Slovenija

Erjavec po obravnavi pred arbitri v Haagu optimističen, 'da gredo stvari v pravo smer'

Ljubljana, 17. 03. 2016 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaška, ki pričakuje prekinitev delovanja arbitražnega sodišča, se ni udeležila ustne obravnave, ki jo je sklicalo haaško sodišče. Se je pa obravnave udeležil slovenski zunanji minister Erjavec in pojasnjeval, zakaj se mora proces nadaljevati. Premier Cerar pravi, da je Slovenija izčrpno predstavila svoja stališča.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Arbitraža
    02:07
    Iz SVETA: Arbitraža
  • Iz SVETA: Incidenti na meji
    02:00
    Iz SVETA: Incidenti na meji
  • Iz 24UR: Odločilen dan za usodo arbitraže
    02:17
    Iz 24UR: Odločilen dan za usodo arbitraže
Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: 24ur.com

Hrvaško zunanje ministrstvo je danes vnovič izrazilo pričakovanje, da bo arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, zaradi "nepopravljive kompromitiranosti in skorumpiranosti" arbitražnega postopka brez odlašanja sklenilo svoje delo. S tem stališčem je Zagreb v sredo seznanil tudi države članice ZN. Hrvaška se ni udeležila današnje ustne obravnave, ki jo je sklicalo sodišče. V Haagu so namreč želeli slišati tudi pojasnila Zagreba, zakaj naj bi prekinili arbitražni postopek. 

Zunanji minister Karl Erjavec pa se je v Haagu udeležil ustne obravnave pred arbitražnim sodiščem, v kateri je pojasnjeval, zakaj se mora proces nadaljevati, ne pa prekiniti, kot zahteva Hrvaška. Po zaslišanju je bil minister zadovoljen, na odločitev arbitrov o nadaljnjem postopku pa bo po njegovih besedah treba počakati še nekaj dni.

"Sem zadovoljen, da smo danes imeli obravnavo in da smo lahko odgovarjali na vsa vprašanja, ki jih je postavilo arbitražno sodišče. Šlo pa je predvsem za pravna vprašanja," je povedal minister Erjavec novinarjem po koncu obravnave.

Izrazil je obžalovanje, da se hrvaška stran obravnave ni udeležila. "Mi smo pa odgovorili na vsa vprašanja in tudi dali vso potrebno argumentacijo, zakaj menimo, da postopek ni bil poškodovan in se lahko nadaljuje," je še povedal minister.

Več o vsebini teh odgovorov zaradi zaupnosti postopka Erjavec ni razkril, je pa spomnil na napoved sodišča, da bo samo objavilo povzetek današnje obravnave, predvidoma v prihodnjih dneh.

Erjavec je tudi previdno optimističen, "da gredo zadeve v pravo smer", na kar kaže tudi dejstvo, da je bila obravnava danes opravljena. Na vprašanje, ali je že mogoče predvidevati, da se bo arbitraža zagotovo nadaljevala, je Erjavec predlagal, da se počaka na odločitev sodišča. "Vsekakor pa je to želja Slovenije," je dejal.

Optimizem je slovenskim novinarjem v Haagu izrazil tudi vodja odvetniške ekipe Slovenije Alain Pellet. "Sem zmerno optimističen," je povedal in današnjo obravnavo opisal kot profesionalno in zelo nevtralno. "Jasno so si prizadevali dobiti pojasnila obeh strani," je pojasnil. "Upam, da bomo kar se da hitro dobili dobro razsodbo," je dodal Pellet.

Premier Cerar
Premier Cerar FOTO: AP

Cerar: Zelo izčrpno smo predstavili svoja stališča

Premier Miro Cerar verjame, da bo arbitražno sodišče nadaljevalo delo ter na neodvisen in nepristranski način sprejelo odločitev, ki bo zavezujoča za obe strani, je povedal danes ob prihodu na vrh EU v Bruslju.

"Po informacijah, ki jih imam iz Haaga, lahko rečem, da smo zelo izčrpno predstavili svoja stališča, tako da to je zelo obetavno," je povedal premier po ustni obravnavi v Haagu.

K temu je še dodal, da vedno bolj verjame, da je pot preko arbitraže edina prava pot do konstruktivne rešitve za vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško.

Hrvaška stališča predstavili članicam ZN

Hrvaško zunanje ministrstvo je medtem danes sporočilo, da so preko svoje stalne misije pri ZN v New Yorku hrvaška stališča predstavili članicam ZN.

