FOTO in VIDEO: Generala doma, v hrvaških mestih slavijo

Pritožbeni svet haaškega sodišča je oprostil Anteja Gotovino in Mladena Markača, ki sta bila lani obsojena na 24 oziroma 18 let zapora. Oba sta bila izpuščena na prostost in sta se že vrnila na Hrvaško. Na Trgu bana Jelačića ju je pričakalo več deset tisoč ljudi. Generala sta se ob tem zahvalila vsem, ki so ju podpirali, in poudarila, da morajo zdaj gledati v prihodnost.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (14)

 • Ante Gotovina in Mladen Markač ob izreku oprostilne sodbe
 • Slavje na Trgu bana Jelačiča
 • Slavje na Trgu bana Jelačiča - 1
 • Slavje na Trgu bana Jelačiča
 • Slavje na Trgu bana Jelačiča
 • Podporniki Anteja Gotovine
 • Slavje na Trgu bana Jelačiča
 • Slavje na Trgu bana Jelačiča - 4
 • Slavje na Trgu bana Jelačiča - 3
 • Slavje na Trgu bana Jelačiča - 2
 • Slavje na Trgu bana Jelačiča
 • Letalo, s katerim sta Gotovina in Markač prispela na Hrvaško
 • Gotovina in Markač
 • Gotovina in Markač

Pritožbeni svet haaškega sodišča, ki je obravnaval pritožbi hrvaških generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača, ki sta bila aprila lani obsojena na 24 oziroma 18 let zapora zaradi vojnih zločinov med vojaško operacijo Nevihta leta 1995 in po njej, je pritožbi sprejel in odločil, da je treba Gotovino in Markača spustiti na svobodo. Sodnik Theodor Meron je povedal, da pritožbeni svet Gotovine in Markača ne more obsoditi na podlagi alternativnih oblik odgovornosti. Pritožbeni svet je sestavljalo pet sodnikov. Poleg 82-letnega Merona še Maltežan Carmel Agius, Jamajčan Patrick Robinson, Turek Mehmet Güney, Italijan Fausto Pocar. Proti osvoboditvi generalov sta glasovala Agius in Pocar.

Srbi so z odločitvijo haaškega sodišča nezadovoljni.

Pritožbeni svet haaškega sodišča Gotovine in Markača ni spoznal za kriva sodelovanja v zločinskem dejanju, katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbske prebivalce z območij na Hrvaškem. Zavrnil je tudi prvostopenjsko oceno, da je hrvaška vojska prekomerno bombardirala mesta v nekdanji Republiki Srbski krajini ter da to ni imelo za posledico izgona in deportacije prebivalstva.

Meron je poudaril, da Gotovina in Markač tudi nista kriva poveljniške odgovornosti zaradi kaznivih dejanj izgona, deportacij, ropov, uničevanj, umorov, nečloveških dejanj in okrutnega ravnanja med operacijo Nevihta in po njej.

To je končna odločitev. Tožilstvo lahko zahteva revizijo odločitve, vendar pa mora za to priložiti zelo trdne dokaze, verjetno tudi kakšno dodatno pričo.

Generala na domačih tleh

Oba generala je pred zaporom pričakalo več deset Hrvatov, ki so vzklikali: "Bravo!" Gotovina jim je iz avtomobila s prstoma pokazal znal "V", ki simbolizira zmago. Prepeljali so ju na letališče v Rotterdamu, od koder sta nato poletela proti Zagrebu.

Mladen Markač

Mladen Markač po izreku oprostilne sodbe. (Foto: Reuters)

Hrvaška vlada je po razsodbi na Nizozemsko po osvobojena generala poslala letalo, na katerem sta bila dva ministra, pa tudi žena Anteja Gotovine Dunja Gotovina. Markačeva soproga Mirjana Markač je bila v času razglasitve sodbe v Haagu in je bila tudi z njim na letalu.

Letalo je iz Rotterdama poletelo ob 14.30, v Zagrebu je pristalo okoli 16. ure. Generala so pričakali premier Zoran Milanović, predsednik sabora Josip Leko, general Ivan Čermak in še nekateri visoki častniki hrvaške vojske. Generala sta se, potem ko sta stopila na hrvaška tla, rokovala z delegacijo, ki ju je pričakala. Gotovina in Markač sta nato razkrila hrvaško zastavo in se z delegacijo fotografirala.

Na letališču je Gotovina dejal, da ni pričakoval, da bo oproščen, in da se zdaj počuti sijajno.

Pred poslopjem letališča se je zbralo več sto državljanov, ki so mahali s hrvaškimi zastavami in klicali: "Ante! Ante!" Želeli so med prvimi pozdraviti oproščena generala.

Po prvih pozdravih in objemih sta se generala v koloni vozil odpeljala proti Trgu bana Jelačiča, kjer ju je pričakalo več deset tisoč ljudi. Ob njunem prihodu je zavladala prava evforija. Ljudje so vzklikali in prepevali, generala pa sta se povzpela na oder, odkoder sta nagovorila zbrano množico.

