Gospodarstvo

Hrvaški dobavitelji Agrokorja dobili podporo hrvaške vlade

Zagreb, 21. 03. 2017 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podpredsednica hrvaške vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić je po srečanju z več dobavitelji koncerna Agrokor v Zagrebu poudarila, da vlada podpira prizadevanja dobaviteljev za sodelovanje pri pripravi načrtov prestrukturiranja in poslovanja največje hrvaške družbe.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Usoda Agrokorja
    02:08
    Iz SVETA: Usoda Agrokorja
  • Iz 24UR: Agrokor čaka na posojilo
    01:33
    Iz 24UR: Agrokor čaka na posojilo

Hrvaška vlada podpira prizadevanja dobaviteljev za sodelovanje pri pripravi načrtov prestrukturiranja in poslovanja največje hrvaške družbe, je po srečanju z dobavitelji Agrokorja poudarila podpredsednica vlade in ministrica za gospodarstvo Martina Dalić.

Povedala je, da so dobavitelji "zelo jasno in odprto povedali, da si želijo bolj odprte in jasne komunikacije s koncernom in bankami upnicami".

V Agrokorju upajo, da bo Sberbank podpisala posojilno pogodbo, ki bo zagotovila likvidnost družbe.
V Agrokorju upajo, da bo Sberbank podpisala posojilno pogodbo, ki bo zagotovila likvidnost družbe. FOTO: Kanal A

"Hrvaška vlada v celoti podpira njihova prizadevanja, ker so dobavitelji izjemno pomemben segment za poslovanje koncerna in celotnega hrvaškega gospodarstva. Njihova prizadevanja in dejavnosti, da bi zagotovili reden pretok blaga, so pomembni tudi za prihodnost Agrokorja," je še dodala Dalićeva.

Zato dobavitelji pričakujejo, da bodo sodelovali in da bodo seznanjeni z vsemi procesi, ki potekajo v koncernu, pa tudi pri načrtu prestrukturiranja Agrokorja in pri načrtih katerih koli poslovnih sprememb. Poudarila je, da vlada tudi pri tem podpira dobavitelje, ker je stabilnost in gotovost Agrokorja v veliki meri odvisna tudi od njih.

Ocenila je, da je današnje srečanje potekalo v odprtem in konstruktivnem dialogu, zato pričakuje, da se bodo podobni pogovori nadaljevali med dobavitelji in koncernom. Dalićeva je tudi ponovila pričakovanja hrvaške vlade, da bo Agrokor kmalu našel rešitev, ki bo zagotovila stabilnost in varnost za zaposlene in tudi dobavitelje.

"Ob tem ne mislim samo na tiste, ki so se udeležili današnjega srečanja, temveč posebej na manjše dobavitelje, ki se ne morejo sami spopadati s tem problemom," je izpostavila.

Agrokor ima do hrvaških dobaviteljev za več kot dve milijardi evrov obveznosti

Na Hrvaškem pričakujejo, da bosta Agrokor in ena njegovih največjih upnic, ruska banka Sberbank, danes podpisala posojilno pogodbo, ki bo zagotovila likvidnost največje hrvaške družbe v naslednjih treh mesecih.

Iz Sberbanka so danes znova potrdili, da bodo dodatno financirali tekočo likvidnost Agrokorja ter da problem rešujejo v sodelovanju z rusko banko VTB in drugimi ključnimi bankami upnicami. Ponovili so tudi, da niso zainteresirani za lastniški delež v Agrokorju.

Hrvaški mediji so danes poročali, da poskuša lastnik Agrokorja Ivica Todorić obdržati vpliv v koncernu ter da se je v ponedeljek srečal s predstavniki kitajske industrijske in komercialne banke ICBC, ki je zainteresirana za vlaganja na Hrvaškem. Po navedbah tednika Nacional je neimenovani član družine Todorić neuradno potrdil, da so se pripravljeni pogajati o prodaji polovice Agrokorja.

S predstavniki ICBC se je v ponedeljek srečal tudi hrvaški minister za finance Zdravko Marić, ki je na ministrski položaj prispel iz Agrokorja. Marić je danes izjavil, da se niso posebej pogovarjali o Agrokorju, čeprav je predstavnike ICBC seznanil s krizo, v kateri je koncern.

Potrdil je, da ima ICBC sklad, preko katerega namerava vlagati v različne poslovne projekte v vzhodni Evropi. Marić ni želel ne zanikati ne potrditi, ali bo kitajska banka vključena v reševanje poslovnih problemov Agrokorja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janmar1234
23. 03. 2017 19.06
+1
Agrokor je že mrtev samo, da tega še ne ve....
politik70
22. 03. 2017 13.35
+1
Ja podira se hišica iz kart... In če se ne najde pravi kupec (banke to sigurno niso) bo kar veliko ""sranje"". Jamnico in Ledo bojo že rešili ostalo pa bo šlo narazen po kosih. Ogrožen je tudi obstoj Mercatorja. Ja ja Agrokor nikoli več ne bo tak kot je bil. Zamerili so se vladajoči politiki in obsojeni so na propad.
Frane Šajn
21. 03. 2017 22.21
+2
Ja , ja saj jih razumemo na Banskih dvorih, Rusi so ponudili kredite ! Alarm!!!! čez lužo prihajajo neugodna priporočila tista zaenkrat bolj pod mizo!? "Ko vas nezna skupo bi vas platio!"
Frane Šajn
21. 03. 2017 22.25
+8
Sedaj bodo končno videli koliko v resnici stanejo podarjeni helikopterji!
Tir1
21. 03. 2017 21.57
+12
No, jaz hrvaških izdelkov ne bom kupoval.
Frane Šajn
21. 03. 2017 22.21
+8
Kollerik
21. 03. 2017 22.29
+4
..sem že mislil pritrditi,, da smo trije (no, glede" terana" definitivno!), pa me je zraven kar streslo. Spomnil sem se, kako so v nekih drugih časih miloševci v Srbiji bojkotirali naše izdelke. Tu je tudi predsednica južnih sosedov čokolinda in vsa brezumnost, ki sodi zraven te zgodbe. In ja, politikom na Balkanu se res ni trebaj bat, da bodo kdaj odgovarjali za svojo nesposobnost, kajti res uspešno nas kregajo med sabo in potem lahko vedno znova jahajo na tem valu negativizma kot nekakšni beli vitezi domoljubja, v bistvu pa....
politik70
22. 03. 2017 13.37
-1
Ja na žalost je hrvaško meso kvalitetnejše kot Slovensko.No u bistvo Slovenskega pojejo Avstrijci nam pa prodajajo Špansko in celo Brazilsko meso.... Torej bojkot hrvaških izdelkov?? Zakaj že??
mejacrnikal
22. 03. 2017 18.55
+1
ne boste kupovali,pa polne vreče cokolinotov pa cedevit