Tujina

VIDEO: Vučić in Plenković o vprašanju srbsko-hrvaške meje in vojnih zločinih

Zagreb, 12. 02. 2018 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA/An.V.
Komentarji
253

Hrvaški vojni veterani, vojni invalidi ter vdove padlih vojakov so zasedli ulice v središču Zagreba, ki ga je obiskal srbski predsednik Vučić. Grabar Kitarovićeva in Vučić pa sta na skupni novinarski konferenci v uradu hrvaške predsednice izpostavila, da se nista pogovarjala o "bremenih zgodovine" obeh držav. Vučić pa se je srečal tudi s Plenkovićem.

Več videovsebin
  • Protest vojnih veteranov in vojnih invalidov v Zagrebu
    00:48
    Protest vojnih veteranov in vojnih invalidov v Zagrebu
  • Iz SVETA: Zaradi Vučića protesti na zagrebških ulicah
    02:06
    Iz SVETA: Zaradi Vučića protesti na zagrebških ulicah
  • Iz 24UR: Obisk srbskega predsednika v Zagrebu pospremili s protesti
    02:34
    Iz 24UR: Obisk srbskega predsednika v Zagrebu pospremili s protesti

Kljub sneženju in nizkim temperaturam je v Zagrebu danes vroče. Namreč, hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je sprejela srbskega predsednika Aleksandra Vučića, zaradi česar so se že zjutraj v središču hrvaške prestolnice na množičnem protestu zbrali člani združenja vdov padlih hrvaških vojakov in vojnih invalidov. Osrednji del protesta, ki se je začel ob 10. uri, je potekal na Trgu bana Josipa Jelačića v Zagrebu, sprva pa je bil načrtovan na Trgu svetega Marka med poslopjema vlade in sabora, a je hrvaška policija iz varnostnih razlogov začasno omejila dostop tja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na protestu se je zbralo nekaj sto protestnikov, ki so nasprotovali današnjemu uradnemu obisku Vučića na Hrvaškem zaradi njegovih velikosrbskih izjav med vojno na Hrvaškem, ki so jih tudi predvajali na shodu.

'Srbija mora odgovarjati za genocid na Hrvaškem in plačati vojno odškodnino'

To je vsebina enega od transparentov, ki so jih nosili protestniki. Ti so medijem povedali, da jih ne zanima morebitno Vučićevo opravičilo zaradi vloge v vojni na Hrvaškem, temveč zahteve hrvaških predstavnikov do Srbije, predvsem odškodnina zaradi razdejanja, ki so ga povzročili Srbi med vojno na Hrvaškem, ter, kot so zapisali, odgovornost za genocid na Hrvaškem.

Srečanje Vučića in Grabar Kitarovićeve je ujezilo hrvaške vojne veterane.
Srečanje Vučića in Grabar Kitarovićeve je ujezilo hrvaške vojne veterane. FOTO: AP

Protestniki nosijo gesla v spomin na tragedijo mesta Vukovar iz leta 1991, prav tako protestirajo proti hrvaški predsednici Grabar Kitarovićevi, ker da jih je "izdala" z vabilom Vučiću na dvodnevni obisk. Videti je zastave hrvaške obrambne zveze (HOS), na katerih je zloglasni ustaški pozdrav Za dom spremni. Ustaški pozdrav so na shodu vzklikali nekateri izmed govorcev in zbranih.

Med protestniki je bilo tudi nekaj saborskih poslancev iz vladajoče stranke HDZ in opozicijske stranke Most neodvisnih list.

Vojni veterani od Vučića zahtevajo opravičilo in odškodnino za škodo, ki so jo povzročili med vojno za domovino.
Vojni veterani od Vučića zahtevajo opravičilo in odškodnino za škodo, ki so jo povzročili med vojno za domovino. FOTO: Nova TV

Protestniki, ki so z negodovanjem sprejeli obvestilo policije o prepovedi shoda pred poslopjema vlade in sabora na Trgu svetega Marka, so z govorniškega odra napovedali, da se bodo napotili v tej smeri, dokler jih policija ne bo ustavila. Številne policijske enote so tako v pripravljenosti ob Trgu svetega Marka.