"Hrvaška je znova opozorila, da je lani sprožila postopke za prekinitev sporazuma o arbitraži ter da je v skladu z mednarodnim pravom ustavila njegovo izvajanje," so sporočili s sedeža hrvaške diplomacije.

Ponovili so trditve, da je Slovenija s svojimi postopki povzročila nepopravljivo škodo arbitražnemu postopku ter verodostojnosti in neodvisnosti sodišča. Na ta način je kršila tudi sporazum o arbitraži, tako da sta neuresničljiva njegova predmet in namen.

Hrvaška zato pričakuje, da bo arbitražno sodišče sklenilo svoje delo brez odlašanja. "Za takšno odločitev ima arbitražno sodišče dovolj informacij, ki jih je Hrvaška posredovala, takoj ko je bilo razkrito protipravno in neetično delovanje Slovenije," so še zapisali.

Kot so dodali, je Hrvaška jasno sporočila, da je pripravljena v duhu dobrososedskih odnosov in v skladu z mednarodnim pravom reševati spor o meji s Slovenijo z dvostranskimi pogajanji.

Hrvaški zunanji minister Miro Kovač, ki se bo prihodnji torek mudil na uradnem obisku v Ljubljani, je večkrat izpostavil primer več desetletij trajajočega spora Nemčije in Nizozemske, ki nimata urejenega vprašanja meje v zalivu Dollart oziroma Dollard v Severnem morju, a imata dogovorjeno črto na morju, ki ne predstavlja meje, a omogoča državama, da nadzirata morje vsaka s svoje strani črte. Hrvaška stran ne izključuje niti odpiranja spora na katerem od pristojnih mednarodnih sodiščih.

Primer dogovora Nemčije in Nizozemske o upravljanju v spornem delu Severnega morja je izpostavil tudi v današnjem pogovoru za hrvaško televizijo, ko je napovedal, da bo v torek predlagal svojemu slovenskemu kolegu Karlu Erjavcu, naj državi spor o meji uredita na dvostranskih pogajanjih kot dve suvereni in prijateljski državi, partnerki v EU in zvezi Nato.

"Za nas je najbolj pomembno, da ne hrvaški ne slovenski državljani ne trpijo zaradi tega, da običajno funkcioniramo in da se ne zbujamo z mislimi, da nismo uredili spora o meji", je dejal v Dnevniku HTV.

Na novinarsko vprašanje, kaj bo Hrvaška storila, če bo arbitražno sodišče sprejelo odločitev, ki ne bo v prid Hrvaške, je odgovoril da "nihče ne more prisiliti Hrvaške, da bi spoštovala nekakšno hipotetično odločitev sodišča, ki se mora ugasniti".

