Tujina

FOTO in VIDEO: Generala doma, v hrvaških mestih slavijo

Zagreb, 16. 11. 2012 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Pritožbeni svet haaškega sodišča je oprostil Anteja Gotovino in Mladena Markača, ki sta bila lani obsojena na 24 oziroma 18 let zapora. Oba sta bila izpuščena na prostost in sta se že vrnila na Hrvaško. Na Trgu bana Jelačića ju je pričakalo več deset tisoč ljudi. Generala sta se ob tem zahvalila vsem, ki so ju podpirali, in poudarila, da morajo zdaj gledati v prihodnost.

Pritožbeni svet haaškega sodišča, ki je obravnaval pritožbi hrvaških generalov Anteja Gotovine in Mladena Markača, ki sta bila aprila lani obsojena na 24 oziroma 18 let zapora zaradi vojnih zločinov med vojaško operacijo Nevihta leta 1995 in po njej, je pritožbi sprejel in odločil, da je treba Gotovino in Markača spustiti na svobodo. Sodnik Theodor Meron je povedal, da pritožbeni svet Gotovine in Markača ne more obsoditi na podlagi alternativnih oblik odgovornosti. Pritožbeni svet je sestavljalo pet sodnikov. Poleg 82-letnega Merona še Maltežan Carmel Agius, Jamajčan Patrick Robinson, Turek Mehmet Güney, Italijan Fausto Pocar. Proti osvoboditvi generalov sta glasovala Agius in Pocar.

Pritožbeni svet haaškega sodišča Gotovine in Markača ni spoznal za kriva sodelovanja v zločinskem dejanju, katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbske prebivalce z območij na Hrvaškem. Zavrnil je tudi prvostopenjsko oceno, da je hrvaška vojska prekomerno bombardirala mesta v nekdanji Republiki Srbski krajini ter da to ni imelo za posledico izgona in deportacije prebivalstva.

Meron je poudaril, da Gotovina in Markač tudi nista kriva poveljniške odgovornosti zaradi kaznivih dejanj izgona, deportacij, ropov, uničevanj, umorov, nečloveških dejanj in okrutnega ravnanja med operacijo Nevihta in po njej.

To je končna odločitev. Tožilstvo lahko zahteva revizijo odločitve, vendar pa mora za to priložiti zelo trdne dokaze, verjetno tudi kakšno dodatno pričo.

Generala na domačih tleh

Oba generala je pred zaporom pričakalo več deset Hrvatov, ki so vzklikali: "Bravo!" Gotovina jim je iz avtomobila s prstoma pokazal znal "V", ki simbolizira zmago. Prepeljali so ju na letališče v Rotterdamu, od koder sta nato poletela proti Zagrebu.

Mladen Markač po izreku oprostilne sodbe.
Mladen Markač po izreku oprostilne sodbe. FOTO: Reuters

Hrvaška vlada je po razsodbi na Nizozemsko po osvobojena generala poslala letalo, na katerem sta bila dva ministra, pa tudi žena Anteja Gotovine Dunja Gotovina. Markačeva soproga Mirjana Markač je bila v času razglasitve sodbe v Haagu in je bila tudi z njim na letalu.

Letalo je iz Rotterdama poletelo ob 14.30, v Zagrebu je pristalo okoli 16. ure. Generala so pričakali premier Zoran Milanović, predsednik sabora Josip Leko, general Ivan Čermak in še nekateri visoki častniki hrvaške vojske. Generala sta se, potem ko sta stopila na hrvaška tla, rokovala z delegacijo, ki ju je pričakala. Gotovina in Markač sta nato razkrila hrvaško zastavo in se z delegacijo fotografirala.

Na letališču je Gotovina dejal, da ni pričakoval, da bo oproščen, in da se zdaj počuti sijajno.

Pred poslopjem letališča se je zbralo več sto državljanov, ki so mahali s hrvaškimi zastavami in klicali: "Ante! Ante!" Želeli so med prvimi pozdraviti oproščena generala.