Ob prihodu na trg je najprej Gotovina nagovoril zbrane. Dejal je, da sta z Markačem vesela, da so na trgu zbrani skupaj. Poudaril je, da je to njihova skupna zmaga. "To je pika na i in vojna je stvar preteklosti, obrnimo se v prihodnost. Prihodnost je v naših rokah," je dejal.

Zahvalil se je tudi državnim institucijam, ki so njemu in Markaču stale ob strani, ko sta bila v Haagu. Posebej se je zahvalil predsedniku Hrvaške, predsedniku vlade, obrambnemu in zunanjemu ministrstvu in hrvaškemu veleposlaništvu v Haagu, kjer so jima pomagali. "Prihodnost je pred nami in prihodnost je v naših rokah. Hvala vsem!" je še dejal general.

Tudi Markač se je zahvalil vsem, ki so jima stali ob strani. "V srcu sem vedno nosil svojo domovino in domovina ste vsi vi," je rekel. "Vedel sem, da nisem sam, zato mi je bilo lažje," je še dejal. Poudaril je, da je najpomembnejše to, da so pokazali, da je Hrvaška častno branila svoje ozemlje. Povedal je, da je srečen, ker lahko kjer koli v svetu rečejo, da so brez madeža obranili svojo domovino. Dejal je, da bodo lahko v tujini s ponosom govorili, da je njihova domovina Hrvaška. "V vojni smo dosegli veličastno zmago, zmago, ki bo šla v svetovno zgodovino. Hrvaška je svobodna. Vsem iskrena, iskrena hvala. Naj za vedno živi Hrvaška," je končal svoj govor.

Generala sta nato odšla k maši v zagrebško katedralo. Zagrebški nadškof Josip Bozanić je imel pozdravni govor, v katerem je povedal, da so mesece molili za ta dan. Po maši sta se Gotovina in Markač srečala s predsednikom Hrvaške Ivom Josipovićem.

Gotovina in Markač

Generala sta nekaj po 16. uri stopila na hrvaška tla. (Foto: Reuters)

Presrečni obe ženi

Takoj po izreku sodbe pa je Markač po pisanju hrvaških medijev dejal: "Bog je." Gotovina pa se je prek svojega odvetnika Luke Mišetića zahvalil vsem, ki "so omogočili, da se je današnji dan zgodil". Mišetić je povedal, da je bilo pravici danes zadoščeno. "To je zelo pomembno za Hrvaško in resnico o osamosvojitveni vojni. Nobeno resno sodišče ne bi moglo sprejeti odločitve, kakršno je sprejelo prvostopenjsko sodišče. Kar je najpomembneje, to je dan Anteja Gotovine in Mladena Markača," je dodal.

Dunja Gotovina je za hrvaške medije povedala, da je presrečna zaradi odločitve sodišča. Razsodbo je spremljala doma v Zagrebu, po vsej verjetnosti pa naj bi z vladnim letalom odpotovala v Haag in se od tam vrnila skupaj s svojim možem.

Tudi Mirjana Markač je povedala, da je presrečna. Odločitev sodišča je spremljala v Haagu. Dejala je, da v tem trenutku ni pomembno, kako se bo njen mož vrnil domov, ampak je pomembno le to, da je oproščen. "Ne morem verjeti. Med izrekom sodbe so se mi tresle noge," je še povedala.

Gotovina in Markač

Veselje ob vrnitvi v domovino (Foto: Reuters)

Odzivi političnega vrha

Odločitev dokazuje, da Hrvaška ni zagrešila etničnega čiščenja, osamosvojitvena vojna pa je bila pravična in upravičena, je dejal hrvaški predsednik Josipović. Dodal je, da sodba kaže tisto, kar so na Hrvaškem verjeli že vsa leta. "Hrvaška ni odgovorna za zločine posameznikov, nosi pa odgovornost, da vse zločince kaznuje," je še opozoril in državljane pozval, naj odločitev proslavijo dostojanstveno.

Hrvaški premier Milanović je po izreku sodbe povedal, da je črta med resnico in neresnico tanka, kar kaže tudi zelo tesen izid članov senata (3 : 2). "Hrvaška bo svojo dolžnost pravice izpolnila. Markaču in Gotovini hvala, ker sta to zdržala za Hrvaško. To bosta sicer težko razložila svojima družinama," je v kratki izjavi povedal premier. Dodal je, da so bile v vojni storjene tudi napake, za katere pa Gotovina in Markač nista odgovorna. Z odločitvijo haaškega sodišča se je seznanil tudi sabor, poslanci pa so ob tem vstali in zaploskali.

Tudi obrambni minister se je razsodbe razveselil. "Zdaj imamo tudi na papirju potrditev, da med osamosvojitveno vojno ni bilo storjenih zločinov," je dejal Ante Kotromanović, ki je z vladnim letalom odpotoval v Haag po oba generala.

