Tujina

Hrvaško sodišče zaradi 22 kg fižola poslalo policista v zapor

Zagreb, 14. 04. 2016 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

22 kilogramov fižola. Toliko je znašala podkupnina za hrvaškega policista, ki je v zameno uredil težave četverici Srbov, ki so na Hrvaškem delali brez ustreznih dovoljenj. Zdaj bo o fižolu sanjal za zapahi.

Bivšega namestnika načelnika vukovarsko-sremske policijske uprave Mata Kirchbauerja je osiješko sodišče obsodilo na leto dni zapora, ker je sprejel 22 kilogramov fižola podkupnine. Zaradi različnih kaznivih dejanj je bilo obtoženih 13 oseb, med katerimi je bilo sedem policistov, a je večina dobila pogojne kazni. Sodba sicer še ni pravnomočna.

fižol
fižol FOTO: Reuters

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je več mesecev skrivnostno nadziral mrežo policistov zaradi suma različnih kaznivih dejanj, kot je "urejanje" prometnih in drugih prekrškov znancem in prijateljem. Sodišče v Osijeku je vse obtožence spoznalo za krive, a je edino Kirchbauerja obsodilo na brezpogojno zaporno kazen zaradi fižola.

Kirchbauerjevega brata Antuna, tudi policista, so obsodili na leto dni zapora, a bo namesto zaporne kazni opravljal javna dela, tako kot Miroslav Novaković, ki je podkupil Mata Kirchbauerja s fižolom.

Novaković je nabavil 22 kilograma fižola za Kircbauerja, ki je uredil težave četverice državljanov Srbije, ki so delali na Hrvaškem brez ustreznih dovoljenj. Fižol naj bi naročil za prvomajsko proslavo, ki jo je lokalni SDP organiziral leta 2013. Primopredajo fižola so posneli med policijskim nadzorom Kirchbauerja.

Bivšega šefa vukovarske policije Blaža Topalovića je sodišče zaradi zlorabe položaja in pooblastil obsodilo na devet mesecev zapora, ki jih bo moral prestati, če bo v naslednjih treh letih ponovil kaznivo dejanje.

Javna dela bodo morali opravljati tudi preostali štiri policisti ter ostali obtoženci, med katerimi je tudi direktor zdravstvenega doma v Vinkovcih. Vse policiste so medtem vrnili v službo, Topalović pa se je upokojil.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mejduš
15. 04. 2016 09.06
+1
Policaji so na fronto šli mati jim je fižola skuhala policaji so se fižola nažokali da so bol kanoni pokali
enakostzavse
15. 04. 2016 08.40
Ta hrvatar je dobil arest ker je pomagal srbom in ne zaradi 22 kil podkupnine v obliki fižola. V hrčkovih zaporih se mu nič kaj dobro ne piše.
puspan
14. 04. 2016 16.08
Prehud zadah je ustvarjal.
MaJya
14. 04. 2016 15.36
+2
Jaooo boze ; )))
bossanoga
14. 04. 2016 12.21
+3
Bogi revež, fižol so mu vzeli in ga zaprli. Pa je ostal brez municije!
piuski
14. 04. 2016 12.03
-1
pa bo pasulče v zaporu.
Bofur
14. 04. 2016 10.56
+36
Policist je lahko srečen, da ga niso na Hrvaškem "zaradi pomoči Srbom" obsodili na 20 let zapora. To je pa res eden najhujših zločinov proti hrvaški državi. A ni bilo podobno v Sloveniji, ko so zaposlenega na AMZS zaradi podkupnine v višini 20 evrov, poslali v zapor ??? To je pa podobno kot v Sloveniji, če dobiš za "podkupnino" fižol, ne plačaš parkiranja ali zamudnih obresti ali dolga vodovodu, greš v zapor kot največji kriminalec. Če pa sprejmeš podkupnino v višini nekaj milijonov evrov. utajiš davke v višini nekaj 20 milijonov evrov, izkoriščaš delavce in jim ne plačuješ prispevkov, ne plačaš davka za prestižno jahto, gre za hrvaško (krivo)sodje za dejanja, ki jih ni mogoče kaznovati, saj v zakonu ni konkretno zapisano, da je več milijonska podkupnina kazniva.