Tujina

Hrvaški obrambni minister si je premislil in ostaja na svojem položaju

Zagreb, 24. 07. 2017 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški minister za obrambo Damir Krstičević je sporočil, da kljub drugačnim napovedim ostaja na svojem položaju. Zaradi izjav hrvaške predsednice Grabar-Kitarovićeve o počasnem pristopu vojske h gašenju požara pri Splitu je namreč prejšnji teden naznanil svoj nepreklicni odstop.

Potem ko je podpredsednik hrvaške vlade in minister za obrambo, upokojeni general Damir Krstičević prejšnji teden naznanil, da "nepreklicno odstopa" zaradi izjave hrvaške predsednice in vrhovne poveljnice hrvaške vojske Kolinde Grabar-Kitarovićeve, da bi vojska lahko prej prišla na pomoč gasilcem v boju z obsežnim požarom, ki je ogrozil vzhodna predmestja Splita, je danes sporočil, da ostaja na položaju. 

Premislil si je po "številnih pogovorih" s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem, ki je večkrat izjavil, da ne bo podpisal odstopa svojega tesnega sodelavca.

Kljub temu pa obrambni minister vztraja, da so pripadniki hrvaških oboroženih sil skupaj z ostalimi, ki so se spopadli s požarom, v gašenje katastrofalnega požara vložili nečloveške napore.

Hrvaški obrambni minister si je premislil in ostaja na položaju.
Hrvaški obrambni minister si je premislil in ostaja na položaju. FOTO: dnevnik.hr

Posebna Krstičevićeva zahvala premierju Plenkoviću

Na svoji uradni spletni strani je Krstičević izpostavil, da pri ponudbi za odstop ni bilo nobenih skrivnostnih razlogov niti motivov. Posebej se je zahvalil premierju Plenkoviću in njegovi podpori vsem projektom, ki jih je sprožil za krepitev hrvaške vojske ter izgradnjo izboljšanega sistema domovinske varnosti. Napovedal je, da bo v sodelovanju z ostalimi ministrstvi in predsednico države še naprej izvajal projekte, ki so pomembni za oborožene sile, varnost, napredek in gospodarski razvoj Hrvaške.

Plenković je kritiziral predsednico države zaradi izjav o vlogi vojske v požaru, oba pa sta zavrnila ocene medijev o ohladitvi odnosov med vlado in uradom predsednice. Tudi Grabar-Kitarovićeva je dejala, da imata s Plenkovićem različna mnenja o določenih temah, a dodala, da ni nobenih spopadov med njima. Nasprotovala je odstopu Krstičevića in dejala, da njene izjave niso bile usmerjene proti ministru za obrambo.

Krstičević je še napovedal, da bo v sodelovanju z ostalimi ministrstvi in predsednico države še naprej izvajal projekte, ki so pomembni za oborožene sile, varnost, napredek in gospodarski razvoj Hrvaške.

Požar pri Splitu je pokazal organizacijske slabosti

Požar pri Splitu je pokazal, da protipožarni sistem na Hrvaškem trpi zaradi organizacijskih slabosti, mnogi prebivalci s pogorišč med Omišem in Splitom pa so nezadovoljni zaradi potez pristojnih služb pri gasilskih akcijah.

Nevladne organizacije so za danes napovedale proteste pred sedežem splitsko-dalmatinske županije v Splitu, da bi opozorili, da je požar dodatno načel zaupanje v sistem. Proteste so naslovili Split gori ter poudarili, da je prednostna naloga sistema kakovost življenja in varnost ljudi.

Prve ocene kažejo, da je bilo zaradi požarov pri Splitu nekaj manj kot šest milijonov evrov škode, a celotne škode še niso sešteli.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
24. 07. 2017 17.44
+1
saj ga je Kitarovićka malo po glavici pobožala sedaj je pa uredu
korintos23
24. 07. 2017 16.31
+2
Odločitev po hrvaško!?!
brusalija
24. 07. 2017 16.31
+1
pa kpga briga kaj je na hrvaskem....
vicente
24. 07. 2017 16.13
+0
hrvati se morajo ponosno držat in hodit z dvignjenim nosom ker so so že čez grlo v dreku če spustijo nos gotovo
Kollerik
24. 07. 2017 15.57
+1
Uboga ružna njihova.... no sicer pa imajo ravno takšne politike, kot si to zaslužijo...vsekakor so njihovi svečkarji 100000 X slabši od naših..... zato pa....srečno pot v 70 milijardo luknjo v državnem proračunu.... :)))
dipe
24. 07. 2017 15.26
+6
Ni se premislu, ni niti mislu odstopit