Grabar Kitarovićeva in Vučić v Zagrebu o številnih spornih vprašanjih

Grabar Kitarovićeva in Vučić sta na skupni novinarski konferenci v uradu hrvaške predsednice izpostavila, da se nista pogovarjala o "bremenih zgodovine" obeh držav, ampak sta poskusila iskati pot v prihodnost, ki bo zagotovila varnost in blaginjo vsem državljanom.

Hrvaška predsednica se je zavzela za nadaljevanje pogovorov. Državi sta po njenih besedah sposobni dvostransko reševati odprta vprašanja brez mednarodnih pritiskov. Dejala je, da se z Vučićem nista strinjala o mnogih odprtih vprašanjih med državama, a je določene premike možno pričakovati pri iskanju pogrešanih oseb iz vojne na Hrvaškem.

Srbska delegacija je sicer danes posredovala podatke o usodi treh oseb hrvaške nacionalnosti, izročili so tudi matične knjige iz kraja Dvor na Hrvaškem.

Grabar Kitarovićeva se je zahvalila Vučiću zaradi uveljavitve sklepov iz subotiške deklaracije, s katerimi so izboljšali življenje hrvaški skupnosti v nekaterih delih Vojvodine, a pričakuje premike tudi, ko gre za udeležbo predstavnikov hrvaške manjšine v parlamentarnem življenju Srbije na državni in lokalni ravni. Dotaknila sta se tudi sodelovanja v pravosodju.

Hrvaška podpira prizadevanja Srbije za vstop v Evropsko unijo

Poudarila je, da Hrvaška podpira prizadevanja Srbije za vstop v Evropsko unijo ter da so dobri odnosi med državama ključni tudi za varnost na jugovzhodu Evrope. Prav tako je dejala, da ni treba dovoliti osebam s političnega roba, da bi narekovali odnose med državama.

Kot možnost za sodelovanje v konkretnih skupnih projektih pa sta z Vučićem izpostavila posodobitev železniške proge med Zagrebom in Beogradom.

Vučić je med drugim izjavil, da imata državi popolnoma različna stališča, ko gre za reševanje spora o meji ob Donavi. Hrvaška vztraja pri katastrskih mejah, Srbija pa si prizadeva za sredinsko črto po strugi Donave.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Srbski predsednik je izpostavil, da bosta državi zahtevali pomoč mednarodnih sodnih in arbitražnih teles, če v dveh letih ne bosta uspeli dvostransko rešiti spora o meji, ker gre za eno ključnih odprtih vprašanj. Ne pričakuje, da bo Hrvaška ovirala srbska pristopna pogajanja z EU.

Kot je izpostavil, so se v Srbiji dogovorili, da v naslednjih sto dneh srbski predstavniki ne bodo žalili Hrvaške niti njenih predstavnikov, da bi tudi na ta način poskusili ustvariti vzdušje za izboljšanje odnosov. Povedal je, da se ni obremenjeval z današnjimi protesti proti njegovemu obisku v Zagrebu. Še enkrat je poudaril, da ni četnik ter da nihče iz njegove družine v zgodovini ni bil četnik niti nihče ni storil vojnih zločinov.

Zahvalil se je Grabar Kitarovićevi za prisrčen sprejem in odkrite pogovore, kot tudi za posredovanje pri organizaciji srečanja z zagrebškim nadškofom Josipom Bozanićem, s katerim se namerava danes pogovarjati o izboljšanju odnosov med katoliškimi in pravoslavnimi verniki v obeh državah.

Vučić se je srečal tudi s Plenkovićem

Vučić se je med dvodnevnim uradnim obiskom na Hrvaškem danes srečal tudi s predsednikoma hrvaške vlade in sabora Andrejem Plenkovićem in Gordanom Jandrokovićem. Tudi s Plenkovićev sta se posvetila vprašanju meje in se zavzela, da bi se do konca marca sestala skupna komisija za meje, ki se je zadnjič sestala leta 2011.