Po prvih pozdravih in objemih sta se generala v koloni vozil odpeljala proti Trgu bana Jelačiča, kjer ju je pričakalo več deset tisoč ljudi. Ob njunem prihodu je zavladala prava evforija. Ljudje so vzklikali in prepevali, generala pa sta se povzpela na oder, odkoder sta nagovorila zbrano množico.

Ob prihodu na trg je najprej Gotovina nagovoril zbrane. Dejal je, da sta z Markačem vesela, da so na trgu zbrani skupaj. Poudaril je, da je to njihova skupna zmaga. "To je pika na i in vojna je stvar preteklosti, obrnimo se v prihodnost. Prihodnost je v naših rokah," je dejal.

Zahvalil se je tudi državnim institucijam, ki so njemu in Markaču stale ob strani, ko sta bila v Haagu. Posebej se je zahvalil predsedniku Hrvaške, predsedniku vlade, obrambnemu in zunanjemu ministrstvu in hrvaškemu veleposlaništvu v Haagu, kjer so jima pomagali. "Prihodnost je pred nami in prihodnost je v naših rokah. Hvala vsem!" je še dejal general.

Tudi Markač se je zahvalil vsem, ki so jima stali ob strani. "V srcu sem vedno nosil svojo domovino in domovina ste vsi vi," je rekel. "Vedel sem, da nisem sam, zato mi je bilo lažje," je še dejal. Poudaril je, da je najpomembnejše to, da so pokazali, da je Hrvaška častno branila svoje ozemlje. Povedal je, da je srečen, ker lahko kjer koli v svetu rečejo, da so brez madeža obranili svojo domovino. Dejal je, da bodo lahko v tujini s ponosom govorili, da je njihova domovina Hrvaška. "V vojni smo dosegli veličastno zmago, zmago, ki bo šla v svetovno zgodovino. Hrvaška je svobodna. Vsem iskrena, iskrena hvala. Naj za vedno živi Hrvaška," je končal svoj govor.

Generala sta nato odšla k maši v zagrebško katedralo. Zagrebški nadškof Josip Bozanić je imel pozdravni govor, v katerem je povedal, da so mesece molili za ta dan. Po maši sta se Gotovina in Markač srečala s predsednikom Hrvaške Ivom Josipovićem.

Generala sta nekaj po 16. uri stopila na hrvaška tla.
Generala sta nekaj po 16. uri stopila na hrvaška tla. FOTO: Reuters

Presrečni obe ženi

Takoj po izreku sodbe pa je Markač po pisanju hrvaških medijev dejal: "Bog je." Gotovina pa se je prek svojega odvetnika Luke Mišetića zahvalil vsem, ki "so omogočili, da se je današnji dan zgodil". Mišetić je povedal, da je bilo pravici danes zadoščeno. "To je zelo pomembno za Hrvaško in resnico o osamosvojitveni vojni. Nobeno resno sodišče ne bi moglo sprejeti odločitve, kakršno je sprejelo prvostopenjsko sodišče. Kar je najpomembneje, to je dan Anteja Gotovine in Mladena Markača," je dodal.

Dunja Gotovina je za hrvaške medije povedala, da je presrečna zaradi odločitve sodišča. Razsodbo je spremljala doma v Zagrebu, po vsej verjetnosti pa naj bi z vladnim letalom odpotovala v Haag in se od tam vrnila skupaj s svojim možem.

Tudi Mirjana Markač je povedala, da je presrečna. Odločitev sodišča je spremljala v Haagu. Dejala je, da v tem trenutku ni pomembno, kako se bo njen mož vrnil domov, ampak je pomembno le to, da je oproščen. "Ne morem verjeti. Med izrekom sodbe so se mi tresle noge," je še povedala.

Veselje ob vrnitvi v domovino
Veselje ob vrnitvi v domovino FOTO: Reuters

Odzivi političnega vrha

Odločitev dokazuje, da Hrvaška ni zagrešila etničnega čiščenja, osamosvojitvena vojna pa je bila pravična in upravičena, je dejal hrvaški predsednik Josipović. Dodal je, da sodba kaže tisto, kar so na Hrvaškem verjeli že vsa leta. "Hrvaška ni odgovorna za zločine posameznikov, nosi pa odgovornost, da vse zločince kaznuje," je še opozoril in državljane pozval, naj odločitev proslavijo dostojanstveno.

