Tujina

Hrvaška se ni odločila glede ICC

Zagreb, 20. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški premier Ivica Račan je zanikal informacije, da bo Hrvaška zavrnila ameriško zahtevo, naj podpiše dvostranski sporazum o neizročanju ameriških državljanov Mednarodnemu kazenskemu sodišču. Zanikal je tudi, da bi tako odločitev sprejeli ali oblikovali na posvetu državnega vrha.

Hrvaški premier Ivica Račan je pojasnil, da se hrvaški vrh še ni odločil glede ameriške zahteve o podpisu sporazuma o neiročanju državljanov ICC
Hrvaški premier Ivica Račan je pojasnil, da se hrvaški vrh še ni odločil glede ameriške zahteve o podpisu sporazuma o neiročanju državljanov ICC FOTO: Reuters

Izhajajoč iz prijateljskih odnosov med ZDA in Hrvaško ter skupnega sodelovanja v protiteroristični koaliciji smo na ponedeljkovem sestanku obravnavali vse, kar je treba storiti, da bi ameriški partnerji imeli razumevanje za specifične hrvaške razmere, je zapisal Račan v izjavi. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo ameriška stran razumela, da je Hrvaška na poti v Evropsko unijo in da bo EU vsekakor ocenjevala, če je Hrvaška "na liniji" s stališči EU glede ICC. Ob tem pa ima Hrvaška tudi lastne trdne obveze do haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, je še zapisal Račan. Ker državam, ki ne bi podpisale omenjenega sporazuma, Washington grozi z določenimi sankcijami, je Račan spomnil, da lahko ameriški predsednik državo, ki ne podpiše omenjenega dvostranskega sporazuma, izvzame iz sankcij. Izrazil je še prepričanje, da ima Hrvaška močne argumente, da bo lahko izvzeta iz sankcij.

Srečanja s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem so se v ponedeljek zvečer v vili Prekrižje ob Račanu udeležili tudi podpredsednik vlade Goran Granić, obrambna ministrica Željka Antunović ter načelnik generalštaba hrvaške vojske, general Petar Stipetić. Uradni viri o vsebini pogovorov niso hoteli govoriti, po poročanju medijev pa naj bi se neuradno izvedelo, da je povod srečanja zahteva ZDA po sklenitvi omenjenega dvostranskega sporazuma glede ICC.

Stališče ZDA je jasno - ali podpis sporazuma o neizročanju ameriških državljanov ali sankcije
Stališče ZDA je jasno - ali podpis sporazuma o neizročanju ameriških državljanov ali sankcije FOTO: Reuters

ZDA stopnjujejo pritiske

S približevanjem 1. julija, ki so ga ZDA več državam določile kot rok za podpis bilateralnih sporazumov o neizročanju ameriških državljanov ICC, Washington stopnjuje pritisk v zvezi s tem vprašanjem. Tako so z ameriškega zunanjega ministrstva minuli teden sporočili, da bodo ZDA Makedoniji še naprej nudile vojaško pomoč le, če bo ta do določenega datuma podpisala omenjeni sporazum. Hrvaški časniki pa so poročali, da bi tudi Hrvaška lahko ostala brez ameriške vojaške pomoči, če ne bo z ZDA podpisala omenjenega sporazuma. BiH je medtem 17. maja sporazum že podpisala.

Zunanji ministri EU so septembra lani dorekli pogoje, pod katerimi države članice EU lahko z ZDA sklenejo sporazume glede ICC. Ministri so zavrnili ameriški predlog, ki zahteva imuniteto za vse državljane ZDA, ter sklenili, da lahko članice petnajsterice dogovor z Washingtonom sklenejo le ob upoštevanju treh temeljnih načel, ki se nanašajo na nekaznovanje, recipročnost in obseg s sporazumom zajetih oseb.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3