Plenković se je zavzel tudi, da bi obnovili pogovore glede sporazuma o vojni odškodnini in da bi se začeli pogovarjati o sporazumu za kazenski pregon in kaznovanje vojnih zločinov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vučić se je z Grabar-Kitarovićevo udeležil tudi popoldanskega hrvaško-srbskega gospodarskega foruma. V torek pa bo med drugim obiskal srbsko skupnost v sisaško-moslavški županiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (253)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Timy15
14. 02. 2018 12.43
+0
O vprašanju srbsko hrvaške meje kako se bo reševalo,bomo veliko slišali.Hrvaška Srbiji že obljublja,da v kolikor v dveh letih ne bo sporazuma o meji,bo to reševanje prepustila arbitraži EU,kar bo zopet najverjetneje s figo v žepu in vedno novimi zapleti.
DAEMONIUM
13. 02. 2018 22.53
+2
Apak to pa je res cudno, Pahor na Kosovu pa o tem ne porocajo niti Srbi, niti Hrvatje celo 24 ur o tem poroca le v videoposnetku ki ga ni mogoce komentirati saj je jasno da je proti temu zgresenemu obisku vecina Slovencev. Ta liberalisticna slovenska pokvarjena politika je tako pokvarjena da ni niti sporocila odlocitve Spanije, ki jo ne bo nikoli spremenila, da Kosovo ne more samostojno v EU apak le kot srbska pokrajina. Zakaj o tem niso seznanili slovenske javnosti?? Prav tako Kosovo nikoli ne bodo clani zdruzenih narodov, ker imajo Srbi na svoji strani Ruse in Kitajce, ki so danes tako mocno kot se nikoli do sedaj. In kljub temu, da Kosovo vodijo kriminalci, vojni zlocinci, se Pahor bog ve za katere interese, slovenske sigurno ne, slini po Kosovu! No se dobro da tega nihce ne ve!
Frane Šajn
13. 02. 2018 21.46
+0
TALE VUČIČ PA IMA DOBER ŽELODEC MORAM REČ!
Frane Šajn
13. 02. 2018 21.54
+1
NA NJEGOVEM MESTU NE BI STOPIL V TO GADJE GNEZDO DOKLER OBSTAJA KAMEN NA KAMNU, NE!
Sirius.2
13. 02. 2018 18.40
+4
Še dober da mi imamo prijatlje kot sta Tači in Haradinaj.Drugih itak ni.
Frane Šajn
13. 02. 2018 21.48
+1
JA JE POHAR ŠE BOLJ UTRDIL PRIJATELJSTVO, STE POSLUŠALI KAKO JO JE LOMIL PO ANGLEŠKO OČITNO JE ZA KOSOVCE TUDI TAKA DOBRA. VERJETNO SE JE TUDI ON NADEJAL ČASTNEGA DR. ICE CREAME! BOG VAS NIMA RAD IN KDOR JE TO OMELO VOLIL!
M_teorija
13. 02. 2018 15.53
+1
A kr brez vojvode Jovana!?
dipe
13. 02. 2018 14.46
+4
Zdej Erjavi ma možnost da Srbeposvetuje kako naj ,,mučkata,, pri arbitraži
kapljač1
13. 02. 2018 14.28
-2
"Tudi hrvaški Veterani se bodo morali navadit, da po vsaki vojni, gre življenje naprej!" Če ne bi bilo tako, Bi Nemce, Italijane, Romune, Bolgare, Madžare, Grke in domače Ustaše, Četnike, krščanske Domobrance , muslimanske legije, morali še danes metati iz države!
kapljač1
13. 02. 2018 14.30
+0
Oziroma bi Slovenci po vseh zapetih, morali "nogirati" še Hrvaško.
M_teorija
13. 02. 2018 15.46
+0
Ko bi vse naštete spravli v Noriško kraljestvo!? Valhala!?
M_teorija
13. 02. 2018 09.37
+2
Dejte no vučiča kriviti za VUKovar. Tam so bli večji volkodlaki!?
Frane Šajn
13. 02. 2018 21.51
+0
hotchilipoper
13. 02. 2018 09.35
-6
Med hrčki in srbi ne bo nikoli miru,to se vleče že stoletja
Frane Šajn
13. 02. 2018 21.52
+0
Z ZADNJO DMOVINSKO VSTAJO SO TO ŠE BOLJ ZAPEČATILI. KAKO PRAV JE IMEL JOVAN DUČIČ O NJIH V NJEGOVI ZGODOVINSKI PESMI!
