Tujina

Hrvati se spominjajo žrtev Vukovarja, Srbi Nevihte

Zagreb/Beograd, 18. 11. 2012 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Hrvaškem so se spomnili žrtev Vukovarja, slovesnost pa je letos minila v luči oprostitve generalov Gotovine in Markača, slednji se je dogodka tudi udeležil. Medtem pa so se Srbi spomnili žrtev Nevihte, za smrt katerih sta bila obtožena prav oba generala.

Hrvati so se spomnili žrtev Vukovarja.
Hrvati so se spomnili žrtev Vukovarja. FOTO: Reuters
Več kot 50.000 ljudi je na osrednji slovesnosti v Vukovarju s polaganjem vencev in molitvami obeležilo dan spomina na žrtve padca Vukovarja pred 21 leti, ki so ga 18. novembra 1991 po trimesečnem obleganju zasedle enote tedanje jugoslovanske armade in srbskih prostovoljcev.

Bitka za Vukovar se je začela 25. avgusta 1991, končala pa se je 18. novembra z zlomom obrambe mesta, ki ga je branilo približno 1800 pripadnikov zbora narodne garde, policije in prostovoljcev. V agresiji je bilo do padca mesta po podatkih vukovarske bolnišnice ubitih 1624 ljudi, ranjenih pa več kot 2500. Srbske sile so v koncentracijska taborišča odpeljale okoli 7000 ujetih vojakov in civilistov, iz mesta pa so pregnale okoli 22.000 prebivalcev.

Po okupaciji Vukovarja so srbske sile zagrešile tudi enega najhujših množičnih zločinov med vojno na Hrvaškem, ko so umorile več kot 260 ljudi, večinoma hrvaških ranjencev in bolnikov iz vukovarske bolnišnice.

Skupni venec za vse žrtve Vukovarja je v imenu hrvaškega predsednika, vlade in sabora položil predsednik Ivo Josipović. Ob njem sta bila premier Zoran Milanović in predsednik sabora Josip Leko. "Državni vrh in vsi ostali smo prišli v Vukovar, da se spomnimo nedolžnih žrtev in trpljenja, pa tudi da obljubimo otrokom, da se kaj podobnega ne bo nikoli ponovilo," je poudaril Josipović.

Med ljudmi, ki so se sprehodili po pet in pol kilometra dolgi spominski poti od vukovarske bolnišnice do pokopališča žrtev vojne, je bil tudi v petek na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije oproščeni hrvaški general Mladen Markač. "Še sem poln vtisov in neskončno srečen. Zdaj sem na prostosti in obkrožen z velikim številom ljudi, ki so bili vedno ob meni in ob generalu Anteju Gotovini. Danes smo vsi skupaj, vsa srca bijejo enotno," je ob tem dejal Markač.

Srbi pa so se po oprostitvi generalov spomnili žrtev Nevihte.
Srbi pa so se po oprostitvi generalov spomnili žrtev Nevihte. FOTO: Reuters

Gotovina se je medtem zahvaljeval Mariji

Gotovina, ki ga je haaško sodišče tako kot Markača v prizivnem postopku v petek oprostilo, se pohoda ni udeležil, saj je že v soboto dejal, da bodo še priložnosti, da se v prihodnjih dneh pokloni spominu soborcev.

Gotovina je namreč danes obiskal romarsko svetišče v Mariji Bistrici. Zaobljubil se je namreč, da se bo prvo nedeljo po izpustitvi iz zapora poklonil Materi Božji v Mariji Bistrici, kar je danes tudi storil. V Vukovar pa naj bi se podal v prihodnjih dneh.

Srbija: Oprostitev generalov ovira napredek Balkana

V Srbiji, kjer z odločitvijo haaškega sodišča o izpustitvi Markača in Gotovine, ki ju je sodišče najprej spoznalo za kriva, niso zadovoljni, pa je v Beogradu danes potekala maša za žrtve Nevihte.

