Tujina

Hrvaški Most sprožil postopek za razglasitev gospodarskega pasu v Jadranu

Zagreb, 19. 02. 2018 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Most je sprožil parlamentarni postopek za razglasitev hrvaškega gospodarskega pasu v Jadranu. Po njihovem mnenju ima Hrvaška do tega pravico na podlagi konvencije ZN o pomorskem pravu iz leta 1982. "Koristi od pasu so velike, poleg neposredne ekonomske gre tu tudi za ekološko zaščito okolja in ohranitev rib," je dejal predsednik Mosta Petrov. Hrvaški premier nad idejo ni navdušen.

Hrvaška opozicijska stranka Most neodvisnih list je danes v saboru sprožila postopek za razglasitev hrvaškega gospodarskega pasu v Jadranu. Most je januarja letos napovedal, da bodo zahtevali razglasitev hrvaškega gospodarskega pasu, kar je bilo jeseni 2016 tudi pogoj za sodelovanje v vladi s HDZ, s katero so bili v koaliciji do lanske pomladi.

Predsednik Mosta Božo Petrov je na današnji novinarski konferenci v saboru pojasnil, da ima Hrvaška pravico do razglasitve gospodarskega pasu v Jadranu na podlagi konvencije Združenih narodov o pomorskem pravu iz leta 1982, je objavila stranka na svoji spletni strani.

Hrvaški ni uspelo v celoti uveljaviti niti svoje zaščitne ERC, ki jo je razglasila leta 2003. Zaradi pritiskov Italije in Slovenije je Zagreb leta 2008 v zakon o ERC uvrstil tudi izjeme za članice EU.

Petrov je povedal, da so pri predlogu odločitve o razglasitvi gospodarskega pasu sledili primerom drugih držav, ki so to storile, med zadnjimi Velika Britanija in Francija. Prav tako je spomnil na priporočilo Evropske komisije članicam EU iz leta 2013, naj razglasijo svoje gospodarske pasove zaradi lažjega izvajanja jurisdikcije in javnih pravil kot tudi krepitve suverenosti EU.

"Koristi od razglasitve gospodarskega pasu so velike. Mi se naslanjamo na študijo Evropske komisije iz leta 2013, ki predvideva večje koristi, predvsem ekonomske in ekološke," je danes izjavil Petrov. Ocenil je, da ima Hrvaška poseben interes za razglasitev svojega gospodarskega pasu kot država, v kateri turizem predstavlja 20 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

Petrov je poudaril, da poleg neposredne ekonomske koristi obstajajo trije pomembni razlogi za njihovo zavzemanje za gospodarski pas. Gre za ekološko zaščito okolja in ohranitev rib, vzpostavitev dialoga in sodelovanja z drugimi državami, ki so v Jadranu razglasile podobne ekonomske cone, ter uresničitev trajnih nacionalnih interesov Hrvaške kot pomorske države v Jadranskem morju.

V Mostu nasprotujejo oceni hrvaške vlade iz novembra lani, da bi razglasitev hrvaškega gospodarskega pasu in uveljavitev na države članice EU lahko vplivala na sodelovanje Zagreba z Brusljem in državami članicami EU v Jadranskem morju.

Božo Petrov je sprožil postopek za razglasitev gospodarskega pasu v Jadranu.
Božo Petrov je sprožil postopek za razglasitev gospodarskega pasu v Jadranu. FOTO: AP

Hrvaški premier Plenković 'nad idejo ni navdušen'

Hrvaški premier Andrej Plenković je v prvih tednih vladne koalicije z Mostom naložil ministrstvu za zunanje zadeve, naj začne posvetovanja z državami članicami EU in Evropsko komisijo o zaščiti hrvaških interesov v Jadranskem morju, kar predvideva tudi razglasitev hrvaškega gospodarskega pasu v Jadranu. Po opravljenih posvetovanjih so novembra lani v Banskih dvorih sprejeli sklep, da Hrvaška v okviru konvencije ZN o pomorskem pravu in pravnega redu EU uresničuje svoje pravice in interese. Most je medtem zaradi afere Agrokor izstopil iz vladne koalicije.

Petrov je poudaril, da hrvaški premier Andrej Plenković ni navdušen nad idejo gospodarskega pasu, ker bo to "morda ustavilo njegovo osebno kariero, ki jo načrtuje v naslednjih treh letih". V Mostu pričakujejo, da bodo za svoj predlog dobili podporo vseh saborskih poslancev.