Hrvaški premier Milanović je po izreku sodbe povedal, da je črta med resnico in neresnico tanka, kar kaže tudi zelo tesen izid članov senata (3 : 2). "Hrvaška bo svojo dolžnost pravice izpolnila. Markaču in Gotovini hvala, ker sta to zdržala za Hrvaško. To bosta sicer težko razložila svojima družinama," je v kratki izjavi povedal premier. Dodal je, da so bile v vojni storjene tudi napake, za katere pa Gotovina in Markač nista odgovorna. Z odločitvijo haaškega sodišča se je seznanil tudi sabor, poslanci pa so ob tem vstali in zaploskali.

Tudi obrambni minister se je razsodbe razveselil. "Zdaj imamo tudi na papirju potrditev, da med osamosvojitveno vojno ni bilo storjenih zločinov," je dejal Ante Kotromanović, ki je z vladnim letalom odpotoval v Haag po oba generala.

Slavje na Trgu bana Jelačiča po izreku razsodbe
Slavje na Trgu bana Jelačiča po izreku razsodbe FOTO: Reuters

Z njim je tudi minister veteranov osamosvojitvene vojne Predrag Fred Matić, ki je komentiral, da se je končno zgodilo tisto, kar je Hrvaška vedela ves čas. "Ves svet zdaj ve, da je bila vojna osamosvojitvena in da je bila Hrvaška izpostavljena agresiji," je dejal Matić, ki bo skupaj z obrambnim ministrom odpotoval v Haag.

Nekdanja premierka Jadranka Kosor je odločitve vesela, hkrati pa je povedala, da je sodišče zelo natančno presojalo o prav vsaki točki obtožnice.

Nekdani notranji minister Tomislav Karamarko, ki je bil leta 2005, ko so prijeli Gotovino, šef tajnih služb, pa pravi, da je to velik dan za Hrvaško. "Dva generala sta postala simbol pravice. Vesel sem, da se vračata," je dejal in dodal, da sodba predstavlja novo Nevihto.

General Čermak, ki je bil pred haaškim sodiščem tako kot Gotovina in Markač obtožen vojnih zločinov, na koncu pa je sodišče ugotovilo, da je nedolžen, je za Novo TV povedal, da mu je ob izreku sodbe skoraj počilo srce. Meni, da se sodišče ni ukvarjalo s politiko, hkrati pa je zatrdil, da je to velika stvar za vso Hrvaško.

Bozanić se je po izreku sodbe zahvalil Bogu in "vsem, ki so se borili za resnico".

Šuklje: Imeli smo dve možnosti

Mednarodni svetovalec za JV Evropo in Zahodni Balkan Borut Šuklje meni, da je bila današnja razsodba na neki način presenečenje, po njegovem mnenju pa je pomembna predvsem za generala osebno, njuni družini in hrvaško oblast. "Imeli smo dve možnosti in nihče ni vedel, v katero smer bo odločal pritožbeni senat. Ali v smer, da je bil Gotovina ključni izvajalec Tuđmanove politične doktrine, ki je bila usmerjena v odselitev pomembnega dela hrvaških državljanov srbske narodnosti iz Hrvaške, ali je bil Gotovina tisti, ki je kot vojak po pravilih izvrševal vojaško operacijo. V tem primeru je pritožbeno sodišče očitno sledilo tej liniji in v tem primeru je razsodba logična. Nihče pa do danes tega ni mogel predvidevati. Bili so možni trije scenariji, ali bosta oproščena ali se jima bo kazen zmanjšala ali samo potrdila," je še dejal Šuklje.

Veliko veselje po hrvaških mestih

Že dopoldne se je na Trgu bana Jelačiča v Zagrebu zbralo več tisoč ljudi, ki so razsodbo spremljali v živo, med njimi je bilo tudi veliko veteranov osamosvojitvene vojne. Ti so še pred razsodbo dejali, da je za njih sprejemljiva le oprostilna sodba. Ljudje so se zbrali tudi na trgih v drugih mestih po državi. Z izrečeno sodbo so bili zelo zadovoljni. Sledile pa so nacionalistične pesmi, mnogi pa so potočili tudi kakšno solzo.