Razen župana Beograda Dragana Đilasa se je sicer ni udeležil nihče od srbskega političnega vrha. "Brez jasnega odgovora, kdo je kriv za vse te nesrečne ljudi, ne bo razvoja regije, niti iskrene pomiritve, ne bo razvoja Balkana," je po maši novinarjem dejal Đilas.

Predsednik združenja begunskih društev Srbov s Hrvaške Milojko Budimir pa je pred mašo dejal, da osvoboditev Gotovine in Markača "zagotovo ne bo prispevala k pomiritvi in normalizaciji odnosov s Hrvaško". "Zdaj se bo lahko položaj Srbov, ki so ostali na Hrvaškem, še poslabšal," je izrazil bojazen. Poudaril je še, da je odločitev haaškega sodišča omogočila, da se Hrvaška "čista" pridruži EU, a je hkrati razočarala Srbijo in Srbe oddaljila od poti v EU".
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondanaked
19. 11. 2012 01.33
+7
v vojni pac ni za pricakovati pravico ! zouu
hladni_tus
19. 11. 2012 00.59
-2
Že od vsega začetka je bilo vsakomur jasno, da zoper hrvaške generale ni prav nobenega dokaza, še več, vsi dokazi so bili na strani hrvaških generalov. Zato pa so si izmišljali neka "prekomerna granatiranja", "topniške dnevnike". Ni kaj, stvari na koncu pridejo na svoje. Zato se bodo srbi, če le imajo v sebi vsaj trohico človeškega, hrvaškima generaloma opravičili, hrvatom pa čestitali za zmago.
scorpion777
19. 11. 2012 01.09
+6
kot da bi jaz napisal! Bravo! Še en podatek: hrvaška generala sta bila sprva obsojena na dolgoletne kazni zaradi reci piši 65 granat ki so padle iz izmišljenega haaškega standarda 200 metrov! Vse ostalo je bila konstrukcija okoli prekomernega granatiranja! Še dobro da so se američani zbunili zaradi pravila 200 metrov ki ga je nemogoče doseči še danes, kaj šele leta 1995
ServerAUTOMATIC
18. 11. 2012 23.27
-4
Kako spremeniti šefe?Če se z šefom v službi ne razumete ga vzljubite. Vsak večer preden zaspite misite na njega in iščite v mislih njegove dobre lastnosti. Vse kar vam je všeč pri njem. Na začetku vam bi teško a počasi se vam bodo dobre stvari o njem kar pojavljale v vaših glavah.Mogoče vam je všeč njegov smisel za humor, izgled, hoja, govor, imidž, avto......To počnite 30 dni vsak večer. Naštejte vsaj tri njegove dobre lastnosti vsak večer in imejte dobre občutke.In zgodil se bo čudež:Ne bo vam več težil, hvalil vas bo, manj dela vam bo nalagal, všeč mu boste postali, ščitil vas bo,....mogoče vam bo povišel plačo.To deluje, verjemite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!To vajo lahko počnete z vsemi ljudmi, tudi vašim partnerjem, če ste v slabih odnosih po jih bi radi izboljšali.
almeding
18. 11. 2012 23.23
+59
No najprej en lep pozdrav vsem skupaj na tem forumu. Moral sem se namreč regestrirati, ampak samo iz razloga, da objasnim določene stvari. Prihajam iz mešanega zakona torej iz srbsko-hrvaškega zakona. Rojen sem in celo svoje otroštvo sem preživela na Hrvaškem. Na Hrvaškem je bilo nekoč pred vojno zelo lepo življenje. Življenje brez presodkov, življenje brez kakršne finančne stistke, življenje kjer so se ljudje vseh nacijonalosti mešali kot moj oče in mati. In nato