Most je obudil razglasitev hrvaškega gospodarskega pasu v Jadranu v času, ko poteka spor med Zagrebom in Ljubljano glede uresničevanja arbitražne razsodbe o meji med državama. V Mostu zavračajo arbitražno razsodbo. Prepričani so, da Slovenija in BiH zaradi svojega zemljepisnega položaja ne moreta imeti ne gospodarskega pasu ne epikontinentalnega pasu.

Hrvaški ni uspelo v celoti uveljaviti niti svoje zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC), ki jo je razglasila leta 2003. Zaradi pritiskov Italije in Slovenije je Zagreb leta 2008 v zakon o ERC uvrstil tudi izjeme za članice EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
20. 02. 2018 09.49
ni problema dokler ne bodo razglasali te zadeve v slovenskem morju in tako naše peljali na led.
dipe
20. 02. 2018 09.29
+1
Klasik ga se je nažveglo Terančka,, Slovenskeg in zdej ma halucinacije.
Nimasmisla
20. 02. 2018 08.09
-1
cerar bo kmalu politično truplo
Heretik1
19. 02. 2018 22.35
-1
Hrvati in Albanci. Dve najbolj invazivni tujerodni vrsti na Balkanu!
appollyon
20. 02. 2018 09.49
-1
korintos23
19. 02. 2018 19.59
-2
Sami iz sebe norca delajo! Bodo jim že Italijani pokazali.
Vangra
19. 02. 2018 18.49
+1
Most je na Hrvaškem politično truplo. Podobno kot pri nas Virant in trenutno Cerar.
vertex
19. 02. 2018 19.11
+4
cerar je predsednik,truplo je v opoziciji,logično
korintos23
19. 02. 2018 19.57
+2
Povrhu z viledu, okrog ušes pa s škarjicami! Hahahaha
bučar
19. 02. 2018 21.44
-2
gremo domoljubi u bran slovenstvu in brez rdečkarjev
DivjaBrca
19. 02. 2018 17.55
+5
Naj pobijajo delfine, če želijo... Na svojem morju seveda. Kolikor pa bo kaj njihovega prestopilo mejo, morsko ali na suhem ozemlju se to smatra kot napad oz. invazija. Kakšne ribe? Hrvati, ste pijani? Vse, ki jih imamo danes tam, bodo polovili VAŠI ribiči jutri. Vsaj kazni bi lahko plačevali... Naši pa tudi samo gledajo tja v evropski vrh, kot neki otroci, ki pričakujejo, da se bo njihova zaščitniška mati potegnila za njih. Zakaj smo država, če gledamo 1500km ven za pomoč? Predajmo štajersko in dolenjsko Hrvatom, primorsko italijanom, ostalo pa avstrijcem. Kaj pa nas sploh še naredi Slovenca te dni?
benjivenamian
19. 02. 2018 20.24
Fifi 24
19. 02. 2018 17.24
+6
Lahko sam potem morajo iz EU.. tako da to je populizem saj poznamo to največji specialist pr nas je Maneken dost pa ne zaostaja JJ slovenija najprej in samo slovenija loool potem pa v DEMOS podari 200.000 slo potnih listov balkancem, al pa mahničeva borba za Tompsona, pokop ustašev v mariboru, krediti od Srbov....
dipe
19. 02. 2018 17.15
+5
A ni Jadransko morje Slovensko
Uporabnik113189
19. 02. 2018 17.19
+12
Napačno vprašanje. Pravilno je, ali je Dalmacija slovenska? Od Italije so jo namreč srbohrvati zamenjali za Benečijo, Julijsko krajino, Trst, sama slovenska ozemlja, ki so z zamenjavo postala Italija.. Dalmacijo pa so osvobodile Prekomorske brigade, torej slovenci..Dolgujete nam življenja, mnogo življenj..
Fifi 24
19. 02. 2018 17.25
-5
klasik daj ti meni ker si pameten zaupaj kdaj v zgodovini pred temi tvojimi srbohrvati pa je imela SLO benečijo , trst ali pa koper, piran... recimo??
Uporabnik113189
19. 02. 2018 17.55
+3