Potnika
12. 02. 2018 22.54
+21
"Srbski predsednik je izpostavil, da bosta državi zahtevali pomoč mednarodnih sodnih in arbitražnih teles, če v dveh letih ne bosta uspeli dvostransko rešiti spora o meji, ker gre za eno ključnih odprtih vprašanj. Ne pričakuje, da bo Hrvaška ovirala srbska pristopna pogajanja z EU." Hrvaška očitno tudi Srbijo ujela na limance arbitraže. Pa da Srbija resno misli, da jih Hrvaška ne bo ovirala pri vstopu v EU. Ta pa je lopovska. Smeha polno.
BUONcaffee
12. 02. 2018 22.10
+8
Erjavec bo našel rešitev za Balkan.
kolbek460
12. 02. 2018 21.37
+13
To je pa na meji tragikomike ,,ustaša zmerja četnika in domobranec žali ustaša ,četnik podtikaka umore svojih rojako domobrancu,to je zblojena sod,,,drek naših družb ,,
marsikajve
12. 02. 2018 22.25
+3
bema1201
12. 02. 2018 22.53
-1
Na komuniste ste pa čisto pozabili. tudi oni pašejo zraven.
Salamandros
13. 02. 2018 11.10
-1
komunisti so pa še najbolj pokvarjeni od vseh naštetih :D
kaktusar1
13. 02. 2018 12.07
+3
posebno tisti, ki so se prelevili v slovensko demokratsko stranko
DAEMONIUM
13. 02. 2018 18.58
-1
Dejstvo je da so komunjare pobili vec slovencev kot tabeli, nemci in italijani. In na koncu stejejo samo mrtvi, torej so komunjare najvecji zlocinci. Je pa varianta, da so komunjsrski zlocini manj teski ker so bili zmagovalci.
Frane Šajn
13. 02. 2018 21.57
bema 1201 ko boš končno dojel kdo je zaklal Slovenijo 1991 verjemi se boš od sramu vdrl v zemljo!
kajpavzdevek
12. 02. 2018 21.20
+2
Jaz pa nimam prav nobenih problemov z hrvati pačeprav grem 2 krat na leto tja na morje. Opažam pa tud ogromno Hrvatov v tem hipu na slovenskih smučiščih in realno vidim da so tud oni čist OK. Kdo je zdaj tu nor ???!!!
marsikajve
12. 02. 2018 22.26
+4
marsikajve
12. 02. 2018 21.03
+3
Sem priviligiran Hrvat, ker nimam meje s Hrvaško...
Tanek_led
12. 02. 2018 20.45
-1
E moji rvati. EU to spremlja.
scorpion777
12. 02. 2018 19.59
+2
Raveno Čuvalo. Sploh veste kdo je to? Ali ima ta clovek spomenik ali ulico v Sloveniji?
optimist11
12. 02. 2018 19.50
+4
Predlagam, da lahko napiše vsak max. dva komentarja in napr. 4 replike. Pa saj se po vseh forumih pogovarjajo še samo plačani ljudje, da ustvarjajo mržnjo in blatijo drugače misleče.
Brabus
12. 02. 2018 19.30
+9
Ja, pa ja de, z srbi bodo šli v arbitražo. Prvo naj urvati plačajo pol arbitraže z nami, ali bomo spet mi vse požrli.
F-Minus
12. 02. 2018 19.48
+9
Hrvati bodo prej ali slej tako ali tako skasirali od vseh s katerimi imajo probleme. Pretvarjajo se že 25 let in si zmišljujejo neke pravljice, počasi bo vsega tega konec.
marsikajve
12. 02. 2018 19.28
+12
Žao, neki Hrvati z takimi nastopi, kažejo svoj necivilizirani obraz. Ta izraz pa je žal stanje trenutnega duha na Hrvaškem.
korintos23
12. 02. 2018 18.37
+1
Srbi se nimajo kaj bati za vstop v EU, Hrvati jim bodo pomagali pri tem, zelo.
Camil
12. 02. 2018 18.55
+6
Slovenci so najbolj posten narod neverjetno sekolec in drenikova pa sta hrvata
toldo1989
12. 02. 2018 19.10
+2
ja pa jansa pa hilda pa bavcar pa koprivnikar ki je trenutno v dubaju namesto da se pogovarja z sindikati,sami poštenjaki so slovenci,vprasite za mnenje avstrice nemce svicare o slovencih,poleg tega da so lopovi so še ovce