je napočila vojna. Moj oče in nekaj mojih sorodnikov so bili vojaki, ki so se borili, proti okupatorju ( proti vojske JLA). To je bil eden izmed najbolj travmatičnih in groznih prizorov, gledati kako rušijo tvoje domove, trepetanje ali boš dočakal svoje jutri ali ne. Res zelo grozen občutek. V tistem trenutko, mi je res prišlo da zasovražim vse Srbe, ne glede na to, da je tudi moja mati Srbkinja. Nato je prišla 95, po mojem še bolj grozna izkušnja. Moji teti, ki je Srbkinja, so zažgali hišo, z njenim 4 letnim otrokom vred. Pravzaprav to je bila cela vas, kjer so bili večinoma Srbi, tam so se res dogajale grozne stvari, od matretiranja starcev, žensk, otrok. Ko se je vse skupaj to končalo, je v meni vladal, nek miks emocij, izgubljenost, negotovost, ker sem bil jezen na obe strani. Življenje je bilo po vojni, na tistem območju, kjer smo izhajali nemogoče. Kmalu smo se preselili v Zagreb, nato sem pa sam pristal v Sloveniji, ker tam ni bilo več moč zdržati. Kaj hočem povedati, da so vsi, bili na nek način žrtve v tej vojni. Izmanipulirane so bile obe strani in so še danes i to je res grozno. Veliko mešanih zakonov, ne zdržijo ravno zaradi pritska okolice, zaradi predsodkov, zaradi podobnih frustrirancev. Če me danes vprašate katero stran imam rajši se ne bi mogel odločiti samo za eno. Imam rad svojo Hrvaško in svojo Srbsko stran. In zelo mi je hudo, ko berem res grde stvari o Srbih, na tem portalu, ker v končni fazi niti malo niso slabi ljudje, politika pa iz dneva v dan skrbi za slabšanje odnosa. Sem se pa razpisal, amppak sem moral. Moja slovenščina še sicer malo peša, ampak prosim brez zamere ob kakšni slovnični napaki. Lp.
Seljako1899
18. 11. 2012 23.27
+20
svaka čast za komenatar krivi so vsi enako in ni noben večja žrtva od druge dokler se nebo sodilo vsem enako pravice na tem svetu nebo do takrat pa bo tud tako sovraštvo prevladovalo...
Seljako1899
18. 11. 2012 23.34
+4
Uros politika je najhujša tega se neda rešit na normalen način dokler se vodilnih ne popoka tko k je naredu legija v srbiji...
pe?navodo
18. 11. 2012 23.35
-6
HAWX, Jezus Kristus ni kriv za vojno ker mi ne živimo v Njegovem kraljestvu ampak v kraljestvu satana. Torej vsi ki se tega ne zavedate častite satana. Čist enostavno ko pasulj.
atke
18. 11. 2012 23.51
-7
tudi mi je žao da je rabilo prit do balvan revolucije. ampak je to bilo. in hrvati niso imali kaj kot se branit.
anja.mih
19. 11. 2012 00.46
+3
havanah ti kot da imaš cilj da bi folk zasovražu tvoje hrvate ampak naprimer jaz ne ocenjujem naroda po takih čudakih kot si ti
specifikator
19. 11. 2012 07.15
+1
meni se pa zdi da je gospod kar prav napisal...v nobeni vojni ni dobrih pa slabih...še en primer je Syria...
dalmatic
19. 11. 2012 10.57
almeding iz katerega mesta na hr si??vukovara??
ServerAUTOMATIC
18. 11. 2012 23.12
-3
Se vam je kdaj zgodilo, da ste se zaljubili v žensko , njej pa ste šli na živce? Veste zakaj? Ker ste razmišljali negativno o drugih.
ServerAUTOMATIC
18. 11. 2012 23.16
-2
ServerAUTOMATIC
18. 11. 2012 23.10
-3
