruh: Mivda z ženo pa v Grčijo. Upam, da nas bo čim več takšnih!
Al.dino
19. 02. 2009 11.28
Slovenija v kaosu še sami ne vedo kaj delajo , naredili bodo hrvaški veliko uslugo sebe pa potisnili na tla in sramoto. To bo vidno že čez 2 meseca.. pa se spomnite mojega članka.Samo slovenski narod je kot ovce sledijo vodstvu ko samo ne ve kam gre. politiki bodo že zamazali oči nam vsem potem ko bo CRO v natu in evropi pa z istim ozemljem..ampak takrat Slovenije nebo več na zemljevidu za tujce in turiste.vinjete,slabe ceste,ogromne prometne kazni,i.t,n,Svet ni tk glup dobro vedo kaj se tu dogaja in kakšna je to državica.
bnam 2707
19. 02. 2009 10.21
Pri nas očitno deluje peta kolona!
bnam 2707
19. 02. 2009 10.11
To kar pišejo Angleži na face booku je naravnost smešno.Pozabljajo namreč,da so za večino teh problemov krivi ravno oni,ker so trgovali z temi ozemlji in jih poklanjali za nagrado Italijanom,čeprav je takratni ameriški predsedni Wilson temu nasprotoval.Naj dajo svoje arhive na mizo in resnica bo tu!Isto velja za hravško.Naj pokažejo dokumente,kako so prišli do teh ozemelj.Žal jih nimajo hrvatje.Tudi Italijani naj pokažejo svoje dokumente.Neumnosti,ki jih klati najvišji hrvaški vrh o številu prebivalcev po narodnosti v Piranu so brezmejne.To je dokaz,da z temi sosedi ne bomo nikoli iskreni prijatelji!Vedno bomo pa sosedje.Prijatelje si sami izbiramo,sosedov pa ne moremo!
izbruh@gmail.com
19. 02. 2009 08.50
Bodo Hrvati videli svoj boljkot že letos poleti: turisti iz Vzhodne Evrope so prvi občutili recesijo in kmalu bodo spet zelo veseli Slovenskih turistov na "lipoj našoj". Jaz grem letos na Sardinijo....
F12
19. 02. 2009 06.15
Še dobro, da v SLoveniji in na Hrvaškem ni sledu o kaki gospodarski krizi, tako da se lahko ubadamo s tako (v tem trenutku) nepomembnimi zadevami.
Buena Vita
18. 02. 2009 23.00
HJA KR PAZITE HRČKI NA PAHORJEVO JAHTO ,IN NEGOVE RAZVADE MI PA VSEENO GREMO NA REFERENDUM,KER ZAHTEVAMO DA SE UMAKNETE Z NAŠEGA OZEMLJA
inna@volja.net
18. 02. 2009 22.17
GIBANJE ZA BLAGINJO RUPSIJA NA ZGORAJ PRIKAZANI ZASTAVI SO FORENZIKI NASLI SPERMO SANADERJA !