Slovenci smo se sami osvobodili preko NOB in OF, ki je bila v bistvu večpartiska ali kako so že ta pojav imenovali v socializmu, da bi prikrili navadnim ljudem bistvo, aha že vem, pluralna družba (prosto po Kardelju). To je šlo pošteno na živce balkancem, ki prenesejo samo enotnega vodjo, diktatorja, in temu je razlog, da so naše partizane in vojsko razbili, razposlali po Jugoslaviji. To je omogočilo "enovito" Jugoslavijo, ker so dobro vedeli da bi se slovenci že takrat "odcepili" v primeru da bi slovenska vojska obvladala naš prostor. Potem so naredili še povojne krvave zgodbe, ker so vedeli da se slovenci o tem kdo je kriv ne bomo mogli dogovoriti še tisoč let, nekdo pa se smeje v pest. Skratka rezultat narodno osvobodilnega boja je bil, da smo si svoje narodnostno ozemlje priborili sami in se osvobodili izpod prevlade tujcev in če nas balkanci ne bi zvlelki nazaj v Jugo bi imeli svojo državo, mogoče celo del Avstrije, naj spomnim na ADP. Mi je pa jasno, da za fifija to ni dobra novica, ker navija za druge ekipe..Vse je relativno.
ivanblagi
19. 02. 2018 18.18
+0
Tako je Klasik- Komunistična banda nam je vzela državo 45 leta in nam jo vrnila razje---91 leta.
Kollerik
19. 02. 2018 19.23
+2
Klasik, s to svojo tezo samo pihaš na dušo raznim kvizlotom, pozabljaš pa, da je komaj nekaj let nazaj bilo vse italijansko, z Istro vred, meja pa je bila na Vrhniki!
Uporabnik113189
19. 02. 2018 19.59
-1
@kollerik Vseh pikantnih "podrobnosti" ne bi nikoli izvedel, če se ne bi kot otrok družil s partizanskimi borci. Določenih resnic iz časov NOB namreč ni bilo dovoljeno govoriti kaj šele objaviti niti v času socializma, čeprav so s čaščenjem partizanov praktično potiskali ves papir v takratni državi, še toaletnega bi, pa ga na srečo takrat še ni bilo. Določeni "spomini" narodnih herojev pa so preprosto izhlapeli. Zato boste nekatere resnice zaman iskali v arhivih, tudi najbolj tajnih. Mimogrede, eden od pričevalcev je prav pred kratkim že tako mimogrede izjavil, da je bila napaka, ker so naši šli na jug. Pa pri pozornem branju je opaziti tudi menjave poveljnikov ker niso imeli "izobrazbe". Tudi danes se dogaja, le da so mnogi slepi..
Ka pa mislis
19. 02. 2018 17.03
+25
Rak evrope, kosovo in hrvaska
Uporabnik113189
19. 02. 2018 16.59
+20
Upam da se vam počasi odpirajo oči, kdo je v resnici uničil Jugoslavijo. Velikohrvaški načrti še kar trajajo, politika, ki se ji niso NIKOLI odpovedali že iz časov NDH, izvajali genocid, prikrito nadaljevali kot republika in na kocu genocid ponovili, se širili na tuja ozemlja, danes sanjajo o gospodarskem pasu, razlog pa je eden in edini. Tatvina tujega morja in ozemlja, tako Sloveniji kot Bosni, Črni Gori. Potem, ko boste spoznali, da je tudi Kosovo v resnici načrt Velike Albanije, ki se danes tudi uresničuje. Se že dogovarjajo o skupni vladi Albanije in Kaosova. Jutri bo podobna zgodba v Makedoniji. Ali razloženo po gorenjsko. Dobrota je sirota, sprejel si reveža mu dal zatočišče, danes pa on tvoje potomce izganja iz doma, zemlje ki so jo podedovali jih potujčuje.. Mogoče je res surova zavrnitev in izgon moralno vprašanje, pa vendar ali ni osvajanje sosednjih ozemelj preko petokolonašev tudi?
Obeliks Mrski
19. 02. 2018 17.47
+2
Klasik, "moderni "kulturni" genocid" se je izvajal na slovenskem ozemlju v 90ih letih prejšnjega stoletja, seveda v ponos tebi in podobnimi srbo-slovenskimi otroci. Žalostno koliko se Vas je nakotilo po vseh bivših članicah juge kjer rasipavate svoja zafustrirana semena...
Uporabnik113189
19. 02. 2018 18.07
+1
Moj odgovor tebi je preprost, kar smo 1918 prinesli, to odnesemo, ko izstopamo iz te balkanske druščine. Vsi poznamo meje NDH. Pri tem ne bom malenkosten glede kulturnega nazadovanja za stoletja in množice slovenskih vdov. Pa srečno pot v smeri Albanije in bega pametnih iz vaše banana države..
ivanblagi
19. 02. 2018 18.30
-1