Največja obramba je, da vzljubiš sovražnika in on te bo vzljubil nazaj. Res to deluje, probajte še vi.
srpko
18. 11. 2012 23.14
+6
ServerAUTOMATIC
18. 11. 2012 23.03
+7
Molimo za vse žrtve te vojne!!!!!!!!
solofork
18. 11. 2012 22.58
+10
To niti približno ni enako. Hrvati se spominjajo žrtev pobojev, ki so jih srbi izvajali nad civilisti in ranjenimi vojaki. Srbi pa jokajo, ker so mogli ven iz države, ki so jo okupiral...
solofork
18. 11. 2012 23.07
-4
sej ndh je bla tut do zemuna pa zdej nben ne joka k je tm srbija. sej so si sami krivi kva so se pa zečel tkoy priseljevat k je blo območje zavzeto. Drgač smo pa vidl kva so delal po balkanu srbi tko da so use nasprotje od nebeškega naroda
HAWX
18. 11. 2012 23.12
+11
No havanah če so tam že od časa turkov kako so pol lahko okupatorji?
solofork
18. 11. 2012 23.14
-3
RedStarBelgrade dej mal bl u izi... probal ste se širt 21 let nazaj pa vam je 3x spodletel v 1 vojni... good game
solofork
18. 11. 2012 23.15
-1
hawx to kar si ti napisu usak otrok obrne tko kokr njemu paše...
atke
18. 11. 2012 23.32
-7
no dobro. spreminjam besedo okupator v besedo separatist. za kaj se ti havtaš. vse je to isto. mi smo se rešili 200.ooo srbov v 3 dni. pa še zgrešili nismo. pa še ratna odšodnina nam pride. sam to je pomembno.
Juzni
18. 11. 2012 22.19
+0
NDH=Hrvaska 2012.
povanpireni
18. 11. 2012 22.12
+2
Tudi, ko so se morali umaknit s Kosova, so dvigovali tri kremlje in urlali "pobedili smo" a Nato im je pošiljal krmače po trofazijadi.
anja.mih
18. 11. 2012 22.04
+1
ServerAUTOMATIC
18. 11. 2012 21.54
+12
Vukovar, kljub padcu meste je velik poraz za srbsko vojsko. Velika premoč in velika izguba, pa nekajmesečno obleganje dokazuje nesposobnost srbskih generalov. Poboji pa so strahopetno dejanje srbskih oboroženih sil, katerih Hrvati nikoli ne bodo pozabili. *
Zagreb..Rocks
18. 11. 2012 22.05
+3
ServerAUTOMATIC
18. 11. 2012 21.50
+15
Če nebi bilo agresije Srbov na Hrvaško, tudi Nevihte nebi bilo. Najprej teče zajec nato pa lisica!
Tonček Balonček
18. 11. 2012 21.53
+11
Če ne bi bilo nemške in italjanske olupacije, tudi domobrancev in povojnih pobojev ne bi bilo.
ServerAUTOMATIC
18. 11. 2012 22.01
+9
Tudi nemški civilist nebi umrli po nepotrebnem. Spomnimo, da so zavezniki nemčijo bombardirali noč in dan.
ServerAUTOMATIC
18. 11. 2012 22.05
+4
Tudi komunistične krvave revolucije nebi bilo.
I G N O R A N T
18. 11. 2012 21.34
+4
Kdaj bo ta folk ugotovil da se je slo samo za denar?
Tonček Balonček
18. 11. 2012 21.54
+2
Turboslav_Pšeni?nik
18. 11. 2012 21.28
+28
Vukovar je največja sramota za Srbijo, nekaj tisoč hrvatov se je tri mesece upiralo 50 tisoč do zob oboroženim pripadnikom Srbske JLA in njihovim paravojaškim enotam. Mesto so bombardirali dan za dnem iz kopnega in iz zraka, na koncu je bilo totalno porušeno kot Hirošima ali pa Stalingrad. Še posebej zavzeto so bombardirali bolnišnico, kljub temu, da je bil na strehi položen velik rdeči križ in so se tam zdravili tudi Srbski ranjenci. Ko pa je mesto dokončno padlo se je pa zgodilo nekaj nepredstavljivega osebje bolnišnice in ranjence so strpali v avtobuse in jih odpeljali na Ovčaro, kjer so jih mučili in na koncu ubili. To, da so se spravili nad ranjence in jih je največja sramota za nek narod po drugi svetovni vojni. To ni nobeno herojstvo temveč strahopetno dejanje nevredno človeka, skratka madež in sramota.