Ljubljana sicer vztraja pri arbitražnem sporazumu, potem ko dvostranski pogovori z Zagrebom niso prinesli dogovora o meji. Slovenski strateški cilj je teritorialni izhod na odprto morje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brko1952
18. 03. 2016 17.57
-1
on je vedno optimističen tudi za pralni stroj je bil za vse se briga samo za ugled SLO in zunanje zadeve mu dol visi
SDS_je_poden
18. 03. 2016 11.00
+0
Heh, spodaj pišejo ivanovci, kako so komiji nesposobni kaj zrihtat. Ne vem no, med 2004 in 2008 je bilo polno insciniranih incidentov v piranskem zalivu, samo da se je dvigoval prah.... ivan pa tako ali tako nič uredil na tem področju. Pa bi lahko. Pa ni. Raje je specialne enote policije pošiljal nekam v prekmurje na mejo z Hrvaško, seveda vse v dogovoru z Sanaderjem.
290ktober
18. 03. 2016 11.02
+1
askralj
18. 03. 2016 13.25
V tistih časih smo se iz Poljakov in Čehov norca delali, Hrvati so nam zavidali da smo v eu in imamo uspešna pidjetja... kdo se komu zdaj smeji...
ROMELS
18. 03. 2016 10.29
+1
Naši nesposobni politiki in pravniki imajo mnogo višje plače kot hrvaški, bitko z njimi pa vedno zgubijo. Plačani bi morali biti po rezultatih in učinkih svojega dela, ne pa samo po plačilnem seznamu.
Ricketts
18. 03. 2016 10.25
-3
Ali je bil tudi Kahla deležen nekaj smejalnega plina???
Jože Uršnik
18. 03. 2016 09.13
+0
Tega se bojim,če so oni optimisti......
veronqa
18. 03. 2016 08.19
+2
Hrvaška pravi, da ne bo spoštovala sporazuma, če bi do tega prišlo. Očitno je, da je arbitraža ne zanima in da hoče, da stvari ostanejo neopredeljene. Verjetno bo dosegla tudi, da bo Slovenija plačala celotno neuspešno arbitražo in tako zopet spravila Slovenijo v kot. Hrvatje vedno dobijo, Slovenija vedno zgubi! Ta država je ena sama zguba, ki jo narod kar naprej plačuje!
Ivan janez
18. 03. 2016 08.09
+7
Vse te stvari bi morala Slovenija uredit pred vstopom Hrvaške v EU. po toči je zvonit prepozno.
Ricketts
18. 03. 2016 10.27
+1
Saj smo imeli referendum! IN? Izdajalci so zmagali, pa še malo so volilne komisije preuredile volilne listke.
muci007
18. 03. 2016 08.06
+2
Minister Korl je nekaj mesecev pred afero "prisluhi" v intervjuju na eni izmed lokalnih TV postaj (mislim, da je bila VTV,) suvereno govoril o zanesljivih informacijah, da bo Slovenija v arbitražnem sporazumu zmagala.
mallonge
18. 03. 2016 08.02
-4
Lavrov vodi rusko zunanjo politiko. Pa v celem obdobju ni toliko povedal kot korel o enem sestanku. Žal so to same bedarije.
mallonge
18. 03. 2016 08.03
-1
Skupaj s Cerarjem morata hitro govoriti, predno ju demantirajo.
mallonge
18. 03. 2016 08.26
+0
Hrvatje vedo, da so naši pravniki nesposobni, mi to dojemamo zelo počasi.
puspan
17. 03. 2016 22.05
-4
Korl, če si samo ves čas držal jezik za zobmi, je bila pot v Zagreb že vsaj polovično uspešna.
krmeki
17. 03. 2016 22.46
+7
Saj ni šel v Zagreb. Od kje spet te bedarije.
taurus111
17. 03. 2016 21.48
+5
Če je Erjavec šef naše diplomacije, bog pomagaj! Diplomat drži o bistvenih zadevah jezik za zobmi, ostalo pa zavije v celofan ne pa, da laja v Luno. Briga naj se za penzioniste, ne za svojo r,t. Škoda je že narejena, kdo bo plačal: Miha Kovačav, če bo?
staridida
17. 03. 2016 21.25
+6
Zdaj Cmerko ne proučuje, temveč verjame-zanimivo....
mallonge
18. 03. 2016 08.31
-3
Govorjenje tega človeka je povsem prazno nakladanje in je demantiran že s prvo časopisno novico.
LLLEPI
17. 03. 2016 20.53
+6
Rjavc ti bi moral bit ze zdavnaj zgodovina. Ko pridejo Hrvati z svojimi argumenti vas pahnejo do ljubljane.Ne vem kaj se imate za pogajat za to kar je bilo vedno nase postavite mejo in jo branite.Vasih protestnih not ne bere noben in jih noben ne jemlje resno. Ze od osamosvojitve se samo umikate namesto da se postavite za svoje ozemlje in ga zascitite saj se ve kaj je nase Torej ne potrebujemo nobenega sodisca le oblast ki zna vodit drzavo,kar pa vi niste
Finfer
17. 03. 2016 20.52
-4
Najboljše bi bilo da bi izgubili dostop na odprto morje in bi imeli razlog izgnati pavliho erjavca iz te države po možnosti bi ga izgnali v umag kjer ima od države podarjen vikend!!
krmeki
17. 03. 2016 22.51
+5
Ti potrjuješ moje navedbe. Nekateri ste tako zaslepljeni in pokvarjeni, da bi samo za to, da bi se spremenila vlada v Sloveniji, raje Hrvaški podarili del slovenske zemlje.