Posebej čustveno je bilo v rojstnem kraju Gotovine, Pakoštanih pri Zadru, ter v Markačevem domačem kraju Đurđevac. V Zadru so po izreku oprostilne sodbe za hrvaška generala danes v šolah predčasno končali pouk. Mnogi so se napotili v zadrsko cerkev, kjer se bodo z mašo zahvalili za takšno odločitev sodišča.

Sodišče je lani Gotovino in Markača obsodilo na 24 oziroma 18 let zapora.
Sodišče je lani Gotovino in Markača obsodilo na 24 oziroma 18 let zapora. FOTO: Reuters

Sojenje začeli marca 2008

Na sojenju, ki se je začelo marca 2008, ju je haaško sodišče aprila lani spoznalo za kriva sodelovanja v zločinskem dejanju, katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbske prebivalce z območij na Hrvaškem. Spoznalo ju je za kriva tudi izgona, deportacij, ropov, uničevanj, umorov, nečloveških dejanj in okrutnega ravnanja, oproščena pa sta bila nasilnega preseljevanja ljudi. V istem primeru je sodišče oprostilo tretjega hrvaškega generala Ivana Čermaka.

Odvetniki Gotovine in Markača so v pritožbi zavrnili trditve tožilstva o odgovornosti generalov za vojne zločine in so zahtevali njuno oprostitev. Tudi Gotovina in Markač sta zanikala vse navedbe tožilcev, posebej pa tiste o sodelovanju pri skupinskem zločinskem dejanju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1953)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