Pecikltigr
18. 11. 2012 21.43
+8
povanpireni
18. 11. 2012 22.08
-1
anon_imus
18. 11. 2012 21.13
+8
ne gre se za to kdo je začel vojno... ne gre se za to kdo je koga okupiral ..... tisti, ki ubija civile je VOJNI ZLOČINEC in NE HEROJ..... se pravi... zločinci so in SRBSKI in HRVAŠKI generali, ki bi morali odgovarjati za zločine, ki jih je počela njihova vojska.... rezultat sodišča pa ni nič drugo kot enostransko politično reševanje problema, morda celo kakšna korupcija... očitno je nekdo, ki mu paše takšen izid sodbe.... NI PA TO PRAV IN NI POŠTENO IN NIKOLI NE BO POŠTENO! Je pa to sedaj za vedno tako in čez 500 let, ko se bodo učili o tej vojni, bodo v vseh učbenikih po evropi in svetu meli zapisano le eno stran zgodbe.. in ne me narobe razumet, nič nimam proti mejam republike Hrvaške ali pa proti Srbom... ampak tak pač je.... etnično čiščenje na Hrvaškem JE BILO.., z obeh strani, morda nekoliko bolj uspešno nad Srbi, ki jih je zdaj na Hrvaškem par procentov, pred vojno pa jih je bilo 20 (se mi zdi, rečmo +-5 procentov)..
Pecikltigr
18. 11. 2012 21.20
-3
Tonček Balonček
18. 11. 2012 21.05
-4
Pahor ima še vedno krvave roke saj je SD naslednic ZKJ!
Principat
18. 11. 2012 20.14
-5
joj , najnovejše danes so našli topniške dnevnike iz teh operacij vso dokumentacijo o porabi arzenala ampak zdaj več ne pride v poštev
Pecikltigr
18. 11. 2012 21.23
+7
A to v Beogradu? Jih je kiri meu pod pojštrom?
s007
18. 11. 2012 20.04
-1
Najbol žalostno pri teh zgodbah je, da so zaprti in bodo obsojeni le Srbi, ostali so pa prosit. Če pogledamo, da sta Karadžić in Mladić delala sranje, mi samo ni jasno kako potem npr. Gotovina in Markač zaslužita prostost? V teh vojnah ni kriva nikoli samo ena stran ampak je za vojno potrebno dve ali več strani in vsi so delali sranje in vse bi bilo treba zapreti, med drugimi tudi določene američane in evropejce, ki so to spodbujali. Gotovina in Markač sta heroja za hrvate, Karadžić in Mladić pa za srbe.... vse skupaj je ena velika farsa in nepravica, kot vsepovsod drugje...na žalost!
MAREXAVI
18. 11. 2012 20.14
-4
kim llsung
18. 11. 2012 20.28
+6
okupatorju so vedno sodili!! res pa je,da tudi hrvati,muslimani niso glih nedolzni,ce pa gledas na haag prvo bi tam morali biti bush,tony,clinton-clintonova,obama,sarkozy.......potem se lahko pogovarjamo o pravici do takrat pa_____
HoS
18. 11. 2012 20.57
+5
Kaj se kje videl da se je sodilo "zaveznikom" po II svetovni vojni? Bingljali so le okupatorji
Pecikltigr
18. 11. 2012 21.02
+21
Karadžić in Mladić sta napadla Hrvaško. Gotovina in Markač sta BRANILA Hrvaško. To je vsa razlika. Da pa drug drugemu niso ponujali čaja in keksov, smo lahko videli...
Boštjan Che
18. 11. 2012 20.00
+0
Kaj sem napisal žaljivega, da me brišete?!?!
Pecikltigr
18. 11. 2012 21.03
+1