krmeki
17. 03. 2016 22.52
+6
Sramota, da nekateri forumaši za politične ambicije zapravljate našo zemljo.
Netajkun
17. 03. 2016 20.43
-2
Enako optimističen je bil tudi v tisti ( nepremišljeni in povsem neprimerni ) izjavi . . na eni lokalni TV , s katero je močno okužil in hudo onesnažil ARBITRAŽO . Samo Karl je Karl . . . in drugačen ne bo .
tali?ni tom
17. 03. 2016 20.36
+8
drgač pa,da je teritorialna abramba zaščitila mejo po slovenskem katastru ali pa potrwebah danes sploh nebi debatirali o tem! ampak ne,raje v luft strelat,se nacejat in pustit ozemlje tujcem! to je storil janez ki je bil minister takrat bojda je obramboslovec vendar,ne pomaga nič če je človek z mislimi drugje pa pol bavčar je šenkal jorasa in pAR VASI TUJCEM,SEDAJ LE TI HOČEJO PIRANSKI ZALIV IN MI SLOVENCI SPET NIČ NI MI JASNO ZAKAJ NE RUKNEMO NAZAJ GORICE,TRSTA OZIROMA CONE A IN NAJ HRVATI POTEM MEČKAJO Z ITALIJANI KO JIM TI ODVZAMEJO ISTRO! TAKO MEVŽASTIH POLITIKOV KOT JIH IMA SLOVENIJA NIMA VERJETNO NOBENA DRŽAVA NA SVETU! nekaj mi bluzi tipkovnica zato velike črke,ne vpijem,prej nakladam! me pa živcira tole z mejo in našim neodzivanjem! če bo šlo tako naprej bo slovenija samo znotraj negdanje žice okol ljubljane,ostalo bo sosedovo!
johanca123
17. 03. 2016 20.44
-2
kolbek460
17. 03. 2016 20.26
+9
Nihče nikogar ne more prisiliti ,niti sodišče ne ,Hrvatom paše status q, in tako bo tud ostalo še dolgo kljub naporom in izgubi veliko denarja ,,,
Skunk Works
17. 03. 2016 20.24
+1
Kaj se vam penzionisti bunijo? A je to vse kar zmorete, vedno nižje penzije, pa krmilo države že v rokah 70 let, A je to vse kar zmorete?..
kokošnjak
17. 03. 2016 20.26
+3
Kaj pa za nas ko bomo šli v penzijo ali bo še kaj ostalo
kolbek460
17. 03. 2016 20.28
+3
Penzionisti ne vodijo ne gospodarstva ,,niti politike ,imajo pa toliko kolikor proizvedejo aktivni državljani v danem momentu ,
kolbek460
17. 03. 2016 20.29
+3
Generaciska solidarnost ,tega se smo se šli in se gremo ,,
Skunk Works
17. 03. 2016 20.38
+2
Torej je premalo aktivnih državljanov, oziroma preveč neaktivnih, ali z drugimi besedami preveč js, ki ga aktivni del ne zmore vzdrževati kljub noremu zadolževanju. JA ogromno jih je tudi v JS ki so "aktivni" morda uro dve na dan, ampak ker je njihova glavna funkcija volilna baza ve se koga, so nedotakljivi. Ampak tole vse skupaj ni vzdržno...Zanimivo kako nizko zadolženost imajo višegrajci in kako bo tole tukaj lepo kolapsiralo počasi, slovensko kriplmentalno volilno telo, pa bo dobilo kar je tako dolgo prosilo.....
Netajkun
17. 03. 2016 20.49
+1
Kolbek pravi . . . penzionisti imajo , kolikor proizvedejo aktivni državljani . Tenko , zelo tenko bi ka ka li . . če se ne bi primaknilo 1,4 milijarde € na leto ( tudi z zadolževanjem v tujini ) . Eni pa res tako malo vedo . .
kolbek460
17. 03. 2016 21.09
+4
Ja nekako je treba preživet ker od penzije živi star ata njegova in hčer in tu sin od hčere nima službe
Skunk Works
17. 03. 2016 21.26
+1
pa še bolj revno boste živeli, tudi prav je tako, glede na to kaj voli slovensko volivno telo
Skunk Works
17. 03. 2016 20.04
+0
stvari gredo v pravo smer inv skladu s tradicijo, nedvomno. Že na koroškem plebiscitu smo izgubili koroško, saj tam živeči niso hoteli na balkan, Potem pa pod novo oblastjo Trst in Gorico, na račun hrvaške dalmacije, potem je pijami edi zakockal nam istro, no sedaj bomo v skladu s pravo smerjo izgubili še piranski zaliv...Sicer si pa narod , ki potem, ko je cel svet zavrgel socijaliste, le te voli z ustavno večino into kar naprej, kaj drugega tudi ne zasluži, ter seveda zraven še vedno slabše življenje in pokojnine, vse do bankrota države...na zdravje......
Kollerik
17. 03. 2016 22.13
+2
Real daj skini se s to vašo bebasto propagando nora TV že enkrat. Cel svet ni zavrgel nobene socialiste, ti sedaj živijo navrhu v obliki stotin milijard težkih parazitov bančnega sektorja, rkc-ja in tako naprej. Saj veš, to so tisti, ki jih ne omenjaš, še manj napadaš, saj ti je tako zaukazano. Kar se tiče Koroške in Istre, pa zopet nabivaš bedarije.... nič novega od tebe.
krmeki
17. 03. 2016 19.56
+7
Počakmo na odločitev pol bomo pa videli kako naprej. Do takrat pa je brez veze ugibati.