albundy
17. 11. 2012 19.32
+10
bravo hrvatje,kapo dol!!!branit svoje,branit in ščitit,ne obratno kot slovenci delajo....
joc.hr
17. 11. 2012 23.38
+4
LepiBorut
17. 11. 2012 15.18
-9
hrvati mislijo, da so kaj dobili, dobili so nazaj zahodne plačance, ki bi radi spet pošten hrvaški narod potisnili v vojno. Izgubili so pa pol Dalmacije.
pika50
17. 11. 2012 16.39
+14
Hrvati so dobili priznanje, da so se branili. In to je zame, ki z vso zadevo nimam zasebno nič, pomembno sporočilo, s katerim se v celoti strinjam.
HOOV
17. 11. 2012 13.54
+6
Pa ljudje, spomnite se kdo je pričel to "blesavo" vojno ... Mislim, da Miloško, tudi jaz sem stal na balkonu in gledal kako napadajo Krvavec, tudi jaz sem videl kako napadajo Radio postajo in tam je bil takrat tudi moj brat ... nikomur nismo nič storili, tudi to vemo vsi, da je bil to velik preobrat v naši miselnosti in zato smo se tudi OSAMOSVOJILI ... Šli smo v EU, mislili, da bo boljše, pa vidimo, kakšno imamo sedaj vlado in EU ... ne krivite druge, ki so se borili za svojo SVOBODO, tudi mi smo se morali, čeprav kratek čas, ampak smo se, tudi na Dolenjskem, ...
kordiljere
17. 11. 2012 12.52
-2
Dr31 - ce bi bili napredni potem bi bili v EU mnogo let pred nami,pa niso. Le zakaj ne?
Jan?P
17. 11. 2012 14.15
+2
Če bi mi bili napredni, ne bi nikoli vstopili v EU!!!
albundy
17. 11. 2012 19.33
+2
poltergeist90
17. 11. 2012 20.09
+1
če bi bili napredni bi imeli visoki standard in polno industrije.
Rebali
17. 11. 2012 12.24
+6
Zakaj pišete in komentirate če ne veste kaj se je dogajalo 91. ? Zakaj ste tako prepričani vase in svoja načela, morda za koga niso pravilna in pravična? Dejstvo je, da so vojno začeli srbi, tega nemoremo spremeniti ali obrniti. Nekateri komentarji so tako BREZVEZNI da me glava boli od njih. Bila sem v Vukovarju, na pokopališču hrvaških braniteljev, 900 belih križev , cele družine v roku 1 tedna pobite ? To se vam zdi prav, da je general Gotovina branil državo pa ne ? Slovenci nikoli ne boste tako dobri kot so hrvati , v nubenem smislu, vedno boste zaostale ovce, brez svojega mišljenja, brez svoje volje. Kot ste vedno bili in vedno boste, druge obtožujete in presojate, kaj pa vi ? kaj ste tako dobrega storili da imate pravico do tega? Kaj je na vas tako posebnega da in čistega da se lahko spravljate na nedolžne + za povrh nimate pojmaaaa o zgodovini. Ne veste kaj se je dogajalo, nihče , ki ni bil prisoten ne ve, greste pa v skrajnosti , da pišete take pripombe. Hrvati ljubijo svojo državo, svojo domovino, svoje branitelje, svoje družine, slovenci to težko rečete:P Sam tih ste lahko , pojdite s svojimi lepim vase zaljubljenim ritkam protestirat v ljubljano, dvomim, da vas bo kaj več ko četrtina , pa če vas bo četrtina svaka vam čast napredek za to bedno državo :D
Gosposvetski
17. 11. 2012 12.35
+0
Mackica_MB
17. 11. 2012 10.29
+0
Končno! Svaka čast!
abigail
17. 11. 2012 10.20
+12
Itak bi morali v Haag poslati politike, ki so skuhali razpad Jugoslavije in jo pahnili v bratomorno vojno. Spoštovani bratje Srbi, priznajte si enkrat za vselej, da je prvi začel s provociranjem Milošević in da mu je veliko preveč Srbov pač sledilo. Pa tudi naši hujskaški velikani, ki so trenutno celo na oblasti, so tudi krivi razpada in Tuđman in njegovi, itak. Ne more pa biti kriv vojak, ki se je častno boril za osvoboditev in mir. Verjamem, da so se maščevanja dogajala tudi nad srbskim narodom in da so v strahu pred maščevanji mnogi bežali. Dejstvo pa je, da sta generala maščevalne podvige prepovedala in jih po najboljših močeh poskušala zajeziti in da jima je to v največji meri uspelo. Za vsako žrtev pa pač ne moreta biti odgovorna; vojne razmere vedno terjajo svoj davek. In kdo je začel to bratomorno vojno, se ve...
poltergeist90
17. 11. 2012 11.56
+1