Klasik- To o osvajanju tujih ozemelj je naravni pojav , ker tudi tiste živali ki jih je več, osvajajo več prostora. Torej ljudje, ki nimajo prirastka so usojeni na propad. Tak ti je v naravi in tudi pri ljudeh. Zato tudi Tramp omejuje priseljevanje, pa ga imajo za diktatorja. Je pa edini način , da upočasniš osvajanje tvojega prostora. "Slovenci" smo zaradi migracij iz JUGE, postali "Balkanci" in temu se ni možno izognit.
Obeliks Mrski
19. 02. 2018 21.17
+1
Klasik, iz balkana si odšel vendar balkan iz tebe ni. Pa ne govorim zlonamerno ali provokativno. Če si vsaj toliko intelegenten kot si prepisan, boš zastopil kaj želim povedati o mentaliteti iz naših prostorov...generacije so potrebne za "čistunac" o katerem ti govoriš. Pa srečno pot skozi pravljično deželo.
brabusednet
19. 02. 2018 16.53
+30
Če Jucker govori,da nobena dežava ne bo več vstopila v EU dokler ne reši meje.Zakaj potem ne pove,da nobena dežava ne bo vstopila v šengen dokler ne reši meje.
Opazujemvas
19. 02. 2018 17.01
+19
Saj ne bo, hrvati ne bodo nikoli v Schengenu. Kar zadeva meje, potrebno jo bo zapreti in dosledno izvajati Shengen. Prekiniti vse diplomatske stike, veleposlanika hrvaške nagnati nazaj v lepo našo. Odpustiti tudi vse hrvate, ki ne živijo v R.Sloveniji in delajo pri nas. Naj jim Plehki, da delo v lepi naši.
brabusednet
19. 02. 2018 17.18
-1
Misliš,da so naši levičarji to sposobni naredit nikakor.Prej bo celi Piranski zaliv z Piranom vred Hrvaški.
mijavci
19. 02. 2018 17.47
+0
Rejtas ; bo težko ker smo jim pol slovenskih firm prodal, evo danes berem da so hrvati kupil še Sečoveljske soline, kako boš pol to izvedel.
Uporabnik113189
19. 02. 2018 18.18
+2
Če se je to zgodilo gre za še eno izdajalsko zgodbo, potrebno je poiskati imena in priimke udeleženih v tej zgodbi, da bomo vedeli koga zgrabiti. Vse to so posledice prodaje Mercatorja, janez je dejal da je bila to "napaka", naj dodam prekleto dobro je vedel kaj dela..
ivanblagi
19. 02. 2018 18.35
-1
Rejtas- Ne izganjaj delavcev iz SLO. Saj tudi zaradi njih imamo povečan izvoz in BDP. Samo treba jih je ožet dokler so sposobni za delo, ko pa niso več za delo pa MARŠ iz SLO!!!!
JApajaDAja
19. 02. 2018 16.52
+15
naj kr napenjajo-še z talijani hočejo konflikt, da bo mera popolna!
AlternativeFacts
19. 02. 2018 16.47
+5
Spet sanjajo z odprtimi očmi...Res tombi narod..no brain no tumor....
BUONcaffee
19. 02. 2018 16.32
-4
Nič skrbet dragi Slovenci. Kohel bo rešil zadevo kot se spodobi.
Brakedirt
19. 02. 2018 16.35
+8
nekdo jo pac mora, vi je niste bili sposobni resiti.
CIGU MIGU
19. 02. 2018 17.17
+2
caffe,a te dottore majerini in doktor sa pristhinske univerze pošilja na to spletno stran,ker si preveč sovražen do vseh in do vsega....srečno
Brakedirt
19. 02. 2018 17.23
+3
BUONcaffee
19. 02. 2018 16.19
-1
Edino lahko računamo še na Italijo.
BUONcaffee
19. 02. 2018 16.18
-6
Tej partijci so nas leta 1982 dobro zafrknili.
Brakedirt
19. 02. 2018 16.29
+9
BUONcaffee
19. 02. 2018 16.16
-5
Iz leta 1982. Očitno so tovariši vladali takrat.
Brakedirt
19. 02. 2018 16.30
+14
PIERREBRICE
19. 02. 2018 15.59
+33
Super! Schengen bo pa ostal pobožna želja Hrvatov!
Transformerji
19. 02. 2018 16.04
+30
Upam, da naši ne bodo še to zasrali......
BUONcaffee
19. 02. 2018 16.17
-3
AlternativeFacts
19. 02. 2018 16.49
+7
Zasrali so pri tebi, ker te niso funkcionalno opismenili....Kdo je zasral leta 1982? A ZN, ker je takrat sprejl konvencijo?
Edi Vidovic
19. 02. 2018 17.25
+4
Leta 1982 je bilo "more sivih Jugoslovena", zato na morju niso bile začrtane meje. Tako tudi ne v Piranskem zalivu, Kotorskem zalivu in ne Neumu. Meje so si izmislili hrčki.