Tujina

Novih ovir ne bo, popuščanja pa tudi ne

Luxembourg, 15. 10. 2012 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Nobenih umetnih ovir ne bo za Hrvaško," je o sprejemu naše južne sosede v EU dejal nemški zunanji minister, a takoj dodal, da tudi popuščanja ne bo. Nemški mediji so se sicer v minulih dneh razpisali o tem, da Hrvaška še ni pripravljena na vstop.

Guido Westerwelle
Guido Westerwelle FOTO: Reuters
Nobenih umetnih ovir ne bo za Hrvaško, a tudi popuščanja ne. Guido Westerwelle

Nemčija želi Hrvaško v EU, a popuščanja ne bo, je poudaril vodja nemške diplomacije Guido Westerwelle ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Luksemburgu. EU bo po njegovih besedah spoštovala dogovore, a enako mora storiti tudi Hrvaška, torej izpolniti vse zaveze.

Tako je zunanji minister pojasnil stališče nemške vlade o Hrvaški, ki jo je v minulih dneh precej vznemiril nemški tisk s poročanjem o tem, da država ni pripravljena na vstop v EU.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić pa je dejala, da ne pričakujejo popuščanja, temveč le "pošteno oceno pošteno opravljenega dela". Povedala je tudi, da se s slovenskim kolegom Karlom Erjavcem danes nista pogovarjala o LB.

(Ne)pripravljenost Hrvaške na vstop v EU

Najprej je v sredo, na dan objave poročila o Hrvaški v sklopu letnega širitvenega pregleda, časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung pisal, da Hrvaška po navedbah bruseljskih virov ne izpolnjuje pogojev za polnopravno članstvo v EU, kar lahko privede celo do zamika njenega vstopa v Unijo.

Nato je predsednik bundestaga Norbert Lammert po poročanju Die Welta ocenil, da Hrvaška še ni pripravljena na vstop v Unijo. "Prav zaradi izkušnje z Bolgarijo in Romunijo moramo najnovejše poročilo Evropske komisije vzeti resno. Hrvaška očitno še ni pripravljena na vstop," je dejal.

Nemška vlada je sicer že v petek v odzivu na pisanje omenjenih časnikov izrazila prepričanje, da bo Hrvaška vse pogoje za vstop izpolnila v predvidenem roku.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.