kakšni brati ? nacionalist nikoli ne priznava drugih narodov za svoje brate, takšni so nacionalisti.
abigail
17. 11. 2012 15.30
-1
Če so nacionalisti ali četniki, potem so itak "bratje"(beri: v narekovajih). Jaz nisem nacionalistka in se res trudim vsakogar poštenega razumeti. Četniki, ustaši in domobranci pa to v mojih očeh, niso.
mladjo866
17. 11. 2012 10.02
+0
Danasnja druga runda se zacenja! No zacnimo.
24uric
17. 11. 2012 09.52
+0
admin je pa fajn počistil komentarje po osmi uri...a šele takrat prideš v službo
BlueChelsea
17. 11. 2012 09.51
-3
Tale Hag je komedija. Hrvaska ne more v EU ce ima v hagu vojne zlocince. Vse je dogovorjeno. Zato je takoj ob osvoboditvi tam cakalo letalo, ta dva pajaca sta se vsedla nanj in odsla v svojo ..... Sedaj ima ..... prosto pot v EU. Preprosto. Sicer pa kaj je tako sumljivega v tem da dva pajaca dobita 20 letne zaporne kazni in ju nato izpustijo, cisto logicno. Pa Carli del Ponte bodo zaprli gobec takoj ko bo zacela vrtati v to.
the kop
17. 11. 2012 09.05
+1
HAAG lutka zda in njenih evropskih *!
Ivan Kobal
17. 11. 2012 08.44
-5
NDH ni nikoli kapitulirala, ustaši so izvedli Nevihto,,,, Kaj je to demokratična ali fašistična država?
pika50
17. 11. 2012 16.45
+1
Pa pusti NDH v drugi svetovni vojni, kjer je bil!
Armani85
17. 11. 2012 08.37
+0
Evropska in mednarodna PERVERZIJA!!!!! Se pravi Hrvati so izvajali samo dobro namerne vojaške akcije, medtem ko pri srbih je šlo vse za genocid in zločin! Čeprav nam mediji in Perverzna Evropa vsiljuje neko popačeno lažno mnenje, sem vesel da od samega začetka vem kaj se je dogajalo! 220 000 SRBOV je bilo izgnanih v akciji oluja! Ubitih sploh nihče ne omenja! E moja Srbijo šta ti treba Evropska sranja, lepo se okreni prema Rusiji, Kini, mnogoče če biti lepšije, pravednije i bolje! Glede ene boge Srebrenice pa tak halo, pa še tam je bilo ubitih samo nekaj čez 2.000 in ne 12.000 ljudi kot se sedaj poroča. Držite me za besedo in naslednje leto plačam vsem iz foruma pijačo, če ne bodo mediji glede Srebrenice spet dodali in me ne bo presenetila številka 14.000 - 15.000 žrtev. Novinarjem pa svetujem naj si pogledajo kake NEMŠKE dokumentarce glede Srebrenice in pa tudi šerši javnosti. SRAMOTA
sassoo
17. 11. 2012 08.57
+3
Lej to je brezveze. Koga to briga. Mi smo se odcepili, da smo jih frej.
dr21
17. 11. 2012 07.30
+20
Hrvati so celo bolj napredni od nas, pri nas eni živijo leta 1945, drugi 1991, oni so pa prišli celo do 1995
manolo31
17. 11. 2012 07.27
+33
Sam sem kot 15 letni fant dozivel operacijo Nevihta na lastni kozi. Bil sem tam in moja družina je doživela to vojno na lastni koži. Vsega se spominjam zelo dobro in dobro se spominjam kako so hrvaški mediji VSAKO URO opozarjali srpske civiliste naj NE BEŽIJO in naj se skrijejo v zatočišče in v miru pričakajo hrvaške osvoboditvene sile. VSAKO URO je bilo po tv in po radiju! Oni so SAMI začeli bežat, kako ne bi ko pa je skoraj vsaka družina v večini imela koga v para srpski vojski in puške doma..Zavladala je histerija in NJIHOVI LASTNI voditelji so jih pozivali na BEG in v tem kaosu in histeri so bežali, zablokirali so glavno avtocesto proti srbiji za cel teden in naši ljudje so jim dajali ob cesti hrano in pijačo, da so lahko preživeli. Vse ostalo je pretvarjanje zogodovinskih dejstev in potrebno se bo soočiti s to resnico. Dovolj je bilo izenačevanja agresorja z žrtvami. Bil sem tam in videl sem, videl sem granate ki so nas obstreljevale, videl sem teto ki je padla po stopnicah noseča v klet, čutil sem zemljo, ki se je tresla, ko smo s fanti igrali nogomet in so granate obstreljevale naše mesto, slišal sem krike in jok otrok, videl sem stotine hrvaških tankov, ki so utrjevali črto obrambe v zahodni slavoniji, ropotali in nekaj dni uničevali cesto mimo naše hiše, videl sem svojo babico v solzah pred hišo, ko je to opazovala, videl sem mige, ki so tolkli po nas, videl sem na tisoče vojakov, mladih fantov, vpoklicanih v vojsko....zato ne morem sprejeti prikrajanja dejstev in neumnosti, ki jih ljudje trosijo v svoji zlobi in majhnem umu. Resnica je samo ena.