Slavje na Trgu bana Jelačiča

Slavje na Trgu bana Jelačiča po izreku razsodbe (Foto: Reuters)

Z njim je tudi minister veteranov osamosvojitvene vojne Predrag Fred Matić, ki je komentiral, da se je končno zgodilo tisto, kar je Hrvaška vedela ves čas. "Ves svet zdaj ve, da je bila vojna osamosvojitvena in da je bila Hrvaška izpostavljena agresiji," je dejal Matić, ki bo skupaj z obrambnim ministrom odpotoval v Haag.

Nekdanja premierka Jadranka Kosor je odločitve vesela, hkrati pa je povedala, da je sodišče zelo natančno presojalo o prav vsaki točki obtožnice.

Nekdani notranji minister Tomislav Karamarko, ki je bil leta 2005, ko so prijeli Gotovino, šef tajnih služb, pa pravi, da je to velik dan za Hrvaško. "Dva generala sta postala simbol pravice. Vesel sem, da se vračata," je dejal in dodal, da sodba predstavlja novo Nevihto.

General Čermak, ki je bil pred haaškim sodiščem tako kot Gotovina in Markač obtožen vojnih zločinov, na koncu pa je sodišče ugotovilo, da je nedolžen, je za Novo TV povedal, da mu je ob izreku sodbe skoraj počilo srce. Meni, da se sodišče ni ukvarjalo s politiko, hkrati pa je zatrdil, da je to velika stvar za vso Hrvaško.

Bozanić se je po izreku sodbe zahvalil Bogu in "vsem, ki so se borili za resnico".

Šuklje: Imeli smo dve možnosti

Mednarodni svetovalec za JV Evropo in Zahodni Balkan Borut Šuklje meni, da je bila današnja razsodba na neki način presenečenje, po njegovem mnenju pa je pomembna predvsem za generala osebno, njuni družini in hrvaško oblast. "Imeli smo dve možnosti in nihče ni vedel, v katero smer bo odločal pritožbeni senat. Ali v smer, da je bil Gotovina ključni izvajalec Tuđmanove politične doktrine, ki je bila usmerjena v odselitev pomembnega dela hrvaških državljanov srbske narodnosti iz Hrvaške, ali je bil Gotovina tisti, ki je kot vojak po pravilih izvrševal vojaško operacijo. V tem primeru je pritožbeno sodišče očitno sledilo tej liniji in v tem primeru je razsodba logična. Nihče pa do danes tega ni mogel predvidevati. Bili so možni trije scenariji, ali bosta oproščena ali se jima bo kazen zmanjšala ali samo potrdila," je še dejal Šuklje.

Veliko veselje po hrvaških mestih

Že dopoldne se je na Trgu bana Jelačiča v Zagrebu zbralo več tisoč ljudi, ki so razsodbo spremljali v živo, med njimi je bilo tudi veliko veteranov osamosvojitvene vojne. Ti so še pred razsodbo dejali, da je za njih sprejemljiva le oprostilna sodba. Ljudje so se zbrali tudi na trgih v drugih mestih po državi. Z izrečeno sodbo so bili zelo zadovoljni. Sledile pa so nacionalistične pesmi, mnogi pa so potočili tudi kakšno solzo.

Posebej čustveno je bilo v rojstnem kraju Gotovine, Pakoštanih pri Zadru, ter v Markačevem domačem kraju Đurđevac. V Zadru so po izreku oprostilne sodbe za hrvaška generala danes v šolah predčasno končali pouk. Mnogi so se napotili v zadrsko cerkev, kjer se bodo z mašo zahvalili za takšno odločitev sodišča.

Razsodba v Haagu - 6

Sodišče je lani Gotovino in Markača obsodilo na 24 oziroma 18 let zapora. (Foto: Reuters)

Sojenje začeli marca 2008

Na sojenju, ki se je začelo marca 2008, ju je haaško sodišče aprila lani spoznalo za kriva sodelovanja v zločinskem dejanju, katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbske prebivalce z območij na Hrvaškem. Spoznalo ju je za kriva tudi izgona, deportacij, ropov, uničevanj, umorov, nečloveških dejanj in okrutnega ravnanja, oproščena pa sta bila nasilnega preseljevanja ljudi. V istem primeru je sodišče oprostilo tretjega hrvaškega generala Ivana Čermaka.

Odvetniki Gotovine in Markača so v pritožbi zavrnili trditve tožilstva o odgovornosti generalov za vojne zločine in so zahtevali njuno oprostitev. Tudi Gotovina in Markač sta zanikala vse navedbe tožilcev, posebej pa tiste o sodelovanju pri skupinskem zločinskem dejanju.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1956
 
albundy 17.11.2012 19:32:28
bravo hrvatje,kapo dol!!!branit svoje,branit in ščitit,ne obratno kot slovenci delajo....
joc.hr 17.11.2012 23:38:56
ALBUNDY SVAKA ČAST. POZDRAV.
Več komentarjev