24Ppkur
17. 11. 2012 07.31
+0
Ja, "resnic" v vojni je veliko. Ene so tate, druge drugačne .... vse pa so "resnice".
manolo31
17. 11. 2012 07.34
+7
manolo31
17. 11. 2012 07.36
-7
sassoo
17. 11. 2012 07.41
+7
Daj ne blati našega vodstva. Takrat so se vsi imenitno izkazali. in JJ in Jelko Kacin in vsi ostali. In tudi na naši strani so bile žrtve. Takrat sem živel v bližini Medvedjeka in tam so bili boji in človeške žrtve.
manolo31
17. 11. 2012 10.14
+6
o tebi tu ne govori nihče..izkazujes samo svojo anksioznost po tem forumu. Pojdi v svet in preberi kdaj kako knjigo v zivljenju in takrat bos spoznal da smo na svetu tudi razljicni ljudje in so tudi veliki narodi z stoletno zgodovino in kulturo z eno očitno stvarjo, ki tebe tako moti...da nas briga za tvoje vodstvo, da niti tega ne vemo kdo tvoje vodstvo sploh je, da s tezavo najdemo tebe in tvoje vodstvo na zemljevidu, da sploh nimamo občutka da obstajaš in da tvojega glasu sploh ne slišimo, ker je pemajhen, preveč nestrpet in nerazgledan.
sassoo
17. 11. 2012 10.23
+4
Očitno ga slišiš. Jaz ti nič nočem. Samo čudi me nekaj. Živiš v Sloveniji in opevaš Hrvaško. Jaz nimam nič proti Hrvaški in Srbiji. Hotel sem reči, da bi bilo mogoče zate bolje da živiš v državi ki ti je tako ljubljena, da celo pesmice poješ o njej. Vrni se in pomagaj svoji državi, da bo boljša, samo to.
manolo31
17. 11. 2012 10.27
+14
moja druzina je hrvaski zelo pomagala, več ti ne bom govoril, ker niti tega ne vem, kdo si. Slovenijo smo gadili tudi priseljenci in moji starši so častni ljudje in si ne zaslužijo, da si neki x brez imena in priimka jemlje pravico odločati in dajati sodbe o tem ali si zasluzimo ziveti v neki drzavi ali ne. Slovenija zame ni nič boljšega od Hrvaške in o tem res ne bom razpredal. Meni osebno Slovenija kruha ne daje, svoj kruh služim v tujini, živim pa v Sloveniji in jo futram s svojimi davki, tako da...ne bi o tem...vidš kako hitre sodbe daješ..slabo fantek, slabo...
pika50
17. 11. 2012 16.52
+1
Manolo31, dobrodošel pri nas! Četudi ne bi plačeval davkov. Jaz že desetletja pravim, da imamo srečo, ker smo se pomešali med seboj. To vedno prinaša novo kvaliteto. Pa predno me bodo nekateri popljuvali - še Hitlerjevi so ugotovili, da sem iz rodu čistokrvnih Slovencev. Kar mi na srečo ne daje obligacije, da imam kaj proti kateremukoli drugemu narodu.
24uric
17. 11. 2012 07.15
+15
dobro jutro vsem...sem samo prišel pogledat,če se tudi danes že kaj kregajo ovčke
Tonček Balonček
17. 11. 2012 07.09
+5
Zmagovalci imajo vedno prav! In tga domobranci ne morejo dojeti! Busha, Putina ali Obame ne bo nikoli v Haag!
albundy
17. 11. 2012 19.35
bingo 1
17. 11. 2012 07.08
+1
Tile dva niso krivi če je sodišče tako odločilo,ker krivi so politiki 90 in prej let do zdaj,danes nekateri, kateri so naredili bratstvo in enotnost republika,najine Slovenije,Hrvaške,Srbije,Bosne in drugih republik katere imajo od 200 000 do 2 000 000 in več nezaposlenih pridnih delavcev na tisoče uničeni firm,pač je tole slika enotnosti politikov kaj so naredili----------ps-----se človek vpraša,zakaj so nekateri z pohlepi,prekleto,požrešni politiki tole naredili----------bingo x Ljubljana----------------------
aviktora
17. 11. 2012 06.57
+4
Ja, ko ne bi bilo človeške zlobe, pa ne samo v tem primeru, bilo bi prelepo
24uric
17. 11. 2012 07.21
+5
človeško zlobo so ljudem v glavo vcepili politiki,ki imajo od tega največje koristi
pika50
17. 11. 2012 16.53
Ljudje pa premalo izobrazbe in širine duha, zato pa so lahek plen politikov.
Ciarra
17. 11. 2012 06.53
-1